24V led signaal lamp dimmen via alleen GND


Het is makkelijk genoeg. Het signaal 'Dimmen' moet je aansturen dmv een PWM geschakelde voeding. Dus pulsen. Probleem is wel dat je een driver nodig hebt met 'high side switch' terwijl de meeste PWM dimmers naar massa schakelen. Dat is simpel genoeg te maken, maar ik weet zo gauw niet waar je zo een kant-en-klare module kunt kopen.

Extra complicatie hier is dat je niet alleen de leds, maar ook de 24V lampen op dezelfde aan/uit schakelaar hebt zitten. Het kan zijn dat de LEDs als diode fungeren, maar met 'led lampen' weet je het nooit. Dan kun je beter per led een extra diode toevoegen om problemen te voorkomen.

Je kunt ook proberen om het 12V 'dimmen' signaal dmv een spanning-regelaar instelbaar te maken. Minder spanning is minder licht. De spanningsregelaar houdt de spanning constant zodat de leds elkaar niet beïnvloeden.
Bijv https://www.circuitsonline.net/schakelingen/97/voedingen/mini-lm317-vo…
Voor R2/R3 kun je dan een potmeter gebruiken.

PS: Maar je weet het nooit met die signaal leds. Als er een stroom-regelaar inzit dan kun je die niet zomaar dimmer. Dan blijft de stroom hetzelfde onafhankelijk van de spanning.

-

[Bericht gewijzigd door rwk op 9 maart 2021 20:07:17 (100%)]

Oh wacht, Ik heb je tekening niet goed begrepen geloof ik. Waar zit nu 12V? en waar 24V? en wat zijn die weerstanden links?

Goedenavond allen,

Dank voor jullie input tot zover, ik zal nog even het eea verduidelijken

De weerstanden waar deKees aan refereert zijn de zekeringen(sorry voor mijn slechte paint tekening&#128517 |:(

De verbruikers kunnen lampen zijn maar ook pompen of apparatuur zoals gps systemen
Er zijn 2 gescheiden systemen 12v en 24v allebei met zo’n 20 verbruikers
Naast alle schakelaars zit dit lampje om te zien of het is ingeschakeld of niet.

Omdat dus elke verbruiker onafhankelijk van elkaar word geschakeld zijn alle signaal lampen dus eigenlijk los van elkaar maar wel verbonden via de -12v of -24v er zijn dus 2 potmeters 1 voor de 12 signaal lampen en 1 voor de 24v signaal lampen

Ik was inderdaad ook al met diodes aan de gang geweest maar dit leek niet te werken zodra er meer dan 3 of 4 op de 0v werden toegevoegd telkens als ik via die potmeter dan uit de 0ohm stand draaide gingen ook de andere leds weer zacht branden.

Echter was ik vooraf dit probeersel met de diodes er zo zeker dat het zou werken dat ik twijfel aan mijn eigen pioniers werk, zeker nu jullie dit toch ook aangeven.

In geval van nood smaakt een gehaktbal ook zonder brood

Ha -Jceetje-,

Kan je aangeven hoe de diodes geschakeld waren ?
Het is even pionieren omdat niet bekent is welke schakeling er in de signaal led zit in ieder geval onafhankelijk van de elektrische stroom richting !

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Hoi Henk,

Ik zou zeggen dat ik het zo heb geprobeerd...
Maar zoals ik zei , ik twijfel aan mijn eigen werk in deze omdat het erg raar is dat er dan spanning terug kan vloeien, dat als er 1 schakelaar om wordt gezet er meerdere leds flauw gaan branden als de weerstand meer dan 0 ohm wordt.

In geval van nood smaakt een gehaktbal ook zonder brood

Ha -Jceetje-,

Volgens mij de diode omdraaien s.v.p. maar ik doe het geheel uit het hoofd ik zal er een papiertje bij pakken tekenen is toch iets overzichtelijker ;)

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
EricP

mét CE

Je zit ernaast, Henk.

Wat bedoel je met:

er dan spanning terug kan vloeien

Spanning vloeit niet, spanning staat...

Teken de potentialen maar eens. Dan is het direct duidelijk. De oplossing staat hier. Nogmaals: een potmeter is niet geschikt. Een PWM regeling kan. Maar ff oppassen dat het geen zender wordt. Als het niet te gek wordt qua dissipatie, kan een lineaire regeling ook prima.
Het maakt natuurlijk geen moer uit of je + of - regelt voor de regeling. Feitelijk: zet allen dioden en elco's andersom en vervang torren door hun tegenpool en dezelfde schakeling werkt 'andersom'.

Pas je wel op met dingen als pompen enzo? Die kunnen nare pieken geven bij het uitschakelen (of inschakelen als de schakelaar wat dendert). Niet elke signaal lamp met een LED erin vindt dat lekker!

Ha EricP,

Ja die zocht ik tig keer overheen gelezen jij geeft de diode al aan dat de regeling niet perfect is dat is volgens @TS niet belangrijk...... het gaat er om dat in het donker niet het paneel van een 1 km zichtbaar is ;)

Ik ben in mijn gedachte maar uitgegaan van tenminste een brugcel aan de ingang van de signaal led.... dan is een diode om richting te geven nooit verkeert maar het blijft proberen ik weet ook niet wat er in de signaal led zit !
Ik ben voorzichtig optimistisch en veel werk is het niet je hoef er maar 3 of 4 te proberen :D

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Dag ErikP en Henk,

Ik ben even in de war of het is te laat :S :z ben/was ik nu wel op de goede weg met de diode en gaat dat dan met die potmeter zoiezo niet werken? Ik snap inderdaad dat het er maar net aan ligt hoe fel ze branden aan de hand van de stand van de potmeter en hoeveel leds er aan zijn op dat moment daarom de schakeling niet perfect is, maar zoals Henk zegt gaat het er om dat de felheid van de groep leds te verzachte is bij nacht. Of er nu een slag meer of minder moet worden gegeven is niet van belang dat kan naar keuze worden bij gestuurd

er dan spanning terug kan vloeien

Ik dacht dat de spanning vanwege het ac/dc verhaal op deze signaal led van beide kanten de led beïnvloede dus omdat er dan 1 led actief is de rest via de min ingang indirect ook spanning kreeg gezien de spanning dan over het apparaat de andere leds bereikt?

@erickP zou je mij een simpel schema’tje kunnen laten zien wat je bedoelt, de termen zijn muil bekend maar het bedenken van dergelijke lineaire of pwm regelingen is niet mij sterkste kant 8)7

@henk, ik kan ook even een signaalled proberen open te halen en zien wat er in zit. Wellicht heldert dat wat op. Tevens zal ik nogmaals wat gaan proberen om te zien of het wat brengt tenzij erickP me op de vingers tikt dat ik compleet op de verkeerde weg zit ;)

Hoe dan ook vast bedankt voor jullie input

Gr Coenraad

In geval van nood smaakt een gehaktbal ook zonder brood
vergeten

Golden Member

@-Jceetje-
Voor je begripsvorming, volt(spanning) staat, stroom(ampere) wil erdoor, weerstand(ohm) remt dat af. :)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Ha -Jceetje-,

Ja probeer er een open te maken kan zomaar een klein chipje in zitten.
En draai de diode even om ik heb goede hoop ;)

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Met diodes werkt pas als je achter elke led een diode hebt, als je dan een pwm regeling in de grnd zet heb je geen last dat de helderheid veranderd als er meer of minder leds aan zijn, als je in die pwm regeling een ldr opneemt zal het dimmem geleidelijk verlopen met het donkerder worden.

Ja probeer er een open te maken kan zomaar een klein chipje in zitten.
En draai de diode even om ik heb goede hoop ;)

Ga ik zeker even proberen, is maar 6mm dus ben benieuwd wat daar allemaal inpast ;)

@rwk

als je dan een pwm regeling in de grnd

zou je mij opweg kunnen helpen welke pwm(motorregeling zoals hierboven wordt aangegeven?) toe te passen is enventueel met die LDR?
was al driftig aan het googelen maar daar duizeld mij het van de schemas en omdat dit alleen tussen de grnd zou moeten gaat me dat net iets te ver.

In geval van nood smaakt een gehaktbal ook zonder brood

Als je het zelf wil maken kan het ook met een dikke zener en een overbruggingsschakelaar, kan vanavond wel even een opzetje maken.

@rwk, Super dat zou geweldig zijn! _/-\o_

In principe ben ik bij machte zelf schakelingetjes in elkaar te solderen op een stukje printplaat.
De kennis om ze te bedenken mis ik helaas. :S vandaar dat ik ook de vrijheid heb genomen dit voor te leggen. dus mocht een PWM regeling oid beter werken geniet dat de voorkeur.

zou ik dan 2 versies moeten maken en voor achter alle lampjes een diode plaatsen zoals tekening?
1 voor de 24v
1 voor de 12v?

In geval van nood smaakt een gehaktbal ook zonder brood

Ha -Jceetje-,

Heb je de diodes al geprobeerd ?
Een PWM :? een stroombron is mijn inziens voldoende dag en nacht stand misschien !
Maar misschien geef je de voorkeur aan het regelen ;) ik denk dat is voor later eerst kijken of je de beïnvloeding kan oplossen.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
Sine

Moderator

Als je de diodes omdraait komt dat goed

Een stroombron is niet heel handig, dan varieert je helderheid als je dingen bij en af schakelt, PWM lijkt me een goede optie.

dag Kees,
Top ga de de diodes as zaterdag er zo tussen maken. en kijken wat het resultaat is.

@Sine, hoe zou een PWM er uit zien tussen alleen de GND? gezien de led met de verbruiker aangeschakeld moet worden op die 24V?

rwk gaf dit ook al aan

als je dan een pwm regeling in de grnd zet heb je geen last dat de helderheid veranderd

In geval van nood smaakt een gehaktbal ook zonder brood

De diodes moeten in doorlaatrichting staan, net andersom dan je getekend hebt rond 3:00 uur vanmiddag.
Heb je wel een scoop, om het zelf te maken ben je die wel nodig denk ik.
Zou je eens een 24V led op 12V willen aansluiten en kijken of hij dan minder fel is?
Heb de datasheet bekeken maar die geeft niet volledig uitsluitsel, de voeding 12V maar een drop van maar een paar volt, wat dan weer zou betekenen dat hij vanaf 4V al vol zou branden, maar meestal wordt dat dan ook zo aangegeven.

Super bedankt rwk, _/-\o_
ga dit even in elkaar zien te krijgen om te testen.

denk dat ik zaterdag eerst even check met wat diodes voor de leds of dan het dimmen met alleen de potmeter beter gaat zonder dat de rest ook gaat branden

In geval van nood smaakt een gehaktbal ook zonder brood

@rwk, rare en domme vraag misschien, ik heb nog een buz10 liggen kan ik die ook inzetten? ik zag dat alleen de ampères wat lager waren maar sinds ik toch geen hoge ampères zoals een motor vraag leek het me goed dit te opperen...

In geval van nood smaakt een gehaktbal ook zonder brood

Die BUZ10 kan daar wel in, wil je eens kijken of een 24V led op 12V minder fel is?

zojuist even een signaal lampje geopend, er alleen maar een weerstandje in zo lijkt et..
Ik zal em even mee nemen naar huis om voorzichtig te openen...

Rare is wel dat ik dus verder naar onder eigenlijk alleen de rode behuizing van de led denk te zien.

Als ik een testje doe met de spanning 24v lampje op 12v dan brand hij inderdaad minder fel..
Het maakt overigens niet uit hoe ik em aansluit plus en min kunnen dus omgedraaid worden

Als ik de diode tussen de grnd en led plaats met de richting naar de grnd dan brand hij ook op beide manieren, ook al draai ik de plus en min weer om.

In geval van nood smaakt een gehaktbal ook zonder brood