lage RPM controleerbare motor

Ik heb momenteel mijn eigen verf dipping machine gebouwd. Ik heb hiervoor een disco ball motor van 1RPM gebruikt. Voor verf is de snelheid nog wel ok, maar voor grondvernis gaat deze echt wel te traag, het laagje is te dun waardoor je oneindig veel lagen moet leggen.

Andere probleempjes die ik hiermee heb: De disco bal motor draait 'random' links en rechts om wanneer je hem stroom geeft. + momenteel doe ik de draad manueel van de as af, omdat het veel te lang duurt om deze omlaag te laten gaan anders (dit mag echt veeeeeeel sneller gaan)

Wat ik dus eigenlijk wil is een motor die ik kan instellen kwa snelheid. Het gaat over zeer lage toerentallen, 1-10 RPM of 1-20 RPM is meer als voldoende. 1a2 RPM gaan de meest gebruikte zijn sowieso. Het liefst zou ik digitaal het kunnen aflezen zodat ik bij het dippen niet moet gokken dat de snelheid hetzelfde staat.

Ik heb al een beetje gegoogled maar zie eigenlijk niet direct wat ik zou moeten kopen of doen. Iemand die me hier mee info over kan verschaffen?

Lambiek

Special Member

Kijk even naar een RB35 motor, ze zijn er met verschillende vertragingen. En die gebruiken met deze regelaar.

https://www.circuitsonline.net/schakelingen/17/modelbouw/motorregeling…

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Als "20RPM" voldoende is, dan moet je een motor scoren die verkocht wordt als 20RPM. Vervolgens moet je een motor-controller (speed controller) hebben die de boel kan regelen.

Denk aan https://www.aliexpress.com/item/4000843078117.html zo'n motor.

en zon https://www.aliexpress.com/item/4001158797346.html speed controller.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Zou deze ook ok zijn om zo een motor te besturen?

https://nl.aliexpress.com/item/4001078386847.html?spm=a2g0o.detail.0.0…

dan heb ik het digitale gedeelte toch al mee wat ik ook graag wilde

en deze motor zou daarmee werken?
https://nl.aliexpress.com/item/32904530122.html?spm=a2g0o.productlist.…

P.S. sluit ik gewoon de 2 dradan van de L en N van het 220v netwerk aan op die reductor? of moet daar nog een adapter tussen?

[Bericht gewijzigd door ThierryVerhaegen op 24 januari 2021 23:15:57 (26%)]

ho, ho!

Dit zijn "12V" motoren en besturingen. Van 230V uit het net kan je en flinke tik krijgen als je perongeluk de draden aanraakt. Het is veel veiliger om een 12V adapter te nemen en dan vanafdaar met laagspanning te werken. Mocht je een foutje maken en perongeluk in aanraking komen met een los draadje krijg je niet een "doodsklap".

Dus je hebt nog een 12V voeding nodig.

Ik denk dat voor dit motortje (en voor de meeste varianten van dat ding wat ik gevonden had) een "12V adapter 1A" genoeg is.

Of deze motor krachtig genoeg is voor jou toepassing kan ik slecht beoordelen. De specs op ALI zijn matig en van jou toepassing weet ik ook te weinig.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

het motortje zal een 2-tal kg moeten opheffen. de discobal motor die ik nu heb heeft ook een belasting van max 5kg en doet zen job perfect, maar traag :p.

was die digitale begrenzer ok om te gebruiken?

Het object moet op en neer? Hoe groot is de diameter van de spindel dan? Dan kan je het kopel uitrekenen wat nodig is. Ik vermoed dat deze motor dan te klein is en dat koppel niet haalt.

De regelaar is in princiepe prima.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ik denk eigenlijk dat je met een stappenmotor met regelaar beter af bent; die kunt je op een willekeurig lage snelheid laten draaien, kunnen veel koppel leveren, en het toerental zakt niet in als de belasting zwaarder wordt, waardoor de snelheid constant blijft. Als je een object onder dompelt en vervolgens gaat optillen, moet de motor steeds harder werken naarmate het object verder uit de vloeistof komt, waardoor de snelheid veranderd. Met een stappenmotor heb de dat hele probleem niet.

Sommige stappenmotor drivers kunnen zelf de pulsjes maken, met een potmeter om de snelheid in te stellen, bij andere drivers moet je zelf iets maken om die puls te maken (met een 555 of een Arduino bijvoorbeeld).

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken