@Frederik E. Terman:
Zo je spreekt je talen goed!
Ik heb gezocht maar kan 'de' test niet terugvinden, en vrees dat die dan ook niet in die vorm bestaat. Want de testen die jij aanhaalt zijn ook testen die ik gelezen heb.
Wat ik wel nog weet van de testen is dat de meeste testen (zeker buiten scandinavië) veel zeuren over de expresso kwaliteit. En dat is nou net niet wat ik zoek. Ik heb dus of mezelf vreselijk vergist maar ik heb ook een afweging gemaakt hoeveel last ik ervan zou hebben.
En vermoedelijk e.e.a. door elkaar gehaald. Op een gegeven moment lees je teveel. Vroeger ging je naar de winkel en vertelde de verkoper welke het beste was. En dat bewees ie dan door te zeggen: "die heeft mijn moeder ook" En dan was je klaar.
Op dit moment maal ik koffie door zo'n bekertje eronder te zetten:
https://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel-Coffee-Tea-Mug-Cup-Camping-Tr…
Die staat op een doosje lucifers (voor Frederik E. Terman: hjelpestikker)
Op het bekertje schuif ik dan een ijslollie-stokje die het veiligheidspalletje omhoogdrukt.
(dat gaat allemaal veel makkelijker dan dat het lijkt.)
Op deze wijze is er nulkommaniks statisch en mors ik ook niks.
Voordeel van dit bekertje is ook nog dat je VELE malen makkelijker de koffie eruit kiepert dan uit dat raar gevormde bakje met dekseltje wat er aan hangt te bungelen.
Luciferdoosje en lolliestokje worden wel vervangen door iets definitiefs binnenkort.
En toen gingen de gedachten weer aan de loop......de verhoging onder het rvs bakje zo maken dat dat weegt hoeveel koffie er valt en automatisch de molen af laat slaan.........Als ik de 230V kan schakelen hoeft het apparaat niet eens daarvoor open.
@ledlover: jij hebt vermoedelijk een molen met een draaiend mes? Dat was mijn moulinex ook, maar het malen met de mortel-methode is een grotere vooruitgang in smaak dan ik had verwacht. Was ook niet mijn insteek voor een ander apparaat. Het was voor mij de angst dat ie ermee zou stoppen. Ik wandel niet even naar een winkel op de hoek voor gemalen koffie hier.
@Lucky Luke: Niks mis met jouw voorouders hoor! Het zout werkte als een katalysator bij het bereiden inderdaad*). Buisman was ook een smaakversterker voor koffie. Daarvan deden mijn ouders een beetje bij de koffie in het filter. Of anders gezegd: om dus minder koffie te gebruiken want we hadden het niet zo breed. En dat was natuurlijk ook het doel van het zout. Zou er niet van opkijken als nu zou blijken dat de buisman van toen, grotendeels zout was.
*) als jouw voorouders het zout in hun kopje gooiden, waren ze eigenlijk best wel raar.