Op 24 oktober 2021 15:30:25 schreef grotedikken:
Dat antwoord verbaast me van een technisch ervaren persoon.
Voorbeeld: De wasmachine heeft een harde sluiting naar de omkasting.
Met enkel een aarding zal op de machine 230V staan onngeacht de aardverspreidingsweerstand. In zoverre dat die natuurlijk zo laag niet is dat de zekeringen er uitgaan. Je kunt nu wel verwijzen naar de Nederlandse normen, maar iedere vakman/vrouw weet dat 1.5 Ohm een extreem lage waarde is die in rotsachtige streken onmogelijk kan gehaald worden. En na jaren weet niemand nog hoeveel de huidige waarde is.
Ook dat wordt tegenwoordig vrij goed afgevangen.
Er is onderscheid gemaakt tussen de soort ruimtes. In een kamer met vloerbedekking is het electrocutiegevaar doorgaans vrij klein, doordat de vloer niet geleidend is, de weerstand van het lichaam niet extreem laag etc. Bovendien zijn veel apparaten tegenwoordig dubbel geïsoleerd. Omdat omstandigheden kunnen veranderen worden in gewone woningen de contactdozen tegenwoordig allemaal uitgevoerd met randaarde. In ruimtes met geleidende vloeren, zoals keukens Is de kans op een fout door vocht etc groter, maar doorgaans staan mensen niet zonder kleding en schoenen keukenwerkzaamheden te verrichten. Apparaten zijn dan geaard of dubbel geïsoleerd, dus het gevaar is beperkt. In badkamers kan een falende aarde dodelijke situaties opleveren, doordat de vloeren nat kunnen zijn, er veel water aan te pas komt en de weerstand van het natte blote lichaam laag is. Daardoor wordt elke mogelijkheid, dat er stroom door het lichaam kan lopen uitgebannen. Alle metalen delen die door een defect onder spanning kunnen staan zijn onderling elektrisch verbonden, zodat daar geen potentiaalverschillen kunnen ontstaan. Omdat in vloeren leidingen kunnen liggen die de (geleidende) vloer onder spanning kunnen zetten, is in die vloeren tegenwoordig een aardmat , die ook verbonden is met de aarddoorlussing in de badkamer, verplicht.
Je moet dus echt al met een krakkemikkige verlengkabel en een open straalkacheltje in bad gaan zitten om nog een schok te krijgen.
Ook de wasmachine in het voorbeeld is via de aarddraad verbonden met het doorverbonden stelsel en zal dus geen spanningsverschil hebben met de rest van de badkamer.
Evenwel is niet alles 100% safe te maken. De hele badkamer kan bij een aardfout wel een potentiaal verschil hebben met vloeren of elektrische apparaten buiten de badkamer. En als dan alles fout is en je stapt in je blote r... met een voet in de gang en de andere nog in de badkamer, dan is het alsnog klaar. Het beste is dus de badkamer te verlaten met een stevig aanloopje en dan met twee voeten gelijk en losse handen een sprong over de drempel te maken.
Ik zie overal spoken geloof ik
[Bericht gewijzigd door
buzzy
op vrijdag 29 oktober 2021 13:36:19
(13%)