Siemens vaatwasser doet raar/niets


De E20 is een pompfout. Iets met de circulatiepomp wikkelingen. Mss door je testen en metingen een stekkertje beschadigd of niet goed ingedrukt? Een verliesstroom is ook altijd een vies ding wat uiteenlopende problemen kan veroorzaken die ogenschijnlijk verband hebben. Pak het verwarmingselementverlies (E31) ook eerst eens aan. Mss dat er dan terug meer leven in zit.

Question everything!.....Why?

E20 is mogelijk lagerproblemen pomp, controleer eerst lagering pomp. is die OK, dan heb je mogelijk problemen van de 3 Ph driver IC, welke de laatste tijd spontaan pootjes afbreken.. Nieuwe er op en vaatwasser draait weer OK

Echt @smd? Direct een E20? Nog nooit gehad. Altijd eerst een E24. Als het tegen kom ben ik gewaarschuwd ;-)

Question everything!.....Why?

Yup, een probleem met E20 is tegenwoordig vaker voorkomend. Als lager vast staat, dan E20, draait te zwaar E24 ... vreemd maar waar.. IC is ook al een ellende aan het worden...

Lees ik dat je het ic los besteld?
Wat bedoel je met "vreemd"? De E24 is toch een stroefheidsmetingfout?

Question everything!.....Why?

Daarnet machine nog eens geprobeerd , het gaat nu van kwaad naar erger , bij aanzetten gaat machine vast op ECO staan met 1h23 als looptijd .
Ik kan dit niet veranderen en machine doets niets . Geeft ook geen foutmelding .
Na reset( 3 sec op start) springt machine op 1 minuut maar na afezetten en terug aanzetten springt het terug op ECO 1h23 ( ECO is normaal meer dan 3h .
Ben beetje einde raad .
Ik heb ook de spanning al volledig weggenomen maar zonder resultaat .
Iemand ideeën , tips ?

Jan

Ik heb nog geen reactie gelezen betreffende het voorstel om verlies te meten of om de zeoliet verwarming en zeolietverwarmerwaterlekregistrator los te leggen.

Question everything!.....Why?

Eric,
ik heb vandaag de 2 verwarmingen ( zeolith en normale verwarming) losgekoppeld van de module , doet nog steeds niets .
Bij aanzetten steevast ECO 1h23 en verder niets .

jan

Heb gisteren wel in diagnose gezeten .
Heb ik daar iets mis ( kunnen) doen ?

Jan

Ik weet niet direct of je met P2-P6 de configuratie kunt veranderen. Hopelijk niet maar als je P7 gewijzigd hebt dan krijg je de demomode (toonzaalmodus) en dus weinig beweging.

Question everything!.....Why?

Ah. Je hebt de demo op staan.

Question everything!.....Why?

OK Eric,
daar ben ik nu uit , Stap(je) 1 .
Ik kan nu terug elk programma selecteren maar bij slectie en start doet machine niets : net spoelen geselecteerd ( 29 min) en zo blijft machine staan . Op grond staat spoelen afwisseleld met resttijd (29 min) .
Misschien krijg ik seffens een foutmelding ... na 10 min nog geen foutmelding .
Als ik programma afbreek en naar diagnose ga geeft huh onder PO E29 .
Weerstand waterventiel gecontroleerd : OK ( 41k)

E29 is onderspanning. Storingen dus. Dit kan vanalles zijn. Een elektronisch defect. Verlies... Wat ook kan is een defect reservoirventiel (links onderaan watersysteem). Als het een DC ventiel is dan is de print stuk ook. Een transistor of thyristor, de laatste is ondertussen ook al een paar jaar geleden dus hiervoor kun je beter smd zijn geheugen gebruiken denk ik, bij mij komt zoiets enkel terug als ik het in handen heb. Ik heb er zo al stuk gehad en hersteld dus dat is een doenbaar iets.

Wat doet P1 het testprogramma?

Question everything!.....Why?

Hoe start je testprogramma ?
Kan wel naar P1 gaan maar dan ?

Via toets B naar P1 scrollen. Met toets C starten.

Question everything!.....Why?

met de oudere siemens zeolith van rond 2010 had ik E15 steeds.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

De E15 is een hele pest. Bij alle modellen overigens. Constructieprobleem. Bij de gewone haal ik de hele mik er onderuit, dan kun je alles grondig schoon maken en met 100% zekerheid terug met een gerust hart achterlaten. Bij de zeolieten ligt dat wat moeilijker. Dan moet je braggelen met het draadje en loop je kans dat het vuil roet in het eten gooit en dat de dichting niet correct zit.

Question everything!.....Why?

Bij starten van testproramma blijft dit op 5:00 staan .
Verder gebeurt er niets .
Op grond wordt vierkant blokje geprojecteerd .

jan

Dat wordt ingewikkeld. De downprojector zou ik zeker al uittrekken. Die zorgt soms ook voor dit soort toestanden. De transistor van het dc ventiel nameten of die niet in kortsluiting ligt of dat de kop eraf geknald is. Weerstanden en alle overbodige periferie uittrekken.
Net spanning nakijken. Je weet maar nooit, long shot.

Question everything!.....Why?

P5 de downprojector er uit.
M4 deuropener er uit.
B8 de zeolietlekwaterdectectie er uit.
K3 is dat dc spoel in de rechtse zijwand. Op schema zie je de transistor staan. Grondig nakijken.

Edit: Met eruit bedoel ik de stekkers op de print uiteraard.

[Bericht gewijzigd door EricN op 2 augustus 2021 21:04:13 (14%)]

Question everything!.....Why?

Gisteravond module nog gedemonteerd .
Op enkele plaatsen oxidatie vast gesteld .
(links in het midden en links onderaan)
Print ondertussen trachten te repareren , straks testen !

Jan

Test lopende , eerste korte programma .
So far so good !
Nog wel andere programma's testen waaronder Eco .

Jan

Dus nog wat anders. Knap gezien. Is er vocht ergens waardoor er oxidatie kan plaatsvinden? Vuile bodemplaat? Zeolietventilator droogtunnel?

Question everything!.....Why?

De "dader" was dus de doorverbinding van de print van de ene zijde naar de andere ( foto links onder - witte stip) .
Dis normaal open (gaatje ) en nu was dit dichtgeoxideerd .
Op de print waren ook heel lichte watersporen te zien (witte vage strepen) .
Echter , de machine zelf is heel proper onderaan , nergens geen sporen van water te zien . Mogelijk is het waterdamp geweest .
Tweede programma is aan t draaien , ziet en nog goed uit .
Toch maar uitgebreid testen .
Bedankt voor hulp en assistentie , TOP !

Jan

Sjee, komt niet echt heel vaal voor zo'n lekkage vlek op de print, maar netjes opgelost!!