Agentschap waarschuwt: zonnepanelen gevaar voor communicatie hulpdiensten

Ha evelo,

Dat is best een dilemma zeker als kleine installateur toch is het niet heel erg moeilijk.
In de eerste plaats leer je leverancier kennen bouw een relatie op die je kan vertrouwen en ga niet zomaar af op de mooie worden van de vertegenwoordiger.

Probeer contact te leggen met de fabrikant als mij dat lukt bij kleine firma's in China dan lukt jou dat ook.
Stel kritische vragen welke materialen worden er gebruikt waar komen die vandaan misschien hecht je waarden aan de omstandigheden waaronder deze gemaakt worden ( zou zeker moeten ) >:)
Kortom leer niet alleen je leverancier maar ook het product kennen wat je wil gaan verwerken.

Als het toch fout gaat dan ben je als installateur naar jou klant verantwoordelijk de klant heeft geen zaken met een leverancier of fabrikant gedaan.
Daarom hecht ik heel veel waarden aan mijn eerste blokje samen moet je er uitkomen werken aan een technische oplossing dus niet naar de leverancier wijzen.
Maar ook mijn punt in het eerste blokje m.b.t. de relatie fabrikant en je leverancier kijk uit voor dozenschuivers dat soort importeren wel zaken maar kunnen nergens met vragen terecht en hebben vaak geen idee wie de echte fabrikant is daar ben jij als installateur de dupe van........

Ook is het voor heel veel fabrikanten en leveranciers nieuw een proeftuin is mooi maar in de praktijk is het vaak toch net weer even anders.
Als installateur zal jij de praktijk ervaring moeten aandragen en terugkoppelen naar de partijen voor verbetering !

Het punt is onze instanties weten ook niet goed hoe en wat dan mag eerst het bedrijfsleven door vallen en opstaan de ervaring aandragen waarna er wetgeving volgt :Z

Ten aanzien van de techniek daar kan van alles mis gaan er zijn zonnecellen die zelf storen dus zonder bedrading maar over het algemeen is het overspraak veroorzaakt door een verkeerde impedantie.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
Schimanski

Golden Member

Mijn buren hebben sinds vorig najaar spul van SolarEdge op het dak liggen. Zo klinkt dat nu dus op de kortegolf

https://youtu.be/QMhWLBGc2aE

's-avonds, als de zon onder is en de panelen niets doen, klinkt het zo.

https://youtu.be/l8qcOd5Ima0

Het zijn vooral de optimizers in de panelen die de problemen veroorzaken. Als daar ook nog eens lange, niet afgeschermde, kabels aanzitten dan zijn dat hele mooie antenne's. Na klachten van mijn kant zijn ondertussen de optimizers vervangen, is er ferriet en aarding aangebracht en zijn kabels getwist. Dat geeft wel verbetering, maar helemaal opgelost is het nog niet.

In Duitsland heeft men onlangs voor een aantal typen optmizers van SolarEdge een handelsbeperking opgelegd, i.v.m. onvoldoende EMC.

bnetza-amtsblatt.de/download/59

SolarEdge, in Nederland marktleider, laat weten op dit moment geen handelsbeperking in NL te hebben (de Duitsers zijn altijd wat voortvarender in dit soort zaken).
SolarEdge, met zijn hoge winstverwachtingen, is ervan overtuigd de maatschappij te helpen door overal hun panelen te installeren.

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum
joopv

Golden Member

Ik heb mijn autoradio wel eens op een zwakke middengolfzender afgestemd en daarmee een paar dagen rondgereden.

Grappig om allerlei fluitjes en rateltjes / ruisbultjes te horen terwijl je door de straten tijdt. Reclameborden, verlichting, auto's, en ander elektrisch wegmeubilair, en inderdaad ook 1 keer een gigantische ruisbult bij een huis met zonnepanelen.

Bij veel andere huizen met panelen was er echter geen storing te horen op de radio.

mvdk

Golden Member

Het moet toch mogelijk zijn om een testopstelling te maken, ver van andere storingsbronnen?
Ik kan me zo voorstellen, je laat als eigenaar van een dak met panelen, wat aanwijsbaar fout geïnstalleerd is, "de lus", een meting doen. De bekabeling word herlegd, nu ligt het goed, en je laat weer de meting doen. De tweede meting geeft hetzelfde aan. Kan me zo voorstellen dat andere paneelbezitters in de buurt, die het allemaal aanzien, denken: ik blijf even weg...

Jinny

Golden Member

Ik kan me nog een case herinneren van een jaar of 10 terug.

Mastervolt had een inverter voor in een WCD.
Ding storen bij het leven.
Op de DC bus tot meer dan 40DB boven de generieke norm.
Ik was erbij dat er een meting gedaan werd door de Hoge School v Amsterdam afdeling EMC.
Ergens moet er nog een rapport liggen, een kennis is er op afgestudeerd..

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen
Schimanski

Golden Member

Het probleem is dat er in NL pas "gehandhaafd" gaat worden als er voldoende klachten binnenkomen. Tot die tijd kunnen installateurs hun gang gaan en daar zitten ook heel wat cowboys tussen die de ballen verstand van EMC en RF hebben, maar wel helemaal thuis zijn in de financiën die een installatie oplevert voor zowel gebruiker als installateur.

Maar slechte apparatuur kun je niet verbeteren door een juiste installatie. In mijn geval is de aanleg door een erkend installateur (voor wat dat waard is) gedaan en zijn de aanpassing door SolarEdge zelf uitgevoerd.

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum

Ha Schimanski,

Dat is goed hoorbaar zeg jammer maar dat valt buiten elke regelgeving.
Dat komt omdat de zender die je wilt ontvangen buiten het verzorgingsgebied valt wat ze dan zeggen wees blij dat je nog iets ontvangt.
Maar je heb gelijk als je stelt dat de regelgeving te laat is maar daar was ik mee begonnen ;)
De techneuten moeten zelf bij een introductie van nieuwe techniek acceptabele eisen opstellen die weten het beste wat belangrijk is niet iemand die nog nooit een schroevendraaier heeft vast gehouden....

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
Shiptronic

Overleden

Op 3 juni 2021 12:54:23 schreef electron920:
... geluisterd wordt maar ook naar de onafhankelijke techneuten >:)
Voorkomt een hoop ellende achteraf.......

Groet,
Henk.

Ehm ja, helaas is de praktijk anders, want na de goede en hulpvolle adviezen komt er weer ergens een Manager om de hoek kijken die wel weet weet hoe hij zijn bonus op kan krikken en weer het e.e.a onderuit haalt :)

En hoeveel installateurs die die rommel geleverd en gelegd hebben zijn er nog? 15 Jaar garantie, na 5 jaar zit Fima XYZ al op de Bahama's, en valt er niets meer te reclameren :)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Op 3 juni 2021 17:05:57 schreef electron920:
Ten aanzien van de techniek daar kan van alles mis gaan er zijn zonnecellen die zelf storen dus zonder bedrading

Dat is knap! Hoe werkt dat?

maar over het algemeen is het overspraak veroorzaakt door een verkeerde impedantie.

Eh, wat? Overspraak? Impedantie aanpassing?

Op 3 juni 2021 17:47:52 schreef electron920: De techneuten moeten zelf bij een introductie van nieuwe techniek acceptabele eisen opstellen die weten het beste wat belangrijk is niet iemand die nog nooit een schroevendraaier heeft vast gehouden....

Nee, wat de nieuwe techniek is, is helemaal niet relevant, de EMC regels gelden in beginsel voor iedereen. Als ik morgen een turboencabulator op de markt zet, zijn daar geen nieuwe regels voor nodig, en ik kan al helemaal niet woest EMC sproeien totdat iemand die onnodige regels gemaakt heeft.

[Bericht gewijzigd door SparkyGSX op donderdag 3 juni 2021 18:09:37 (44%)

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Shiptronic

Overleden

keuren/testen, medisch is heel zwaar, maar met de juiste contacten krijg je zelfs een sinasappel-netjes goedgekeurd als implantaat.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Op 3 juni 2021 17:19:31 schreef joopv:
Ik heb mijn autoradio wel eens op een zwakke middengolfzender afgestemd en daarmee een paar dagen rondgereden.

Ja, en om dit soort intuïtief leerzame experimenten van iemand met gezond verstand tegen te gaan is er ook een oplossing bedacht... geen MG zenders meer. verdwijnen de radio's vanzelf :-)

Op 3 juni 2021 11:39:10 schreef electron920:
Ha mvdk,

Vroeger had de P.T.T. een afdeling die over dit soort zaken ging maar door de bezuinigingen hebben we nu agentschap telecom een papieren tijger zonder tanden :X
Die mogen van Brussel niets meer zeggen

O o.. Eerst wegbezuinigen in Den Haag, en dan de schuld op Brussel en dus de Belgen schuiven. 't is zowat de gewoonte hier, maar is eigenlijk een goedkoop excuus.

[Bericht gewijzigd door kris van damme op donderdag 3 juni 2021 18:39:24 (38%)

Ha kris van damme,

Ik ga er vanuit dat jou lezing mijn argument is en dan ben ik het helemaal met je eens....
Wat er gebeurt is we afwachten tot er vanuit een of andere commissie in Europa een regelgeving komt en zelf doen we niets meer |:(

Dat kan niet goed gaan maar waar ik meer inzie is dat de techneuten / installateurs meer het voortouw nemen dat is tenslotte de sector die de meeste ervaring zou moeten opbouwen.....
Overigens is de storing niet beperkt tot de middengolf maar strekt veel verder in frequentie.

Het enige is dat in het model de reikwijdte van de opgewekte storing zeer beperkt is er ontstaat geen E.M. veld in de zin van een radio signaal.
Maar dit moet in een rap tempo aangepast worden i.v.m. de schaalgrootte en het tempo waarin de installaties neer gezet worden.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
EricP

mét CE

En als dan de instantie die het zou moeten kunnen handhaven het weer over een 'CE keurmerk' heeft, dan is het weer direct duidelijk dat je daar dus ook niet hoeft te zijn voor de kennis...

De gemiddelde dak cowboy is - zo lijkt het - niet al te veel gehinderd door kennis. Laten we er niet al te rooms over doen... de gemiddelde CO-er kan ook niet zoveel met EMC (botweg omdat het toch een deel 'black magic' is :) ). Het verschil is dat de CO-er weet dat er wat speelt en (aangenomen dat die van goede wil is) er nog wat 'best practices' op na houdt. Van de installateur zou je verwachten dat die RTFM gedaan zou hebben. Al is het maar om claims te voorkomen: netjes volgens boekje aangesloten.
Gokje: daar staat het ook niet in.

Ship haalt precies het probleem aan: de BV bestaat niet meer. Succes met Uw claim. Wellicht is er nog wat te doen met bestuurders, maar simpel zal het niet zijn (die roept 'daar had ik een techneut voor in dienst'. De techneut roept 'oh, dat heb ik nooit geweten'. De bestuurder heeft z'n best gedaan. De techneut heeft een fout gemaakt in dienstbetrekking, dus niet persoonlijk verwijtbaar. En nu?

Daarnaast de manager die door heeft dat kabel duur is en zich af vraagt waar die rare lus voor nodig is. Dat kan toch direct? Da's meer winst! Zit ongeveer in dezelfde hoek als dat veel mensen die iets met electronen doen, al dan niet voorzien van 'opleiding' of 'certificaat' niet snappen dat als je de weerstand gelijk wilt houden, je de doorsnede van een kabel moet verdubbelen als je de lengte verdubbelt (maar door 2.5mm2 kan toch gewoon 16A?).

Tenslotte... Nu heb je het probleem met nieuwe apparaten. Het zijn allemaal switchers. Ik kan me zomaar voorstellen dat als het een keer onhandig uit komt, een apparaat wat 'oud' is het functioneel nog prima doet, maar wel lekker staat te stralen. Al dan niet gekeurd, voorzien van CE of enige stikker van enig keuringsinstituut.

Iets met een geest uit de fles?

big_fat_mama

Zie Paulinha_B

en dan de schuld op Brussel en dus de Belgen schuiven. 't is zowat de gewoonte hier, maar is eigenlijk een goedkoop excuus.

Het is helemaal geen excuus! Het "Brussel" waarvan hier sprake kent slechts weinig Belgische medewerkers, vooral op de hogere echelons. (om te poetsen en broodjes te smeren zijn Belgen welkom, ja, dat wel, maar dan wel aan een hongerloontje. Want die diensten zijn uitbesteed, uiteraard aan de goedkoopste.) Dus "Europa" kan misschien enige schuld treffen, maar met "Belgen" heeft dat nul komma nix te maken.

V.w.b. hieronder "Jammer dat er niemand van die "geleerde hoge heren"zendamateur is.."
1/ er zijn ook dames bij - wat overigens weinig uitmaakt als het over bekwaamheid gaat
2/ ja, inderdaad, maar dat geldt voor elk specialisme. Veel van die Europese postjes gelden in de landelijke (partij)politiek als wisselgeld, om verdienstelijke slippendragers te belonen; vakkennis is geen criterium.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
mel

Golden Member

Jammer dat er niemand van die "geleerde hoge heren"zendamateur is..
Dan moesten ze op zijn dak een compleet inferieur PV systeem plaatsen..
o wat zal de wraak verschrikkelijk zijn... >:) _/-\o_

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
vergeten

Golden Member

Ik wordt hier zo moe van.... :(
Het zit hem niet specifiek in de omvormers/inverters hoor ja er zijn betere een slechtere voor wat betreft storingsbron.
De hoofdzaak is dat de installateurs besparen op "dakkabel" en daardoor een mooie zendantenne op het dak leggen in de vorm van een lus.
Als ze het volgens de bijlage zouden doen en misschien is twisten nog beter, dan zend de "dakantenne" al flink minder uit naar de omgeving.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
evelo

Golden Member

Tot vorig jaar waren solarkabels van het type Eca(Cca bestond niet, nu wel) en die mag je niet in bundel leggen of twisten volgens de Belgische wetgeving. Iets met brandveiligheid.

Tegen dat die kwestie op de vergadertafel kwam waren er natuurlijk al vele tienduizenden pv-installaties geplaatst met dat type kabel (wegens geen alternatief).

De overheid heeft het opgelost door de installateurs een verklaring te laten opmaken waarin ze verklaren dat ze de solarkabels niet langs brandbare materialen hebben gelegd (met hun handtekening onderaan het papier!)

Nu zijn deze pv-installaties wel brandveilig..

Keuringsorganismen kunnen dit in de praktijk maar halfhalf nakijken dus die zitten veilig onder hun paraplu; ’we kunnen dit niet nakijken, als het papiertje aanwezig is dan is het goed’.

Vraag me nu al af of ze hetzelfde kunstje zullen flikken met het EMC-probleem.

@vergeten: als die inverter om te beginnen geen breed spectrum aan HF terug naar de panelen kotst, maakt het geen klap uit hoe die kabels liggen.

Afscherming en dergelijke maatregelen hebben pas zin als de rest fundamenteel goed is, om het laatste restje storing nog wat verder omlaag te drukken. Met zulke lapmiddelen ga je een slechte inverter (of ander apparaat) niet opeens goed maken.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Op 3 juni 2021 18:34:39 schreef kris van damme:
[...]

Ja, en om dit soort intuïtief leerzame experimenten van iemand met gezond verstand tegen te gaan is er ook een oplossing bedacht... geen MG zenders meer. verdwijnen de radio's vanzelf :-)

[...]

In Belgie zijn er geen middengolf zenders meer.
En dat is illegaal, tegen de Europese regels.
Die stellen dat alles dat niet door de publieke (openbare) omroep wordt gebruikt ter beschikking moet worden gesteld (aan commerciele zenders).

In Nederland zijn daarover bodemprocedures gevoerd, al was het voor FM, maar dat is juridisch hetzelfde.
Zo kregen stations als Sky en Radio 10 van de ene op de andere dag een frequentie.
Daarom durft men in NL de middengolf niet helemaal uit te zetten maar mag er alleen met mini vermogen 100 W ERP gezonden worden.

Zelf heb ik zo mini zendertje (1467 R Paradijs, Utrecht) maar kan m soms thuis al niet ontvangen vanwege de storing. In de auto hoor je regelmatig de rotzooi uit de gebouwen komen. Terwijl ik wel ontvangstrapporten krijg uit verre landen.
Bij AT moeten we Toezichtkosten betalen voor het schoonhouden van de ether. Pure oplichting, want er wordt geen moer schoongehouden. Maffia geld dus.

Op 3 juni 2021 11:21:46 schreef mvdk:

Is dit werkelijk zo erg? Spullen moet toch voldoen aan EMC dinges?

De SolarEdge power optimizer P300 voldoet aan de EMC-eisen FCC deel 15 klasse B, IEC61000-6-2, IEC61000-6-3. Zegt mij niks, of zijn dat ook sjoemelspecificaties?

SolarEdge PowerOptimizer Datasheet.pdf

maartenbakker

Golden Member

Op 3 juni 2021 18:34:39 schreef kris van damme:
[...]

O o.. Eerst wegbezuinigen in Den Haag, en dan de schuld op Brussel en dus de Belgen schuiven. 't is zowat de gewoonte hier, maar is eigenlijk een goedkoop excuus.

Met dat laatste zonder meer eens. Alleen wordt met Brussel niet "België" (en al helemaal niet "De Belgen"!!) bedoeld maar "Europa". Bedoelde men maar België, dan was het probleem nog overzichtelijk. Jullie kunnen gewoon jaren door zonder regering dus kennelijk genoeg slimme beleidsmakers die zich niet in de luren laten leggen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
vergeten

Golden Member

Op 3 juni 2021 22:22:36 schreef SparkyGSX:
@vergeten: als die inverter om te beginnen geen breed spectrum aan HF terug naar de panelen kotst, maakt het geen klap uit hoe die kabels liggen.

Bij de bron aanpakken is altijd het beste natuurlijk, daarom adviseert men om:
1. Geen omvormers zonder trafo gebruiken. Bijvoorbeeld de omvormers van SMA® de types:SB3300, SB 3800, SMC5000A en SMC6000A. Van deze omvormers zijn bij de DARC meetgegevens beschikbaar.

Afscherming en dergelijke maatregelen hebben pas zin als de rest fundamenteel goed is, om het laatste restje storing nog wat verder omlaag te drukken. Met zulke lapmiddelen ga je een slechte inverter (of ander apparaat) niet opeens goed maken.

Het zijn geen lapmiddelen! Ook een "stoor"zender functioneert een stuk minder goed als je er een slechte zoveel als mogelijk onaangepaste antenne aan hangt, dus GEEN lussen in de DC bekabeling!
En goede filters erin die de rommel niet naar de DC kabels laten gaan.
Het is de keten van maatregelen die de storingen sterk reduceren.
Er is inmiddels al bewezen dat het werkt, een zendamateur kan weer storingsvrij ontvangen!

Veel gecertificeerde installateurs zijn gecertificeerde prutsers!
Waarbij de installatie tijd en de hoeveelheid gebruikt koperdraad (erg duur momenteel) zwaar drukt op de winstmarge. :)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
Schimanski

Golden Member

Op 3 juni 2021 23:01:35 schreef ohm pi:
[...]De SolarEdge power optimizer P300 voldoet aan de EMC-eisen FCC deel 15 klasse B, IEC61000-6-2, IEC61000-6-3. Zegt mij niks, of zijn dat ook sjoemelspecificaties?[bijlage]

Daar denken ze bij het BnetzA toch anders over...

https://www.circuitsonline.net/forum/file/71280

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum
Schimanski

Golden Member

Op 3 juni 2021 17:47:52 schreef electron920:
Ha Schimanski,

Dat is goed hoorbaar zeg jammer maar dat valt buiten elke regelgeving.
Dat komt omdat de zender die je wilt ontvangen buiten het verzorgingsgebied valt wat ze dan zeggen wees blij dat je nog iets ontvangt.....

Dit was maar een voorbeeldfilmpje, deze brom komt elke 50kHz terug in het spectrum tussen 2 en 10MHz

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum
EricP

mét CE

Veel gecertificeerde installateurs zijn gecertificeerde prutsers!

Dat kan helemaal niet, want ze zijn gecertificeerd!

Ik roep al jaren dat 'gecertificeerd' een synoniem voor 'disfunctioneel' of 'incapabel' is. Maar ja, 'gecertificeerd' schijnt belangrijk te zijn...