Sony mainboard testen

Beste,

Ik heb een sony KD49x8309c met een defect mainboard. Deze blijft in de android bootloop hangen. Een probleem met de NAND/eMMC chip waarschijnlijk.

Nu kon ik eindelijk een mainboard overnemen van eenzelfde type tv, waarvan het scherm defect zou zijn. Foto's gezien, zelfde boardje dus zou moeten passen, dacht ik.. want na het wisselen van het mainboard, start te tv nog steeds niet op, lijkt het. Het beeld blijft zwart. Het led onder de tv blijft wit.

Nu is de vraag: kan het zijn dat ik het t-conboard ook moet vervangen?

Tussen mijn defecte mainboard, en dit nieuwe mainboard merk ik wel verschillen op. Mijn defecte mainboard start op, komt in een bootloop terecht. Dit mainboard, daarvan blijft het beeld zwart. De LED onder de tv blijft continue wit.

Haal ik de 2 LVDC-kabels los en start ik de tv opnieuw op, dan is bij mijn defecte mainboard gebeurd er niets. Bij het 'nieuwe' mainboard, licht het scherm op om vervolgens achtereenvolgens volledig rood, blauw of..nog een kleur op te lichten. Daar zit dus veel meer leven in, dan bij mijn mainboard in een bootloop.

Vraag is: hoe kan ik testen of mijn 'nieuwe mainboard' inderdaad werkend is? En, kan het zijn dat ik ook het t-con moet vervangen?

De verkoper heeft een maand over het verzenden gedaan en heeft na betaling niets meer laten horen. Op een andere advertentie reageerde ie dus wel.. dus ik heb mn twijfels over zijn eerlijkheid. Dacht eigenlijk opgelicht te zijn..

Bij Sony moet je 'aanmelden' cq legitiem dan wel legaal maken via een speciaal aanmeld en installatie proces. Ooit een keer bij de hand gehad toen ik van een 40 het defecte mainboard had vervangen uit een 32 sloper met defect scherm.

Waar het moederbord het meeste rookt, loopt ook de meeste stroom!

Geen idee, zou zomaar kunnen. Maar dacht eigenlijk dat deze gewoon 1 op 1 om te wisselen zouden zijn, omdat ze exact hetzelfde type zijn. Dat ´aanmelden', hoe doe ik dat?

Klopt het van de kleuren wel, dat deze achtereenvolgens weergegeven worden op het scherm als de 2 LVDS-kabels losgekoppeld zijn?

maartenbakker

Special Member

Die kleuren zijn een ingebouwde test van de TCON, dus dat klopt wel.

Aanmelden zou betekenen dat het mainboard kunstmatig gekoppeld is aan de TCON, iets anders kan niet echt. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het zou kunnen.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Betekent dat dat ik dan ergens in de instellingen moet zoeken om 'm te koppelen? Of, heb ik het t-con uit de andere tv ook ervoor nodig?

Voor mij is dit allemaal nieuw namelijk.

maartenbakker

Special Member

Als ik er tegenaanliep en mij zou verteld worden dat er een aanmeld- en installatieproces is, dan zou ik het inderdaad met de bijbehorende TCON proberen.

Maar wacht eventueel nog even af of er een reparateur langskomt die bekend is met recente Sony's.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 11 juni 2021 22:36:06 schreef maartenbakker:
Die kleuren zijn een ingebouwde test van de TCON, dus dat klopt wel.

Aanmelden zou betekenen dat het mainboard kunstmatig gekoppeld is aan de TCON, iets anders kan niet echt. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het zou kunnen.

Ik weet nog dat ik i.i.g. een firmware upgrade moest doen omdat de vervanger uit een 32" kwam. Die "aanmelding" bestond er uit dat na de upgrade er middels een bepaalde toetscombi op de AB de zaak "legaal" o.i.d. gemaakt moest worden. Voor die handeling had je wel beeld en geluid, maar niet langer dan ongeveer een minuut, dan ging ie standby en powerled knipperen en moest eerst de voeding er 5 minuten af.

Volgens Sony zelf kan en mag het mainboard zomaar vervangen niet. Was iets met dat je het oude board moest opsturen voor vernietiging voordat je een nieuwe kreeg. Iets met beschermde patenten en privacy gedoe omdat een smarttv persoonlijke data als abonnee aanmeld gegevens kan bevatten e.d.

Maar een originele nieuwe van Sony was sowieso geen optie omdat die 550.- ex btw koste. Die 32" sloper was 25.- euro. Was scherm van defect geraakt tijdens/na een voetbalwedstrijd o.i.d.

Waar het moederbord het meeste rookt, loopt ook de meeste stroom!

Als alleen de witte led brand en voor de rest doet het ding niets dan is er echt wel wat aan de hand. Als het mainboard uit eenzelfde toestel komt met eenzelfde t-con dan is het meestal meteen werken, dat zou ook de witte led verklaren. Als het namelijk uit een andere model zou komen en de t-con is niet "gekoppeld" dan knippert de led groen / amber om en om. Dat zou op te lossen zijn door de firmware opnieuw te laden wat in dit geval niet zo is. Mocht het mainboard afkomstig zijn uit een groter toestel waarbij een losse led driver is gebruikt wat eenvoudig te herkennen is aan een extra aansluiting boven de power connector dan gaat het ook niet werken.

Het mainboard zou uit dezelfde tv komen van hetzelfde merk/type.

Zal proberen of ik het tcon board er ook bij kan kopen. Dat heb ik in eerste instantie geweigerd, want daar wou de verkoper extra euro's voor.

De verkoper was nogal een 'aparte'. Na betaling een maand niet reaheren, maar wel pogen een identieke tv te kopen. En opeens een maand later een tracktracecode ontvangen.