Op 30 juli 2021 14:53:46 schreef bprosman:
[...]
Dat laatste valt overigens ook wel weer mee als je net als ik siliconen matjes gebruikt tijdens het koken/bakken.
Dat scheelt krassen maar ook vervuiling, ook iets wat bij een Infrarood plaat niet kan.
Hoe dik zijn die Combekk matjes? (ik vind het nergens gespecifieerd)
Op 31 juli 2021 08:24:08 schreef EricN:
[...]
Externe gadgets. Metalen plaatjes, meestal met handvat, een platte ijzeren pan dus. Deze word gloeiend heet en daarop kun je dan een voor inductie geschikte pan zetten. Werkt voor geen meter en door de hoge temperatuur sletig aan de plaat.
Op 30 juli 2021 16:34:40 schreef CrossFireX:
[...]
Ze verkopen nu dus ook een soort onderlegger die magnetisch is, en dus werkt op inductie. Daar zet je dan je alu pot of pan weer op om te koken. Ook niet ideaal, maar het werkt wel.
In een poging om mijn oude Lagostina kookpannenset toch nog te kunnen gebruiken heb ik ook 2 zulke platen aangeschaft.
Wegens de indirecte verhitting werkt het inderdaad niet erg goed, voor pruttelgerechten redelijk, braden is een ramp.
Op 31 juli 2021 01:43:26 schreef K7Jz:
[...]
Ik zou wel voor minimaal 4 losse "+ en -" toetsen gaan die niet te dicht op elkaar zitten. Wij hebben nu een irritant systeem dat je de pit moet selecteren en dan pas plus of min kan drukken, waar bovendien de aan/uit vlakbij zit! Die touch 'schuiven' lijken me nog fijner.
Dat was voor mij ook één van de hoofdcriteria bij de keuze van onze inductiekookplaat.
Het enige nadeel dat ik ondervind met de touchschuiven is bvb. een pit staat op stand 4 en je wil naar stand 6. Je drukt je vingertop waar je denkt stand 6 te vinden maar je komt op stand 8 te zitten en moet je dus schuiven naar links tot stand 6. Je zit dus zeer regelmatig te schuiven om de gewenste stand te bereiken.
Met 4 aparte +- toetsen heb je dit probleem niet maar moet je wel een tijdje blijven drukken om bvb. van stand 0 naar de maximum stand te regelen waar je dit met touch schuif met één vingerdruk bekomt.
Op 30 juli 2021 17:27:04 schreef EricN:
[...]
Er zijn ook waardeloze inductieplaten. Waaronder bv de samsungs of de 500€ modellen. Ook daar opgelet dus. De samsungs zijn totaal waardoos daar het vermogen sterk wegvalt bij het gebruik van 2 zones. En de 500€ modellen werken met duty cycle ipv moduleren.
Bij mijn Whirlpool inductieplaat (700€) hoor ik regelmatig relais klikken tijdens het koken. Ik heb nog niet gecontroleerd of dit voorkomt als we linker-en rechterpitten tegelijk gebruiken maar als het gebeurt is het m.i. duidelijk duty cyclen.
Ik zou trouwens graag een service handleiding van onze Whirlpool SMO 658C/BT/IXL kookplaat vinden om meer inzicht te krijgen in de fysieke opbouw van de inductoren onder de glasplaat en de werking (4 kookzones onderverdeeld tot semi-8 kookzones).
Onlangs geprobeerd vlees te grillen met onze loodzware gietijzeren Ronneby Bruk grillpan. Pan goed voorverwarmd op de P-stand en beginnen grillen.
Werkte redelijk tot de kookzone plots in error 'C82' viel.
Tot 's anderendaags gewacht om te zien of de foutmelding na afkoelen zou verdwijnen.
Niet dus, ik heb de 3P automaat in de zekeringkast moeten uit-en inschakelen om de foutmelding te verwijderen.
Na wat gegoogle meen ik te begrijpen dat deze foutmelding oververhitting van het bedieningspaneel betekent (ik heb inderdaad een voorste kookzone gebruikt).
Ik denk dat inductie niet ideaal is om te grillen (temeer daar ik ontdekt hebt dat Ronneby voor de Bruk enkel gebruik met gas voorschrijft).
Ik heb me ondertussen voor 40€ toch maar een 9.2kW gasbrander aangeschaft om op het terras te kunnen grillen zonder de branddetectoren binnenshuis af te laten gaan.