LED 450W - 12V


Op 4 mei 2021 23:25:54 schreef benleentje:
[...]HEt probleem is dat we geen datasheet van het product hebben en je absoluut niet blind kan vertrouwen op wat er op Ali staat. HEt kan al zijn dat je met je 13V 5A over het maximum zit.

Weet je wat het is? Vaak klopt het wel, maar je weet niet altijd vantevoren HOE het klopt.

Blokker verkoopt ook 60W led peertjes. Ook dat zijn "equivalente-watts-van-gloeilampen-Watts". (goed hier zetten ze er nog "7.5-" voor, maar als je niet oplet is dat op het vak in de winkel of in de folder "even weggelaten" omdat het niet past.

Met een weerstand van 1 ohm in serie kan deze LED prima op een spanningsbron (alleen een beetje onpraktisch).

Inderdaad. Je hebt het dan wel over indien de specs "450W en 12-14V" kloppen.

Jou filmpje, rond 16:45 laat ie zien wat ie aan het doen is.... Hij heeft een labvoeding ingesteld op wat ie kwa spanning verwacht. Dan draait ie de stroom omhoog tot wat ie wil hebben. Zolang ie onder de verwachte spanning blijft gaat dat goed.

Dit is eigenlijk ook wat je met je 300W DCDC ding moet doen. Instellen op 14V zonder dat er wat is aangesloten en dan met de stroom pot regelen tot wat je wil hebben.

In dat geval zou ik verwachten dat je relatief snel tegen de 14V aanloopt, maar als je echt wil kan je die nog omhoog draaien naar 15 als dat nodig is. Vervolgens weer doordraaien aan de stroompot om de stroom boven de 6A te krijgen. Zou moeten kunnen.

[Bericht gewijzigd door rew op 5 mei 2021 15:12:45 (27%)]

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

heb van 2 leden ook dat ze liever niet reageren omdat hun alles weten en ik nog niet antwoorden zij ook op een manier dat ik denk hou je er buiten maar goed het wijkt af

ik geloof toch wel in die 450W maar aan de anderen kant vind ik 37A wel hoog

Val ik daar ook onder? want je hebt nog niet echt geantwoord op hoeveel leds er steeds in serie staan en dan parallel. En als je vind dat ik verkeerd antwoord laat het me weten en ik ben weg.
Gezien de resultaten op 13V en 5A verwacht ik niet dat je ooit aan de 37A gaat komen dit omdat er denk meer dan 4 leds in serie staan. Ik zou bij die vermogen eerder ca 24V en ca 18A verwachten. Dat zijn dan 8 leds in serie. En om op 450W te komen heb je echt minimaal 1000 leds nodig waarbij ik dan uitga van 3V en 150mA COB leds.

om dus een goede inschatting te krijgen van wat je nu echt in hand hebt is het eerste probeer te achterhalen wel COB leds er gebruikt zijn.

Bovenstaande is een ledstrip uit mijn lamp waarvan de driver overleden is als voorbeeld. het getal 5730 blijkt een COB led te zijn van 3V en 150mA. Er zitten er 48 op en er staan er steeds 2 parallel en dus 24 in serie. 24 x 3V = 72V. Aangesloten om mijn voeding bleek er 85V nodig te zijn en 180mA was ook genoeg i.p.v. 300mA. Er was weinig verschil tussen die 2 waarden in licht opbrengst en heb ik maar de laagste waarde genomen daaronder gaat de opbrengst hard achteruit.

Als je dan het soort led weet, het aantal in serie en parallel dan is het gewoon simpel uitrekenen wat het nu echt is.

Weet je wat het is? Vaak klopt het wel, maar je weet niet altijd vantevoren HOE het klopt.

Ja dat lijkt inderdaad wel een Chinese wetmatigheid te zijn :).

[Bericht gewijzigd door benleentje op 5 mei 2021 15:32:21 (42%)]

maartenbakker

Special Member

Op 5 mei 2021 14:56:40 schreef modeltreiner:
https://nl.aliexpress.com/item/32879492925.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.…

deze stroomregelaar heb ik gebruikt maar krijg hier mee niet meer als 6A door de led

Dankje. Beter dan ik dacht. Een instelbare buck converter is wel een betrouwbare bron van gelijkspanning/gelijkstroom. De kans dat je meting klopt, schat ik hoog in.

Andere belangrijke vragen zijn hoeveel koeling hij had toen je hem probeerde (indicatie van hoeveel vermogen erin ging) en hoe je hebt vastgesteld dat hij nog niet voluit brandde.

tijdens het testen licht hij op een grote aluminium plaat maar koeling is niet nodig gezien hij niet heel warm word de warmte van het licht is warmer dan de plaat word ze op zitten plus dat hij ook iets minder licht geeft dan de 100W led

Mijn idee was dat hij bij 13V toch al best heet zou moeten worden, ongeacht of het een 45W of een 450W model is. Maar de module zelf heeft een grote oppervlakte dus misschien is die aluminium plaat toch voldoende. En wat je al zegt, hij voert warmte ook als licht af. Ik dacht iets minder dan de helft van het totale vermogen, zo uit m'n hoofd gezegd. Dan klopt het wel.

de meesten gaan er vanuit dat hij maar 45W is
ik geloof toch wel in die 450W maar aan de anderen kant vind ik 37A wel hoog

37A is inderdaad onpractisch hoog. LED's met zulke grote vermogens werken meestal op een hogere spanning dan 12V en dus een lagere stroom.

Als ik alles nog eens overdenk... Bij 13V ongeveer 65W verbruik en iets minder fel dan een 100W LED... De curve is exponentieel maar ik denk niet dat je aan 450W komt als je op 14V zit. Je schrijft dat je niet boven de 6A komt, lukt het niet om je spanning hoger op te draaien dan 13V? De regelaar zou 9A moeten kunnen leveren of de maximale instelling van de begrenzing, hoewel dat ook best iets kan verschillen. Ik denk dat de procedure die rew beschrijft, uitkost kan bieden als die haalbaar is met jouw regelaar.

Oh wacht... de stroommeter heeft ook spanningsval. Meet je die 13V achter de stroommeter?

kwam wel dit filmpje tegen van de zelfde led in 200W en die werkt ook op 200W

https://www.youtube.com/watch?v=gOK4KDzkSTU&t=1365s

Hoe weet je dat het dezelfde zijn? Ergens in de commentaren staat dat er erg veel verschillen tussen zitten afhankelijk van de fabrikant en verkoper.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Hallo benleentje je hoeft van mij niet weg.
had wel gemeld dat het 600 led,s zijn onbekend hoe ze in serie en parallel staan.

ook bij 12V en een lage stroom niet te zien wel waar de meeste over klagen in de filmpjes die ze maken dat bij lage stroom maar enkelen ledjes branden en nooit allemaal tegelijk die in serie staan

nou bij die van mij branden bij een lage stroom wel allemaal even veel
hoeveel lage stroom had ik niet gemeten wel zo dat ze zwak branden

maartenbakker u vroeg
Je schrijft dat je niet boven de 6A komt, lukt het niet om je spanning hoger op te draaien dan 13V? De regelaar zou 9A moeten kunnen leveren

die verver voeding is maar 12.4V die is mogelijk wel hoger te krijgen maar die wil ik voor nu nog zo houden

heb de regelaar ook aan een 18V 5A accu gehad en dan op 13V uitgang maar meer als 6A er uit halen is met de accu niet te doen

ik denk er later weer mee veder te gaan als ik een 30A stroom regelaar heb moet ook op Alie staan dus nog even zoeken

voor een hogere voltage voeding of trafo moet ik nog is kijken wat ik hem
heb wel een 24v 25A trafo maar om daar die Alie 30A regelaar op te zetten tja ik weet het niet moet goed gaan maar met die hoge stromen uit trafo,s vind ik minder fijn als met een voeding
komt vast dat de voeding vaak beveiligd is en via de trafo niet

Op 5 mei 2021 17:03:09 schreef modeltreiner:
Hallo benleentje je hoeft van mij niet weg.
had wel gemeld dat het 600 led,s zijn onbekend hoe ze in serie en parallel staan.

Sorry mijn fout ik heb er overheen gelezen.

ook bij 12V en een lage stroom niet te zien wel waar de meeste over klagen in de filmpjes die ze maken dat bij lage stroom maar enkelen ledjes branden en nooit allemaal tegelijk die in serie staan

Zo kan je ook tellen hoeveel er steeds in serie staan. De spanning zo laag draaien dat er wat leds uitvallen. Als je geluk hebt kan je dan zien of het groepjes van 4, 5 of 6 zijn. Maar dat ze op 12V allemaal branden geeft wel aan dat je met de spanning al aardig in de buurt zit.

Ik heb net even mijn ledstrip getest en die brand nominaal op 75 - 80V en 180mA. Als met dag licht en binnen de verlichting aan de spanning naar beneden draai totdat ik de leds niet meer kan zien branden dan zit op ca 55V. Maar belangrijker is dat mijn amperemeter op 55V minder dan 1mA aan geeft, hij kan niet lager :).

Op 60V is het 1mA
61V is het al 3mA
62V 5mA
63V 12mA
64 is 22mA
65V is 30mA.
Je ziet dus dat stroom veel harder stijgt dan de spanning dat is dus de reden dat een stroombron echt noodzakelijk is 1/10 hoger in spanning en je leds krijgen te veel stroom

Dat jij met 13V al op 5A zit betekent dus dat je met de spanning al wel redelijk goed zit en op 14V kan dat al zomaar 15A of meer zijn. Ik denk dat de volle 18V van je accu al te hoog is.

die verver voeding is maar 12.4V die is mogelijk wel hoger te krijgen maar die wil ik voor nu nog zo houden

Die server voeding ga jij niet kapot krijgen door aan de potmeter te draaien. HP zal dat zeker wel getest hebben en nog wel veel gekkere dingen ermee gedaan hebben die jij niet kan verzinnen. Dus als die voeding naar 16V wilt dan kan en mag je dat gewoon doen. Echter het vermogen van de voeding is 460W en als je die op 16V zet mag je maar 28.75A afnemen. Maar grote kans dat die voeding dat zelf wel weet maar dat is het enige waar je op moet letten. Maar ook als je even op 16V wel 30A afneemt gaat hij niet gelijk kapot. Ik denk als je de uitgebreide handleiding van de voeding zou doorlezen dit daarin ook vermeld staat dat je bij een hogere spanning een lager stroom mag afnemen maar even geen zin om dat op te zoeken.

Maar als die eenmaal op 16V staat kan je heb zo niet meer in een server zetten weet niet of alles daarin daar tegen kan. Dus voor de server is het een probleem maar voor de voeding alleen totaal geen probleem.

Als je voeding door aan de potmeter te draaien defect gaat dan krijg je van mij een andere vergelijkbare want ik niet precies dezelfde :).
Ik heb er 1 liggen van 12V 82A 1kW :). Dus krijg je hem kapot mag je die van me hebben. En laten vallen telt dan niet mee :).

Op 5 mei 2021 18:54:15 schreef benleentje:
Die server voeding ga jij niet kapot krijgen door aan de potmeter te draaien.

Dat klopt wel... Maar d'r zit een overspanningsbeveiliging op, 13.5V vind ie goed en 13.8V gaat ie betrouwbaar uit is wat ik gelezen heb.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ja ik zit dat ook net te lezen. 13,652 - 13,8V schijnt zo beetje het maximum te zijn.

https://simonwyss.me/blog/?p=264

Die voeding die ik heb kan ook maar tot 13,8V. Wat me ook logisch lijkt want ik denk dat het dan kritisch begint te worden voor de server apparatuur zelf.

Dus bij nader inzien beter niet doen aan de voeding iets veranderen. Er zijn op marktplaats denk veel betere voedingen te vinden die wel instelbaar zijn.

https://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/elektronica-component…

[Bericht gewijzigd door benleentje op 5 mei 2021 19:30:21 (50%)]

Waarom krijg jij trouwens niet meer dan 6A uit je 18V accu? Ik heb een 20A / max 600W labvoeding en accus die niet zo bang zijn van een kilowatt. Dus als je wil langskomen mag je mijn spul gebruiken om eens te testen wat ie doet als je er 450W doorheen jaagt. (zit ik in de stank als het fout gaat. :-( )

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

In video in de link die modeltreiner hier plaatste is te zien dat die persoon 3 type leds gebruikt. 10w, 70w en 200. Die 70 watt versie die heb ik zelf ook. Werd 2 jaar geleden aangegeven als 100w.

Ik heb zelf op deze 70w ook een test uitgevoerd:
11,01V 1,24A = 13,65W
11,52V 1,66A = 19,12W
11,89V 1,83A = 21,76W
12,44V 2,63A = 32,72W
13,18V 4,28A = 56,41W
13,46V 4,67A = 62,86W
13,93V 5,23A = 72,85W

Zijn lijst is :
11V 1A 11
11,4V 2A 22,8
11,7V 3A 35,1
11,9V 4A 47,6
12,2V 5A 61
12,3V 5,7A 70,11

De gegevens die die persoon geeft komen dus helemaal niet overeen. Ik denk dat die getallen zijn verhoogd. Maar het viel mij wel op dat hoe warmer de led wordt hoe hoger de stroom wordt.

Deze led wou ik zelf voor draagbare verlichting voor buiten gebruiken, maar de licht opbrengt valt echt vies tegen. Een 20W led bouwlamp op accu geeft veel meer licht.

Op 5 mei 2021 20:00:28 schreef rew:
Waarom krijg jij trouwens niet meer dan 6A uit je 18V accu? Ik heb een 20A / max 600W labvoeding en accus die niet zo bang zijn van een kilowatt. Dus als je wil langskomen mag je mijn spul gebruiken om eens te testen wat ie doet als je er 450W doorheen jaagt. (zit ik in de stank als het fout gaat. :-( )

de accu die ik heb kan maar 5A hebben

ik ga is kijken of ik aan nog zoon led goedkoop kan komen
dan wil ik best wel even bij u testen wat er gebeurd
laat het u dan weten en Bedankt voor het aanbod :) :)

Shiptronic

Golden Member

Op 5 mei 2021 21:06:21 schreef modeltreiner:
[...]

de accu die ik heb kan maar 5A hebben

Hoe kom je daar bij?

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Maar een ander idee om het vermogen van deze leds te bepalen is gewoon kijken waar het optimum zit. Bij mijn ledstrip zit dat op 180mA. Verder verhogen gaf eigenlijk maar steeds heel weinig extra licht en al helemaal als je het dan nog afzet tegen het vermogen.

Op 5 mei 2021 21:06:21 schreef modeltreiner:
de accu die ik heb kan maar 5A hebben

Zelf een kleine niet oplaadbare penlite batterij kan al 20A leveren. Een 18V 5Ah accu uit mijn Makita accuboor levert met gemak meer dan 100A. De motor in zo een 18V accuboor doet ook ca 80A op zijn max. Ans heb je het inderdaad over meer dan 1kW wat zo een accutol op zijn max kan doen.

Op 5 mei 2021 20:02:44 schreef #jeffrey#:
De gegevens die die persoon geeft komen dus helemaal niet overeen. Ik denk dat die getallen zijn verhoogd. Maar het viel mij wel op dat hoe warmer de led wordt hoe hoger de stroom wordt

Daarom moet je ook een stroombron gebruiken. Maar waarom zou het verhoogd moet zijn. Als die van 70W is dan komt in mijn beleving de onderste rij getallen overeen met een 200W. Hij zit bij 12.3V op het dubbele in stroom als bij jouw.

Maar het is en blijven rare leds is had de stroomtoename meer exponentiëler verwacht. Bij de eerste rij getal stijgt stroom een stuk langzamer dan ik zou verwachten de 2de rij klopt wel met mijn gedachte. Om een goed inzicht te krijgen in de getallen er maar even een grafgiek van gmaakt. Met Excel lukte me niet dan maar met de hand. Excel doet niet wat ik wil :).

Maar de leds van #jefrey# zijn gewoon raar of niet? Maar het is duidelijk dat je bij 12,75 op het maximum zit en daarboven je gewoon te veel vermogen erin duwt. Boven de 12,75 begint de grafiek af te wijken van wat je van een led zou verwachten.
De groene lijn klopt wel.
Maar zie ook hoe hard het ineens gaar 0,1V erbij geeft 0,7A erbij.

En dat is wat ik eigenlijk al die tijd al probeer te zeggen dat 13V en 5A al te veel kan zijn. Bij #jefrey# zijn leds is dat wel al te zien.

Als er tijdens het opvoeren van de stroom en spanning de lichtopbrengst niet evenredig meegaat of in het geval van #jefrey# de stroom - spannings curve gaat afwijken dan zit je aan het maximum wat goed is voor de leds.

Als ik een 2de Led heb kunnen vinden probeer ik er wel tegen de 350W door te jagen kijken of hij heel blijft voor nu

die 300W regelaar staat bij max 9A
maar bij 12V moet ik dan de max 9A kunnen gebruiken of max de 300w dat is dan 25A?

de Accu die ik heb staat op 5Ah dus stel hij kan meer hebben en zou met de regelaar maar als 5A kunnen leveren
lukt hij bij mij nog niet gezien mijn ampère meter die ik heb niet meer als 6A kan hebben maar als ik tussen de 300W regelaar en led een 10A zekering plaats de stroom helemaal open zet en de voltage vanaf 12V ophoog naar 14V blijft het onder de 10A zitten

ga toch maar sparen voor de voeding die ook in het filmpje gebruikt word en nee niet alleen speciaal voor deze led

all blijven de led,s gekut heb ook led,s in 3W tussen de 3.4 en 3.6V laten we even 3.5V aanhouden 3W dat is 860MA maar bij de verkoper staat 700MA dan is dit toch hoger als die 700 of hij is geen 3W

toch gek dat zoon .... niet zo makkelijk is als het lijkt
hier veder nog niet mee getest heb de cold white 6500k

https://nl.aliexpress.com/item/33026779778.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.…

Hensz

Golden Member

Op 5 mei 2021 23:02:00 schreef modeltreiner:
de Accu die ik heb staat op 5Ah

Hoe doe je dat? Of staat er op dat ie 5Ah is? Dat laatste is een aanduiding van de capaciteit, het zegt helemaal niets over de hoeveelheid stroom die kan worden geleverd. Een autoaccu van 63 Ah levert ook probleemloos tighonderd ampère bij het starten.

Op 5 mei 2021 23:02:00 schreef modeltreiner:
toch gek dat zoon .... niet zo makkelijk is als het lijkt

Niet alles is zo makkelijk als het lijkt, dat blijkt ook wel. Het nadeel in jouw geval is dat je met onduidelijke specs te maken hebt en dat de stromen en vermogens zó groot zijn dat ff proberen nogal lastig is, voorbereiding vergt en ook nog gevaarlijk kan zijn. Je wilt niet dat zo'n ding uit elkaar klapt, net als jij er overheen gebogen staat.

Don't Panic!
maartenbakker

Special Member

Op 5 mei 2021 23:02:00 schreef modeltreiner:

all blijven de led,s gekut heb ook led,s in 3W tussen de 3.4 en 3.6V laten we even 3.5V aanhouden 3W dat is 860MA maar bij de verkoper staat 700MA dan is dit toch hoger als die 700 of hij is geen 3W

Vuistregel: als er bij een LED expliciet een stroom vermeld staat (A of mA) dan is dat maatgevend. De spanningsval is een richtlijn en het vermogen kan van alles betekenen. Als bij 700mA de spanningsval ongeveer 4,3V blijkt te zijn, dan klopt het vermogen van 3W. Als de spanningsval lager is, dan is het een LED met een lager vermogen. Het zou zelfs kunnen dat je er daadwerkelijk 860mA door kunt jagen zonder dat hij direct stukgaat, maar hij geeft dan niet heel veel meer licht dan bij 700mA.

350mA en 700mA zijn stromen waarvoor je standaard drivers kunt krijgen, dus opzich is dat wel makkelijk.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 5 mei 2021 23:02:00 schreef modeltreiner:
all blijven de led,s gekut heb ook led,s in 3W tussen de 3.4 en 3.6V laten we even 3.5V aanhouden 3W dat is 860MA maar bij de verkoper staat 700MA dan is dit toch hoger als die 700 of hij is geen 3W

De belangrijkste spec van een led is de "max stroom". Hier dus die 700mA.

Daarnaast specificeren ze dat als je die 700mA er doorheen jast, je kan verwachten dat er 3.4 tot 3.6V over de led gaat staan.

Als dat meer tegen de max aan zit, 3.6V dan is dat 3.6V * 0.7A = 2.52W . Afgerond 3W. Dit is een voorbeeld van dat het wel klopt, maar je moet wel weten HOE.

Een accu van 5Ah kan 5A gedurende 1 uur leveren, Of 1A gedurende 5h of 0.5A gedurende 10h. enz enz. Steeds is het product constant, voor deze accu 5Ah. Wel is het vaak zo dat de bruikbare capaciteit iets afneemt als je wat de accu betreft te snel gaat. Bij een lood-accu begint dit te spelen bij ontlading in minder dan 10h. Bij jou lithium accu (voor een boormachine?) kan je hem makkelijk met 2C ontladen (dus 10A, in 0.5h leeg) zonder dat dat effect sterk begint te spelen. Een boormachine trekt makkelijk 40A. Misschien alleen "even" of "alleen bij lastige klussen", maar die accu moet dat aankunnen (en de regelaar voor "traploos toerental").

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
joopv

Golden Member

Op 5 mei 2021 12:05:25 schreef rew:
[...]
@kruimel, mijn ogen zijn slecht. Ook met bril is er een idealiter bel-curve aan waargenomen licht om iedere punt-bron.

sorry offtopic...
Ben je met die klachten naar de opticien en/of oogarts geweest?
Ik had daar ook veel last van, zoveel dat het dagelijks functioneren lastiger werd. Draag nu harde contactlenzen in combinatie met een multifocale bril en heb nu weer 100% zicht.

het getal 5730 blijkt een COB led te zijn van 3V en 150mA.

De grootte (5730) zegt niets over de lichtopbrengst en/of stroomverbruik...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Bedankt Arco dat wist ik niet. Maar in die grote vond ik wel veel leds van 3V en 150mA. En gezien de opdruk van de ledlamp met 15W komt dat aardig overeen.

die 300W regelaar staat bij max 9A
maar bij 12V moet ik dan de max 9A kunnen gebruiken of max de 300w dat is dan 25A?

Nee. Als er een max staat is dat ook de maximum. In dit geval dus 9A en dan kom je met deze regelaar op 12V dus nooit aan de 300W. Stel dat de max spanning van de regelaar 100V is. Dan is 100V x 9A 900W toch? Maar ook hier geld dan wel de max van 300W dus op 100V zou er max 3A mogen.

Vooral in elektronica de maximum waarde altijd respecteren en daarbij heb je dan ook nog vaak degradaties als het warmer word. Dus als het 60°C word dan gelden er bij temp vaak veel lagere maximum waarden. En dan is 60°C niet de buitenkant die je voelt maar echt in in dit geval de ledchip zelf. Dus ook al voelt de koelplaat koud aan dan nog kan je makkelijk over de max temp van de chip als je je niet aan de maximum waarden houd.

Echter hebben ze het in datasheets het ook over recomended values, dus aanbevolen waarden die je eigenlijk ook als een soort maximum moet zien.
Dus van de led in je voorbeeld kan de 700mA de aanbevolen waarde zijn en 870 het maximum dan moet je eigenlijk altijd die 700mA aanhouden want dat scheelt heel erg veel in levensduur.
Want met de aanbevolen waarde als je dan per ongelijk iets hoger zit is er niets aan de hand maar als je met de maxwaardes iets hoger zit kan het gelijk defect zijn. Dus blijf altijd ruim onder het maximum.

Deze 450Watt uitvoering is op dit moment niet meer te vinden.
Van dezelfde fabrikant is nog de 300 Watt uitvoering leverbaar:

COB LED grootte: 210*180mm (7.08 * 8.27in)
Emitting diameter: 180*172mm (7.08 * 6.78in)
Power:Max kan bereiken 300 W, werkt meestal rond 50 W bij 12 V
Max stroom: 25A
Voltage: DC 12 V-14 V
Emitting kleur: Koud whie (6000-6500 K)
RA: 70%
Lichtopbrengst:> 100LM/W
Gebruik: voor hengel light, outdoor camping licht, auto verlichting en andere LED verlichting

Power:Max kan bereiken 300 W, werkt meestal rond 50 W bij 12 V

Ik denk dat dit wel aardig te converteren is met de gemeten waardes van de TS.

[Bericht gewijzigd door Brainbox op 6 mei 2021 15:18:44 (13%)]

modeltreiner waarvoor wil je eigenlijk deze led gaan gebruiken?

Ik kan hier namelijk geen goede toepassing voor bedenken. Als je het constant op vaste locatie wil gebruiken dan zijn daar 230v leds voor die veel beter werken. En als je het op een accu wil gebruiken dan zijn daar ook veel betere opties voor (kleiner en veel meer licht opbrengst).

Als ie 100Lm/W is dan is het toch helemaal niet slecht?

Wat ik wel verwacht is dat ie dat zal halen tot een watt of 50-100 en daarboven "afvlakt" richting misschien 30...

Edit: Opgezocht: De beste halen 200Lm/W.

[Bericht gewijzigd door rew op 6 mei 2021 18:54:03 (11%)]

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Opgezocht: De beste halen 200Lm/W.

Dan zou je ook een 250W kunnen nemen, scheelt je een zware voeding, veel warmte en een knots van een koelblok.

Een 200lm/W LED zal ook wel wat meer kosten...

Op 6 mei 2021 18:53:05 schreef rew:
Als ie 100Lm/W is dan is het toch helemaal niet slecht?

Wat ik wel verwacht is dat ie dat zal halen tot een watt of 50-100 en daarboven "afvlakt" richting misschien 30...

Edit: Opgezocht: De beste halen 200Lm/W.

Waar heb je dat gevonden? Ik begreep dat dit alleen mogelijk was met relatief monospectraal licht. Natriumlampen haalden >200lm/W omdat het licht voor mensen goed zichtbaar is, en verder geen licht uitzendt in andere golflengten. Een groene LED zal ook wel hoog scoren, maar in geen geval zal je "de beste LED" voor een prikkie op AliExpress gaan vinden. 100lm/W is als je geluk hebt, 70lm/W lijkt me aannemelijk en 50lm/W is niet gek.

In sommige gevallen is het "als je dure grondstoffen gebruikt" dat je de efficientie op kan schroeven. In andere gevallen is het gewoon een truukje wat je moet weten en eigenlijk wordt het product daar niet duurder van....

Kijk naar groene leds. Ik gebruik tegenwoordig deze. Hoeveel betaal ik nu om super efficiente ledjes te hebben?

De goedkoopste 0805 led (willekeurige kleur) die lichtopbrengst opgeeft kost iets van 1.1 cent, de eerste met meer dan 10x meer kost 1.3 cent. In de categorie "geen data" kan ik tot 0.5 cent gaan.

Voor een eenvoudig veelvoud kan je nog steeds belabberde leds kopen. (Dat is dan de 5-na-duurste o.i.d. de duurste is een broertje die nog eens 4x duurder is).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/