SMD, condensatoren, defecte digitale piano Yamaha Clavinova cvp83s

Alleen berichten met de trefwoorden “breadboard” worden getoond. Alle berichten tonen

Hoi allemaal,

Mijn plan is smd’s te verwijderen en buiten de printplaat om een testopstelling te maken met elektrolytische condensatoren. Ik heb er de ballen verstand van maar wel lol in en ik kan wel wat tips gebruiken. Vrouw en kinderen kijken geamuseerd naar papa’s enthousiaste geklungel.

Yamaha Clavinova cvp83s

 • 25 jaar oude digitale piano
 • speelt een minuut gewoon en dan beginnen er zomaar allemaal melodietjes
 • resetten helpt niet
 • een expert gebeld:
 • ‘90% kans dat er een condensator lekt. Er zitten 80 van die dingen in. Opsporen en vervangen is het apparaat niet meer waard. Weggooien’.

Bij zelf openschroeven bleek er onder één groepje smd’s vettige zwarte troep te zitten en twee zaten er ook wat los. Die smd’s heb ik er af gesoldeerd, de plaat schoongemaakt en geprobeerd er nieuwe smd’s op te zetten. Dat lukte slecht. Misschien heb ik te ruw schoongemaakt en ik heb niet gecontroleerd of de pads intact waren. Maar ook het solderen zelf ging knudde.

Clavinova B, vlucht naar voren
Toen stond er op marktplaats voor een prikkie een identieke clavinova, ook defect. Nu heb ik dus twee defecte piano’s. Maar ik heb nu kunnen testen op welke van de drie printplaten het defect zit (Clavinova B heeft een ander defect en de defecten wisselen als ik de printplaten verwissel). Dat bleek inderdaad de printplaat van mijn verdachte groep smd’s.
Verder blijken vjjf van de zes verdachte smd’s op clacinova B vroeger al eens vervangen. Dat sterkt mijn vermoeden: blijkbaar een zwak punt.

Tot dusverre veel gedoe, veel internet met instructie, maar nu komt er ook een succesje.

 • Op Clavinova B heb ik die ene nog niet vervangen smd er afgehaald. Dit keer de printplaat wel netjes en voorzichtig schoongemaakt en op mooie glimmende pads een nieuwe smd gesoldeerd. Hielp niks. Slechte soldering?
 • toen heb ik heb die ene smd er weer afgehaald en met draadverbinding opnieuw ‘gemonteerd’. Dat hielp! Nog niet helemaal maar het ding ging van zoemen en kraken naar netjes bespeelbaar, alle functies doen het alleen het volume is heel zachtjes.

Conclusie en plan
Voorlopige conclusie: ik kan niet solderen, of in elk geval geen dicht op elkaar gepakte smd’s
Plan om verder te testen:

 • haal de zes nieuwe smd’s op clavinova A er weer af
 • maak goed en voorzichtig schoon en controleer de pads
 • dan soldeer ik arduino jumpdraden op de pads
 • die jumpdraden steek ik in een breadboard
 • en daar steek ik elekrolytische condensatoren in
 • daarna verder zien.

Tips en aanmoediging zeer welkom.

Nou de kans dat het probleem in die (nieuwe) Wurtz condensatoren zit lijkt me minimaal.

Mogelijke problemen:
1. Door mij crappie gesoldeerd (ik mis feitelijk een derde hand en mijn soldeerbout laat de tin niet makkelijk vloeien. Ik ben ook echt zonder er ervaring afgezien wat prutsen in mijn kindertijd);
2. Beschadigde printplaat doordat ik te grof heb schoongemaakt (ik las over schoonmaken met een scherp mesje. Dat heb ik niet gedaan maar ik heb wel flink geboend met bout en desoldeerdraad. Ik las pas later dat de pads kunnen beschadigen);
3. Het probleem zit toch ergens anders dan op deze zes condensatoren. Daarvoor wil ik die test met breadboard en draden. Dat kan ik namelijk wel op zeker lijkt me.

Zowel er af halen als er op zetten wordt makkelijker met vers soldeer, liefst met een laag smeltpunt (Bismuth legeringen als je het ècht laag wilt hebben) zodat je de print minder ver hoeft te verwarmen. (En als je het helemaal makkelijk wilt hebben een hotplate en/of hetelucht station).

Bij loshalen meng je dan de tin met laag smeltpunt bij, waardoor smeltpunt van het mengsel lager wordt.
Bij vastsolderen kun je het beste vers tin gebruiken, met verse flux. Maar een restje is onvermijdelijk en niet rampzalig.

Ja, de langere draden beïnvloeden ook je test, die draden weten niet of het een proefje "voor even" is of voor permanent en gedraden zich dus hetzelfde. Of je een draad nu oprolt of niet, het blijft een spoel, en een weerstand.

Het zal niet bij elke condensator een probleem zijn een beetje inductie en weerstand in serie te zetten, maar idealiter is een condensator alleen condensator. En ik weet niet of het ergens op je print een probleem gaat vormen, maar voor de zekerheid zou ik het niet doen. Het moet immers weer gaan werken.

Draden in breadboard raken ook nogal makkelijk los, en een condensator lostrekken terwijl de schakeling aan staat, daar kunnen dingen stuk van gaan.

Dus, vastsolderen is het beste, en dan liefst met zo kort mogelijke draden (Dus SMD condensators waar SMD condensators zaten).

Troep moet wel echt van de print af. Voorzichtigheid is goed, want de print moet heel blijven, maar goed boenen met een wattenstaafje (En iets van alcohol, water, spiritus, etc). Goed laten drogen voordat je de boel weer aan zet - ook daar is hete lucht handig voor. (Of geduld... Maar ik heb versgebakken lucht :+ )

Voor lossolderen: https://www.eleshop.nl/low-melt-alloy-desoldeer-legering.html. Soms is gewoon ouderwets loodhoudend tin ook voldoende, qua "laag smeltpunt", en dit spul is ook loodhoudend. Is niet bedoeld om dingen mee vast te solderen (Al zal het met voldoende flux vast wel min-of-meer werken. Maar ik weet niet of het whiskers gaat groeien, of bijvoorbeeld zo bros is dat het heel snel afbreekt)

https://www.eleshop.nl/chipquick-ts391lt-no-clean-soldeerpasta-loodvri… is niet bedoeld om met een soldeerbout te verwerken, maar als je soldeerdraad van dezelfde legering kunt vinden, ben je er daarmee ook. Het is bedoeld om dingen mee vast te solderen, maar je krijgt ze er met dezelfde methode ook mee los. Heeft alleen een hoger smeltpunt dan het speciaal ervoor gemaakte spul, maar dus nog steeds flink lager dan normaal soldeer (Hetzij Sn99.3Cu0.7 hetzij Sn40Pb60).

Eluke.nl // Backwards Lightspeed Bus: i*i=-1, so iic=-c.

Jullie hebben me inderdaad van mij plan met breadboard en draden afgepraat. Dat betekent dus dat ik gewoon moet leren smd’s te solderen.

Helder verhaal Roland. Ik ga oefenen.