23 cm amateurband onder vuur?

Volledig akkoord.

Als men beslist om die band niet meer voor amateurgebruik ter
beschikking te stellen is dat weloverwogen en niet om te pesten.

Ik vind het wat zielig dat Mel zich druk maakt om zaken waar toch niks aan te veranderen valt.
En al helemaal omdat hij zelf aangeeft die band nooit te gebruiken.
Ik neem nooit de bus, dus maak ik mij niet sappel als er een halte afgeschaft wordt.

Maar als de bus de hele dag leeg rijdt omdat anderen hem ook niet gebruiken, en de route overbelast is vanwege het autoverkeer, dan heb ik er ook geen moeite mee dat men die hele lijn afschaft.

De vraag is natuurlijk in hoeverre het Galileo project iets heeft bijgebracht. Om nu naast extra bandbreedte 10-20 miljard Euro uit te geven voor een parallel GNSS systeem, enkel en alleen om politieke redenen blijft twijfelachtig.

Idd, de USA kan in geval met ernstig conflict met Europa onze navigatie volledig lamleggen wat een sterk strategisch middel is,
maar of dat ook waarschijnlijk is?
Ze hadden de ontvangst boven Afghanistan kunnen in de war sturen zodat de Taliban op hun kamelen in een rondje reden, maar hebben ze het gedaan? Nee.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Op 22 augustus 2021 14:36:02 schreef grotedikken:
...Ik vind het wat zielig dat ...Ik neem nooit de bus, dus maak ik mij niet sappel als er een halte afgeschaft wordt.

Nou, dat vind ik dan wel een egoïstische instelling. Je kunt je ook best druk maken omdat je vindt dat een bepaalde voorziening er moet zijn, zoals bij die bus. Hier in het dorp is ook geen busverbinding en zo kun je dus niet met het OV naar omliggende plaatsen. Dat vind ik een gemis en een kwalijke situatie. Zelf heb ik een auto, dus mij persoonlijk raakt het niet.
In het specifieke geval vd 23cm band zit ik er niet zo mee, er zijn voldoende andere banden voorhanden, 23 wordt niet veel gebruikt en het was al secundair.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
mel

Golden Member

Heer GD, ik heb niet gezegd dat ik die band niet gebruik,,, wel alleen met ATV....
En je kan niet een buslijn afschaffen alleen omdat hij slecht gebruikt wordt.Een beetje strategisch denken van de busmaatschappij is soms wel nodig..Hier rijd de hele dag in de daluren een grote bus, om het half uur, daar zit geen sterveling in, en in de spits rijden er van die kleine bussen, die stampvol zitten...

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Nou, dat vind ik dan wel een egoïstische instelling. Je kunt je ook best druk maken omdat je vindt dat een bepaalde voorziening er moet zijn, zoals bij die bus. Hier in het dorp is ook geen busverbinding en zo kun je dus niet met het OV naar omliggende plaatsen.

Hoezo egoïstisch? Het is ook egoïstisch dat die ene persoon in dat dorp dan maar vind dat er een busdienst moet komen die nooit rendabel zal worden. Het werk 2 kanten op. Want GD heeft hiervoor ook zoiets gezegd als dat die busdienst amper gebruikt word dat het juist de schuld van de reizigers is die er geen gebruik van maken. Net zoals de busdienst is de zend band ook gewoon in dienst van de gemeenschap en niet bedoelt voor bv maar 1 persoon die er af en toe gebruik van maakt. Maar dat gaat de studie dus onderzoeken niets mis mee.

Dat vind ik een gemis en een kwalijke situatie.

Gemis oké logisch, maar waarom een kwalijke situatie. Kwalijk is als je bewust onrecht word aangedaan, onveilig, geluidsoverlast ed. En ja als er spoed is ivm bv een hartstilstand dan heb je toch ook niets aan het openbaar vervoer, dus ik zie het kwaad niet. Niemand verplicht je toch om ergens te gaan wonen en voordat je er gaat wonen doe je voor jezelf een check of het acceptabel is qua voorzieningen, werk, mobiliteit, leefbaarheid enz.

pa3gws

Golden Member

Op 22 augustus 2021 19:51:41 schreef benleentje:
[...]Hoezo egoïstisch? Het is ook egoïstisch dat die ene persoon in dat dorp dan maar vind dat er een busdienst moet komen die nooit rendabel zal worden

Off topic
Hallo dit heeft dus helemaal niets met egoïsme te maken.
Maar gewoon met het feit er wordt weinig gebruik van gemaakt dus pleur de lijn er maar uit.
Maar opa of oma kan dan nergens meer heen ben je slecht ter been jammer joh neem maar een taxi.
En we willen de mensen toch uit de auto?
En veel mensen wonen hun hele leven al in dat dorp en mogen/kunnen dan nergens meer heen.
Kom kom even verder denken dan jezelf. ;-)

Maar we dwalen af.
Het is aan ons zendamateurs om er iets aan te doen en dat kan alleen maar door de band te gebruiken.
Ook op 2 en 70 is het eng stil dus laten we meer gebruik maken van de ons toegewezen frequenties.
Hoe meer verkeer op de banden des te beter voor de amateur. :-)

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

En veel mensen wonen hun hele leven al in dat dorp en mogen/kunnen dan nergens meer heen.
Kom kom even verder denken dan jezelf.

Ik denk ook aan mijn arme moeder die al haar leven in een dorp woont. En toch lukt het haar ook om overal naar toe te gaan. Ze was kerkelijk en daar zijn gelukkig ook mensen die van alles organiseren en dan ook het vervoer regelen. En ook voor mensen die niet kerkelijk zijn. En dan zijn er toch ook familie, vrienden, kennissen, vrijwilligers ed die je altijd nog ergens na toe kunnen brengen.

allo dit heeft dus helemaal niets met egoïsme te maken.

Dat bedoelde ik eigenlijk ook het is meer een vorm van praktisch denken. Maar ook gewoon luisteren naar elkaar. Dus als GD zijn mening heeft en flipflop ook dat is prima. Het word pas egoïstisch als je stop met naar elkaar luisteren en gewoon je eigen zin door drijft zonder dat daar een soort meerderheid voor is, maar een mening op zichzelf kan nooit egoïstisch zijn. Want in de basis is elke mening iets uniek voor een persoon dus in feite altijd egoïstisch :). En dat moet ook want je moet als persoon ook gewoon voor jezelf op kunnen komen en dus ook voor je mening uit moeten kunnen komen.

[Bericht gewijzigd door benleentje op 22 augustus 2021 21:19:37 (10%)

'Dan moeten ze maar hun familie vragen of een auto kopen, want IK wil niet dat er een bus rijdt' vind ik een erg egoïstische gedachte.

Taxi's zijn geen alternatief voor openbaar vervoer, dat kan iedere simpele ziel wel bedenken die eens een half uur in een nederlandse taxi heeft gezeten (en de teller zag oplopen...)

Vergeet niet dat er écht mensen zijn die niet het geluk hebben, dat zij vrienden met auto's hebben die de tijd hebben om je ergens heen te brengen, of die lekker dichtbij hun familie woont.

En laten we ook niet vergeten dat als je jong bent en in een dorp bent geboren, dat je ook wel af en toe eens dat dorp uit mag. Kan je vergeten als je ouders fulltime werken. Of nog erger, als je ouders geen geld hebben voor een auto...

Begrijp me niet verkeerd, fullsize bussen rond laten rijden als er maar 4 mensen instappen is oliedom.
Maar gewone 9 persoonsbusjes die als belbus werken of 1x per uur een rondje rijden langs 5 andere dorpjes naar een grote plaats, zijn voor de kleine dorpjes een levensader.

Er zijn veel redenen waarom mensen zo wanhopig op zoek zijn naar woningen in of bij een grote stad, en goed openbaar vervoer is één reden daarvoor.

Overigens gaat het niet alleen om de aller kleinste dorpen, er wordt door Arriva zelfs geklaagd dat de sprinterlijn Roermond-Maastricht niet rendabel is. Maar kun je het je voorstellen wat een drama het is, als daar geen sprinters meer rijden?
Er moeten mensen die trein hebben om naar middelbare school en naar de universiteit te gaan, en alternatieve realistische verbindingen zijn er niet.
Gelukkig ziet de overheid wel in, dat die lijn te belangrijk is om te schrappen, en vervalt ie terug naar de NS als de concessie is afgelopen en Arriva er niet mee verder wil. Financiëel rendement zegt totaal niets over hoe belangrijk een lijn is in de levens van mensen.

[Bericht gewijzigd door Ledlover op 22 augustus 2021 22:31:16 (22%)

En zou het dan zo erg zijn als de 23cm band verdwijnt?

Er is ook nog een 13cm band met vrijwel precies dezelfde eigenschappen.
Of nog hoger in frequentie, lijkt ook meer op een uitdaging.

wanneer je het één benoemd, benoem je de rest erbij.

Op 22 augustus 2021 16:22:15 schreef flipflop:
[...]
Nou, dat vind ik dan wel een egoïstische instelling.

Je kunt het net zo goed omdraaien en het egoïstisch vinden om een bepaald deel van het spectrum voor te behouden voor een beperkt publiek, dat er dan ook nog eens nauwelijks gebruik van maakt terwijl dit de ganse bevolking ten goede zou kunnen komen.

Net daarom wordt er niet over één nacht ijs gegaan, maar een degelijke studie gemaakt door werkgroepen die de voor en tegens afweegt en worden alle betrokken partijen gehoord.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

GD. Vertel eens hoe het de 'ganse bevolking' ten goede komt?

Waar het moederbord het meeste rookt, loopt ook de meeste stroom!
Jinny

Golden Member

Hmmm, hier in de buurt wordt nog wel redelijk driftig gebruik gemaakt van 23 cm.
Voornamelijk ATV, maar ook smalband.

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen

De hele discussie rond het OV laat eigenlijk prima zien dat het een raar vergelijk is, OV en 23cm. OV heeft een openbare nutsfunctie, een dienst die een overheid al dan niet instelt (hoewel deels commercieel nu). Je kunt vinden dat die dienst er overal moet zijn, ook al is het niet financieel rendabel.
Voor 23cm geldt dat allemaal niet, het is een "dienst" toegewezen aan een groep hobbyisten en dient dus geen publiek belang. Stel de band wordt niet gebruikt, dan kun je het beter ergens anders voor inzetten. Maar goed, het wordt niet niet wel gebruikt en er zijn ook al andere gebruikers, dus dan wordt het afwegen.

@mel hieronder: die link zie ik niet. Internet is ondertussen een volledig doorgedrongen communicatie medium. Elk bedrijf heeft een website. Zonder telefoonr heb ik nog niet gezien, daarvan zou ik wegblijven want dan zal het adres ook wel ontbreken. Maar telefoon gaat wel verdwijnen natuurlijk, net zoals telex, fax en rooksignalen.

[Bericht gewijzigd door flipflop op 23 augustus 2021 14:11:05 (21%)

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
mel

Golden Member

Het gaat dezelfde kant op als met internet versus telefoon..Veel bedrijven hebben niet eens meer een vermelding van een telefoonnummer.. Je kijkt maar op internet....

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 23 augustus 2021 07:35:46 schreef Jinny:
Hmmm, hier in de buurt wordt nog wel redelijk driftig gebruik gemaakt van 23 cm.
Voornamelijk ATV, maar ook smalband.

Is ATV niet een beetje helemaal achterhaald?
Iedereen amuseert zich natuurlijk zoals hij wil.
Tenzij er schaarse gemeenschapsmiddelen moeten voor aangesproken worden. (bandbreedte)

Ik mag thuis best een kathedraal van lucifertjes bouwen, en ik mag zelfs oude paardenkarren verzamelen. Zolang ze in mn schuurtje staan.
Maar als ik zou vragen een rijstrook op de snelweg te reserveren voor mijn karren dan moet de overheid overwegen of het gebruik in een gezonde verhouding is met het bezetten van gemeenschapsresources.
En als uit een onpartijdige en degelijke studie blijkt dat er een wanverhouding is dan moet je je erbij neerleggen.

Het is zoals met de inentingen. Zolang bepaalde ethische grenzen niet overschreden worden primeert het maatschappelijk belang boven de private persoonsrechten.

,

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Vanwaar jouw afkeer van het zendamateurisme? Trauma? Jalousie? Iets anders?

Het stukje bandbreedte dat voor zendamateurs vrijgemaakt is, is super weinig op het geheel. En vergeet niet dat er veel hobbies zijn die gebruik maken van openbaar domein, bv pleziervaart, fietsers, wandelaars, ballonvaarders, CO gebruikers, ....

[Bericht gewijzigd door flipflop op 23 augustus 2021 18:30:22 (63%)

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
pa3gws

Golden Member

Ik denk dat GD een beetje jaloers is op mensen die een hobby hebben. >:)

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.
mel

Golden Member

GD zijn hobby is toch stom ouwehoeren? :9

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
echtepino

Golden Member

Op 23 augustus 2021 18:27:58 schreef flipflop:
Het stukje bandbreedte dat voor zendamateurs vrijgemaakt is, is super weinig op het geheel.

Ik ben zelf ook een zendamateur maar hier sla je de plank toch wel behoorlijk mis, 60MHz bandbreedte en er niet(nauwelijks) voor betalen en óók nog nauwelijks gebruiken dat houdt een keer op.
Behalve de HF worden de VHF en hogere banden goed beschouwd heel weinig benut (vergeleken met commercieel gebruik).
Jammer als we het kwijtraken maar wel begrijpelijk.

Word lid van de Benelux DX Club

Die 60MHz lijkt dus heel wat, maar is wel secundair. Dus wij zijn niet de hoofdzakelijke gebruikers.

[Bericht gewijzigd door flipflop op 24 augustus 2021 09:46:41 (18%)

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

60MHz bandbreedte en er niet(nauwelijks) voor betalen en óók nog nauwelijks gebruiken dat houdt een keer op.
Behalve de HF worden de VHF en hogere banden goed beschouwd heel weinig benut (vergeleken met commercieel gebruik).

Worden de banden echt helemaal niet meer gebruikt? Dat wordt maar constant beweert door allerlei mensen hier die waarschijnlijk uit eigen ervaring spreken.

Uit de cijfers van agentschap telecom blijkt dat er nooit eerder zoveel gelicenceerde zendamateurs zijn geweest. De elektron van de Veron is elke keer weer dik tijdschrift met erg veel info. Info waaruit blijkt dat er veel geëxperimenteerd word op ongeveer alle banden en met alle mogelijke (oude en nieuwe) technologieën.
Het lijkt alsof het ouderwets contact zoeken over zo groot mogelijke afstanden en het zoveel mogelijk contacten maken misschien wat minder is geworden dan in de oude tijd. Net als het eindeloos gezwam minder geworden lijkt te zijn.

Alles heeft waarschijnlijk te maken met de komst van nieuwe media. De oude 27 MC bakkie cultuur bestaat eigenlijk niet echt meer. Daar is nu facebook enzo voor. Toch bestaat de 27Mc nog wel degelijk. In voormalige oostbloklanden is het nog altijd zeer populair bij mensen die veel op de weg zitten. Waarom? Geen idee. Misschien is dat mobiele internet voor die mensen aan de dure kant. De 27Mc daar lijkt in elk wel serieuzer dan het hier ooit was. Minder gezwam en gezeur. De radio discipline lijkt daar ook een stuk beter.

Officieel is een de amateur zendmachtiging ook uitgegeven voor het doen van experimenteel radio onderzoek. En daar hoort de techniek van het bouwen van apparatuur bij, tot het uitvogelen wanneer en op welke banden er verbindingsmogelijkheden zijn. De machtiging was er dus niet een om eindeloos kletsen.

De activiteiten die ik hier op de vhf en hogere banden zie en hoor zijn veelal experimenteel van aard. Mensen bouwen iets en testen het dan. De communicatie duurt veelal kort maar is er wel. Ook hoor ik regelmatig rondes op de verschillende vhf en hogere banden. En dat is best leuk. Ik heb zelf 4 meter, 2 meter en 70 cm permanent op ontvangst staan. 's Avonds heb ik daar ook vaak 23 en 13 bij staan. En 3 komt daar straks bij.

Ik zie dat veel mensen hier van mening is dat het radioamateurisme aan het uitsterven is ofzo. Daar kan ik het helaas niet mee eens zijn. Ik zie toch duidelijk aanwijzingen dat dat anders is. Het veranderd wel ja. Maar iedereen in deze wereld verandert en past zich aan aan de nieuwe technologische mogelijkheden.

Als de 23 cm band een andere bestemming krijgt dan die voor amateur gebruik vind ik persoonlijk best jammer. Ik heb er nl een antenne park voor gebouwd en ook nogal wat apparatuur voor gebouwd. Dat wordt dan allemaal waardeloos. Maar mocht dat gebeuren dan wordt antennes weggooien en de apparatuur ombouwen naar een andere band. Dat bandje in de 5GHz ofzo. Weer een uitdaging.

GD is misschien een oude mopperkont maar hij heeft wel gelijk. In de 23 CM band hebben amateurs gewoon een secundaire status. En dat dat kan verdwijnen als er zwaarderwegende gebruikers komen is nu eenmaal zo. Maar dat verdwijnen doet men niet zomaar. De belangen van zendamateurs worden wel degelijk gekend. Al die frequentieruimte die zendamateurs ooit gekregen hebben is ook niet zomaar voor de lol gekomen. Ook daar zijn goede argumenten voor geweest.

We zullen het allemaal wel gaan zien hoe alles afloopt.

Ik vraag me wel af of er en hoe het gebruik van de verschillende banden gemonitord wordt.

En de oude middengolf band lijkt nu eigenlijk veel leuker dan vroeger. Je kunt nu weer over de band draaien en allemaal rare kleine onbekende zendertjes horen. Vroeger kon je maar een paar hele erge harde zenders horen. Veel zenden dan inderdaad een eindeloze tape of mp3 lus uit. Maar dat deden ze vroeger eigenlijk ook. Al heette de mp3 lus vroeger dan DJ. Alleen had je vroeger dan vier zenders die dat deden. Nu heb je er 40 ofzo. Dan heb je nu toch een grotere luisterkeuze.

mel

Golden Member

En niet te vergeten:amateurs hebben in no-time een noodnet opgezet bij calamiteiten.. probeer dat maar eens met een gsm geval...

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

En niet te vergeten:amateurs hebben in no-time een noodnet opgezet bij calamiteiten.. probeer dat maar eens met een gsm geval...

Dat was in een tijd dat de GSM en nieuwe media in het algemeen nog niet bestond. Ik denk dat een noodnet nu niet meer mogelijk is en ook obsolete. Mensen hebben er nu geen apparatuur meer voor. Op een paar amateurs na misschien.

Waarschijnlijk grijpt iedereen naar de watsapp en krijg je daar een soort van noodnet mee. En ja, de kleine steunzendertjes werken misschien niet meer. Alleen zijn er daar dan weer wel een heleboel van. Sommige zullen heus wel blijven werken. En mensen die geen mobile telefoon hebben of waarvan dat ding net stuk is zullen gewoon pech hebben. Maar dat was ook al geval in de tijd van de noodnetten. Ook toen waren er mensen die niet mee wilden gaan in de nieuwe technologie.

Dat noodnet op de kortegolf in 1953 was toen erg nuttig maar gaat waarschijnlijk niet meer werken. Gewoon omdat er nu nieuwe technieken en mogelijkheden zijn. Technieken die bekend zijn bij het grote publiek. Hoeveel mensen zijn er nog die op de kortegolf in CW een verbinding kunnen opbouwen? Ook onder serieuze radioamateurs zijn het maar weinig.

Ik geloof er echts niets van dat zo'n ouderwets noodnet nu nog een kans van slagen heeft. Een berichtje sturen over de watsap of sms of wat dan ook is echt makkelijker.

mel

Golden Member

Die sms zooi heeft altijd ergens voeding nodig.. Als die nu uitvalt heb je helemaal niks.Porto,s blijven het best een tijd doen....
Trouwens, sms is een " point to point"verbinding, met zenders kun je er meerdere tegelijk bereiken.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 23 augustus 2021 20:21:23 schreef mel:
GD zijn hobby is toch stom ouwehoeren? :9

Nee, dat is wat jij hieronder doet bij gebrek aan andere argumenten.

Op 24 augustus 2021 11:07:36 schreef mel:
En niet te vergeten:amateurs hebben in no-time een noodnet opgezet bij calamiteiten.. probeer dat maar eens met een gsm geval...

'En na de wereld gered te hebben stegen ze onder Thebaans trumpetgeschal ten hemel.' (Mellus 4.7.1) ;-)

Er is zeker iets van aan, maar om daar nu telkens mee te komen opdraven
om je patrimonium te rechtvaardigen...dat is pas stom ouwehoeren
De wereld evolueert weet je. En gelukkig maar, anders was je nu een slijmerige amoebe die zn schijnvoetje balde.. :-)

Ik heb helemaal niks tegen die fantastisch interessante hobby, maar over dergelijke zaken moet op een serene en objectieve manier geoordeeld worden, en dat is nu net wat jij niet doet door de emoties te laten domineren.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Ik heb vroeger altijd geleerd dat het nooit zo zout word gegeten. Vaak zegt men we gaan bv de btw verhogen naar 35%. Natuurlijk iedereen boos overal discussie en dan na lang debatteren word het 23%, dus iedereen weer blij want het is geen 35%. Maar het was natuurlijk nooit de bedoeling om echt naar 35% te gaan en wellicht was 22,5% in eerste instantie de bedoeling en door slim gebruik te maken van de media hebben ze toch hun zin. Dus laat je ook niet door je emoties te veel van de wijs brengen en kijk er gewoon nuchter naar, en GD is geheel onthouder? (geen idee) maar wel erg nuchter.

Ik denk dat een noodnet nu niet meer mogelijk is en ook obsolete. Mensen hebben er nu geen apparatuur meer voor. Op een paar amateurs na misschien.

Als er nood groot genoeg is dan lukt dat ook nu nog, met 2 zendontvangers is genoeg voor communicaties, zoveel zijn er dus niet nodig. En als de nood groot genoeg mag je van mij ook gewoon de commercie zenders, kanalen gebruiken who cares. Dus dat allen is geen struikelblok, en wellicht dat de instanties ook gewoon een aantal kanalen vrijhouden voor dit soort nood lijkt mij allemaal geen probleem.

En vergeet niet dat er veel hobbies zijn die gebruik maken van openbaar domein, bv pleziervaart, fietsers, wandelaars, ballonvaarders, CO gebruikers, ....

Precies het is overal druk, hoewel de laatste keer dat ik naar de dokter ging bleek ik toch een 02 gebruiker te zijn. :). kijk als ze dat gaan afschaffen dan word ik echt boos. (ik bedoel dit forum).

[Bericht gewijzigd door benleentje op 24 augustus 2021 13:46:35 (24%)