Amerikaanse Whirpool koelkast vriest niet goed meer

Mijn Amerikaanse Whirpool FRSS 36 AF 20/2 8586 158 11021
koelkast vriest niet goed meer, producten ontdooien.
Temperatuur instellen werkt niet.
Geeft gewoon ---- aan.
Ook komt er op het scherm een driehoek met uitroepteken (!) in.
Met een thermometer in de diepvries, geeft hij -10 aan.

Hoe oud is de koelvriescombo?
zit er veel stof onder toestel (plstic plintje verwijderen) en achter toestel? Op zich zou je de kast moeten ontdooie, achterwand in diepvries losvijzen en dan terug elektriciteit aanzetten, kijken of de verdamper mooi gelijk aanvriest, zo weet je of tekort aan gas of compressor een probleem zouden zijn.

Begin eerst met grote ontdooi en schoonmaak acties. Ontdooien IVM mogelijk flink opgehoopt ijs in vries gedeelte ( 36 uur ontdooien met beide deuren open) en mogelijk zoals multivib al aangeeft onder/ achterkant bij compressor flink uitblazen met perslucht

En bij opstart (na 36-48u) nakijken (luisteren) of ventilator achteraan en die in de diepvries werkelijk draaien. En daarna nauwgezet gedurende enkele dagen de temperatuur nakijken (regelmatig temperatuur nakijken op de van binnen, zelf geplaatste, thermometer).
Het kan zijn dat gedurende de opstart het toestel eerst een ontdooitest doet en dat het een half uurtje duurt eer er werkelijk wat gebeurt. Ook nakijken hoe lang het duurt eer het toestel van 20graden naar -20graden gaat. Normaal een uur of 6. Korter kan maar vanaf 8u zou ik toch vragen stellen betreffende de koelkracht.

Is het een koelkast, vrieskast of een combinatie?
De gecombineerde koel/vrieskasten meten de temperatuur in de koelkast. Als dan de ruimte waar de combi staat te koud is (winter), lager dan bijv zeven graden, dan behoeft de koeler geen koeling meer. Als het apparaat dan maar een compressor heeft, dan zal deze niet meer aanslaan en het vriesgedeelte ontdooit dan.
Soms wordt dat probleem opgelost door het lampje in het koeldeel te laten branden.