beginnen met arduino, welke dingen ervoor aanschaffen in china?


ik draai bij geenenkele op SD.
de sd kaart zit er bij mij in voor compatibiliteit tussen de modellen.
bij mij leest die zijn drivers in, mount de HDD, en start dan zijn linux.
op de SD kaart staat enkel die fat 32 partitie, de rest is weg.
ik gebruik de SD dus eigenlijk als linux. dacht zelf dat op mijn webservers, de /BOOT zelf unmount en remounted wordt als read only.

ik bouw mijn rpi4 dan ook niet om dat die op HDD boot (SSD eigenlijk)

Op 9 mei 2021 19:00:04 schreef benleentje:
Nee natuurlijk een USB stick. De sd kaart is enkel voor de eigen software dat jedat niet weet. Maar wou ook bestanden kunnen overzetten

deze laatste snap ik niet? je wou bestanden over zetten, SD kaart voor eigen software???
voor linux maakt het niet uit of het een SD kaart, USB stick, HDD, SDD, CDROM,... is waar je os op staat
je mount je / (root partitie) naar die drive, en dat is dan je systeem disk.
met SD zit je dan met 4GB-8GB-16GB-32GB...
met HDD, tja, TERABYTES.
met USB sticks, gelijkaardig als SD.

er is ook geen beperking dat afhankelijk is van je gebruikte hardware. je kan met gelijk welkde opslagmedia, ook alles doen wat je met een andere kant. dezelfde bestanden enzo

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Op 9 mei 2021 20:29:30 schreef RvEldijk:

Ts heeft alleen topic gestart en verder helemaal niet meer gereageerd, kan gewoon druk zijn heeft die wat te lezen, kan die ook negeren, en wellicht opnieuw gerichtere vraag stellen, maar dan ventileren we onze mening over diversen platformen en mogelijkheden nog allemaal redelijk on-topic als experimenteer/ontwikkel platform voor de TS en dan is het ook weer niet goed :P

Over platformen praten tegen iemand die weinig of niets afweet van controllers lijkt mij totaal offtopic, eerder topickapen :p
Wat denk je zelf? wat heeft de TS hier nu aan? ik heb zelf al enkele keren moeten slikken van wat er hier al geschreven staat maar ik ben al wat ouder misschien is het daardoor.

LDmicro user.

Daar ben ik het wel mee eens inderdaad. Een beetje off-topic vind ik gewoonlijk niet echt een probleem, het is immers een forum en de TS heeft ook geen vernauwing van de keuze gegeven. De herdefinitie van al dat RPi geklets naar ontopic gaat me wel te ver. Leuk dat je er een mening over hebt, maar het is niet in het bijzonder relevant voor het onderwerp.

de link ligt heel nauw.
eens ze met 3D printen bezig zijn, zal een raspberry met octopi er ook snel bijkomen. en dan is het toch handig als je van beide systemen al wat kent.
bepaalde zware taken ga je dan via rpi doen, de kleinere lichte (en ook compacte) zal dan snel met een arduino of PIC gebeuren.

in het starttopic werd al gevraagd wat ze allemaal direct kunnen bestellen, en daar kwam op het eerste blad al snel reactie op.
koop wat basis spul en leer eerst de basis programmeren. en koop niet teveel nu want alles wat na 1juli hier nog aankomt, word toch al bekeken voor BTW bijbetaling. ik zou pas wachten met grote bestellingen, tot dat BTW gedoe wat ingeburgerd is bij de post/aliexpress.

dus als TS die raad wat gevolgd heeft, zijn er een paar arduino's vanuit china onderweg

[Bericht gewijzigd door fcapri op 9 mei 2021 21:57:37 (15%)]

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Amai, Ik reageer 2 dagen niet omdat ik helaas ook van alles te doen heb (geen leuke dingen helaas behalve proberen af en toe een beetje te ontspannen met mooie weer van alles) en het begint een behoorlijke felle discussie te worden over voordeel pi en arduino, 8 bitter tegenover 32bit en wat dan al niet meer. En het begon voor mij als een eenvoudige vraag over arduino.
Ik snap eigenlijk niet hoe dit is ontstaan. Het begint heel rustig met vele goede tips en adviezen en duidelijke uitleg waar ik veel aan heb. maar op gegeven moment wordt het wel een beetje een "felle discussie" Ik ben trouwens niet "boos" of zo iets hoor maar ik kan me af en toe wel verbazen hierover want gebeurd wel eens vaker in topics hier :+
En ik raak niet zo snel in paniek zoals MGP op pagina 2 zegt, ik ken de mensen op het forum hier al langer dan vandaag :P
trouwens, ik ben niet altijd online maar ik zal jullie niet vergeten hoor ;)

ja, men heeft gelijk dat ik regelmatig projecten op pak en dan niet verder geraak. Dan heeft zijn reden en ik ben er persoonlijk ook gefrustreerd van dat het gebeurd. Maar dat is helaas eenmaal mijn leven hoe die de laatste jaren gaan. Ik zou ook graag anders willen en doe mijn best om dingen te veranderen daarin. Maar moet ik daarom helemaal de handdoek in de ring gooien? Nee, dat denk ik niet.
Maar ontopic.
Heleen en ik wilde het bionische hand project inderdaad al veel eerder opstarten. Maar helaas lukte het niet omdat ze zoveel werk had. Er viel collega uit en de vervangers ook maar nu is het eindelijk wat minder druk en heeft ze een vaste dag vrij. Dus willen we dit project weer oppakken.
Nu hebben we minimaal 2 maandelijks een vaste dag dat we er aan gaan werken.
We hebben iets nodig om naar uit te kijken, om naar toe te werken om het in deze moeilijke tijd van corona vol te houden. Bijna alles valt weg van sociale activiteiten zoals sport, samen dingen doen met vrienden (is lastig) festivalbezoeken, makerspace etc
Dus deze keer gaat het er wel van komen dat we er mee gaan bezig zijn.
Voor duidelijkheid, we willen geen prothese hand ontwikkelen. Hij gaat ook niet gebruikt worden voor echt gebruik. We willen beide meer kennis opdoen van diverse dingen waar we interesse in hebben zoals 3d tekenen, 3d printen en alles wat daar bij komt kijken zoals afstellen, software. En dit lijkt ons gewoon tof project omdat we beide in de onderwerpen geintresseerd zijn. We wisselen kennis uit zoals bv ik leer Heleen solderen (is op haar opleiding niet gebeurd en weggevallen) En Heleen leert mij weer meer over protheses, ortheses en mechanica. Dat is gewoon erg tof om te gaan doen en om uit te kijken om samen op vaste dagen dingen te doen.
Blijkt het dat we zoveel kennis hebben opgedaan met dit project en plezier hebben gehad dat we verder willen kijken of we het bestaande ontwerp of een ander ontwerp willen aanpassen of verbeteren dan kijken we wel verder of arduino de geschikte aansturing is.

Waarom arduino, heel simpel.
Het project wat we als basis nemen gebruikt nu eenmaal arduino en geen raspi. En dus willen we beide daar ook meer over weten.
Ik zou het af en toe misschien ook willen gebruiken voor eenvoudige dingen waarbij ik voornamelijk bestaande projecten zal bouwen en evt aanpassen. bv eenvoudige stappen motor aansturen of een servo. Samen met mijn broer iets maken voor zijn modelspoor zoals een sein of een slagboom die dicht gaat als de trein eraan komt Er zal daar vast zeer veel over te vinden zijn en we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Waarom zou ik daar een raspi gebruiken als een 8bitter ook prima werkt? Met een 8bitter zijn we ook tot aan de maan geraakt (alhoewel daar de meningen nog over verdeelt zijn of we daar echt wel zijn geraakt maar dat is een hele andere discussie :P )
Er is online al zo'n levendige community rondom arduino en zoveel projecten. En een vriendengroep vanuit het fablab en makerspace waar ik later als we weer bij een komen kan leren.
Het is dan is het handig dat je een beetje begrijpt wat die code is die je in sketch opent ;) Maar ik ga niet zwaar verdiepen in alle mogelijkheden van programmeren. Dat is ook uiteindelijk de hele filosofie van arduino. Je kunt zelf zover gaan als je wilt maar je kunt er ook snel mee beginnen zonder zeer veel kennis van programmeren te hebben en spelerderwijs leren.
Ik heb geen zin om allerlei ingewikkelde dingen te programmeren met een snelle pi.
Zoals al gezegd, je probeert gereedschap wat denkt wat past bij wat je wilt gaan doen.
ivm chinese arduino Ik heb geen moeite om een beetje te moeten "prutsen" voordat het aan de gang krijg. Mocht het niet lukken in de tijd die ik wil besteden dan kan ik alsnog een originele kopen.
Qua io poorten, ik weet nog niet hoeveel ik er nodig ga hebben maar er komt 1 of 2 sensors aan en 3 servos. Dus ik ga geen 80 io poorten zoals in de STM32F103C8T6 nodig hebben vermoed ik ;)
Maar wel een interessante optie. Ik ga de linken erover op gemak doorlezen maar als ik goed begrijp is kort gezegd de blue pill een snellere arduino of arduino variant dan een nano of mini?
En geldt dat hetzelfde voor een ESP8266 Wemos D1 mini pro
Welke variant zou ik dan nemen mocht ik die eentje willen bestellen? Ik vind er diverse varianten als ik eens zoek op ali. https://www.aliexpress.com/item/32651747570.html?spm=a2g0o.productlist…
Flipflop maakt wel een hele goede opmerking met real-time OS
Wat er moet gebeuren is eigenlijk vrij basis. Even simpel gezegd, Sensor zegt tegen aansturing, ik wil dat je deze servo's bedient zodat de hand open gaat. Of dicht. of er moet alleen 1 servo werken en niet allemaal. Veel meer moet er in eerste instantie niet gebeuren. En je wilt dat het vrijwel onmiddellijk gebeurd. Niet dat de aansturing denkt, ik ben eigenwijs en ik ben een raspi en doe in een andere volgorde je commando's. En dat is toch een wat een realtime os doet? Precies in volgorde de instructie's volgen?
@Roland van Leusden
Begrijp ik goed dat dit een extentie bordje is waarbij ik met weinig io poorten een hoop servo's kan aansturen? dat kan inderdaad handig zijn.
@kruimel. Die atiny85 is wel lekker klein vooral het klein moet. Is er evt ook een mogelijkheid om de 2 poorten wel te gebruiken en de itany pic los te programmeren met een losse programmer of arduino ipv onboard om zo deze poorten vrij te maken?

Ik snap prima dat je met moderne processors 32bit zoals pi een hoop leuke dingen kan doen. Ik schrik ook niet van een linux installatie maar als het dan op codes inkloppen in terminal aankomt loop ik meestal vast bij linux |:(

Die nieuwe raspi pico ziet daarin tegen ook interessant uit. Maar die bestaat nog maar net en dus nog niet veel projecten. En ik zou in begin vooral moeten hebben van ander bestaande projecten om te leren. ik ben wel benieuwd naar de ontwikkeling ervan. 4,50 mits leverbaar is natuurlijk niet duur.

De reden om nu een aantal dingen te bestellen is dat straks de prijs toch een stuk hoger zal zijn met btw, duurdere verzendkosten vanuit europa. ja, ik moet op mijn budget letten maar als ik nu dingen kan bestellen voor 3 euro en straks kosten die bijna dubbele is toch te overwegen om nog enkele dingen te bestellen voor het te laat is zoals een hbrug voor stappenmotor aansturing, enkele andere dingen, een atiny voor een mini projectje en evt een wemos espboardje.
Ik bedacht me dat ik toch nog ergens een arduino nano moet hebben liggen omdat ik die al eens besteld had dus eerst even zoeken erna
Update.
Blijkbaar nog wat antwoorden langs elkaar heengegaan terwijl ik dit typte.
Voor duidelijkheid, het is niet dat ik me niet wil verdiepen in de mogelijkheden van raspi maar dat zal voor later zijn. De 3d printer komt er nog aan, ik kon betaalbaar een ender 3 pro overnemen van een vriend van makerspace die ondertussen andere printers heeft.
Ik heb de arduino's nog niet besteld, helaas niet van gekomen vandaag maar met gecombineerde zending op AliExpress zouden ze er rond begin juni moeten zijn dus nog op tijd.

En geldt dat hetzelfde voor een ESP8266 Wemos D1 mini pro
Welke variant zou ik dan nemen mocht ik die eentje willen bestellen?

Je hebt ook NodeMCU v3 een ESP8266 12-E chip ofzo, met alles aan boord betaal je iets meer voor, voordeel is wel dat je er een baseplate voor hebt, vind ik persoonlijk wat fijner. Je hebt ook deze in een ESP32 variant, meer toekomstbestendig, ik gebruik die ESP32 nu met ESPEasy, maar nog geen base plate kunnen vinden, wacht op betere firmware wat deze chip beter gaat benutten.

Als je een losse chip koopt moet er bij een ESP best veel aangesloten worden om hem stabiel te krijgen, dat doen die bordjes incl USB voor je, veel makkelijker te programmeren etc, je moet het jezelf ook gemakkelijk maken :P

Afbeelding ESP8266 NodeMCU v3 + base plate

https://static.cytron.io/image/cache/catalog/products/BB-NMCU-BASE/BB-NMCU-BASE(5)-800x800.jpg

wordt het wel een beetje een "felle discussie"

Hehe valt erg mee, is een dunne lijn tussen een gezonde discussie en...

Alles met een knipoog ;-)
bprosman

Golden Member

ja, men heeft gelijk dat ik regelmatig projecten op pak en dan niet verder geraak. Dan heeft zijn reden en ik ben er persoonlijk ook gefrustreerd van dat het gebeurd. Maar dat is helaas eenmaal mijn leven hoe die de laatste jaren gaan. Ik zou ook graag anders willen en doe mijn best om dingen te veranderen daarin. Maar moet ik daarom helemaal de handdoek in de ring gooien? Nee, dat denk ik niet.

Daar ben je niet de enige in hoor :)

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Ik ben zeker niet tegen een discussie maar begon wel even iets van, wow dit is veel informatie in korte tijd te krijgen.
Ik zal ook eens naar nodemcu oplossing kijken.
@bpbrosman, gelukkig ben ik dus niet de enige, fijn om te horen. Bij mij is het vaak door bv gebrek kennis, niet de juiste onderdelen en online moeten bestellen met minimum bedrag bij iets als farnell, "shit" op privé vlak dat er altijd lijkt tussen te komen en meer. Een filmscenarist kan het soms niet bedenken, zo absurd wat ik mee maak.
Vandaag bv was ik bij mama en op een of andere manier was er een duif door de schoorsteen naar binnen geraakt. Gelukkig wordt die open haard niet meer gebruikt. Maar wel de huiskamer vool rommel. Heb je dat opgeruimd dan in de middag precies weer een. Hoe is het mogelijk. Nog nooit gehad en nu ineens 2x opeen dag. Toen wilde we in de middag naar buiten gaan en wilde het slot niet meer open gaan van de deur naar buiten.sleutel draait door van ene op andere minuut. Ik ging naar buiten, dacht, ik vergeet iets en kom naar binnen. Draai deur uit automatisme op slot en toen wilde niet meer open. Morgen kunnen we pas bellen voor de sleutel maker. Vandaag blijf ik maar logeren bij mama.

[Bericht gewijzigd door brains op 9 mei 2021 23:51:22 (40%)]

@Roland van Leusden
Begrijp ik goed dat dit een extentie bordje is waarbij ik met weinig io poorten een hoop servo's kan aansturen? dat kan inderdaad handig zijn

Dat begrijp je helemaal goed, met 2 I/O pinnen kun je 16 servo's besturen. Ik heb deze zelf ook in een aantal kunst projecten verwerkt.

Complete guide to PCA9685 16 channel Servo controller for Arduino with code V1

https://www.youtube.com/watch?v=y8X9X10Tn1k

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Op 9 mei 2021 23:07:19 schreef brains:
Ik snap eigenlijk niet hoe dit is ontstaan.

Misschien zou het in het vervolg wel goed zijn als je de vraag stelt wanneer je tijd hebt om uw topic op te volgen en in goede banen te leiden.

LDmicro user.

+1

Van de Digispark kan je alle 6 aansluitingen gebruiken, maar er zitten weerstanden, zenerdiodes en een LED aan die afhankelijk van waar je ze voor gebruikt in de weg kunnen zitten:

Mijn advies zou zijn om zonder voorkennis gewoon een handvol Arduino Nano's te kopen en die overal te gebruiken. Ze zijn niet snel te groot, erg goedkoop en je kunt ze redelijk universeel gebruiken. Ik denk dat als je allemaal andere dingen erbij gaat bedenken je uiteindelijk gaat ontdekken dat je toch geen zin hebt om uit te zoeken hoe je ze moet programmeren. Ter referentie: ik heb hier 5x meer meer Digisparks dan ik ooit heb geprogrammeerd.

Op 10 mei 2021 00:06:17 schreef MGP:
[...]
Misschien zou het in het vervolg wel goed zijn als je de vraag stelt wanneer je tijd hebt om uw topic op te volgen en in goede banen te leiden.

Dat wij niet allemaal afgeslagen zijn door de mods sta ik van te kijken :P

Alles met een knipoog ;-)

Op 10 mei 2021 00:24:40 schreef RvEldijk:
Dat wij niet allemaal afgeslagen zijn door de mods sta ik van te kijken :P

We bleven netjes en het ging over elektronica en dan is het goed O-)
Maar het helde voor mij teveel over naar eigen kunnen dan als antwoord op de vraag van de TS ... vandaar mijn reacties.

De TS is tevreden met jullie antwoorden zo ik ook ;)

e:/ Fcapri hieronder.. _/-\o_

LDmicro user.

ik gebruik altijd chinese clonen, eens je de goeie CH340driver hebt (goed saven, als je die zoekt, kan ik de mijne wel doormailen) werken die gewoon goed. ik moet zelf geen originele meer hebben

ik heb een map arduino die ik op al mijn pc's kopieer (dus geen verse installatie keer op keer). daarin zitten dan al mijn geinstalleerde libraries.
in china bestellen kan wel, maar er zijn ook nadelen:
-als je wat besteld, test het DIRECT. speciale printjes vragen soms speciale libraries (vooral met tft schermpjes) en dan moet je wel direct een testprogramma maken om gewoon 'hello world' op dat display te zetten. daarna kan je het scherm opbergen. als je dan een jaar later dat scherm weer gebruikt, weet je toch al hoe het werkte.
ik heb hier schermen liggen, waar ik de chip niet van ken, en ik dus niet meer aangestuurd krijg. de verkoopsadvertentie is weg en de verkoper reageert niet meer.

wat je nu besteld, en binnen een jaar wil je er nog, is er veel kans dat er ook een andere chip in zit, andere printplaat, andere aansturing...
wil je compatibel zijn, moet je het dan bij adafruit bestellen (veeeel duurder).
ik ben ook simpel begonnen met arduino, gewoon inlezen temperatuur sensor en weergeven op display. en je gaat er idd zover mee als je zelf wil.
en die dingen zijn best snel. ik heb een 'gameboy' replica gemaakt met een arduino en klein scherm. daar draait gewoon tetris op (broncode geport van een ander processorbord).
tegenwoordig kan je overal bestellen, dus ik zou het nu misschien houden bij een starterskit, of je besteld een paar arduinos en wat basic dingen dat je wil gebruiken (servo's, relais, drukknoppen, displays...).
oja, koop er direct een HOOP. zeker bij de nano is het gemakkelijk als je iets kan testen, en wil je nog eens iets proberen, dat je er gewoon een andere induwt om verder te testen. ik bestel ze per 10 en dan komt het meestal op 15-18€ (1.5-1.8€/arduino).
de nano heeft altijd mijn voorkeur, de uno vind ik te groot, de mini is niet handig met die pinnen op de zijkant.
ik heb een adapterprint waar een nano in past, en die er dan uitziet als een uno, ideaal voor shieldjes op te klikken dan

oja, is zijn leuke boeken voor het beginnen met arduino, die zijn als pdf wel online te vinden. (google beginning arduino). ik heb er zo 3 afgeprint, 1 ervan heb ik gewoon op de trein door gelezen en dan kan je het meestel wel al. daarna is het gewoon googlen voor specialere functies te leren kennen

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
tuxie

Golden Member

@ Brains, Ik weet niet hoeveel kennis je al in huis hebt.
Maar mogelijk is mixly iets voor je.
mixly is een soort blocky of ardublock hiermee kun je eerst wat met de C termen aanprutsen en snel ervaring opdoen. ook laat het de code zien die het genereerd zodat je kunt zien wat de syntax in arduino-IDE had moeten zijn.
Waarschijnlijk halen de software guru`s met kennis hier hun neus voor op, ik vond het als beginner makkelijker om te leren als gelijk in het diepe springen.
ledjes servo,s temperatuur alles komt voorbij, en mixly is er voor de Arduino en ESP.

Mixly is gratis te downloaden, samen met een Arduino clone en wat je al in je laadjes hebt zitten kom je mogelijk al een heel eind.

https://osoyoo.com/2019/07/31/graphical-programming-tutorial-for-ardui…

ik ben het met Fcapri eens dat de ch340 Arduino clonen prima en 24/7 betrouwbaar draaien.

[Bericht gewijzigd door tuxie op 10 mei 2021 09:26:04 (14%)]

buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 9 mei 2021 23:07:19 schreef brains:
[...]
Waarom arduino, heel simpel.
Het project wat we als basis nemen gebruikt nu eenmaal arduino en geen raspi. En dus willen we beide daar ook meer over weten.
Ik zou het af en toe misschien ook willen gebruiken voor eenvoudige dingen waarbij ik voornamelijk bestaande projecten zal bouwen en evt aanpassen. bv eenvoudige stappen motor aansturen of een servo. Samen met mijn broer iets maken voor zijn modelspoor zoals een sein of een slagboom die dicht gaat als de trein eraan komt Er zal daar vast zeer veel over te vinden zijn en we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Waarom zou ik daar een raspi gebruiken als een 8bitter ook prima werkt? Met een 8bitter zijn we ook tot aan de maan geraakt (alhoewel daar de meningen nog over verdeelt zijn of we daar echt wel zijn geraakt maar dat is een hele andere discussie :P )
[...]
En geldt dat hetzelfde voor een ESP8266 Wemos D1 mini pro
Welke variant zou ik dan nemen mocht ik die eentje willen bestellen? [...]

Om bij het laatste te beginnen. Koop 1 met mogelijkheid voor een externe antenne. Ik opteer momenteel voor het Wemos D1 mini pro V2.0 bordje. 1 0Ω weerstand van plaats verwisselen en je kan een externe antenne aansluiten. V2.0 heeft ook een aansluiting voor een Lithium batterij. ESP bordje installeren in de Arduino IDE, juiste bordje kiezen en je kan starten. Voor ESP8266 is heel veel te vinden.

Een RPi ga je inderdaad niet in een treinwagon kunnen inbouwen. Afhankelijk welke besturing er wordt gebruikt is het decoderen wat anders. DCC is heel goed te doen. Is met een ATtiny84 ingebouwd in een draaischijf.

Edit: bij ESP8266 goed uitkijken welke I/O je gebruikt. Bepaalde hebben wat beperkingen of altijd hoog bij opstarten.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Persoonlijk zou ik dit project opdelen in kleinere stukken, de eerste van welke is om met de Arduino te leren werken, pas later zou ik me bekommeren om WiFi enzo. Dat vermindert het risico dat je nu voor niets geld uitgeeft.

Op 10 mei 2021 07:55:30 schreef fcapri:
ik gebruik altijd chinese clonen, eens je de goeie CH340driver hebt (goed saven, als je die zoekt, kan ik de mijne wel doormailen) werken die gewoon goed. ik moet zelf geen originele meer hebben

Je moet inderdaad die CH340 driver hebben, de meeste listings tonen dat wel maar die werken vrijwel probleemloos. Ik heb er nooit last mee gehad in elk geval.

[E]r zijn ook nadelen:
-als je wat besteld, test het DIRECT. speciale printjes vragen soms speciale libraries (vooral met tft schermpjes) en dan moet je wel direct een testprogramma maken om gewoon 'hello world' op dat display te zetten. daarna kan je het scherm opbergen. als je dan een jaar later dat scherm weer gebruikt, weet je toch al hoe het werkte.
ik heb hier schermen liggen, waar ik de chip niet van ken, en ik dus niet meer aangestuurd krijg. de verkoopsadvertentie is weg en de verkoper reageert niet meer.

Dit is inderdaad wijze raad. Zorg dat je de relevante informatie hebt opgeslagen, zeker als je veel verschillende producten koopt.

ik bestel ze per 10 en dan komt het meestal op 15-18€ (1.5-1.8€/arduino).

Helaas vind ik ze niet meer voor die prijs, meestal ongeveer het dubbele (wat op zich geen drama is). Ik zie nu wel exemplaren online verschijnen die een andere chip hebben, en die zijn soms goedkoper, maar ik weet niet hoe goed die zijn.

Merci voor jullie hulp.
Ik ga gewoon enkele bestellen en proberen of het lukt. Blijkt het achteraf dat het niet mijn ding is of ik gebruik het maar weinig dan is er nog geen man overboord. Ik ben dan bezig geweest, heb het geprobeerd, ervaringen opgedaan e.d.
En dat is mij wel wat geld waard. trouwens, ik kan de arduinos altijd wel weer een andere bestemming geven via vrienden.
Even een vraagje over die nodemcu. Zo'n base boardje maakt het dus een stuk gemakkelijker om te programmeren begrijp ik. Dan is dat zeker de moeite om te kopen. Maar er zijn diverse keuzes. Als ik onderstaande link van bekijk zijn er 2 base boardjes.
https://www.aliexpress.com/item/32264218680.html?spm=a2g0o.productlist…
Welke kan ik beste nemen, die van 1,30? en dan combineren met die module van 1,75? (soldeer de pinheaders liever zelf, minder kans op beschadiging bij verzenden lijkt me)
Ik bestal dan ook een PCA9685 16 channel Servo controller, die kost ook niet veel en kan zeker nuttig zijn als ik met servo's wat wil gaan proberen. Merci voor de youtube link.
@fcapri, merci voor je uitgebreide uitleg.
Als goed begrijp is het vooral een kwestie van juiste drivers vinden omdat ze andere chips kunne gebruiken. Als je mij de CH340driver zou willen mailen, heel graag. Ik denk dat die chip op een boardje zit dat ik al ergens moet hebben liggen.
Ik heb al veel dingen als knoppen, relais, weerstanden, diodes, transistors, led e.d. liggen. Schermpjes nog niet maar weet nog niet of ik die ga gebruiken. Misschien wil ik wel zo'n universeel 2 regel schermpje bestellen maar weet even niet hoe die noemen.
maar iets als oled of tft vermoed ik voorlopig niet nodig te hebben.
Ik hoe me ook altijd aanbevolen voor goede links, guides, pdf's. Ik lees liever op papier dan vanaf scherm. Ik heb nog een sony ereader met defecte accu die wil repareren (vrij recente ewast bak vondst)en dat is misschien wel makkelijk voor pdf's
@tuxie,Dat lijkt me juist perfect voor mij, ben meer visueel ingesteld. En mijn kennis van programmeren is praktisch nul Dat moet ik zeker eens proberen! En wat andere ervan denken kan me geen zak schelen, iedereen moet het op zijn eigen manier proberen ;)
Ik wil inderdaad dit als een deelproject opdelen om te leren. Ik wil zeker niet meteen beginnen met wifi. Maar die bordjes zijn nu heel betaalbaar en zou toch al graag bestellen.

CH340 drivers zitten al standaard in windows en linux tegenwoordig. Ik heb die nog nooit hoeven installeren in elk geval.

Dat was vroeger wel anders maar dat is inmiddels alweer lang geleden.

Even een vraagje over die nodemcu. Zo'n base boardje maakt het dus een stuk gemakkelijker om te programmeren begrijp ik. Dan is dat zeker de moeite om te kopen.

Uhm nee de NODEMCU heeft die handige USB programmer (usb poort) aan boord, zoals ik nu ook die voorgestelde Wemos D1 mini pro V2.0 heb gezien die heeft het ook. Ik kende dat bordje niet haha, wel speciaal I2C kabeltje nodig, maar op beide kun je makkelijk programmeren EN is de chip stabiel, niet onbelangrijk.

Die base plate is een los onderdeel en handig in projecten, stel je monteert het allemaal in een installatie, en wil de chip verwisselen dat kan dat handig door die base plate, ook heeft die base plate al een voltage converter die je 5v, 3,3v etc aanbied zonder dat het door de bordje zelf gaat, ook kun je div adapters erop gebruiken 9-24v

Wellicht is er ook een baseplate voor de Wemos D1 mini pro V2.0, maar zoals in de brievenbus, zonder baseplate is het een ramp om die chip even eruit te halen, testen, wisselen, etc, die base plate is blijkbaar gewoon een fijne optie, zeker allemaal niet verplicht.

Alles met een knipoog ;-)

Het is een los onderdeel, wel kan het zijn dat je tijdens ontwikkeling een foutje maakt, en dat je base plate door brand voordeel is wel je ESP chip leeft wss nog, ook heb je gelijk verschillende 3.3v/5v etc waardoor je makkelijk iets kunt testen, kan ook met extra breadboard en voeding, kost ook allemaal niets ;)

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41gCyy3rClL._AC_.jpg

Ik weet niet of je nog I/O extenders wilt hebben MCP23017 maar de wereld vergaat niet, en ook dit zal wel goedkomen, ik denk dat Ali over een xx maanden BTW gaat heffen en zal alles per saldo 21% duurder worden, nog geen ramp, en dat free shipping moeten we ook vanaf.

ff snel nog wat bestellen...

Alles met een knipoog ;-)

Op 10 mei 2021 12:12:11 schreef Kruimel:
Helaas vind ik ze niet meer voor die prijs, meestal ongeveer het dubbele (wat op zich geen drama is). Ik zie nu wel exemplaren online verschijnen die een andere chip hebben, en die zijn soms goedkoper, maar ik weet niet hoe goed die zijn.

https://www.aliexpress.com/item/32649423313.html

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 10 mei 2021 14:22:46 schreef RvEldijk:
[...]

Uhm nee de NODEMCU heeft die handige USB programmer (usb poort) aan boord, zoals ik nu ook die voorgestelde Wemos D1 mini pro V2.0 heb gezien die heeft het ook. Ik kende dat bordje niet haha, wel speciaal I2C kabeltje nodig, maar op beide kun je makkelijk programmeren EN is de chip stabiel, niet onbelangrijk.
[...]

Het Wemos bordje programmeer ik gewoon via de USB aansluiting. Of in een wat verder gevorderd project via OTA.

@Brains: Het genoemde Wemos bordje heeft normaal pinheaders die niet gesoldeerd zijn. Die moet je dus zelf solderen. In de meeste gevallen zijn de socketjes er ook bij. Soms zelfs in een versie met langere pinnen zodat je zo een stapeltje kan maken met bijvoorbeeld gelijkaardige relais bordjes of bordjes met knoppen.

Op 10 mei 2021 14:51:10 schreef RvEldijk:
Het is een los onderdeel, wel kan het zijn dat je tijdens ontwikkeling een foutje maakt, en dat je base plate door brand voordeel is wel je ESP chip leeft wss nog, ook heb je gelijk verschillende 3.3v/5v etc waardoor je makkelijk iets kunt testen, kan ook met extra breadboard en voeding, kost ook allemaal niets ;)

[afbeelding]

[...]ik denk dat Ali over een xx maanden BTW gaat heffen en zal alles per saldo 21% duurder worden, nog geen ramp, en dat free shipping moeten we ook vanaf.

ff snel nog wat bestellen...

Leveren nu al veel vanuit Duitsland en Spanje. Vaak al 10day delivery. BTW is dan al betaald en het blijft dan nog heel goed betaalbaar.

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op 10 mei 2021 19:21:28 (33%)]

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Op 10 mei 2021 19:19:09 schreef buckfast_beekeeper:
[...]

Het Wemos bordje programmeer ik gewoon via de USB aansluiting. Of in een wat verder gevorderd project via OTA.

Zo gebruik ik hem ook snel ESPEasy erop, en vanuit daar enkel OTA updates, wel grappig dat we precies hetzelfde doen op verschillende platformen met dezelfde chip, maar ondanks dat een NodeMCUv3 wel gesoldeerd is en wel een base plate voor beschikbaar is, zie ik geen enkel voordeel, tussen beide, krijg je dat I2C connector kabeltje erbij ? :P

Leveren nu al veel vanuit Duitsland en Spanje. Vaak al 10day delivery. BTW is dan al betaald en het blijft dan nog heel goed betaalbaar.

Laten we het hopen, maar goed zal wel loslopen, ik kijk nou ook bij de EU markt, en zag daar ook weer andere leuke dingen, maar goed eerlijk is eerlijk als TPG post er geen knoop aan verdient, zijn we gewoon niet goed bezig, is nog steeds niet geregeld.

Alles met een knipoog ;-)

Hopelijk heb je aan deze linkjes iets

https://www.youtube.com/c/RuiSantosdotme/videos
https://randomnerdtutorials.com/

https://www.youtube.com/c/AndreasSpiess/videos
https://www.youtube.com/watch?v=LY-1DHTxRAk

http://esp32.net
Als je een foutmelding krijgt kun je gewoon doorklikken het is namelijk geen beveiligde HTTPS verbinding maar dat is in dit geval helemaal niet erg.