110-220V

bprosman

Golden Member

Wat is de woonplaats ? Ik zou beginnen (zoals anderen ook al geopperd hebben) of de stuurprint het nog doet of nog aan de praat te krijgen is.
Anders is het voor TS inderdaad een leuke boekensteun.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
Hensz

Golden Member

Yep, ik ben ook benieuwd waar TS woont, lijkt me toch wel een oplosbaar probleem. Alleen als er met serieschakeling oid niks te doen is wordt het lastig. Die trafo is het probleem niet echt.

Don't Panic!
Anoniem

Yep, ik ben ook benieuwd waar TS woont, ...
Die trafo is het probleem niet echt.

Beiden zijn al aangehaald

...schreef TS: maar helaas spreken we een totaal andere taal en kom ik van een andere planeet...

Ik weet niet wie TS is, maar dat zal ik dan zijn misschien?
Ik woon in Dronten.

Ik lees allerlei technische termen; serieschakeling, stuurprint, etc. "Als daar een 7808/7908 of een LM317/LM337 of een xx/xx zitten kun je mazzel hebben... Voor de 110V/2x8V transfo kun je in eerste instantie verdere gevolgschade gaan vaststellen door deze te vervangen door een 220V/2x15V transfo van ??VA Of een 220V/2x9V direkt aan de 220 te hangen
Misschien opletten met de juiste fase" (hier kan ik natuurlijk op geen enkele wijze kaas van maken).

Mailtjes naar elektronicaboeren haalt totaal niets uit en om die reden kwam ik juist naar dit forum.
Het maakt niet uit of er méér kapot is aan de transferpers. Ik vermoed dat dat niet het geval is, maar ik ben dus een leek.

Een nieuwe transformator van een tientje (of meer) is voor mij ook geen probleem, alleen wél als die nergens te krijgen is óf als elke elektronicaboer die ik heb gevraagd zegt dat ze het niet hebben (maar vervolgens ook op geen énkele wijze een tip wil geven).

Flink teleurstellend, eerlijk gezegd.

En nee, die externe transformator gaat natúúrlijk niet gewoon naar het oud ijzer. Die uitspraken zijn uiteráárd puur om aan te geven dat nérgens iets aan verloren is. Het énige wat ik probeer te ontdekken is wáár ik zo'n transformator kan vinden.

Ik las iets over pneumatische en/of manuele transferpersen: de foto's zitten er bij en het is dus een manuele transferpers. Een enórm eenvoudig en simpel apparaat. De kosten amper waard om er zóveel tijd in te steken, maar vóór het weggooien probeerde ik enkel te ontdekken óf zo'n transformator ergens gekocht kan worden. Tot dusver ben ik al maanden bezig, maar echt wérkelijk niemand, maar dan ook helemáál niemand, kan er bij helpen, blijkbaar. Geen probleem. Want "NEE" is ook een gewoon antwoord.

Tussen allerlei regels en technische termen door lees is dat het niet onmogelijk zou moeten zijn om zo'n transformator te kopen. Als iemand mij kan aangeven wáár, dan is het opgelost. Dan kan ik die er in schroeven en testen. Werkt het dan nog niet? Dán gaat het ding naar het oud ijzer (en de externe transformator naar het goede doel).

Ik probeer nog 1 poging bij een lokale reparateur (áls die er is). Werkt dat ook niet, dan gaat de dag gewoon door.

Dank voor jullie inspanningen.

big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Sorry hoor, maar iemand* is zo vriendelijk geweest een duidelijke suggestie te doen, met url naar de webstek van de verkoper. Wat wil je nog meer?

NB: TS of ook wel T/S staat voor TopicStarter, inderdaad.

*elektrofix, zaterdagavond 21:57

[Bericht gewijzigd door big_fat_mama op maandag 11 oktober 2021 09:41:32 (13%)

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

Als iemand zo vriendelijk is geweest, dan heb ik dat, tussen álle technische verhalen, gemist. Sowieso zou ik dankbaar zijn geweest áls ik het had ontdekt tussen alle verhalen en goedbedoelde antwoorden. Ik snap ook dat jullie allemaal technische kenners zijn die mogelijk niet altijd door hebben dat mensen die dit forum raadplegen echt 0,0 verstand hebben van elektronica en dat wat voor jullie simpel lijkt voor een leek abracadabra is. Hoe dan ook: ik ga de berichten nogmaals allemaal doorspitten om te kijken welke behulpzame technicus mij de link naar het antwoord heeft gestuurd en dan zal ik deze technicus uiteraard hiervoor hartelijk danken. Ik dankte sowieso al iedereen voor hun inbreng. Groeten, Klaas

fatbeard

Honourable Member

Het doorgebrande onderdeel heet een transformator, trafo in het kort.

https://www.aliexpress.com/item/1005002190993881.html
selecteer de 220V Dual V 3 line en AC9V dan heb je de juiste.

De twee rode draden zijn de 220V kant; de twee blauwe draden komen in plaats van de twee gele van de doorgebrande trafo en de gele draad komt in de plaats van de zwarte draad van de doorgebrande trafo.

Je zult de rode draden moeten (laten) voorzien van nieuwe stekkers, het witte blokje kun je eventueel hergebruiken door het op enige afstand van het blokje af te knippen en de 'oude' draden aan de 'nieuwe' te solderen.
Isolatie is wel noodzakelijk, dat kan met isolatieband (niet aanbevolen) of met zogenaamd krimpkous.

Al deze werkzaamheden kunnen eenvoudig in een gemiddeld repaircafe worden uitgevoerd, of door een forumlid bij jou in de buurt.

Aan de overige forumleden: jullie zijn zelf ook eens totale leek geweest.

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.

Elektrofix had een 1 op 1 vervanger gevonden geloof ik.

@ Fatbeard: moeten de verwarmingselementen van de pers dan niet ook worden omgezet voor 220v? Eenvoudiger lijkt me om een 110v trafo te nemen en de hele boel achter de extra verhuistrafo te zetten.

[Bericht gewijzigd door Ledlover op maandag 11 oktober 2021 10:16:21 (65%)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Kijk: DIT is nu wat een LEEK nodig heeft :-)
FATBEARD: enorm bedankt :-) Ik ga gewoon zo'n dingetje bestellen...
Maak er een mooie dag van... GROETJES, KLAAS

fred101

Golden Member

was achterhaald antwoord

Dat trafotje is maar 2W, is dat niet wat heel weinign (3x3 cm is inimini) ? en dan zit je nog met de rest van de electronica die 110V wil zien.

Je wist niet wat een trafo is, hoe weet je dan zeker dat hij kapot is ?

[Bericht gewijzigd door fred101 op maandag 11 oktober 2021 10:32:18 (18%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

@fatbeard: lof voor uw geduldige gedetailleerde uiteenzetting. Wel vrees ik dat het door u aanbevolen trafootje wat aan de schriele kant zou kunnen zijn, het doet slechts 2 watt. Maar diezelfde winkel heeft er ook grotere, daar is vast iets bruikbaars te vinden. Zeker omdat het blijkbaar toch niet op een euro meer of minder aankomt zou ik bv. een 5- of 10-watter aanbevelen.

Overigens graag akkoord dat we allemaal ooit beginner zijn geweest - maar ik vrees dat het de T/S niet alleen ontbreekt aan electronicakennis maar ook aan leesvaardigheid.

Simpel, je hebt een losse transformator nodig 110V naar 2x8V met ongeveer dezelfde afmetingen.

Maar hebben we de afmetingen van de oude al mogen vernemen?
Excuus, er is een foto van de oude, met een meetlat ernaast, dat geeft wel degelijk voldoende info voor een schatting.

Wat foto's van het betreffende apparaat zouden kunnen helpen om gerichter advies te formuleren. Bv. ook van het typeplaatje.

Al iets gezien van het typeplaatje?

En laat er je deze inrammen:
https://www.conrad.be/p/block-fl-188-printtransformator-2-x-115-v-2-x-

Als je zin hebt om te knutselen met ietwat onvoorspelbaar eindresultaat, kan je dit trafootje kopen: https://www.elektronicacatalogus.nl/OPEN-CHASSIS-TRANSFORMATOR-9VA-2-x

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

Oké dan. Allemaal verwijten en gedoe. Dát is nu totaal niet handig, fair en het is iets waar ik helemaal geen behoefte aan heb. Er ontbreekt iets aan mijn leesvaardigheid? Waarom al dit soort zinloze teksten? Ik lees wél, maar álles wat iedereen schrijft lijkt elkaar tegen te spreken, soms komt het overeen, maar dan toch weer met uitzonderingen, etc. etc. etc. Het is meer dan logisch dat een elektronicaleek daar niet meer uitkomt. Neerbuigend doen naar iemand die niet zoveel weet over elektronica dan de meesten hier is toch niet zinvol? Het zou juist een plek moeten zijn waar je "domme" vragen zou moeten kunnen stellen. Ik heb altijd geleerd dat er geen domme vragen zijn.
Uiteraard weet ik wél wat een transformator is, maar dat zegt niets over dat ik dan ook weet hoe zoiets werkt en dat ik daarmee al die verschillende termen ken of zou moeten kennen. Ook weet ik dat als je iets van 110V aansluit op 220V dat dat niet goed gaat. Echter zat er bij het apparaat gewoon een Europese stekker, maar het apparaat bleek (achteraf) een 110V-versie te zijn. Compleet buiten mijn schuld om, want ik bestel natuurlijk geen 110V-versie van iets.
Volgens mij geef ik zéér uitgebreide informatie en geef ik keurig aan wat er aan de hand is. Ik maak foto's en geef antwoord op vragen.
Iedereen zal alles goed bedoelen en daarvoor mijn dank. Ik kom alleen tot de conclusie dat een oplossing zoeken via een dergelijk forum anders uitpakt dan ik had verwacht. Dat zal vast aan mij liggen en dat is prima.
Ik wens jullie allen nog een fijne voortzetting van alles waar jullie mee bezig zijn. Ik ga me weer bezighouden met waar ik goed in ben en dump het apparaat bij de ijzerboer.
Groeten, Klaas

fred101

Golden Member

Het is een forum voor en door electronica liefhebbers van elk nivo. Als je dat niet bent en het ook niet wil worden dan houdt het op.

Uiteraard weet ik wél wat een transformator is

Dat denk ik vanwege je eerste post:

Op de afbeelding een onderdeel die stuk is. Ik weet ábsoluut niets over dit onderdeel en weet niet wat de getallen er op betekenen.

Waarom denk je dat hij kapot is ?

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Anoniem

Als de leverancier van de pers geen onderdelen kan leveren is de kans dat je de loterij wint groter dan dat je exact dezelfde transfo vindt.
Als je hem ook nog met dezelfde draadlengte en stekkers wil dan is de kans dat je de 2x de loterij wint nog steeds groter.

Tot hier mijn expleciet antwoord op uw expleciete vraag

De kans dat je hier iemand vindt die gratis ter lering en vermaak een diagnose willen maken van het defect en kijken of je pers nog (met een alternatieve oplossing) aan de praat te krijgen valt is vele malen groter dan dat je de loterij wint.

Komt in een antwoord wat voorbij dat je niet begrijpt en wil horen, lees er dan overheen en haal eruit wat je wel intresseert.
Weet vooral dat wat voor u wartaal is bij anderen wel een lichtje kan doen branden wat uiteindelijk tot een oplossing leidt...
... of voor sommigen een verrijking van hun kennis is.

Vanwege de grote afstand heb ik bij deze mijn maximale bijdrage voor uw probleem geleverd.

Op 11 oktober 2021 10:56:55 schreef DrukSTIJL:
Oké dan. Allemaal verwijten en gedoe. Dát is nu totaal niet handig, fair en het is iets waar ik helemaal geen behoefte aan heb. Er ontbreekt iets aan mijn leesvaardigheid? Waarom al dit soort zinloze teksten? Ik lees wél, maar álles wat iedereen schrijft lijkt elkaar tegen te spreken, soms komt het overeen, maar dan toch weer met uitzonderingen, etc. etc. etc.

Dat is heel simpel: elektronica is moeilijk, en je ziet hier het proces van mensen die elkaar proberen te helpen om tot de juiste oplossing te komen.
Het is dus beslist niet nutteloos. We hebben hier nu eenmaal geen chatbox waarbij er achter de schermen wordt gekletst over wat hier de juiste oplossing is, waarna er één persoon de juiste oplossing kiest en die in een topic plaatst. Dus het proces is hier zichtbaar voor iedereen.

Zo'n 'service' is er wel, waarbij je één of twee passende oplossingen krijgt: dat zijn ingenieurs- of consultancybureaus. Daar wordt er eerst achter de schermen gewerkt aan de oplossing alvorens de klant een kant en klaar eindproduct krijgt. Maar dat is een forum dus niet. Consultancy is duur.

En waarom zijn sommige antwoorden fout? Tsja. Elektronica is moeilijk, en iedereen hier zal regelmatig een fout maken of een onnodig omslachtige manier een probleem oplossen. Maar daarom zijn we hier - om van elkaar te leren.

Als leek is dat wat lastig, en de enige optie is om dan zelf e.e.a. aan studiewerk te doen. Als je in een auto speling in het stuur wil oplossen, dan zul je ook eerst moeten leren autorijden voordat je het probleem kan herkennen en oplossen. En autorijden... Dat kan je niet (makkelijk) aanleren via een text based medium.

Je hoeft echt geen expert te worden in elektronica, maar losse 'blokken' waaruit een schakeling is opgebouwd, zul je moeten leren herkennen voordat wij kunnen uitleggen wat je moet doen. Blokken zoals 'timer/aansturing', 'voeding' en 'relais voor vermogenselektronica'.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

"De kans dat je hier iemand vindt die gratis ter lering en vermaak een diagnose willen maken van het defect en kijken of je pers nog (met een alternatieve oplossing) aan de praat te krijgen valt is vele malen groter dan dat je de loterij wint."

Waar gáát dit over! Wie zegt dat ik gratis een diagnose wil? Ik vroeg alleen of iemand weet waar ik terecht kan voor zo'n transformator. Álle discussies die daarover zijn ontstaan met allerlei technische termen komen niet van mij. Ik zoek er niet naar om iemand voor mijn karretje te spannen om dat apparaat weer te laten werken. Zoals al vele malen gezegd: er is niets aan verloren, want de leverancier heeft mij gewoon mijn geld terug betaald en de geleverde spullen kon ik houden. Het is logisch dat ik even een vraag stel (na al vele vele vele bedrijven benaderd te hebben) of iemand weet waar ik zo'n transformator zou kunnen vinden. That's all.

Is dat niet te vinden... dán is het een kwestie van dat dat apparaat naar de ijzerboer kan. Ik begrijp de toon werkelijk niet.
Wat voor mij wartaal is en wat bij anderen een lichtje kan doen branden is toch helemaal mooi dan? Alleen er komen allerlei discussies naar boven waar ik uiteraard niets mee kan. Veel wordt tegengesproken en anderen uiten weer twijfels over oplossingen, etc. etc. De een lijkt dit te zeggen en de anders lijkt weer dát te zeggen. Onderaan de streep is het ónmogelijk voor mij om er iets uit te halen waar ik daadwerkelijk wat mee kan. Ik begrijp echt wel dat er discussies ontstaan hoor en dat mensen hier elkaar willen laten zien hoeveel ze ergens verstand van hebben, maar dat gaat natuurlijk voorbij aan de eenvoudige simpele vraag die ik stelde.

Het blijkt dat dit forum er niet is voor mensen zoals ik. Dát is prima. Geen probleem. Ik hoef geen loterij te winnen, ik stelde alleen een zeer eenvoudige vraag.

Maar nogmaals: ik dank iedereen voor de goedbedoelde antwoorden en adviezen, etc. etc. maar het lijkt gewoon dat ik op de verkeerde plek ben om tot iets te komen waar ik wat aan heb. En lees goed: dat ligt aan mij en niet aan jullie waarschijnlijk. Dus ik verwijt helemaal niemand iets. De conclusie is gewoon dat er geen simpele oplossing is voor een probleem dat helemaal geen gevolgen heeft. Jammer dan. Weggooien zonder even een vraag te stellen is zonde, maar als het te lastig wordt om zoiets te repareren dan is weggooien helemaal top!

Vriendelijke groet en een fijne dag toegewenst aan iedereen hier!

mel

Golden Member

Ik zou zeggen, google eens op een wikkelbedrijf of een transformatorenfabriek..
Veel succes.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

@mel: ik weet niet zeker of dat wel als goede raad kan omschreven worden. Ik zie niet zoveel kans dat een herstelling van dit transformatortje goedkoper wordt dan een nieuwaanschaf - en dat was toch de oorspronkelijke vraag.

@topicstarter: als je het ding echt wil wegdoen - wat me een gemiste kans lijkt, maar het is jouw beslissing - kun je het dan niet aanbieden? Alvast 1 persoon alhier heeft aangegeven met dergelijke apparaten bezig te zijn, die wil er misschien zelfs nog iets voor betalen? De bekwaamheid en motivatie voor de herstelling lijken me daar duidelijk aanwezig.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

Dank voor de mensen die hebben gereageerd en getracht hebben om een positieve bijdrage te leveren. Dank ook aan Mel voor de suggestie. Big Fat Mama (klinkt als een Status Quo-nummer): ik ben er niet op uit om ergens geld aan te verdienen. Weggooien is zonde is mij altijd geleerd. Zéker als je niet eerst hebt gepoogd om het te repareren. En die persoon die heeft aangegeven om met dit soort apparaten bezig te zijn heeft ook geen oplossing kunnen bieden. De énige oplossing is het vervangen van het onderdeel. Als hij dat kan, waarom zou ik dat dan niet kunnen. Het is een kwestie van dat iemand mij verteld waar het te krijgen is. Dát is mijn enige vraag geweest de hele tijd. Zoals gezegd ga ik het aanbieden bij een lokale elektronicaspecialist (áls die er is) en als die niets kan betekenen voor me, dan heeft het totaal geen zin om nog pogingen te ondernemen. Als het zó lastig is om zo'n simpel ding te repareren is het niet best gesteld in Elektronicaland. Allemaal is het gewoon zoals het is. Groeten en een hele fijne dag toegewenst allemaal.

pietplof

Golden Member

Met enige regelmaat kom ik in Lelystad ( bezoek aan zoon) en ik wil best bij zo'n gelegenheid even kijken naar de spullen.
Wellicht kan ik u dan ook behulpzaam zijn bij een eventuele oplossing.
Zo ja,.....wel wat geduld daar ik eerst met 3 à 4 weken die kant op kan/ mag komen.

festina lente
McAwesome

Golden Member

Ik zou gewoon de kleine trafo vervangen en kijken of het persje nog werkt.
Transformators, primair met 110 V of 2 x 115 V zijn wat minder gangbaar hier maar je kan ook een 230 V naar +/- 2 x 16 V nemen. Bij 110 V primair komt er dan ook ongeveer 2 x 8 V uit en je kan dan je hele apparaat achter de grote 230 V naar 110 V trafo hangen.

Deze zouden dus ook kunnen werken: https://www.gotron.be/catalog/product/view/id/25917/s/ringkerntransfor… (voeden met 110 V primair) of https://be.farnell.com/pro-power/ctfc12-9/transformer-12va-2-x-9v/dp/1….

Ik schat dat een persje voor petten niet zoveel vermogen nodig heeft. Mijn mokkenpersen zijn ook maar 800 W. Vervang dus gewoon de kleine transformator en er is kans dat de boel gewoon werkt in combinatie met de grote transformator.
De elektronica die in zo'n ding zit stelt niet veel voor, meer dan een temperatuurregeling en een timer met display is dat niet. Of die nu defect is of niet is moeilijk te zeggen.

Ik pers vooral aluminiumplaten, onderzetters en mokken. Ik heb helaas niet zo direct een toepassing voor een pers voor petten. Anders had ik wel interesse om hem over te nemen.

Op 11 oktober 2021 14:59:35 schreef McAwesome:
Ik schat dat een persje voor petten niet zoveel vermogen nodig heeft. Mijn mokkenpersen zijn ook maar 800 W. Vervang dus gewoon de kleine transformator en er is kans dat de boel gewoon werkt in combinatie met de grote transformator.

Zet dat maar gerust uit je hoofd. De 110V-verwarmingsspiralen kunnen echt niet tegen 230V. Behalve de uitgefikte voedingstrafo voor de electronica is er vast iets meer stuk. De grote verhuistransformator is ook een dingetje. Dat zal vast wel een 60Hz-type zijn. Ik twijfel of die het lang uithoudt op 50Hz.
Vandaar mijn suggestie om iemand met enig verstand van electronica er naar te laten kijken.

DrukSTIJL geeft ook niet aan waarom hij denkt dat uitsluitend de transformator defect is terwijl hij totaal geen verstand van electronica heeft.

@DrukSTIJL,
Ik zou het aanbod van pietplof maar aannemen. Het zou knap zijn als hij die heat-transfer press kan laten ploffen.

McAwesome

Golden Member

Op 11 oktober 2021 17:11:27 schreef ohm pi:
[...]Zet dat maar gerust uit je hoofd. De 110V-verwarmingsspiralen kunnen echt niet tegen 230V. Behalve de uitgefikte voedingstrafo voor de electronica is er vast iets meer stuk.

Het zou uiteraard best zijn mocht iemand er naar kunnen kijken, maar ik schat dat het verwarmingselement niet of hooguit enkele seconden aan is geweest. Als ik zo zie is dat 450 W max bij 110 V, dus ik schat de kans dat het nog heel is redelijk in.

En de verhuistrafo zal wel voorzien zijn op gebruik met 50 Hz. Het is tenslotte de bedoeling dat je die zowel in Europa als de VS kan gebruiken als step-down of step-up transformator. Er staat trouwens "50/60 Hz" achteraan op de behuizing: https://www.amazon.com/Yinleader-Voltage-Transformer-DT-1000VA-Convert…

[Bericht gewijzigd door McAwesome op maandag 11 oktober 2021 18:15:26 (26%)