Badkamer Spots vervangen


Shiptronic

Golden Member

Zoiets : 12 V en plat genoeg. https://www.amazon.nl/LED-Slim-inbouwspots-60mm-MINI-AMP/dp/B08FXTPQZ7

Enige probleem kan zijn dat je trafo niet starten wil om dat de totale belasting te laag is. dat is met een weerstand(lamp) op te lossen :)

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op 27 december 2020 18:20:53 (17%)]

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Hi allen,

Bedankt voor de reacties! Ja ik ga inderdaad eerst eens wat met die pinnetjes proberen en als dat niet werkt de spots vervangen. Het liefst zou ik inderdaad de spots vervangen voor led, zoals Shiptronic aangeeft, maar wat bedoel je precies met een weerstandlamp? Ik begrijp dat de trafo niet start omdat de belasting te laag is door led, maar hoe kan ik dat dan precies oplossen?

Want als dat zou werken met mijn huidige trafo heeft dat natuurlijk de voorkeur!

weerstandlamp is pruts bv, oude trafo eruit ketsen en led driver 12VDC nemen..

je hebt van hera overigens 1:1 led vervangers voor deze spots. de hera kb12led rvs onder andere..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hoi testman,

Dan moet ik een weerstandslamp ook niet hebben als dat niks is. Als ik de door jou aangegeven led driver koop... en ik kan de trafo vinden op het plafond (wordt nog een keer flink zoeken...) kan ik dan wel de bedrading laten liggen?

Want als de draden van de trafo/driver hergebruikt kunnen worden, zie ik nog wel een mogelijkheid om toch led lampen erin te zetten, zonder dat het plafond er helemaal uit moet...

Zou mooi zijn!

Zou kunnen dat een MR16 lampje 't wel goed doet erin, omdat de pootjes dikker zijn. (meeste lampjes in winkels zijn MR16)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

probeer eens om van gat naar gat een nieuwe draad te trekken anders, laatste op de voeding van de oude trafo zetten. echter 230V gu10 spots gaat niet passen, 50mm diepte is te weinig. daar heb je 65mm voor nodig, 12V ledspots zou miss gaan, maar ook dat is krap aan. dezelfde spotjes in led nemen maakt het meeste kans. voorheen had je ook nog 35mm ledspotjes, maar de armaturen daarvoor zijn er nog maar amper, die maat gaat eruit..

[Bericht gewijzigd door testman op 19 januari 2021 21:05:44 (48%)]

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hallo Arco en testman,

@Arco, die MR16 gaat toch niet in de huidige fitting passen?

@testman, yes, als het me lukt om nieuwe draad van gat naar gat te trekken, is het issue opgelost verwacht ik. Zal eens kijken of ik een trekveer op de kop kan tikken, want deze heb ik nog niet (en er nog nooit mee gewerkt) :)

En als me dat lukt, dan op zoek naar led spots met een kleine hoogte... de gaten eventueel groter maken is geen issue, heb ik vorige week in de keuken ook gedaan. Dus alleen de hoogte is echt belangrijk.

Thanks voor alle tips en adviezen! Ik kan in ieder geval verder :)

Groeten,
Mark

Meeste van dat soort voetjes zijn te gebruiken met G4, of GU5.3/MR16.
(er zitten meestal een soort sleufgaten in voor de contacten)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

als je in een 5,3 voetje een gu4 steekt nadat er 5,3 in heeft gezeten kun je er donder op zeggen dat die gu4 slecht contact maken en uit gaan vallen.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hi allen,

Nou ik ben vanochtend bezig geweest om toch te kijken of ik bij de trafo kan, maar helaas. Ik heb bij alle spots de kabel zover mogelijk uitgetrokken, maar ergens in het plafond zitten ze vast en is er geen beweging in te krijgen. Ook zitten er tussen het plafond en de beton van die houten latjes, waardoor het trekken van kabels erg lastig wordt (zonder het plafond te slopen...).

Zie foto's. Het zal wel niet hoor... maar kan het toch niet zo zijn dat de trafo's in de spots zelf gebouwd zitten? Want als ik kijk naar het kroonsteentje... lijken de 2 kabels in de kabelmantel (nul en fase) wel gewoon 230V te zijn? Of kan dat helemaal niet?

zit er een zolder boven? kan dat de driver dan op die zolder zit, hoewel ik me dat bij een betondek wel afvraag..

de trafo zal in de buurt van het lichtpunt zitten, als het beton eronder nog origineel grijs is, dan zat dat plafond er wrs altijd al. het liuchtpunt komt doorgaans vanuit het midden, dichtbijzijnde spot eruit halen en met gsm camera kijken of je daar iets ziet.

de huidige rode kabels zou je voor 230V kunnen gebruiken, maar je moet bij de trafo kunnen komen..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hoi Testman,

Wederom thanks voor je goede en snelle antwoord! Er zit een zolder boven, maar die is inderdaad van beton en ik heb op zolder nog nooit iets zien liggen, dus dat verwacht ik niet.

Ik denk als ik zo kijk waar de kabels naartoe gaan... dat hij in het midden van de plafond ligt, maar ja... daar kan ik dus niet aan en zeker weten doe ik het ook niet. Het is ook echt maar een paar centimeter ruimte en dan die houten latjes er nog tussen... En mijn telefoon kan niet door het gat :(

Maar zou ik inderdaad die kabels als 230V kunnen gebruiken? Zorgt die trafo er dan niet voor dat er 12V door de kabels gaat? Want als ik het inderdaad als 230V kan gebruiken, dan kan ik er toch lage led spots op monteren? De led-spots die ik gezien heb, zit er een kleine trafo bij iedere spot, dus deze zet hem net voor de spot om naar 12V. Zou dit dan wel werken?

Als dit ook niet kan geef ik het echt op en ga ik helaas weer halogeen spots kopen en dan maar kijken hoe lang ze het volhouden haha!

Ik heb dezelfde spots in keuken en badkamer en na aankoop van het appartement gewoon de G4 halogeenlampjes vervangen door 12V LED vervangers van AliExpress.
Die waren iets van €0,75 per stuk en werken prima met de dimmer.
Mooi warm wit licht en geen problemen mee.

Ik zou sowieso de andere kabels ook controleren of de isolatie van de aders niet ook beschadigd is met het aansnijden van de kabel en dat herstellen (zie foto van kabel en kroonsteentje)

@Nisei: Ik verwacht niet dat de trafo dan aanslaat? Daarbij blijft het probleem bestaan (zelfde armatuur en fitting).

@Twan: Ja klopt inderdaad, ik zag het ook... ziet er inderdaad niet heel veilig uit zo...

Nog een kleine update, ik heb met een spanningsmeter de punten op het kroonsteentje gemeten, maar het is echt 12V... dus ik weet nu voldoende... Of plafond eruit... of armaturen vervangen en fingers crossed... ;)

Heel erg bedankt allemaal voor het meedenken en alle hulp!

Op 22 januari 2021 22:29:08 schreef vistavision:
@Nisei: Ik verwacht niet dat de trafo dan aanslaat? Daarbij blijft het probleem bestaan (zelfde armatuur en fitting).

Wat ik daarmee wilde zeggen is dat je prima G4 armaturen er in kunt zetten (als die werkelijk het probleem zijn) en je dan dus LED hebt zonder dat je het plafond er uit hoeft te slopen.

of de trafo aanslaat is sterk afhankelijk van de gebruikte trafo, als je nog 12VAC kunt meten zonder lampjes erop heb je een gewikkelde trafo, die start altijd. een smps kun je niet eens meten met 100kHz op de uitgang..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Zojuist het lampje van het kroonsteentje afgehaald en opnieuw gemeten... en er staat nog steeds 12V... dus dat klinkt als een werkende oplossing. Heb ook spots gezien die IP44 zijn, 60mm Ø is en 12mm inbouwdiepte zijn: https://www.amazon.nl/Slim-meubels-inbouwspot-volledig-metaal/dp/B07GT…

Dit zou dan moeten werken lijkt me? Ga ik ze bestellen! Super fijn als het eindelijk werkt...

Thanks allemaal!!!

Sine

Moderator

Nee, die zijn specifiek voor 12V DC, dat gaat niet werken op een AC trafo.

Dat meen je niet! Gelukkig nog niet besteld! Iemand dan een voorbeeld welke wel kunnen werken (en passen), want ik weet het nu echt niet meer...

Op 23 januari 2021 23:14:12 schreef vistavision:
Dat meen je niet! Gelukkig nog niet besteld! Iemand dan een voorbeeld welke wel kunnen werken (en passen), want ik weet het nu echt niet meer...

Waarom vervang je ze niet gewoon door hetzelfde model wat er al zat? En dan niet weer halogeen er in maar LED.

dat is de goedkoopste oplossing als je niet bij de trafo kunt komen idd. zou dan wel een 2 lampjes reserve nemen, die action dingen is kwaliteit hoe de wind waait, anders heb je straks weer meer kleuren licht..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik ga dat inderdaad maar doen. Ik wou eigenlijk af van die G4 fitting, omdat dat vaak ellende is...

Thanks allemaal voor al jullie adviezen! Waardeer ik zeer!!

Sine

Moderator

Osram maakt ze ook, die heb ik al tijden onder mijn keukenkastjes zitten.

Shiptronic

Golden Member

Op 23 januari 2021 21:30:08 schreef Sine:
Nee, die zijn specifiek voor 12V DC, dat gaat niet werken op een AC trafo.

Brugcelletje ertussen?

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.