pomp stroom relais schakeling


het begint langzaam in mijn eigenwijze brein door te dringen dat een flowswitch nog niet zo'n gek idee is. Dan moet ik wel t hele schema omgooien... Ik ga er mee aan de slag. Eerst maar eens n flow switch vinden die ik kan gebruiken, of zelf maken met n reed contact of zoiets.

Allemaal bedankt voor alle wijze raad! mocht er nog iemand een brilliant idee hebben hoor ik dat graag natuurlijk!
Ik denk dat jullie nog wel van me horen wanneer het volgende onderdeel niet functioneert zoals ik had bedacht :)

Wanneer alles naar behoren functioneert zal ik laten weten hoe ik het opgelost heb!

Dat morssmit relais ziet er interessant uit! maar wat doet ie precies? bij minder of meer dan 0,15 of 1 ampere schakelt het relais?
Wanneer een pomp het zwaar krijgt gaat de stroom toch omhoog?

Die Eltako is ook interessant, deze schakelt bij welke instelbare ampere waarde je instelt denk ik?
Sorry mijn mechanische brein heeft het erg moeilijk met electrische signalen ;)

mvdk

Golden Member

Die flow switch maak je het makkelijkste door het water door een bak te laten lopen, met daar een geschikte vlotterbal schakelaar in.
Voor vijverwater is het aan te bevelen om een vlotterbal van minstens 20cm te nemen. Iets om rekening mee te houden bij de afmetingen van de bak. Als je kleiner gaat, ga je last krijgen met aangroeisels.

Ff check of ik m snap... Eltako vergelijkt stroom door dat ringkerntrafo ding (geen idee wat dat is), en de door mij ingestelde waarde. Gaat het amperage over of onder de door mij ingestelde drempelwaarde heen, dan schakelt ie.
Dus op V1 sluit ik de pomp aan en dan kan ik maken of verbreken met V2 en V3 alnaargelang mijn amperage instellingen? En je kunt m nog vertraagd laten schakelen.

mvdk

Golden Member

Hoe gaat dat Eltako relais je helpen bij stroomuitval?
Wat je wíl weten, is of er stroming is. Niet of de pomp warm word.

zo'n vlotterbal is duur... heb twee tanks en twee pompen...
dan is die eltako goedkoper, ook nog prijzig trouwens...

Ik heb al een stroomuitvalrelais in het schema. Ik moet nu alleen nog wanneer mn pomp ermee stopt kunnen schakelen. Maar ik neem je advies zeker mee over een vlotter en een bak. Kost alleen weer ruimte enzo, en is duur, moet makkelijker kunnen zou ik denken...
Niveau switch in een bak zou kunnen werken?

Itch02,
Eltako schakelt in als deze z'n instelling bereikt en blijft dan ingeschakeld totdat de stroom weer zakt onder de ingestelde waarde.

Ding kan dus wel meten dat je pomp geen stroom meer gebruikt, maar kan geen overstroom , overbelasting, van de pomp detecteren.

mvdk

Golden Member

Niveau switch in een bak zou kunnen werken?

Ja, das hetzelfde wat ik voorstel. Het probleem is een beetje dat vijverwater geen echt "schone" vloeistof is. Voor aceton, benzine, alcohol, you name it, kun je uit de voeten met een vlottertje van 5cm, maar dat gaat niet goed in deze situatie. Daar heb ik ervaringen mee...

Eltako snap ik nu
Vlottertje snap ik nu ook...

back to the drawingboard, maar dat snapten jullie meteen al...

ik denk dat die Eltako of DI Smitt relais toch meer is wat ik zoek, Flow zal niet ineens als ik afwezig ben geblokkerd raken in mijn setup. De pomp staat na een groot foamfilter. Ik heb meer die Eltako/DI nodig voor als de pomp het begeeft.
Flow wil ik wel gaan monitoren wanneer t systeem up en running is, met n flowmeter en een arduinootje ofzo, maar die zal langzaam terug lopen naarmate mn filter voller raakt en is zichtbaar aan de uitvoer van de pomp.

Ik ben weer een stuk verder geholpen in ieder geval, ik laat t even bezinken, ga weer wat bedenken, testen en erachter komen dat het allemaal weer anders moet hehe.

Bedankt allemaal!!

Ik heb steeds meer respect voor jullie vonkentrekkers, electro is echt wel een vak apart!

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Als je wilt bewaken op de elektrische stroom dan moet je bewaken op te hoge en te lage stroom. Bij te lage stroom heb je gelijk spanningsuitval, dat scheelt.
Maar dan zul je eerst zelf metingen uit moeten vieren aan je installatie.
Nominaalstroom, dus de stroom die de elektromotor opneemt als alles gied is, en de stroom bij verstopping in de toevoer of afvoer, of vervuiling van je waaier.
De afwijkingen moeten niet te klein zijn, dan schakelt een E-stroombewakingsrelais niet.
Stel dat je pomp 2 Amp nominaal doet, en 1,9 bij een verstopping in de leiding dan kun je geen E-stroombewakingsrelais toepassen, te ongevoelig.
Het beste kun je zelf met je eigen pomp in je eigen situatie meten!

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Ik heb steeds meer respect voor jullie vonkentrekkers, electro is echt wel een vak apart!

Schokkend inzicht ? :)

de schok wordt steeds groter hoe meer componenten ik tegenkom hehe |:(

Ik denk wel dat ik niet helemaal duidelijk heb gemaakt wat precies mijn doelstelling is. Jullie willen schakelen op vermogens af- of toename, of op flowverlies, maar eigenlijk is alles wat ik wil:
pomp kapot - backuppomp aan
verstoppingen e.d. zal ik idd met jullie aanbevelingen moeten tackelen als dat nodig is, maar ik denk eerder dat ik dit vroegtijdig zal zien wanneer ik zelf mijn opstelling in de gaten houdt..

Ofwel een spanningrelais zou t al moeten doen. heb al wat gevonden, maar met deze kan ik niet extern schakelen, deze schakelen de stroom uit (onderspanningsbeveiliging)
ik wil een meetrelais dat 230v meet en wanneer de 230v wegvalt, moet ie 12v met twee wisselcontacten schakelen

Als je dat wilt, dan zet je een relais parallel aan de pomp.

De backup pomp gaat dan aan als de spanning wegvalt. Hij gaat niet aan als de pomp doorbrandt zonder de zekering te trippen. Hij gaat ook niet aan bij verstopping.

Haal je spanning en stroom niet door elkaar ?

Als er spanning is dan hoeft er geen stroom te lopen, bv schakelaar voor een lamp in de uitstand.
Stroom begint pas te lopen als er een belasting (lamp) is ingeschakeld, zelfde schakelaar maar nu gesloten.

Als er geen spanning is dan kan er ook geen stroom lopen.....

Relais is er juist voor gemaakt om in verschillende spanning circuits te kunnen schakelen.
Spoelaansluiting A1/A2 kan dus een total andere spanning zijn dan wat je met de contacten schakelt.

@ plankgas
dat werkt niet, de thermisch uit zit in mn pomp verwerkt, dus wanneer de pomp thermisch uit gaat dan blijft mn relais bekrachtigd en treed mijn 12v pomp niet in werking...

@HD13
Ik weet hoe een relais werkt, alleen had ik ff niet door dat een spoel en een pomp in serie ervoor zorgen dat de pomp niet meer draait omdat de relais spoel niet genoeg stroom, spanning doorlaat...

Moet morgen vroeg op, ik ga er een nachie over slapen...

Je zegt: ik wil 230v meten, als het wegvalt moet de backup gaan werken. Aangezien de thermische beveiliging IN de pomp zit, moet je MOETEN kiezen tussen het meten van 230v en het opmerken van het aanspreken van de thermische beveiliging.

Je wil dat de backup pomp gaat werken als de thermische beveiliging ingaat ? Het meten van de stroom, zoals ik eerder al aangaf. Of het meten van waterdruk of debiet, zoals anderen aangaven. Helaas is er geen supersimpele oplossing voor je probleem.

Maar je hebt 2 tanks en 2 pompen, voor dezelfde vijver ? Alternatief: De ene pomp op 230v en de andere op 12v met noodstroom. En zodanig gemonteerd dat een defect aan de een, de ander niet beïnvloedt. Als er wat gebeurt, dan gaat je circulatie op halve kracht. Paar controlelampjes, zodat dat dan meteen te zien is en je kunt ingrijpen.

Sine

Moderator

Een heel dom idee wellicht ... de druk achter de pomp meten.

Te lage druk = geen flow, dat hoeft niet direct achter de pomp, dat kan best een stukje verderop in het systeem zijn.

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Wil je het perce zo oplossen, dus bij thermisch uit van de pomp en spanningsuitval van de pomp,
Dat kan, dan moet je een relais parallel aan een spoel van de motor zetten. Dat moet je dus doen in het motorkapje.
Uitvoering en type van het relais wordt bepaald door de back-up pomp (Spanning en Stroom)
Kan allemaal vrij eenvoudig.
Dat je daarbij lang niet alle fouten mee afvangt weet je inmiddels.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Het gaat over goudvissen. Ik ging ervan uit dat het een IP68 pomp was, dus geen klepje.

IP68 pomp ingegoten spul... Ik ga t oplossen met een flow-switch, zo'n nachtje slapen heeft me toch ervan overtuigd dat dat de beste optie is. Daarmee vang ik alle problemen die er maar zouden kunnen zijn met de pomp af. Zoals jullie me al aanraadde.

Bedankt voor alle wijze raad mannen!