Nova Wafelijzer

Ik heb ondertussen het wafelijzer eens opengeschroefd. Het enige wat niet ok was, is het dun metalen asje tussen de thermostaatknop en de eigenlijke thermostaat. Dit was 45 graden getorst. Ik heb dit terug recht gemaakt.
Ik denk wel niet dat dit het probleem gaat oplossen. Nonkel mag nu eens proberen of het beter gaat. Ik hoor het wel.

Dank u allen voor de hulp

Mvg

Hobbytist

buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 11 januari 2021 14:18:05 schreef Turbokeu:
[...]
Ik heb nochtans verschillende (3-4?) andere recente wafelijzers met dunne blikken bakvormen kado gekregen (Nova, Tefal e.a.) maar met geen enkel kon ik mijn wafelrecept bakken.
Opmerking: Mijn wafeltjes zijn kleine zéér malse boterwafeltjes die zeer snel moeten gebakken worden (max. 20 à 30 sec) anders zijn ze te droog.
14 dagen houdbaar (geen bewaarmiddelen) dus ik bak 90-120 wafeltjes om de 14 dagen.

De laatste foto is de originele verpakking van een Nova wafelijzer uit de jaren '60 (dat ik ondertussen niet meer bezit) maar wel nog de verpakking.
De getoonde (gevlochten) aansluitkabel is niet meer de originele Kalorik maar wel deze van het Nova wafelijzertje.

[...]

Is anders een atypische Nova draad. Bij onze originele Nova draad was de serie schakeling gebeurd in de stekker van het ene ijzer. Die werd altijd in het onderste gestoken omdat het ijzer toch niet kon kantelen. Ik herken de doos. Wij hadden ook zo eentje.

Goede wafeltjes kan je probleemloos meer dan 14 dagen bewaren, maar dat halen ze nooit. De bewaarwafeltjes die ik bak lukken nooit in een 2x7x4 (vanille wafels), zijn dan nooit uitgebakken of zwart. Ik gebruik daar standaard een 2x6x10 voor. Brusselse wafels is 1x4x6. Om het deeg te scheppen (na 1 dag rijpen) gebruik ik een ijsroom schep.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
Turbokeu

Golden Member

De aansluitkabel (zowel de originele van het Kalorik wafelijzer als deze van het Nova wafelijzer) had/heeft een splitsing (doosje) in de kabel waarin je de bakplaten in serie of parallel kon/kan bekabelen.

Het Nova wafelijzer (indertijd gekregen van mijn ex-schoonmoeder) was onbruikbaar: 1000W (2x 500W) zonder thermostaat voor een wafelijzertje voor één wafel was véél te véél vermogen. Of mijn wafeltje was nog half gesmolten, of het was zwartgebakken/plakte aan de bakvorm...

Kwestie bewaartijd van mijn wafeltjes: na +14 dagen komt er schimmel op, dus ik bak een nieuwe lading wafeltjes om de 14 dagen...

Mijn vader gebruikte Ammoniumbicarbonaat als rijsmiddel (ik zelfrijzende bloem/meel). Tijdens het bakken stonk het bij mijn vader toen altijd sterk naar ammoniak.
Misschien hielp dit ook voor een langere bewaartijd.

Zoals te zien op de foto's gebruik ik een 2x4x7 bakvorm (de andere bakvormen die ik bezit zijn een 1x4x6 (Brusselse wafels) en een platte speciale vorm voor krokante Parijse wafeltjes (diameter wafeltjes ca. 5cm x 3-4mm).

Het deeg van mijn wafelrecept is redelijk 'plat' en plakkerig (bij kamertemp loopt het net niet van een lepel). 2/3 eetlepel deeg is genoeg voor een mals boterwafeltje van 5-6cm diameter.

Deegrecept:
- 750gr boter
- 650 gr suiker (waarvan gevanillizeerde suiker naar smaak)
- 8-10g zout (naar smaak, zeker niet te weinig)
- 12-15 eieren (naargelang de grootte)
- 1kg zelfrijzende bloem

Met mijn formaat wafeltjes goed voor ca. 120 stuks.

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"