NE555 Single Shot valt niet af


Op de pcb kan ik niet meer meten omdat de serie diode geplaatst is.
Maar voor de gelegenheid terug een bread board opstelling gemaakt om symptoom na te bootsen.
Zonder de diode Pin 3 (schakeling in rust belicht)0.017volt.
Zonder diode (schakeling geactiveerd donker) Pin 3 10volt en blijft zo ook na de delay.
Terug diode geplaatst ,Tada werkt weer ,de relay pulst 1sec (0volt licht;10volt donker).

Ontkoppelcondensator helpt ook niet?

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Thevel

Golden Member

Test de NE555 eens zonder licht/donker schakeling, maak pen 2 hoog met een pull-up weerstandje van 10K, verder sluit je niets op pen 2 aan.
Als je pin 2 even een massapulsje geeft moet de uitgang 1 sec aangaan.
Waarom D1 en D4 in de schakeling zitten is mij een raadsel..
Welke spanning is de zener eigenlijk?

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Thevel

Golden Member

Op 10 april 2021 15:54:57 schreef Arco:
Kon het niet laten... ;)

Je gaat vreemd, waarom geen 40106? :)

De schakeling had ook gebouwd kunnen worden zonder NE555, er is immers nog een comparator over waarmee je ook eenvoudig een timer kunt bouwen.
Uiteraard moet er dan wel een torretje achter om het relais te sturen.

[Bericht gewijzigd door Thevel op 10 april 2021 16:05:14 (11%)]

De LDR schakeling is niet goed, je moet R6 verwijderen zodat de comparator echt schakelt en niet geleidelijk meegaat met de LDR.

En plaats C5 op de loper van R9.

De schakeling op zijn geheel is niet geschikt voor een rolluik, er moet meer controle zijn op de inschakeltijden zodat het rolluik niet naar beneden gaat bij donker weer ....

[Bericht gewijzigd door MGP op 10 april 2021 16:14:24 (35%)]

LDmicro user.

@Thevel,D4 is om spikes te onderdrukken ,anders komt bij ontladen van C1 de dubbele spanning op Pin2 van de555.
D1 hoeft niet echt,was een eerste probatie om de ingang te beschermen.De zener is 11 volt.
Waarom de 555,ik dacht ,dat lijkt mij vertrouwd vlug effe en weg op.
Kon inderdaad de tweede comparator gebruiken als timer ,maar het lukte niet best.
De test had ik ook gedaan met het draadje naar massa zonder de Lm393,zelfde resultaat.
@MGP, R6 zorgt voor een hysteresis.
C5 op de ldr hept dat ook nog wat vertragen.
De rest van de voorwaarden doe ik in Logo.

Thevel

Golden Member

@Thevel,D4 is om spikes te onderdrukken ,anders komt bij ontladen van C1 de dubbele spanning op Pin2 van de555.
D1 hoeft niet echt,was een eerste probatie om de ingang te beschermen.De zener is 11 volt.

Daar ligt de NE555 niet wakker van.
D1 en D4 kun je gewoon laten vervallen.

Lambiek

Special Member

Op 10 april 2021 16:29:38 schreef Gij Kieken:
De rest van de voorwaarden doe ik in Logo.

Je kunt beter alles met de Logo doen. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

@Lambiek,het lukte niet erg goed om een pasieve manier(lees spannings deler
met weerstanden) op een analoge ingang iets stabiels te verkrijgen die bedrijfszeker was.

Lambiek

Special Member

Op 10 april 2021 17:17:28 schreef Gij Kieken:
het lukte niet erg goed om een pasieve manier(lees spannings deler
met weerstanden) op een analoge ingang iets stabiels te verkrijgen die bedrijfszeker was.

Er zit in de Logo toch ook een comparator en dat krijg je niet goed?

Zo'n NE555 is ook niet je van het, die dingen zijn ook heel gevoelig voor stroring.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Thevel

Golden Member

Op 10 april 2021 17:23:33 schreef Lambiek:
Zo'n NE555 is ook niet je van het, die dingen zijn ook heel gevoelig voor stroring.

En daarom worden ze bijna nooit gebruikt en kom je ze vrijwel nooit tegen. :)

Je hebt een relais met wisselcontact.
Probeer eens of je schakeling goed werkt als je het relais plus vrijloopdiode tussen de uitgang en plus van je voeding zet. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat uitgang 3 van je 555 niet helemaal naar de nul volt getrokken kan worden.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Op 10 april 2021 16:29:38 schreef Gij Kieken:
@MGP, R6 zorgt voor een hysteresis.
C5 op de ldr hept dat ook nog wat vertragen.
De rest van de voorwaarden doe ik in Logo.

Een hysteresis van enkele volts, hoe regel je dan het kantelpunt af?

C5 maakt dat een schommeling in de voedingsspanning wel door pin3 gezien wordt en niet door pin2 ... waarom doe je dat?

LDmicro user.

Op 10 april 2021 19:43:26 schreef MGP:
C5 maakt dat een schommeling in de voedingsspanning wel door pin3 gezien wordt en niet door pin2 ... waarom doe je dat?

Ik zie een weerstandsbrug, bestaande uit R1, R8, R9 boven de loper en R9 beneden de loper. C5 onderdrukt korte spanningsvariatie over de LDR. Korte helderheidsvariatie wordt daarmee onderdrukt.

Op 10 april 2021 15:54:57 schreef Arco:
Kon het niet laten... ;)

[bijlage]

Hystereseweerstand R7 komt bij mij 'raar' over. De 4093 heeft van zichzelf al een hysterese en C2 zit op een of andere manier dwars.

[Bericht gewijzigd door ohm pi op 10 april 2021 20:32:25 (25%)]

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Dan zien wij dat beiden heel verschillend :p

[Bericht gewijzigd door MGP op 10 april 2021 20:15:18 (15%)]

LDmicro user.

@MGP,Als het schemer donker wordt ocileert de LM393.
Omdat een beetje op te vangen vlak ik de spanning wat af op de ldr.
Door R6 10K terug koppeling verschuif ik het kantelpunt wat,hierdoor moet de omgeving eerst weer helderder worden alvorens terug te kunnen schakelen.
Zo krijg ik iet of wat een hysteresis.
Op de loper van de trimpot had ik inderdaad ook beter een paar nano's gezet.
@ohm pi, ik nog wat verder zitten zoeken en proberen.
Het resultaat is ,zonder de serie diode wordt Pin3 van de NE555 heel even negatief door de inductie van het relaistje.
Net door die negatieve spike locked de NE555.
Met het relais tussen +Vcc en Pin3 werkt het zoals verwacht zonder de serie diode.Alleen is het relais dan continue AAN ipv UIT en pulst dan even bij een trigger.In dit geval moest ik nog eens 180° draaien.

Op 10 april 2021 20:18:41 schreef Gij Kieken:
@MGP,Als het schemer donker wordt ocileert de LM393.
Omdat een beetje op te vangen vlak ik de spanning wat af op de ldr.
Door R6 10K terug koppeling verschuif ik het kantelpunt wat,hierdoor moet de omgeving eerst weer helderder worden alvorens terug te kunnen schakelen.
Zo krijg ik iet of wat een hysteresis.
Op de loper van de trimpot had ik inderdaad ook beter een paar nano's gezet.
@ohm pi, ik nog wat verder zitten zoeken en proberen.
Het resultaat is ,zonder de serie diode wordt Pin3 van de NE555 heel even negatief door de inductie van het relaistje.
Net door die negatieve spike locked de NE555.
Met het relais tussen +Vcc en Pin3 werkt het zoals verwacht zonder de serie diode.Alleen is het relais dan continue AAN ipv UIT en pulst dan even bij een trigger.In dit geval moest ik nog eens 180° draaien.

Dus de post van Kruimel is wat er gebeurd.

Op 10 april 2021 20:18:41 schreef Gij Kieken:
Zo krijg ik iet of wat een hysteresis.

Ietwat? hoeveel is dat dan? >:)

LDmicro user.

Ha Gij Kieken,

Even mee gelezen volgens mij ( op jou schema ) heb je het probleem al opgelost :D
Maar een kleine aanvulling een NE555 kan 100 mA sourcen en 200 mA sinken dit geldt niet voor de C-MOS uitvoering dan is 20 mA !
Verder is de drop out iets waar je rekening mee moet houden ongeveer 1,7 V dus 12 V Vcc is 10,3 V max aan de uitgang.
Een tweede punt de uitgang van een 555 gaat niet naar 0 maar blijft rond de 1,5...2 V hangen !
En dan het aansturen van inductieve belastingen altijd de serie diode gebruiken anders wordt de 555 door de glitch weer gereset en komt hij nooit meer in de beginstand terug voor deze diode geen 1N4148 gebruiken maar een 1N4001 zijn best heftige stromen !

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
Thevel

Golden Member

Een tweede punt de uitgang van een 555 gaat niet naar 0 maar blijft rond de 1,5...2 V hangen !

Dat de uitgang niet helemaal naar 0 hoeft te gaan schreef ik al in mijn 2e post.
Dat het 1,5...2 V kan zijn vind ik wel erg veel, ik heb zulke hoge spanningen nog niet gemeten.

Ha Thevel,

Heb je dat belast gemeten op het data blad vermelden ze 2,5 V.... maar er staat ook nergens dat source 100 mA is bij 15 V maar wel 200 mA en dat gaat echt niet werken stort in elkaar !
Ik had jou opmerking gelezen :)

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Spanningsval is aanzienlijk...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Lambiek

Special Member

Op 10 april 2021 17:46:56 schreef Thevel:
En daarom worden ze bijna nooit gebruikt en kom je ze vrijwel nooit tegen. :)

Ik weet dat ze best nog veel gebruikt worden, maar dat wil niet zeggen dat ze niet erg gevoelig zijn. Zeker PIN-2 verdiend de aandacht en de voeding goed ontkoppelen.

@TS,
Heb je het signaal op PIN-2 al eens bekeken, blijft dat laag of wordt die weer hoog na triggering van PIN-2?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

@Lambiek, het signaal op Pin2 is Ok,immers ik had de test gedaan zonder de schakeling van de LM393 ervoor.Dus enkel een los draadje even tikken tegen gnd om te triggeren ofwel het draadje continue aan gnd.
@electron920 ,het is een 1N4007 die het zaakje oplost.
@MGP, Dit varieert afhankelijk van de stand van de trimpot.
Van 0.8 volt tot 1.61 volt in de uiterste standen.
Merk op dat de schakeling niet goed functioneert in de uiterste standen,maar in mijn geval was het ruim voldoende.

[Bericht gewijzigd door Gij Kieken op 11 april 2021 11:08:27 (30%)]