AEG magnetron: magnetronfunctie werkt niet KMK761000M

Afgelopen weekend is de linkse deurhaak afgebroken van onze combi magnetron bij het reinigen van het toestel. Rampzalige materiaalkeuze die maakt dat de haak bij de minste stoot afbreekt.

Zie foto: https://www.aeg.nl/support/support-articles/koken/magnetron/magnetronf…

We hebben nadien geprobeerd de magnetron te gebruiken -> lijkt alsof hij werkt maar etenswaren worden niet warm.

Ik dacht direct aan een veiligheid en heb de haak kunnen herstellen met secondelijm. Hoewel de haak identiek is qua vorm en sterkte gaf dit geen succes.

Her en der las ik dat het zou kunnen dat er een zekering gesprongen is in het toestel.

Zijn er mensen die dit kunnen bevestigen of gaat er meer schade zijn?

Dank

Zonder nieuwe deurhaak gaat magnetron niet werken!! Het luistert erg nauwkeurig en 2 mm verschil en buis/ trafo word niet ingeschakeld puur uit veiligheid.. Bestel eerst een haak en valt best mee hoor, je moet een beste tik uitdelen om het te breken... Elleboogje??

Grote kans dat inwendig een zekering stuk is.
Netjes een nieuwe deurhaak bestellen en plaatsen.
Als magnetron het niet doet, dan magnetron openmaken en zoeken naar een zekering. Bij defect, deze vervangen en ook de deurschakelaars vervangen.

Uit veiligheidsoverwegingen besturen de deurhaken twee schakelaars.
Één voor de normale stroomvoorziening en een kortsluitschakelaar.
Als de kortsluitschakelaar gesloten is, dan moet de andere schakelaar geopend zijn en vv. Zo niet, dat heb je een kortsluiting en blaas je inwendig een zekering op.
Door de afgebroken deurhaak wordt één schakelaar niet bediend. Je kan dan in een verboden toestand terechtkomen (beide schakelaars gesloten) en de zekering wordt opgeblazen.
Met geopende deur mag de magnetron absoluut niet werken. Er is namelijk kans op letselschade (gekookte oogjes), vandaar de truc met de twee deurschakelaars. Oogjes koken doet geen pijn, maar (enige tijd) daarna zie je niet zoveel meer.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

bedankt voor de reacties

Op 23 november 2020 18:44:03 schreef smd:
je moet een beste tik uitdelen om het te breken... Elleboogje??

Arm in toestel voor reinigen en bij het terugtrekken met de elleboog tegen het haakje. Heb vrij lange armen dus probeer dat maar eens te doen zonder er tegen te stoten.
Toestel 5 maanden oud, baal er nog van :) .
Zijn er geen betere designs mogelijk zonder nevenschade denk ik dan..

Heb besloten omwille van veiligheid en garantie er toch maar een technieker naar te laten kijken. Anders had ik hem open gehaald.

In het linkse gat kan ik trouwens niet echt een schakelaar zien. Lijkt me dat die deurhaak niet echt contact maakt met iets. Rechts zie je duidelijk een switch.

Zal het topic updaten als de technieker geweest is.

Verstandig besluit misschien.. Ja, ik kies altijd voor een magnetron met klep die naar beneden opengaat,heb je geen afgebroken haken.. Sharps hadden het vroeger ook erg veel, kosten ook niets.. Echt , er zitten schakelaars achter, net zoals Ohm pi zegt