DAB+

pdf uploaden gelukte niet direct daarom copy/paste gedaan in volgende post.

Op 22 december 2020 19:41:47 schreef maartenbakker:
Klopt, VHF band III is vroeger voor TV gebruikt. In Nederland stonden in die band een paar analoge hulpzenders voor de randen van het ontvangstbereik van Lopik en de meeste kabelnetten hadden er wat analoge zenders op zitten totdat internet via de kabel werd ingevoerd.

Vanuit televisiestandpunt heten die dingen van 7 MHz breed, kanalen. Blokken zal heel specifiek met de allocatie voor DAB te maken hebben dus als je die term gebruikt moet je heel zeker weten dat je hem correct gebruikt. Als ik zo op wikipedia kijk dan is een blok een stukje van een kanaal. Het oude kanaal 5 is opgedeeld in blokken 5A t/m 5D, maar de nummering loopt zo te zien niet helemaal gelijk op.

Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Band_III

Dus samengevat: oude situatie = kanalen, nieuwe situatie = blokken.

Kanaal 5 Roermond
Kanaal 6 Smilde
Kanaal 7 Markelo
Allen Nederland 1
Kanaal 11 Noordzee -Noordwijk REM gedurende 3 maanden in 1964

DAB (nog zonder plus) is in Engeland begonnen omdat er ruimte vrijkwam in band 3 toen het 405 lijnen systeem werd uitgefaseerd eind jaren 80.

2x wet vd remmende voorsprong, 405 lijnen voldeed niet en werd vervangen door 625 (op UHF)
TV dus iets te vroeg ingevoerd, maar DAB dus ook, want DAB zonder plus voldoet ook niet echt.

RAAF12

Golden Member

Op 22 december 2020 03:30:36 schreef maartenbakker:
En er zijn ook nog regionale zenders die geen NPO kanalen aanbieden vzviw.

off topic
Gefeliciteerd met je benoeming tot beheerder van nfor! https://nfor.nl/index.php?id=292604

Zie het ongeveer zo voor je dit is heel erg versimpeld en meer een conceptbeschrijving:

Je hebt 10 radiostations en 1 zender. Gelukkig is dit geen 'smalle' audio FM zender maar een TV zender.

Elk station krijgt nu een blokje van het TV beeld, 16 blokjes lukt makkelijk, vroeger zag je dat nog wel eens op de kabel.

Helaas aan beeld hebben we niks, dus het radiostation moet op hun blokje het audio signaal moduleren naar een digitaal signaal. Dit op het beeldje krijgen kan met een groot zwart/wit blok 50 keer per seconde. Voor audio is meer nodig dus we verzinnen iets om ongeveer 1500 stipjes 50 keer per seconde = 75kilobit per seconde te laten knipperen.

Zonder compressie is 75kbps prima voor spraak, telefoongeluid. Met AAC compressie wordt het al bijna CD kwaliteit.

De ontvanger kiest het beeldblokje naar keuze, leest 50 keer per seconde de stippen in, decoderen, decompressie, voila.. Geluid van één van de stations zonder de andere te horen.

De ontvangers zijn tegenwoordig voorzien van zeer snelle hardware die softwarematig kan schakelen tussen verschillende frequenties, daarom is afstemmen op meerdere 'TV zenders' tegelijk ook geen probleem. Kijk maar eens op de SDR van:

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

Waar honderden mensen naar hun zelfgekozen frequentie tegelijk kunnen luisteren.

DAB (of DAB+) is digitale radio. Dus zijn er twee dingen die redelijk los van elkaar staan

a. hoe krijg je bits - de digitale bouwstenen - over een analoog medium als radio verstuurd
b. als een een heleboel bits tot je beschikking heb, hoe deel je dat dan in dat je geluid, plaatjes, websites en ik weet niet al wat meer kan inpakken

ad a.
Voor DAB (DAB+) (maar ook voor drm en digitale TV) wordt een techniek die bekend staat als (C)OFDM gebruikt. Een beetje ingewikkeld om uit te leggen maar de basis is dat niet een enkel signaal maar (in het geval van DAB en DAB+) 1536 signalen met een onderlinge afstand van 1KHz worden verstuurd.
Dat kan je goed zien als je naar het spectrum van een DAB (of DAB+) signaal kijkt, een "blok" zonder de bekende draagolf in het midden

ad b.
Als je bits hebt kan alles. DAB(+) signalen worden verstuurd in Frames, opgebouwd uit blokken, elk block met 2 * 1536 bits.
De eerste 4 blokken van een DAB frame zijn een soort directory, die aangeeft in welk blok de data voor de verschillende programma;s staat en hoe die data gecodeerd is (en welk systeem voor error correctie gebruikt wordt).
Het verschil tussen DAB eb DAB+ zit'm in de audio codering, DAB gebruikt MP2 en DAB+ gebruikt AAC. Omdat ook de layout van de audio segmenten bij DAB+ anders is dan bij DAB is het opwaarderen van een DAB naar een DAB+ ontvanger geen vanzelfsprekendheid

De conversie van een analoog signaal naar een rij bits maakt gebruik van
een AD converter om van het signaal een rij samples te maken en een fourier transformatie die de samples van het signaal omzet van het tijds- naar het frequentiedomein. In het frequentie domein wordt een differential PSK techniek gebruikt om bits uit het signaal te halen.

Als je eenmaal bits hebt zijn ze - door allerlei storingen in het transmissiekanaal - niet allemaal goed, een viterbi decoding wordt gebruikt
om er meer waarschijnlijke bits van te maken.

Als je eenmaal redelijk betrouwbare bits hebt, is de rest een kwestie van programmeren

Een goedkope dabstick en een RPI2 zijn samen meer dan voldoende om een uitstekende DAB(+) ontbanger te maken, de dabstick