Covid Leveringproblemen - Waar (nog) te koop?


EricP

mét CE

Ik heb altijd Rente Ruimte Risico geleerd. De rente valt goeddeels weg. Blijft Ruimte en Risico over. Ofwel: eigen voorraad moet voordelen hebben, anders kun je het beter laten. Lange levertijd is zo'n voordeel.

Bij het zien van zulke lange en exacte levertijden bekruipt me toch een 'unheimisch' gevoel.
Je krijgt dan toch een gevoel van 'matchfixing': dat de levertijden onnodig lang worden gehouden om de prijs op te kunnen drijven...

(ik kan me ook niet voorstellen dat bedrijven als Farnell helemaal achterin de rij aan moeten sluiten zonder enige deelleveringen)
Je moet voor smd opslag (> 6mnd) wel goede geacclimatiseerde warehouses hebben, maar ik neem aan dat dat bij Farnell wel snor zit...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
EricP

mét CE

Zou het? Aan de andere kant: never waste a good crisis! Er wordt aan alle kanten dankbaar gebruik van gemaakt...

Aan de andere kant kan ik me ook goed voorstellen dat een chip bakker die de boel stil heeft moeten leggen en z'n personeel ontslagen heeft... gewoon niet vol kan produceren op het moment. Nieuwe mensen vinden, inwerken... machines die een tijdje 'uit' gestaan hebben willen ook niet altijd zomaar weer 'aan'.

Voor wat betreft storage praat je denk ik over MSL en de tijden die daarvoor gelden. Die geldt - normaal gesproken - vanaf productie (zo je wilt: verpakking, maar dat zal nauwelijks schelen). De sticker staat erop. Farnell zal het wel netjes bewaren, maar het telt natuurlijk niet mee voor de sticker die er op zit.

GJ_

Moderator

Op 14 juli 2021 13:15:22 schreef Arco:...dat de levertijden onnodig lang worden gehouden om de prijs op te kunnen drijven..

Ik zie geen enkele blije leverancier anders. Niet leveren is ook geen geld. Bovendien heb ik geen enkele prijs omhoog zien gaan.

Op 14 juli 2021 14:26:04 schreef EricP:
Zou het? Aan de andere kant: never waste a good crisis! Er wordt aan alle kanten dankbaar gebruik van gemaakt...

Absoluut. En, het ergste moet nog komen, distributeurs met wat zicht op de toekomst hebben maanden geleden al de productie die nu loopt opgekocht van sommige populaire producten, wat maakt dat zij alleen kunnen leveren...

Als producent hebben wij dezelfde leverings problemen.
MLCC gaat nu weer, maar we hebben heel veel projecten naar 0402 moeten "Om schalen" al met al met heel wat man uren.
Mede dankzij Covid hebben wij heel veel orders, maar het is heel erg moeilijk om B.V. MCU's te krijgen, nu hetzelfde met IGBT bridges.
Op nieuw moeten we projecten "Om bouwen" om alternatieve componenten te kunnen gebruiken.
Onze schatting is de tweede helft van 2022 voor het weer als normaal loopt, dat is tenminste als het klimaat, Covid of wie weet wat er nog tusen in komt.

Het word een lastig jaar vanuit het componenten opzicht.

"Stupidity is also a gift of God, but one mustn't misuse it." - Pope John Paul II

Het blijft vreemd dat (minimale) levertijden vrij exact gegeven kunnen worden. (bij sommige MCU's bijv. 374 dagen)
Ik neem aan dat fabrikanten ook hun best doen zoveel mogelijk te produceren, en geen vaste aantallen.
Dan zou zo'n levertijd toch op zijn minst 'natte vingerwerk' moeten zijn.

Het lijkt ook dat de veroorzakers van de 'onderdelencrisis' wel weer als eerste geholpen gaan worden. (grote afnemers gaan nu eenmaal voor)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
eSe

Honourable Member

Misschien word mijn oude stock 74xx/40xx/bcxxx... nog wat waard, toch nog even wachten om ze naar het recyclage park te brengen :+ >:)

Groetjes,
eSe

A transistor protected by a fast-acting fuse will protect the fuse by blowing first.
Totale beginner

Golden Member

@walkura dat ombouwen is 1 iets maar hoe doen jullie dat met de CE en/of FCC keuring dan? Een andere DC-DC of MCU is volgens mijn inzicht dan niet toegestaan zonder opnieuw te moeten meten.

Het zou mij niets verbazen als opnieuw laten keuren en dergelijke nog goedkoper is dan de schade van gewoon helemaal niet kunnen leveren.

Op m'n werk is het ook een ding aan het worden om maar terug te grijpen op oudere, nieuwere, grotere of kleinere onderdelen om de 'onleverbaarheid' het hoofd te bieden.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.

Ik vind het daarin een probleem, dat nu leverbare onderdelen er over een paar maanden ook niet meer zijn.
Je blijft bezig op die manier met redesignen en herkeuren...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Ik heb vorige week een "ga maar maken" opdracht ingediend. En dan komen ze met een paar: Deze niet verkrijgbaar, mag die?

Weerstandjes en zo.

Ik heb direct betaald en de volgende dag zijn ze bij hun leveranciers de order gaan "inlocken". En toen waren er ondertussen drie volgende onderdelen problematisch... Van 1 heb ik ze dan maar bij Farnell besteld en die zitten nu in de farnell-shit....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

juist ja, dat word weer handwerk..
8)7

[Bericht gewijzigd door wielklem op 16 juli 2021 12:37:22 (18%)]

RTFM, dan pas vragen...

Nog eentje: De NAU8810YG codec van Nuvoton.
Ik heb nu met veel moeite een paar van Ali gehaald, maar ik heb het sterke vermoeden dat het fakes zijn. (zijn totaal 'dood')
Zijn die nog ergens bij een reguliere handelaar te vinden? (ik met zeker weten dat ze heel zijn...)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

@Totale_Beginner,

Dat moet natuurlijk allemaal over gedaan worden.
De meeste EMC tests doen we intern, maar zodra er VDE gecertificeerde componenten bij betrokken worden, dan rest er natuurlijk niets anders dan het hernieuwen van het certificaat.
Maar de afgelopen 2 jaar is dit eigenlijk de hele tijd langsgekomen, en nu met de problemen met component schaarste lopen we eigenlijk al weer te kijken van welk project kan makkelijk over naar een andere MCU/IGBT brug Etc.
Wij hebben al berichten gehad van leveranciers dat ze de hoeveelheid vereist niet meer kunnen leveren binnenkort, op zich is dat best kort dag als je een project moet ombouwen en certificeren binnen 6 tot 9 maanden.

"Stupidity is also a gift of God, but one mustn't misuse it." - Pope John Paul II

Zag gisteren op CNN dat autofabrikanten verwachten dat de electronica schaarste nog tot mid-2023 gaat duren...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Ik bestel nog wel eens triacs van het type BTA24-600BW, bijna nergens meer te krijgen!

Gister nieuwe voorraad ISL9V5045S besteld bij Farnell zijn in voorraad leveringsproblemen zouden voorbij zijn, helaas vanmorgen een mail "your order has been delayed" Grrr. Weer een auto voor de deur stil....

Automotive engineer - www.easy-tech.nl
maartenbakker

Special Member

Op 8 september 2021 12:53:30 schreef Roland11:
Ik bestel nog wel eens triacs van het type BTA24-600BW, bijna nergens meer te krijgen!

ST met een Chinese second source, zo te zien. Heeft NXP (of is dat WeEN tegenwoordig?) geen equivalent dat toevallig nog leverbaar is?

www.deficientie.nl | www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 8 september 2021 13:46:03 schreef maartenbakker:
[...]Heeft NXP (of is dat WeEN tegenwoordig?) geen equivalent dat toevallig nog leverbaar is?

Niet voor 100% goed gezocht, maar bij de BTA is de tab geisoleerd van middelste pin, dat is al vaak moeilijk te vinden. Verder weet ik niet zo goed wat ik aan moet met die toevoeging "...W" (die staat bij de ST voor 'snubberless') als ik een equivalent opzoek.

Op 8 september 2021 13:02:43 schreef Paul Welther:
Gister nieuwe voorraad ISL9V5045S besteld bij Farnell zijn in voorraad leveringsproblemen zouden voorbij zijn, helaas vanmorgen een mail "your order has been delayed"

De leveringsproblemen met dat chips op zijn, zijn veel ernstiger dan de "leveringsproblemen van Farnell". Op de een of andere manier heeft Farnell het voor mekaar dat hun zendingen niet goed door de duitse douane komen (op de route van UK naar NL). Dat heeft voor weken vertraging gezorgd begin juli tot begin augustus. Maar dat zou nu opgelost moeten zijn. Daarnaast hebben ze het kennelijk druk en halen ze de "vandaag bestellen vandaag versturen" niet. Dan krijg je het mailtje wat jij kreeg. (hoewel sze dat ook voor begin juli-begin augustus vertraging misbruikt hebben).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ja, ik heb vrijdag een varistor besteld bij Farnell, "779 op voorraad".
Al twee keer een UPS tracking code gekregen en hij staat nu al weer 2 dagen op "verzonden" bij Farnell. Maar op de UPS site staat "We kunnen de verzendgegevens voor dit trackingnummer niet vinden".
Het is een crime... :-(
Ik moet denk ik gewoon weer op het fietsje 10km rijden naar de dichtsbijzijnde elektronica-zaak!

Ik had het idee dat alle halfgeleider fabrieken bezig zijn met apparatuur voor het nieuwe betalen, met de wereld "munt" waar de elite al decennia iedereen warm voor probeert te krijgen.

Het zou me niet verbazen als het groene vinkje binnenkort wearable wordt met naast vaccinatie status ook co2 verbruik / good behaviour certificaat.

Komt die grafeenoxide in de vaccinaties nog goed tot zijn recht.
(daar worden tegenwoordig ook transistoren van gemaakt)

maartenbakker

Special Member

Natuurlijk moeten we oppassen dat we geen Chinese toestanden krijgen hier (op sommige punten zijn we al haverwege), maar de links die je legt zijn wel fors vergezocht. Door met twee benen op de grond te blijven staan, lukt het beter om aan de bel te trekken op een manier waar je gehoor mee krijgt.

www.deficientie.nl | www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Voor codecs van Nuvoton heb je nu een heel lange adem nodig... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com