Miele Softtronic W 5903 probleem verwarming

Op 28 september 2021 21:26:41 schreef jerome:
Ga morgen de test doen. De 2 vijzen van het deksel zijn nog los sinds vorig jaar. Ga darmpje los nemen en pas na enige tijd water nemen opnieuw plaatsen. Waterstand moet dan hoger worden. Zo ja maak ik een tweede expantievatje die met een elektrisch ventieltje eraan wordt gekoppeld. Ventieltje gaat enkel open bij water nemen bij voorwas en hoofdwas. Wordt vervolgd.
Edit: Staat al zo, enkel de flow staat nog aan.

Dan gaat hij op foutmelding watertoevoer.

Wat wil je nu bereiken, is de was niet schoon? Of is het enkel het idee?

Gaat enkel maar veel meer stroom verbruiken.

jerome

Golden Member

Ga overal afblijven. Nu de beladingsautomaat op non-actief staat start de verwarming na 8 minuten en valt niet meer weg na enkele ogenblikken. Zie de controlelamp :-). Heb enkel een kan van 3 liter toegevoegd, en dat lijkt me voldoende als hoofdwas. Zo klutst het hoorbaar. Dank aan allen.
Edit: Lampje uit op 2u18 en glas van de deur goed warm.

Wel lang hoor 2u46 voor een was.. hou haast niets meer over van je was zo..

jerome

Golden Member

60 bont duurt langst. 2u56. 95 bont 2u10, maar kreukherstellend 40 en 60 is veel korter. Iets meer dan anderhalf uur, maar als "kort" aanstaat is dat ong 1 uur. Als je daar de spoelbewerkingen vanaf doet wast het maar iets meer dan een half uur.

Weten we nog niet waarom je nou perse meer water wilt :D

De beladingsautomaat is de minst belangrijke. Kan je achteraf ook altijd terug aan zetten ter vgl. Ook kijken hoe lang een programma werkelijk duurt.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?
jerome

Golden Member

@maus: Meer water, omdat ik mijn leven lang alle toestellen zag draaien met het water tot de deurrubber. Meer water is minder wrijving van textiel onderling.
@Eric: Is mogelijk dat het programma effectief minder lang heeft geduurd. Zal daar eens aandacht aan besteden.
In de kelder staat nog een Friac van + 30 jaar, die het nog altijd goed doet, maar met zijn 800 toeren niet geschikt is voor de droogkast. Ook Miele trouwens. Men zegt wel eens dat ik Miele heb opgegeten :-). Ik hou van kwaliteit omdat ik technieker ben en het beste gereedschap vaak maar amper goed genoeg is.

Met Jerome eens dat meer water minder wrijving geeft onder textiel enigste nadeel is dat dat water ook verwarmd moet worden... dat kost fors meer energie.. Je kan er beter voor zorgen dat machine korter draait, slijt minder dan :)

[Bericht gewijzigd door smd op 30 september 2021 10:23:19 (19%)

jerome

Golden Member

Dit lang programma wordt enkel gebruikt voor de vuile en vaak vette werkkledij. Gewone kledij bijna altijd kruikherstellend en kort. Is dan ong 1 a 1u15m.
edit: foto

Ahh OK, dat scheelt!! Zowizo doe ik mijn vette overall niet in Moeders machien..

jerome

Golden Member

Feedback: Toestel doet het na meerdere wasjes nog altijd feilloos. Verwarming start telkens na 4 min. bij kreukherstellend en 8 min. bij bonte was, en valt niet meer af tot wanneer de temp. wordt bereikt, nu de baladingsautomaat uit staat. Het slangetje naar de niveausensor op het bord werd met 70cm verlengt wat een verhoging van de waterstand van 2cm meebrengt. Hoef nu geen water meer toe te voegen. Nu klutst het water hoorbaar en bij stilstand komt het bijna tot de trommelrand. Ingrijpend hoofdstuk dus eindelijk afgesloten, met dank aan de kenners :-).

Ja kan ook de slang verlengen of je drukkamer een laag siliconen kit in aanbrengen.. Eens geexperimenteerd met potmeter van 1 M Ohm over sensor uitgang naar massa, ging ook perfect!!

jerome

Golden Member

Al even geleden, maar sinds enkele weken is het probleem nu helemaal van de baan. Naast de controlelamp voor de verwarming heb ik een drukknop ventieltje ingewerkt dewelke de drukleiding van de pressostaat kan ontluchten. Na het nemen van het waswater even knopke drukken en er wordt nog eens een aantal cm water genomen. Net niet tot de trommelrand, maar voldoende zodat het wassende water hoorbaar klutst. De verwarming doet het nu altijd. Het aanvankelijke probleem van niet willen verwarmen zat hem in het feit dat ik met de gietkan extra water inbracht langs de zeepbak. Doordat een afwijkende waterstand werd gezien wou deze niet warmen. Kreeg dat idee toen ik water ging toevoegen terwijl de verwarming al was aangesprongen. De gietkan met 3 liter was er nog niet helemaal in, of de verwarming hield ermee op. Zo is het best te doen en hopelijk nog een aantal jaar te gaan :-).

dat is vreemd en niet echt een Miele bedachte oplossing.. Ik vermoed dat je inname ventiel niet meer lekker is..

jerome

Golden Member

Daar was eerder alles al van nagezien. Het spoelwater is meer dan genoeg en komt tot 1/3e in het glas van de deur. In de software is de programmatie van het waswater veel te krap. Een paar jaar geleden hoorde ik van iemand dat de Miele technieker 90€ aanrekend om even zijn laptop te openen. Hoeveel gaat dat nu al zijn, en gaat het daarmee dan opgelost zijn? Ik ben van oordeel, als men een bonte was start met lege trommel, de waterstand meer moet zijn dan die 15mm bij mij! De Miele van mijn rechtoverbuur doet bijna 4cm met lege trommel. Dat heb ik nu ook door na de eerste waterinname de pressostat eens te ontluchten. Is maar een kleine moeite. De pressotat zelf zit op de print, en is zodoende toch niet te vervangen omdat deze deel uitmaakt van dat bordje en Miele toch geen bordcomponenten gaat leveren.

Is het exact zelfde type machine wat de Buurvrouw heeft?? Elk model/ serie heeft een andere waterhoogte..

jerome

Golden Member

Nee, een iets recenter Miele model. Het basisprincipe van alle wasmachines berust op een draaiende trommel met een hoeveelheid water waar wasmiddel werd aan toegevoegd. Miele of andere, er moet (liefst voldoende)water bij zijn :-).

Ha, de moderne wasmachines wassen met bijzonder weinig water terwijl de oudere tot halverwege deur het water stond

jerome

Golden Member

Kan ook nog beschikken over de Miele van mama, 92 ondertussen en nog grotendeels zelfstandig. De was doet ze al een jaar of 10 niet zelf meer en haar toestel staat daar te staan. "Rust roest" en de kans is dus groot dat daar werk gaat aan zijn om dat goed werkend te krijgen.

jerome

Golden Member

productie 06-96 tot midden 98. Dus ong. een kwart eeuw oud. Geen TNY of aangelanden, maar een echte trafo op het bord :-). Edit: Is nog altijd maar het tweede toestel. Het eerste heeft het zowat 30 jaar gedaan. Zaten 2 motoren in en was onnoemelijk zwaar. Toen had je 2 wasmachines voor de prijs van een middenklasse auto.

[Bericht gewijzigd door jerome op 18 januari 2022 22:02:44 (45%)

Ja, ken die machines nog met die 2 motoren. 1 was motor gekoppeld met centrifuge motor.. zeepbakje nog bovenop??

Die panoramic modellen? Met bediening bovenaan, aan de achterkant?

jerome

Golden Member

Nee, wel zeepbak achter links. Bediening was vooraan. In die 30 jaar 1 keer stuk geweest. Waterinlaat vervangen. 1 groep van 3 ventielen weet ik nog.

Ik dacht met een rode deurknop/ aan uit knop?? Ja, een frontbediening ja ken ze wel.. Zware hufters.. alhoewel de huidige mieles weten er ook weer raad mee!!