Kipor generator

Je kan geluk hebben met kiporn, wij adviseerden klanten er niet mee langs te komen omdat openschroeven en onderzoeken vaak meer gaat kosten dan een nieuwe kopen.
Wij hebben het ervaren als goedkope rommel: gaat het stuk dan weggooien en andere kopen.
Succes.

De opbouw is inderdaad niet heel verzorgd maar dat betekent nog niet dat het niet moet werken natuurlijk :) Vandaar de vraag hoe het met die andere is afgelopen.

Ik heb ondertussen de alternatorwikkelingen gemeten, zonder belasting meet ik rond de 600V, belast zakt dat in tot rond de 60V. Dus de alternator lijkt alvast ok te zijn.

Ik heb er niets meer van gehoord , weg gooien en andere kopen kan, maar herstellen met een nieuwe print kan ook. dat moet je dan wel op hobby bob basis doen idd, tegen normaal uur tarief word het veel te duur.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Het is mijn eigen toestel dus er zit zeker ook een hobby-factor in. Heeft iemand zich al gewaagd aan het ombouwen van zo'n toestel? Motor en alternator zijn nog prima.

In feite is de opbouw redelijk simpel:

Zes stevige diodes en een 450V/470µF condensator en je hebt een hoge gelijkspanning. Open klem meet ik op de alternatorwikkelingen rond de 610 VAC; met de inverterprint aan valt dat terug tot iets vooraan de 200 VAC; gelijkgericht zal dat dus ergens richting 300VDC gaan vermoed ik.

Dat is een spanning waar oa zonnepaneel-invertertors wel mee weg kunnen. Je verliest dan de smart throttle functie maar daar kan ik mee leven. Ik vind niet meteen verhalen van anderen die dit ook geprobeerd hebben. Maar ik zie niet meteen waarom het niet zou kunnen.

Moet je wel een zonnepaneel inverter hebben die eiland bedrijf ondersteund. een dergelijke inverter is mi niet goedkoper dan een nieuwe inverter print voor je generator.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Ik kan ook een "gewone" 12V inverter nemen en die modificeren zodat het 12V gedeelte eruit gehaald wordt. Degene die ik hier heb liggen werkt intern op ~350VDC; dat is wel zo ongeveer de spanning die ik uit mijn generator krijg. Een 12V/1000W invertor vind je voor een prikje.

Ik zie er vooral tegenop om een soortgelijke generator of invertorprint te kopen, met het risico dat ik hetzelfde probleem opnieuw tegenkom.

Even mijn eigen topic terug oprakelen. Ik heb een drievoudige brugcel + 450V/470uF elco klaarliggen. Met de brugcel (zonder elco) eraan, maar onbelast meet ik ongeveer 860 VDC. Dat komt overeen met de onbelaste AC-spanning van 610V. Maar als ik mijn elco daar aanhang gaat dat volgens mij niet lang duren...
Wat zouden jullie in dit geval doen? Twee 100k/5W weerstanden in serie over de uitgang van de brugcel zetten om voor een minimale belasting te zorgen en zo de spanning te laten inzakken?

maartenbakker

Golden Member

Of twee van zulke weerstanden als vereffening voor twee in serie geschakelde elco's.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
mel

Golden Member

Idd, 2 elco,s in serie zetten, met bleederweerstanden er par. aan.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..