Dunne buskabel


Neen het mag niet, maar worst case scenario ... werkt mijn signaalkabel niet goed. Ik denk toch dat een shielded kabel zijn werk wel zal doen. Zo'n zware belasting hangt daar nu ook niet aan (2 led lampjes)

Ik zie helaas geen andere manier om daar knx te krijgen ... of ik moet wireless gaan.

Op 8 september 2021 20:12:55 schreef Eendraadschema:
Mss eens kijken naar:

SVV2X0,8
JUMP2X0,5B/R
LIHH2X0,5-0Z
LIHCH2X0,5-0Z
FEP2X0,5
TT02X0,5KCA
JJ02X0,5T

Thx. Maar wat is dat allemaal :)
Ik kan niet alles terugvinden op google ... en kan ook niet direct een shielded 2 pair vinden ?

worst case krijg je 230V op je knx omdat er ooit 2 draden in de buis in elkaar getwist zijn. scherp koperdraadje prikt door de mantel van de knx en hoppa..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Dat zijn de namen van verschillende kabeltype's. Maar er is meerdere keren aangegeven dat je het beter niet bij de 230V bedrading in de zelfde buis moet trekken en dat is niet voor niets.

Groet, Henk

Op 9 september 2021 08:39:17 schreef spacekiek:
Ik zie helaas geen andere manier om daar knx te krijgen ... of ik moet wireless gaan.

Ik ken wel een andere manier, die heet hakken en breken en weer dicht maken.
Ik begrijp dat veel mensen opzien tegen bouwkundige activiteiten, maar dat is vaak de enige manier om iets voor elkaar te krijgen.

:
Ik ken wel een andere manier, die heet hakken en breken en weer dicht maken.
Ik begrijp dat veel mensen opzien tegen bouwkundige activiteiten, maar dat is vaak de enige manier om iets voor elkaar te krijgen.

Ja ok je hebt gelijk. Maar in dit geval is het echt geen optie, het is het gewoon niet waard voor 2 led lampjes. Dan kies ik liever voor KNX RF.

Trouwens, de kans dat ik een XVB kabel doorprik met een signaalkabel door te trekken, lijkt me ook zeer klein. Enfin, zeg nooit nooit ...

En wat als ik nu de led driver in de kast hang, dan stuur ik 24V over de xvb 3g2.5 met een extra signaalkabel erbij ? Dan is shielded zelfs niet nodig, want is gelijkstroom ?

Lambiek

Special Member

Je neemt de adviezen ook niet echt serieus hè, het mag gewoon niet klaar.

Er mogen geen twee verschillende spanningen in één buis.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 9 september 2021 09:02:42 schreef spacekiek:
.....het is het gewoon niet waard voor 2 led lampjes.

In dat geval kun je ook er voor kiezen om die 2 lampjes ter plekke te schakelen.

er zit kabel in die pijp? dan zal iets erbij trekken zeker niet makkelijk gaan. pijp moet dan recht zijn anders zit de kabel al te klem. tenzij het duimse buis is natuurlijk..

maar als die kabel alleen naar 2 lampjes gaat, kun je toch ook schakelen waar de kabel vertrekt? losse actoren verstoppen achter verlichting en wcd's is ook frotwerk..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Bon ja, het mag blijkbaar niet, dus zal het maar niet doen. 'k Vind trouwens toch niet echt een dunne 'shielded' signaalkabel. Al snap ik nog steeds het risico niet echt. Zeker in het laatste scenario als ik 24VDC zou sturen over die kabel voor de leds ... en daarnaast een KNX kabel zou zitten van 30VDC.

Het zal wat meer kosten voor de RF, maar idd perfect te doen. Heb zelfs al een DALI/RF actor gevonden, dus komt goed ;)

Op 9 september 2021 09:15:09 schreef Lambiek:
Je neemt de adviezen ook niet echt serieus hè, het mag gewoon niet klaar.

Er mogen geen twee verschillende spanningen in één buis.

Dat is maar voor de helft 1/3 waar. ;).

Als er in een buis stugge enkel geïsoleerde VD-draad zit (enkele ader) dan mag daar geen andere draad van een andere spanning of een andere groep in, elke groep apart. Deze buizen moeten gesloten zijn aangelegd vanuit de groepenkast en er kan dus ook niets anders bij. Deze buizen zijn dus apart voor elke eindgroep en vallen direct onder de NEN1010. Door de beperkte ruimte in de buizen en de stugge draad magen er niet te veel aders in en dus ook zeker geen andere kabels.

Als het om buis gaat waar meer aderige kabels in zitten en voor een eigen spanning dan mag dat wel.

Als het om buis gaat die van een eigen schakelkast komt dat mogen er ook andere spanningen in de buis mits deze allemaal direct vanuit de schakelkast komen en daar uit te schakelen zijn, dus geen door lussen. Deze buis vanuit de schakel kast behoort dan niet meer tot een directe eindgroep van de meter kast en heeft dat zijn eigen functie. In deze buis dan geen stug VD-draad maar beter gewoon soepel draad. Ook mogen de 230V voerende draden dunner dan 2,5mm2 mits er in de schakelkast daarvoor een geschikte beveiliging is geplaatst. Met bv een 2A automaat mag je gewoon 0.75mm2 gebruiken.

ts zegt dat er kabel door de buis loopt, dat is dus dubbel geisoleerd en mag je ook al veel meer..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

ja TS zegt wel kabels maar veel leken gebruiken dat ook voor losse stroomdraden. Dus wat TS precies bedoelt is mij nog niet duidelijk.

Geheel offtopic, maar ik kwam pas dit tegen:
https://www.netwerkproducten.com/service/glasvezel-netwerk-pof/

Wat dan dus -indien legaal- een soort uitzondering zou gaan vormen.

Op 9 september 2021 18:22:53 schreef benleentje:
ja TS zegt wel kabels maar veel leken gebruiken dat ook voor losse stroomdraden. Dus wat TS precies bedoelt is mij nog niet duidelijk.

Het is XVB in een preflex, alleen heb ik wat dikkere preflex en wat meer ruimte dan in deze afbeelding :

https://cdn.webshopapp.com/shops/22724/files/25945565/preflex-flexibele-buis-met-xvb-3g15-rol-100m.jpg

Dus qua isolatie maak ik me echt geen zorgen.

Op 9 september 2021 18:33:34 schreef Aart:
Geheel offtopic, maar ik kwam pas dit tegen:
https://www.netwerkproducten.com/service/glasvezel-netwerk-pof/

Nice! Wist niet dat dit bestond. En idd qua interferentie moet je dan zeker geen zorgen maken :-)

Op 9 september 2021 21:17:03 schreef spacekiek:
Het is XVB in een preflex, alleen heb ik wat dikkere preflex en wat meer ruimte dan in deze afbeelding :

Dat maakt het verschil. Doordat de aders samen in een kabelmantel zitten zijn ze dubbel geïsoleerd en dan mag je er wel een ander kabeltje bij steken. Mits er ruimte is en je de zaak er door krijgt.
En ja, een afgeschermde signaalkabel is vanzelf dikker dan een niet afgeschermde.

dan heb je dus ymvk in een 19mm flexbuis, dat zal niet makkelijk gaan worden..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

1 kabel in een al reeds bestaande flex trekken is een ramp, soms onmogelijk omdat flex vaak de neiging heeft om te knikken of plat gedrukt te worden. Zeker met voor-bedraade flex word wild omgesprongen en de kans dat het dicht is en de kabel vast zit is een stuk groter.

2de kabel erbij trekken is onmogelijk. De oude kabel moet er eerst uit dan samen erdoor trekken. Als de kabel er dan uit is zou ik gewoon soepel VMVL o.i.d. erin trekken dat is een stuk dunner echter allen niet direct te monteren op schakelmateriaal. Maar via een las en een stukje massief VD-draad lukt dat weer wel.

Op 8 september 2021 17:34:33 schreef buzzy:
Volgens mij mogen draden van een netspanningsinstallatie niet samen in een buis met kabels voor laagspanning etc, dus ook geen belleidingen, audiokabels en dergelijke.

Ja precies.

Op 9 september 2021 08:39:17 schreef spacekiek:
Neen het mag niet, maar worst case scenario ... werkt mijn signaalkabel niet goed.

Nee, dat niet het worst kees scenario.

Waar het om gaat is de kabel isolatie. Die andere kabels hebben geen isolatie die geschikt is voor 230Vac, waardoor er 230VAc, op de laagspanninskabel kan komen staan.

Wat die glasvezel betreft, die geleiden geen elektriciteit :)

Er zijn wel laagspannings kabels die bij de 230VAc in de buis mogen. Deze hebben een dikkere plastic isolatie, en zijn vaak/soms ook fel oranje van kleur.

Volgens mij mag het gewoon niet om dat de buis een gesloten buis systeem is wat enkel tot 1 specifieke eindgroept toebehoort.

Waar het om gaat is de kabel isolatie. Die andere kabels hebben geen isolatie die geschikt is voor 230Vac,

Zolang kabels, naast kabels liggen maakt dat niet uit, een kabel is minstens dubbel isoleert en dan mag elke kabel wel naast elkaar.

Maar als kabels naast losse aders liggen is het een ander verhaal maar dat valt onder de machine richtlijn en vandaar dat ik ook aangaf dat als je een schakelkast bouwt er dingen veranderen, maar dan moet je jezelf aan de machine norm houden en ook aan de NEN1010. Maar ook in machines zie ik soms ook gewoon UTP en losse aders samen in een kabelgootje zitten en UTP heeft volgens mij geen isolatie voor 230V.

en UTP heeft volgens mij geen isolatie voor 230V.

Die testspanning van 1000V en 500V waarvan sprake in onderstaande willekeurige datasheet heeft toch betrekking tot de isolatie?

LAPP_PRO206402NL.pdf

Ja dat klopt, toch kon ik het nergens vinden staat vrijwel nergens vermeld. Zelfs meerdere kabels hier nagekeken en het staat nergens op de kabel zelf.

De doos met cat5 kabel die ik nog heb liggen zal zeker geen hoge spanning aankunnen dat is erg dun geisoleerd

De genoemde spanningen zijn testspanningen. Daarmee worden de kabels na produktie getest. Maar dat wil niet zeggen dat je ze op die spanning mag gebruiken. Daarvoor geeft de datasheet een andere waarde: 125V.

In een stageperiode bij Draka heb ik gezien hoe VD wordt getest nadat de isolatie er om is gespoten. De draad zelf was geaard via de spuitmachine en liep na de spuitmond tussen 2 koperborstels door waar 10kV op stond. Daarbij trad soms overslag op en die overslagen werden geteld. Bleef dat aantal onder een bepaalde waarde per 100 meter dan was de draad goedgekeurd. Was het aantal doorslagen te groot, dan werd dat deel afgekeurd en gingen ze uitzoeken waar dat door kwam. Een mogelijke oorzaak was dat het plastic bij het spuiten te zacht was waardoor het koper uit het midden zat.

Op 10 september 2021 15:28:58 schreef KlaasZ:
De genoemde spanningen zijn testspanningen. Daarmee worden de kabels na produktie getest. Maar dat wil niet zeggen dat je ze op die spanning mag gebruiken.

Ja dat klop wel. Maar het geld dan wel weer voor naastgelegen kabels. De isolatie tussen de aders zelf is erg dun en dan lijkt me 125V logisch, de buiten isolatie is wat dikker, en als die getest is op 500V dan kan je dat in principe gewoon naast andere 230V kabels gebruiken.