Besturing kantbank (Haco) + monitor defect.

een testbeeld generator, klopt de sync wel voor een monitor? want als dat ding voor tv's is gemaakt kan daar een verschil inzitten.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

De Vsync klopt zeker, de testbeeld generator is voor een TV, dus 50Hz. De hsync is gemeten van het originele board ca 62 us van de generator 64 us zo uit mijn hoofd. Dat zal zoveel niet uitmaken. De scoop heeft ook nog wat afwijkingen dus zou het ook 64 us kunnen zijn.

Net nog wat gemeten op de G lijnen va de buis. De focus spanning, G4, is maximaal 400V (tot 0 regelbaar).
Het rare is dat het 0 effect heeft op het beeld.

G1 loopt van -1.83 tot -61V als ik de C1/2/3 lijnen meet.
De 40V op C461 is nu 42.9V deze C was ook compleet rot en heb ik eergisteren al vervangen.

Ook C465 en C463 waren defect, ook vervangen.

De hoogspanning is 9kV dit is volgens mij gewoon prima voor een 24cm buis.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
RAAF12

Golden Member

Op 27 december 2020 17:28:26 schreef henri62:
De Vsync klopt zeker, de testbeeld generator is voor een TV, dus 50Hz. De hsync is gemeten van het originele board ca 62 us van de generator 64 us zo uit mijn hoofd. Dat zal zoveel niet uitmaken. De scoop heeft ook nog wat afwijkingen dus zou het ook 64 us kunnen zijn.

Net nog wat gemeten op de G lijnen va de buis. De focus spanning, G4, is maximaal 400V (tot 0 regelbaar).
Het rare is dat het 0 effect heeft op het beeld.

G1 loopt van -1.83 tot -61V als ik de C1/2/3 lijnen meet.
De 40V op C461 is nu 42.9V deze C was ook compleet rot en heb ik eergisteren al vervangen.

Ook C465 en C463 waren defect, ook vervangen.

De hoogspanning is 9kV dit is volgens mij gewoon prima voor een 24cm buis.

RAAF12

Golden Member

De sync zit in het zwarter dan zwart gebied en dat is DC gekoppeld. Als je alleen D beelden bovenin hebt denk ik toch aan een frame sync probleem. Ik had daar ooit een analog schakeling voor dat ik per beeldlijn kon kijken wat erin zat. Maar met een Logic analyser kan je dat ook zien.
Maar de Toshiba TMP IC's vertrouw ik niet, teveel problemen mee gezien! De rest van de hardware haalt makkelijk > 40 jaar, uitgezonderd de monitor :-)

Op 27 december 2020 18:06:35 schreef RAAF12:
De sync zit in het zwarter dan zwart gebied en dat is DC gekoppeld.

Is meestal nooit DC gekoppeld, daar is het sync clamp circuit voor bedoelt die er voor zorgt dat je nul niveau goed is.

Als je alleen D beelden bovenin hebt denk ik toch aan een frame sync probleem.

Met het testbeeld deugt het beeld ook voor geen meter daarom wil ik de monitor eerst fixen voordat ik verder ga.

Maar de Toshiba TMP IC's vertrouw ik niet, teveel problemen mee gezien! De rest van de hardware haalt makkelijk > 40 jaar, uitgezonderd de monitor :-)

Ik vertrouw die ook niet, ik moet eens een oud PC mainboard opzoeken en kijken of ik een echte/intel 8237 ergens af kan plukken.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Voor weinig geld heb je een video naar HDMI converter en dan kan je oog gewoon een eenvoudige HDMI monitor in het systeem zetten. Lijkt me handiger dan een LCD ombouw.

https://www.bol.com/nl/p/tulp-naar-hdmi-converter-av-composiet-rca-to-…

KGE

Golden Member

Op 27 december 2020 16:30:07 schreef henri62:

Wie kent dit sympthoom?

Ik zou zeggen dat er een dikke rimpel op de voeding zit.

Shiptronic

Golden Member

Op 27 december 2020 18:51:47 schreef benleentje:
Voor weinig geld heb je een video naar HDMI converter en dan kan je oog gewoon een eenvoudige HDMI monitor in het systeem zetten. Lijkt me handiger dan een LCD ombouw.

https://www.bol.com/nl/p/tulp-naar-hdmi-converter-av-composiet-rca-to-…

Wie heeft gezegd dat het LCD-screen geen HDMI ingang mocht hebben ?

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op 27 december 2020 19:51:40 (75%)]

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
bprosman

Golden Member

Ik vertrouw die ook niet, ik moet eens een oud PC mainboard opzoeken en kijken of ik een echte/intel 8237 ergens af kan plukken.

Anders gooi ik er wel 2 op de post.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Wie heeft gezegd dat het LCD-screen geen HDMI ingang mocht hebben ?

Dat was jij toch :). Ja daar heb je ook gelijk in.

@KGE: Nee geen rimpel op de voeding. Ik heb er nog een extra elco over gezet maar dat heeft geen invloed.

De spanning heeft ook nagenoeg geen rimpel. Ook op C491 ziet de spanning er goed uit en toch blijft het scherm horizontaal een "buikdanseres".
(Dit was de link naar het filmpje voor diegene die het gemist hebben: golvend beeld met raster)
Ondertussen heeft het beeld wel een redelijk constante intensiteit na wat afregelen. Maar dat interferentie patroon blijft.

Ik snap ook van het schema deel van de H-deflection geen moer!
Het is mij een raadsel hoe de hoofdstroom loopt in de primaire wikkeling van de hoogspanningstrafo.
Er is nergens een fatsoenlijk pad naar de GND toe als ik het schema bekijk. Ik heb zo'n vermoeden dat pin 6 van de trafo aan de GND hangt en dat het een fout is in het schema.

-edit- Pin 6 hangt niet aan GND. Ik denk dat die trafo inwendig aan pin 4 hangt. De HS trafo is ook een iets ander nummer als wat op het schema staat.

Op 27 december 2020 20:06:09 schreef bprosman:
Anders gooi ik er wel 2 op de post.

Bram, ik zou er wel eentje willen hebben, kan ik de DMA controller uitsluiten.

Vanalles thuis afgezocht niks kunnen vinden. Wel een zwik 286 meuk etc gevonden, zelfs nog 30pin SIMMs maar niks XT achtigs.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
RAAF12

Golden Member

C444 en C442 zijn goed? Klopt dat er geen verbinding tussen massa en hor. afbuigspoelen zijn, de stroom loopt door de primaire kant van de trafo.

C444 heb ik niet op mijn lijstje staan, ik denk vergeten te meten. Zal ik zo effe doen.

Die C442 heb ik ook niet gemeten ik dacht dat die niet zo snel kapot gaan maar zal die ook even meepakken.

Maar nog steeds zie ik niet hoe Q44 kan werken als er niks naar GND loopt.

-edit-
C444 meting 11.5 uF/ESR=0.46 Ohm (12u/25V)
C442 meting 22.15 nF/ESR=26.5 Ohm (22n/400V)
C443 meting 21.9 nF/ESR=20 Ohm (22n/400V)
C460 meting 99.5 nF/ESR=6.7 Ohm (100n/630V)
Ziet er dus normaal uit.

En verder waarom doet de focus potmeter niks?

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
RAAF12

Golden Member

Op afstand repareren lukt me steeds slechter, misschien heb je hier iets aan.
https://www.repairfaq.org/REPAIR/F_monfaq7.html

Weer even terug naar het controller board.
Nog geen steek verder gekomen. Een zwik TTL ic's gewisseld en vervangen met wat ik nog had liggen om te kijken of het daar ergens in zit. Noppes.

Er blijven nog alleen een paar IC's over die het kunnen zijn die niet geswapped zijn: 8085, 8256, 8275, 8237, 74LS257, 74LS03, 75188, 75189.

De LS03 is het vrijwel zeker niet: die zorgt voor het combineren van het video composiet signaal en dat lijkt goed te zijn.

De 8085 ook niet want er loopt een stuk van het programma, maar je weet maar nooit. Ik heb eens een paar defecte CPU's gezien die bijna alles deden en toch stuk waren.

Blijven de 3 andere grote chips over: 8256 MF controller, lijkt me ook niet, als ik die eruit trek blijft het beeld zo. Maar het zou ook kunnen dat daar een timer oid gebruikt is die de boel laat hangen.

De 8275 display controller en de 8237 DMA controller blijven dan eigenlijk alleen nog over.

Een andere heel debiele mogelijkheid is natuurlijk dat het bordje wacht op een commando op de serial port en dat dan pas de software een init doet. Dat zou wel heel irritant zijn.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
trix

Golden Member

hoi henri,
ik zou je graag helpen maar ik weet niet hoe :)
ik kan wel een keer kicken ;)

eigenwijs = ook wijs

Tsja, zo'n boardje repareren op component niveau zou eigenlijk niet zo spannend moeten zijn.

Helaas zijn de grotere IC's die erop zitten eigenlijk zo goed als nergens meer verkrijgbaar of uit china en duurt lang.

Nog eens even naar de 8256 gekeken of die iets doet: Ja er zijn 4 I/O lijnen die netjes tellen en de row (of colum) counter van de keyboard matrix (op het keyboard zitten 2 LS138 decoders). Dus die chip heeft nog een redelijk goed leven.

Maar het bordje reageerd op geen enkele toets.

Dus ik blijf er even bij de 2 hoofdverdachten: 8237 of 8275.

De 8275 chip is de lastigste dus die zal het volgens de wet van murphy wel zijn :(

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Helaas, de DMA controller is het ook niet. Ik heb er 2 van Bram (bprosman) opgestuurd gekregen maar ook dat maakt niet uit.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Maar het bordje reageert op geen enkele toets.

Hoe weet je dat als je niets ziet? Want dat zou weer beteken dat de IO controller of de cpu vastloopt.

Op 8 januari 2021 21:04:48 schreef benleentje:
[...]Hoe weet je dat als je niets ziet? Want dat zou weer beteken dat de IO controller of de cpu vastloopt.

Blijft lastig natuurlijk, de rij met 'dddd' chars veranderd in ieder geval niet laat ik het zo stellen.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
bprosman

Golden Member

Genereerd een toetsdruk geen interrupt ?

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Heb ik nog niet gechecked. Is wel een goed idee om te kijken of de CPU niet ergens raar vast loopt.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Gisteren eens op locatie geweest en gekeken of in de computer in de besturingskast zit nog wat leven in zit.

In de grote kast zit een compleet 19" rack met een CPU board, ram board, I/O borden (met 2 UARTS), 2 servo driver boards een floppy drive (waarde SW of staat) en nog een ander board wat ik niet thuis kan brengen wat het precies doet.

Jawel daar komt nog wat uit, na wat geklungel met een verloopkabeltje en prusten met de baudrate komt er zoiets uit:

ÿ ÿ BV0810 P L E A S E W A I T BV0009Õÿwÿù z·€,ïößÿüïÿ·ï³ßÊÿÈÿÕwÿ¢ k;€ÏóV0016ÿüÿÿ·ÿ³ßÊÿÈÿÕwÿ÷ ;ü€ŸJ®uÿüïÿ·ï³ßÊÿÈÿV0018Õÿwÿ© oø€­FbÖÿüÿÿ·ï³ÿÊÿÈÿÕwÿý ïñ€lý

Attached een teraterm log file met 2x de startup van het rack.
Ik had gehoopt dat het een of ander terminal protocol is en dat ik dus het monitor+video bordje tijdelijk kon vervangen door een PC met een of ander terminal programma.

Maar helaas ik herken het protocol niet als iets standaards. Het is geen VT100 of een van de varianten.

Het lijkt er ook op dat de "monitor" kast iets terug moet sturen om er verder leven in te krijgen.

Herkend iemand dit protocol?

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
bprosman

Golden Member

Ook gespeeld met 7/8 bits en "Even parity" etc?.
Kan natuurlijk ook gewoon een zelfbedacht protocol zijn.

[Bericht gewijzigd door bprosman op 14 januari 2021 19:45:41 (39%)]

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Maar dan toch ook weer raar dat er precies "P L E A S E W A I T " staat. De andere karakters kunnen ook gewoon initialisatie signalen of poging tot communicatie met het het nu defect bordje zijn.

Als je nu eens de sequence eens letterlijk opneemt en dat voert aan het defect bordjes?

[Bericht gewijzigd door benleentje op 14 januari 2021 21:20:52 (19%)]