Op 23 juli 2023 18:04:23 schreef Pat/F:
Hallo,
Aan alle die mij iets wijzer kunnen maken over mijn (nieuwste)aankoop.
Op een rommelmarkt vond ik een nova wafelijzertje dat er op het eerste zicht nog redelijk oké uitzag.
Toen ik thuis kwam heb ik, (na het eerst uitgemeten te hebben), eens getest en bleek dat eigenlijk alles nog werkt.
Maar aangezien er geen mogelijkheid is voorzien om zonder uw handen te verbranden het wafelijzer om te draaien was het vrij lastig, quasi onmogelijk, om de bovenkant van de wafel mooi te laten vormen in het ijzer.
Ik heb wel gemerkt dat er op de achterkant van het bovenste deksel nog iets zit dat op een deel van scharnier lijkt maar waarvan ik de wederhelft dan niet van heb.
Kan iemand mij iets meer vertellen over dit wafelijzer(tje) zoals leeftijd en de manier waarop te gebruiken.
Ik heb gelezen dat wafelijzers die men niet kan draaien alleen maar voor Luikse wafels kunnen gebruikt worden (vaste deeg).
Of is er misschien iets met mijn recept van vloeibare deeg mis waardoor de bovenste helft niet goed gevormd wordt.
Het zou me in ieder geval al een plezier doen om meer over dit wafelijzer te weten te komen;
Waaronder het ontbrekende deel van de bovenste helft.
Alvast bedankt.
Wafelijzers voorzien voor vloeibaar beslag kunnen altijd 180° gekanteld worden waarbij de handvaten meestal symmetrisch gevormd zijn.
Indien niet kan je er op een normale manier geen vloeibaar deeg/beslag in gebruiken (na het vullen van het wafelijzer met vloeibaar beslag moet je na het sluiten dadelijk het wafelijzer 180° kantelen om ook de bovenste wafelvorm volledig te bedekken met vloeibaar beslag vooraleer het vast wordt).
Wat betreft jouw Nova wafelijzertje:
Moest ik een gelijkaardig oud wafelijzertje tegenkomen zou ik het ook gekocht hebben.
Wel even de staat van de verwarmingselementen nakijken (doorzakken, staat van de mica/asbestisolatie indien aanwezig, elektrische verbindingen).
Ook de staat van het aansluitsnoer checken (staan de verwarmingselementen in parallel of serie?) en zonodig vervangen door bvb. strijkijzersnoer.
Gezien het elektrisch vermogen zal het wafelijzer voldoen om lekkere malse boterwafeltjes (kort maar snel) te bakken.
Vòòr het bakken van de eerste wafel de bakvormen reinigen/invetten met een varkensharen borsteltje eveneens licht ingevet met boter.
Succes toegewenst!
Op 23 juli 2023 19:43:06 schreef Sine:
Gieten? Wat voor een wafels maak jij dan
Bvb. De krokante lichte Brusselse wafels worden gemaakt van vloeibaar beslag (ala pannenkoekenbeslag).
Een bolletje deeg er in doen en pletten.
De meeste andere wafelrecepten die ik heb/ken zijn inderdaad vast(er) van samenstelling.
Mijn favoriet mals boterwafelrecept is plakkerig en dien je met behulp van een soeplepel en mes in de vorm van een bolletje in het wafelijzer te deponeren.
Op 23 juli 2023 19:05:04 schreef testman:
[...]
btw, ik zou heel voorzichtig zijn met iets dergelijks ouds waar stoffen draad aanzit. ding is van rvs en geheel ongeaard. bij sluiting in het element staat de buitenkant onder stroom..
Liever een oud 'onveilig' ongeaard wafelijzer dat echt wafels kan bakken dan een veilig geaard modern maar quasi nutteloos onding dat 'alles' kan behalve snel en gelijkmatig bakken.
Ik heb het altijd gezegd: Wanneer mijn oude Kalorik het begeeft stop ik definitief met wafels bakken (of ik moet op één of andere brocante (rommelmarkt) op een gelijkaardig oud wafelijzer vallen).