Miele Softtronic W 5903 probleem verwarming

jerome

Golden Member

Deze machine warmt de laatste tijd soms wel en soms niet. Had eerst al 2 relais vervangen en grondig nazicht op brakke laspunten gedaan. Niet opgelost. Na 4 min moet de verwarming aan gaan. Heb al een neonlampje in het front gewerkt ter controle. Raar, maar als het lampje niet ging branden na pakweg 6 min, het toestel uitgezet, even wachten en weer aan en alles was goed. Nu werk het niet of uitzonderlijk meer op deze wijze. Ntc was eerder al nagezien door water in te gieten en de stekker van de weerstand met snoer extern te voeden. Ntc karakteristiek ok. Samen met de 2 ntc draadjes gaan nog 2 andere draadjes dezelfde richting uit. Stekker 4-polig. Ik denk naar een sensor of clixon. Als ik daar de weerstand van meet is dat de ene keer 0 dan eens 11 tot vaak 32 Ohm met natuurlijk spanningsloos toestel. Stout als ik ben :-), de lus gelegd bij de stekker met een stukje alu folie, en dan werkt alles prima. Mijn vraag is nu, waar vind ik een bestelnummer van dit voor mij onbekend onderdeel. Zou dat graag in huis hebben voor ik die voorwand ga openmaken.

Interessant geval. Dat 2de geval naast de ntc is de vlotterschakelaar. Dit is een microswitch die NC is en bediend wordt door een isomo (piepschuim)drijver ter lekdetectie. Je kan die gerust overbruggen maar dan ben je niet beveiligd tegen een lekkage. Zolang dat niet gebeurt is er niets aan de hand.

Wel vreemd dat hij dit gedrag dan vertoornt. Ik vermoed lekschade aan dit kontakt. Het is een speciaal model dus niet vervangbaar door een soorgelijkend huis keuken en tuin geval. De bedienkracht is veel kleiner gezien een isomootje het moet kunnen bedienen met een halve cm water.

Test grondig.

Soms treed er oxidatie op in de contactpunten en is het met wat contactspray opgelost. Als er vochtschade is zou ik vervangen en de lekkage aanpakken.

microswitch: 4364544
volledige drijver met isomo, microsw en behuizing: 6451781

[Bericht gewijzigd door EricN op zondag 19 september 2021 20:24:05 (10%)

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

draadjes van dat contact loshalen en er eens een 20W halogeenlampje mee schakelen op 12V. er loopt geen stroom over de contacten en deze worden dus vuil na vele jaren. met stroom schakelen brand het vuil er zo af.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
jerome

Golden Member

Ik had het moeten weten, natuurlijk die vlotterschakelaar :-(.Zal eerst de machine eens goed voorover hellen, zo kan ik zien of er wat water op de plaat stond. Meestal wordt er met een gietkan nog wat extra water via de zeepbak bijgevuld, want ik zie graag een waterstand tot de trommelrand of net tot het glas bij stilstaande trommel, maar of water vandaaruit naar de bodemplaat kan vloeien via de zeepbak lijkt me onwaarschijnlijk.
Dus eerstdaags die vlotter eruit, kuisen en de methode van testman proberen.
Wordt dus vervolgd.

Hel die machine NIET voorover. Zo loopt het water in het contactje en krijg je zeker problemen.
Lage waterstand kun je aanpassen, niveau verhogen in het menu.
Vullen met een gieter is niet nodig, dan kun je beter naar de zeepdosering kijken.

Bij een defecte NTC krijg je een foutmelding.
Bij een aangesproken vlotterschakelaar op de bodem krijg je een foutmelding (138 en/of Waterproof).

De machine verwarmd niet bij ieder programma na 4 minuten. Soms duurt dat veel langer. Ik test ieder apparaat met Express20 of 'Miniwas' maar dat zit hier niet op.

Probeer Katoen-60 en Kort.
Of gebruik de servicemodus om de verwarming aan te zetten.

Als je de machine uit zet vlak na de start omzeil je de beladingsmeting.

[Bericht gewijzigd door maus0611 op zondag 19 september 2021 23:01:48 (21%)

jerome

Golden Member

Nooit foutcodes gehad. Wat zich wel voordeed was, een programma vb 60° geeft 2.10u aan, maar als deze niet wou warmen sprong de wastijd na een poosje al naar 1.30u. Machine even uitzetten en daarna herstelde de tijd zich en warmde het wel. Zopas de machine helemaal voorover geheld, en geen vochtsporen op de vloer. Toestel heeft nu 1 keer gedraaid met de overbrugde vlotter. Na nog een paar wasjes zal het duidelijker worden of de fout bij de vlotter zat.
Edit: @maus, dank voor je goede raad, maar voor ik dit had gelezen was het al voorover geheld, maar er was gelukkig geen water :-).

[Bericht gewijzigd door jerome op zondag 19 september 2021 23:18:09 (13%)

Bij een fout in de vlotter zou ik eerder andere storingen verwachten.

De tijd past zichzelf aan, dat klopt. Doe je de deur open of zet je de machine uit, veranderd de tijd niet meer.

De verwarming kan er gerust een 20 minuten over doen voordat hij begint.

Rottige NTC of kabel/ stekketje wil vaak ook wel eens euvel wezen, net binnen Ohmse waarde voor alarm te geven..

jerome

Golden Member

Op 19 september 2021 22:53:31 schreef maus0611:
Lage waterstand kun je aanpassen, niveau verhogen in het menu.

Heb bij deze geen menu toets :-(. Gebeurd dat niet met een optische tool via het "PC" venstertje? Heb ik allemaal niet hoor. Doorgaans beperk ik herstellingen tot het nazicht en herstellen van de bordjes, weerstand vervangen, tacho en borstels. Nu het voor mezelf is moet ik wel verder. Toch aan toevoegen dat de herstellingen hier zich beperken tot familie en vriendengroep en de verloning zich meestal beperkt tot een krat bier of een bakje wijn :-). Dit is een probleem wat al meerdere maanden aansleept en heel veel tijd heeft gekost. Het bordje is er 5 keer uit geweest met het idee dat de voeding niet stabiel was. Andere TNY erin, elco's esr controle, rimpel meten, opnieuw solderen allerhande etc. Tegen het eind van de week zullen nog wel een paar wasjes zijn gedraaid met overbrugde vlotterschakelaar en kan ik met zekerheid stellen dat de fout bij deze zit. Zou mss kunnen dat een schakelweerstand van pakweg 30 Ohm niet hoog genoeg is om een foutcode te triggeren maar wel genoeg om de verwarming te doen afvallen. Dank voor jullie inbreng, je hoort me nog :-).

jerome

Golden Member

Toestel met overbrugde vlotterschakelaar nog steeds niet ok. Van de 3 wasjes ondertussen werd maar 1 keer zonder haperen verwarmd. 2 andere keren toestel even uit na ong 15 min, waarna bij het opnieuw aanzetten de verwarming vrij vlug inkwam en verder deed zonder haperen. Raar is wel dat de verwarming wel normaal opstart maar na minder dan 30 sec opnieuw afvalt zonder enige foutcode. De stoel bij de machine mag dus nog even blijven staan :-). Zal ptc preventief vervangen en de bedrading goed nazien en het pcb circuit van de ptc stekker tot de processor nazien op verdachte laspunten of gewoon alles preventief na solderen. Die vlotterschakelaar met zijn 30 Ohm nu en dan komt dan ook aan zijn trekken.

Gaat machine geheel uit vlak voor verwarmen?? Koppel verwarmings relais los en kijk wat er dan gebeurt..Hoe meet die Ohms?? Ik dacht dat het een 12V relais was..Maar 230V is niet uitgesloten..

jerome

Golden Member

Zijn 2 relais van 12V. Voeding van de weerstand is dubbelpolig uitgevoerd. Weerstand meet 26 Ohm en ptc 13,8k en was eerder al gecontroleerd door extern te voeden met natuurlijk water in de kuip terwijl de weerstand van de ptc werd gemonitord. De oude relais had ik onthoofd om te weten wie eerst en wanneer in komt. Driver is een ULN2003, en van aan die uitgangen tot de spoelen van de relais is het ok. Denk 2 meetdraden te solderen aan de desbetreffende uitgangen van de processor, maar zal toch eerst maar die ntc vervangen. Er is ook nog een optisch feedback circuit die de processor moet inlichten dat de weerstand effectief spanning krijgt, maar dat zal zo het laatste zijn waar ik een fout verwacht. In het slechtste geval zal het toestel versleten worden zoals we nu al meer dan 6 maand bezig zijn, eens uit en weer aan. Startuitsel wordt toch nooit gebruikt.

Nog maar eens vragen; Hoe constateer je dat hij niet verwarmd? Na 15 minuten voelen heeft geen zin.

Hoe is dit probleem onstaan, slecht wasresultaat?

jerome

Golden Member

Bonte was op 60 was alles behalve proper. Bij 30 en 40° met amper bevuild wasgoed viel het niet direct op dat er koud werd gewassen. Heb toen een neonlampje in het front gezet om het op te volgen. Had dat eerst al gedaan met een energiemeter om het verbruik te volgen. Een wasprogramma met een verbruik van amper 500Watt kan niet hebben verwarmt.

Jahoor, ik bekijk mijn 7kg machine regelmatig en zit vaak rond de half kWh.

Probeer eens 90 graden, kan sowieso geen kwaad. Voel na een half uur.

[Bericht gewijzigd door maus0611 op vrijdag 24 september 2021 22:40:26 (33%)

Ik zou in de servicemode eens alles grondig testen. Remanente foutcode uitlezen. Ook eens in de programmeermode het een en ander wijzigen. Mss is het een eeprom probleem. Gebeurt veel en dan eens wat wijzigen helpt dan soms. Bv extra water optie veranderen naar "+spoelgang" , voor mensen met allergie aanvinken (neemt dan meer water ) . Dat soort zaken. O ja, beladingsautomaat uitzetten bv...

Het probleem voelt aan als een software probleem.

Wil nu juist lukken dat ik hier een Bauknecht heb met bijna hetzelfde probleem. Vreemd, de opbouw is gans anders. Warmt na 10-15 minuten tot 30 graden (ipv de ingestelde 60)en gaat dan naar een veel kortere tijd en stopt met warmen.

[Bericht gewijzigd door EricN op vrijdag 24 september 2021 22:47:09 (21%)

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Ja en voor een upload of factory default moet je een laptop met tools hebben...

jerome

Golden Member

Ja, dat had ik al begrepen. In de service mode kan ik geen parameters aanpassen. Had wel fout F16 en deze gewist. De verwarming werkt perfect in de service mode. F16 staat voor te veel wasproduct of schuimvorming. Heeft ondertussen een 95° leeg gedraaid met een handvol soda. Heeft prima verwarmd :-). Heb geen idee hoe de beladingsmeting wordt gedaan, en in het serv menu kan ik deze ook niet uitzetten, evenmin de waterstand wat verhogen. Er is al veel geschreven over "zeepbakontluchter". Is zowat het enige wat nog niet werd nagezien. Veronderstel dat die zeepbak er dus best uit moet voor een grondige controle.

Hoe ben in de service geraakt? Voor wijzigingen moet je in de programeer mode gaan. Service is voor manuele onderdelentest.

De ontluchtingsdarm is een darmpje dat van het pomphuis (filter) naar de zeepbakbalg gaat. Hiervoor moet de linker zijkant eraf. Nadat je de front eraf hebt gehaald. Een verstropt darmpje geeft weinig verwarmproblemen maar vooral zwierproblemen.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?
jerome

Golden Member

Op 26 september 2021 21:28:05 schreef EricN:
Hoe ben in de service geraakt?

Blijkt voor elk toestel een andere werkwijze. Draaiknop op einde, startknop ingedrukt houden en dan toestel aanzetten. Startknop gaat snel knipperen en dan heel snel loslaten, nog 2 keer snel indrukken en de derde keer een poosje blijven indrukken tot het verschijnt. Na 7 of 8 pogingen lukte het dan toch. Gezien op Y-T.

Da's voor ieder (miele) toestel hetzelfde, enige wijziging is deur sluiten of aanzetten terwijl je start ingedrukt houd.

De programmeerfunctie bekom je door 5de keer ingedrukt te houden ipv 3de keer.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?
jerome

Golden Member

Bedankt hoor. Was er vlug in en heb de beladingsautomaat eens uit gezet en "allergie" aangevinkt en waterdruk "laag" gevinkt omdat er met regenwater wordt gewassen en de pompdruk 2 a 2,5 baar is. Dus nog even afwachten wat volgende wasjes gaangeven. Er komt zeker feed-back. Op www is bijna niets terug te vinden over de program modus. Service modus wel. Wou het hier in eerste instantie niet vragen zonder eerst eigen inbreng te doen. Weet niet of dit beroepsgeheim is in de sector. Kan erin komen als de Miele werkgever meeleest die vaak niet zo happy zal zijn. Herinner me een aantal jaar geleden dat iemand (tv specialist) het forum heeft verlaten door problemen met zijn werkgever. Is mss wel terug gekomen onder een andere naam. Iets voor koffiecorner :-).

Die programmeermodus is nauwelijks gebruikt, veel machines hebben een display.

@maus wat bedoel je juist? Zonder pc kun je toch deze variabelen niet wijzigen zonder de programmeer mode?

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?