Philips L3X91T


Helaas geen toongenerator in huis.

Kan ik niet gewoon een aux kabel strippen en de - op de - van de radio en de + op de bovenkant potmeter? En dan muziek afspelen van smartphone naar de radio?

Wat ik zo raar vind: wanneer ik de stand op KF zet, kan ik het geruis harder en zachter zetten met de potmeter uiteraard, maar ook met de verstelbare condensator. En wanneer ik de stand dan op MF zet, werkt het andersom. Ik kan dan met de verstelbare condensator het geruis zachter of harder zetten (verstelbare condensator kan nu het geruis andersom harder/zachter zetten).

Heeft iemand hier een verklaring voor?

Gr

[Bericht gewijzigd door SvenTech op 11 maart 2021 08:04:32 (51%)]

Een audiosignaal vanaf smartphone zou denk ik wel moeten lukken.
Wat Kris zegt, volume van je radio in de middenstand zetten en het audiosignaal op het middenkontakt zetten. Dan hoef je de diode niet los te solderen.

Je moet je ook even afvragen of je wel middengolfzenders kunt ontvangen waar je woont. Op de middengolf zitten geen Nederlandse zenders meer met een groot bereik. Hier bijvoorbeeld (Twente) ontvang ik alleen mijn eigen huiszendertje en zo nu en dan een piraat. S';avonds komt er wel wat meer door.
Het enorme geruis komt van de talloze schakelende voedingen, zonnepaneelomvormers, laadapparaatjes, tl buizen en noem maar op.

Maak je niet druk over wanneer het geruis nu harder dan wel zachter gaat. Wat bedoel je trouwens met schakelaar op KF en MF. Ik neem aan dat dat de keuze tussen Middengolf (MG) en Langegolf (LG) is.
Ik ga er verder vanuit dat je de schakelaar bij alles wat je doet/meet op de stand MG hebt staan.

Wat positief klinkt is dat je het geruis kunt beïnvloeden met de afstemcondensator. Dat betekent dat er iets van een signaalweg is van begin tot einde.

De oscillator: als je de tijdbasis van je scoop op 1 microseconde per schaaldeel zet moet je de afstand tussen twee toppen van de sinus heel globaal bij het verdraaien van de afstemming kunnen variëren tussen 1 en 2 schaaldelen. Dan zit ie ongeveer op de goede frequentie.

Ik heb gisteravond het herstel van mijn Philips Kajak afgerond. Die heeft praktisch het zelfde schema (alleen geen Langegolf) en wordt gevoed uit 4 batterijtjes van 1,5 volt. Met ner en der wat aangepaste waarden van weerstanden/condensatoren. Zal kijken of ik wat scoopbeelden kan maken hoe het signaal er achter de oscillator in de MF trappen moet uitzien.

Dankuwel, ja ik bedoelde de Middengolf (MG) en Langegolf (LG) schakelaar.

Dat is een goede tip, zal potmeter op middenstand zetten en signaal in middelste pin van potmeter injecteren.

Verder vond ik het moeilijk om het signaal in te zoomen op de scoop, hij zat volgensmij al op de kleinste revolutie en probe op x10 (mischien even de schaal (V/R) wat hoger zetten.

De radio van mij wordt gevoed door 3 1,5 V batterijen, maar om te testen hangt ie aan een gestabiliseerde 4,5 100mA voeding.

Vanmiddag even een kabeltje strippen en audio injecteren.

Gr

[Bericht gewijzigd door SvenTech op 11 maart 2021 10:15:47 (13%)]

Sven,
Ik heb wat zitten rekenen aan de instelling van TR1.
De basisspanning van TR1 zou 2200/10400 x 4,5 = 0,95 volt moeten zijn. De emitter komt dan circa 0,1 ...0,15 volt lager uit dus iets van 0,8... 0,85 volt. Neem even 0,825.
Dat geeft een Ice van 0,825 / 1500 = 0,55 mA.

Over de collectorweerstand valt dan 0,55 x 560 = 0,3 volt. Dat wordt iets meer omdat de spoeltjes in serie met die 560 ohm ook nog wat weerstand hebben. Zeg 0,35 volt.
De collector zou dus op ongeveer 4,2 volt moeten staan.
Verder wordt de collector spanning nog omhoog gehouden door die OA79.
Die zou er bij stromen tot zeg 1 mA voor moeten zorgen dat die spanning nooit veel lager dan een volt of 4 zou mogen worden.

Jij meet 3,1 volt wat dus een veel grotere stroom veronderstelt. Dan neemt de drempel voor de oA79 ook toe.

Kun je de basis en emitterspanning van TYR1 eens meten?
Ik vind de amplitude van de oscillatorspanning op de collector (toch ?) laag. Misschien is er toch iets mis met de DC instelling van TR1.

ik meet het volgende vanaf de gnd:

Op de collector: 0.18V
Op de basis: 3.1V
Op de emitter: 3.2 V

Ik vind het zelf aan de hoge kant.
Wat zou hiervan de oorzaak zijn? Zal ook even signaal injecteren.

Bij het aansluiten van muziek op middelste pin komt er netjes geluid uit de speaker. Dit functioneert dus allemaal goed. Ik denk het dus toch ergens anders aan ligt(versterker is dus goed.

Wat is nu de volgende stap om te testen? Gr Sven

Edit: Heb ook signaal geinjecteerd op de base van Ts4 (na de detector). Geluid komt heel mooi uit de speaker, ligt dus toch aan het radio gedeelte.

Wat verklaart die hoge spanningen op TS1? Dit zou denk ik heel goed de reden kunnen zijn waarom er geen radio verstaanbaar is.

[Bericht gewijzigd door SvenTech op 11 maart 2021 18:01:15 (37%)]

Houd je vingers eens op de aansluitingen van de afstemcondensator, kijk of je dan signalen tevoorschijn hoort komen.

Dit dient om de oscillator of antennekring moedwillig (maar zonder de instellingen te veranderen) te verstemmen. Mogelijk komt er bij een bepaalde afstemming dan wel geluid uit. Maar als ie zodanig verstemd is, kan je hem beter naar iemand brengen die daar verstand van heeft.
Afregelen moet echt met een meetzender.

Houd de radio ook eens bij een telefoonlader die aan het laden is. Je moet dan duidelijk een boel geraas of gebrom horen.

Wat ook nog een optie is, is om een middenfrequent signaal van de buizenradio te pakken. Dan kan je vaststellen dat alle MF trappen, de detector en de audioversterker goed werken. Het lijkt er op dat dat al goed werkt, maar alles is toch een beetje vaag. Ik heb in één transistor-toestel een defecte MF trafo gevonden, het komt heel soms voor...

Stem de buizenradio af op een sterke AM zender.
Verbind de massa/chassis van de buizenradio met de massa van de transistorradio.
Wikkel om een van de EF8x buizen een paar slagen geïsoleerd draad. Ik weet het type niet dus ik kan je niet zeggen welke, maar je wil de 'laatste' MF buis.
Raak met deze draad de basis van TS2 van je transistorradio aan.
Je moet nu dezelfde zender uit beide radio's horen.

Je kan ook het MF signaal direct koppelen via een gimmick condensatortje, maar dan moet je weten wat je doet en veilig kunnen werken met hoogspanning.

Ik krijg dan een heel sterk oscillerend signaal te horen. Wat me ook opvalt is dat als ik geluid in de base van TS4 doe, er goed geluid te horen is, maar dit niet te dimmen is met potmeter R22. Zou dit ook een probleem zijn?

Ik kan denk ik nu wel vaststellen dat het gedeelte na detector X1 goed werkt. Nu zal ik mij moeten richten op de Mf en LF amplifier.

Maar welke afstemcondensator aansluiting moet ik precies aanraken met de vingers? en wat heeft dit voor effect?

Wanneer ik de radio bij een lader houd, is er een zeer sterk oscillerend signaal te horen. Zelf als ik met mijn computermuis klik is dit te horen op de radio

Als je je computermuis hoort als je radio niet direct er naast staat, dan denk ik eigenlijk dat je radio bijna helemaal in orde is. Probeer vanavond na zonsondergang nog eens buitenshuis te luisteren.

Met het aanraken van de afstemcondensator aansluitingen (proberen te overbruggen met je vingers) voeg je capaciteit toe, en dat betekent dat je kringen (oscillator/antenne) 'toevallig' langs de juiste frequentie kunnen schieten als ze ontregeld zijn.

Op de basis van Tr1 staat dus 1,4 volt t.o.v. de 0. Zou 0,95 moeten zijn. De emitter zit 0,1 volt lager; dat is ok.
Lijkt dus dat de weerstandsdeler 8k2 en 2k2 er nogal naast zit.
Als die 2k2 praktisch iets van 3.6 is kom je daar in de buurt.
Je zou kunnen proberen om een weerstand parallel aan die 2k2 te solderen. Probeer eens iets van 6k8.
Eerlijk gezegd geloof ik er niet zo erg in dat dit het probleem is maar de instelling klopt dus niet.
Bij gaand een paar plaatjes van mijn Kajak radio met een scoopbeeld van een heftig stoorsignaal en een spraaksignaal zoals dat net voor de diode te zien valt.
Tweede plaatje is storing, derde spraak. De vertical schaal is 0,5 volt per schaaldeel. Horizontaal ongeveer 2 ms/div.

hmm, geen signaal gehoord gisterenavond.

Nog even die spanningsdeler nagemeten, klopt inderdaad niet.

Zal even een weerstand van 6K8 parallel over die 2k2 solderen. Kijken of dat het probleem verhelpt.

Verder denk ik dat ik niet zoveel meer kant doen, mischien inderdaad een signaal van een draad over de mf buis van een andere radio pakken en injecteren op basis van ts1.

En anders kan ik er denk ik vanuit gaan dat er aan de spoelen is gedraaid door de vorige hobbyist? Is er eigenlijk niet een mogelijkheid om zelf die spoelen te stellen (terug naar oude situatie als er aan gedraaid is)?.

Want als er toch al aan gedraaid is kan ik dat misschien zelf ook weer doen om hem goed te krijgen. Anders wordt er toch niets meer gedaan met die radio.

Als alle voorgestelde probeersels, testen enz. niet helpen gaat het lastig worden zonder verder meetapparatuur zoals een meetzender.

Mijn ervaring met die MF spoeltjes is dat je er best wel even heel voorzichtig aan kunt draaien. Je hoort in elk geval direct wel of het geruis harder of zachter wordt. Wel onthouden wat de beginstand was.

Mijn voorstel nu is om je aan te melden op www.transistorforum.nl.
Daar zitten heel veel mensen met expertise op dit gebied. De meeste leden zijn heel behulpzaam en er zit zeer waarschijnlijk wel iemand bij jou in de buurt (waar zit je trouwens ergens ?) die je verder kan helpen. Aanmelden is gratis. Ik ben zelf ook al jaren lid.
Succes, gr, Leo

bedankt ik zal even verder kijken

gr

Een collega van mij heeft dat ding ontworpen. Wanneer je in de buurt van Eindhoven woont wil ik wel hulp bieden.

Oh, da's nou ook leuk om te horen :)

Heeft hij toevallig ook wat te maken gehad met de 22RL260?
https://buizenradioclub.nl/media/kunena/attachments/68/Philips_22RL260.jpg

Stuk recenter, maar dit vind ik een van de beste radio's ooit. Zó onwijs gevoelig en zuinig,

Op 12 maart 2021 11:24:53 schreef Brightnoise:
Een collega van mij heeft dat ding ontworpen. Wanneer je in de buurt van Eindhoven woont wil ik wel hulp bieden.

Die collega moet een respectabele leeftijd hebben.. de L3X91T kwam, als ik me niet vergis, in 1961 op de markt, 60 jaar geleden dus.

@kris van damme
Jazeker, maar wanneer je als jong broekie op een afdeling komt leer je veel van oudere collega's.

@Ledlover
Die radio is bijzonder inderdaad. In meerdere opzichten. Volgens mij is het stroomverbruik 12 mA met de volumeregelaar op nul. En er zat een 20 cm lange ferroceptor in.
Voor 26 dB audio S/R bij 30 % AM op 1 MHz was (en is) de gevoeligheid 400 microvolt per meter. De 452 (de letters ervoor weet ik zo gauw niet) heeft ook deze gevoeligheid. Die radio had dat vierkantje aan de bovenkant van de telescoopantenne.

Op 13 maart 2021 13:07:01 schreef Brightnoise:
@kris
Jazeker, maar wanneer je als jong broekie op een afdeling komt leer je veel van oudere collega's.

.

Ik begrijp dat jij het jonge broekie was en de oudere collega bijna op pensioen . Dan zal je vooral geleerd hebben dat het héél snel vooruit ging, en de prijs naar beneden :-)

Overigens, je spreekt over ontworpen... met alle respect, maar de L3X91T is de zoveelste kloon van een typisch transistor six ontwerp dat de US en Japan al lang hadden voorgedaan.

de Philips kloon heeft als grootste verdienste dat hij een paar mA zuiniger is, een familietrekje :-).

Op 13 maart 2021 13:07:01 schreef Brightnoise:

@Ledlover
Die radio is bijzonder inderdaad. In meerdere opzichten. Volgens mij is het stroomverbruik 12 mA met de volumeregelaar op nul. En er zat een 20 cm lange ferroceptor in.
Voor 26 dB audio S/R bij 30 % AM op 1 MHz was (en is) de gevoeligheid 400 microvolt per meter. De 452 (de letters ervoor weet ik zo gauw niet) heeft ook deze gevoeligheid. Die radio had dat vierkantje aan de bovenkant van de telescoopantenne.

Stroomverbruik heb ik niet nagemeten, maar sinds ik hem heb heb ik de 4,5v blokken maar 1x vervangen. De extra 1,5v bias batterij 2x.

De ferroceptor is zo breed als de hele radio. Ik heb geen enkele radio gehad, die zó gevoelig en selectief is als deze.
De geluidskwaliteit blijft wel een beetje achter, er zit zo'n typisch schel hoogrendements-speakertje in...

maartenbakker

Special Member

@kris: elk ontwerp borduurt ergens op voort. Philips was vaak toch erg goed in optimaliseren.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 13 maart 2021 19:42:27 schreef Ledlover:
[...]

De geluidskwaliteit blijft wel een beetje achter, er zit zo'n typisch schel hoogrendements-speakertje in...

dat is bij de L3X91T wel helemaal ok, zit een dikke speaker in .

Op 13 maart 2021 19:42:27 schreef Ledlover:
[...]
Stroomverbruik heb ik niet nagemeten, maar sinds ik hem heb heb ik de 4,5v blokken maar 1x vervangen. De extra 1,5v bias batterij 2x.

De ferroceptor is zo breed als de hele radio. Ik heb geen enkele radio gehad, die zó gevoelig en selectief is als deze.
De geluidskwaliteit blijft wel een beetje achter, er zit zo'n typisch schel hoogrendements-speakertje in...

das vreemd. die bias batterij zou langer moeten meegaan dan de hoofdbatterij.

Op 13 maart 2021 20:27:53 schreef maartenbakker:
@kris: elk ontwerp borduurt ergens op voort. Philips was vaak toch erg goed in optimaliseren.

tuurlijk Maarten. Philips heeft heel wat ontwikkeld, maar nam ook gretig ontwikellingen van andere over. Dat wordt in de lokale geschiedschrijving wel eens verzwegen.
rijst nu de vraag wat je bedoelt met optimaliseren :-)

[Bericht gewijzigd door kris van damme op 13 maart 2021 21:57:38 (20%)]

Ik denk dat ie gewoon aan zelfontlading bezweken is. De hoofdbatterijen hebben er bijna 10 jaar in gezeten. Met af en toe een uurtje spelen ging ie heel lang mee.

Nu heb ik er gewoon een 9v blokje in gestoken. Misschien moet ik 'm dan ieder jaar vervangen :+

[Bericht gewijzigd door Ledlover op 13 maart 2021 21:52:52 (42%)]

Na 20 uur gebruik is een 9 volt batterijtje op in deze radio.

maartenbakker

Special Member

Op 13 maart 2021 21:44:58 schreef kris van damme:

[...]

tuurlijk Maarten. Philips heeft heel wat ontwikkeld, maar nam ook gretig ontwikellingen van andere over. Dat wordt in de lokale geschiedschrijving wel eens verzwegen.
rijst nu de vraag wat je bedoelt met optimaliseren :-)

Eigen of andermans ontwikkelingen verbeteren, goedkoper maken of allebei ;-)

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Bij de koffie zeiden we altijd: "Uw radio, ons een zorg".....