MSP-EXP430G2 launchpad

Lucky Luke

Golden Member

Waarde CO-ers,

Ik dacht eens met een launchpad aan de slag te gaan. De link naar ti.com/launchpadwiki is inmiddels 404, maar hoe moeilijk kan het zijn (dacht ik).

Ik heb dus code composer studio geinstalleerd. Dat werkt. Maar nu vind het de "FET" niet. (de debugger, geen veldeffecttransistor maar de op de launcpad inbegregen emulator. Aan de hand van de USB VID/PID is dat een MSP430EZ430 ).

Bij instalatie kreeg ik een melding:

Die MSP430G2 is dus precies het ding waar ik mee aan de slag wil! Waarom wordt juist exact die nu niet ondersteund?

Heeft iemand eerder met dit bijltje gehakt en het werkend gekregen? (Liefst onder debian of MacOS).

Ik heb het driver-install scriptje gerund (op ~/ti/ccs1100/ccs/install_scripts/install_drivers.sh,
en voor de zekerheid udev nog 's handmatig herstart), maar de debugtool wordt dus niet herkend.

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Voor de MSP430 series microcontrollers heb je een “speciale” versie van Code Composer Studio nodig.

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)
Lucky Luke

Golden Member

Ik had deze, dat is CCSTUDIO, niet CCSTUDIO-MSP. Ik heb nu de CCSTUDIO-MSP gedownload, maar dat is dezelfde installer met dezelfde vermelding... (een diff op de tar.gz files van beide installers geeft geen verschillen - ik vond de installer al verdacht veel op de andere lijken...)

Even gegraven dan maar:

In hun eigen tutorial verwijst TI er ook naar: https://dev.ti.com/tirex/explore/node?node=AKAmQtLJXiWPAdypsh.3Eg__FUz…. Het lijkt dus wel de goede software te zijn.

(Ze gebruiken in die tutorial wel een MSP430FR5994 ipv de MSP-EXP430G2...)

De aap komt uiteindelijk hier uit de mouw:
Linux Host Support CCSv11 verwijst naar appnote slau647 revisie o waarin een lijst van ondersteunde hardware staat.

Onder Linux wordt de lauchpad (MSP-EXP430G2) niet ondersteund. Onder windows wel. Op een mac ook niet. Waarom? Maar dat is voor belangrijker dingen al een onbeantwoordde vraag, laat staan hiervoor.

Erg vreemd, maar blijkbaar 'werkt dat gewoon zo'. (Of eigenlijk "werkt gewoon niet zo", maar dus in elk geval wel by design en niet omdat ik zelf iets foutdoe, anders dan dat ik een andere MCU had kunnen kiezen. Or IAR).

Nog gekker: als ik dezelfde PDF volg zit op die launchpad de hardware van een "EZ-Fet emulation". En die is in theorie wel ondersteund (Onder Windows,MacOS&Linux). Dus het zal wel een software-verschil zijn... (Dat op de launchpad een soort versimpelde/verminkte/goedkopere versie zit). En de firmware is in theorie update-baar, behalve op diezelfde launchpad... Raar.

EDIT:
mspdebug ondersteund 'm wel, met "mspdebug rf2500" zie ik het target device en kan ik in theorie commando's sturen. Nu nog via gdb aan eclipse knopen. Daadwerkelijk code schrijven zal wel een andere dag worden...

(Wel vreemd, ik zou de "uif driver" verwacht hebben nodig te hebben ipv rf2500, omdat dit een ez430 zou moeten zijn en geen ez430-rf2500, maargoed)

EDIT2:
Note to self (and others): vervang in de instructies uit https://www.dlbeer.co.nz/mspdebug/faq.html#eclipse de url http://download.eclipse.org/tools/cdt/releases/juno wellicht wel even door https://download.eclipse.org/tools/cdt/releases/latest/ om niet met een oude versie te zitten. (Ik had dus eerst de oude en dan worden er ook dingen ge-de-installeerd).

Tevens: Standaard wijst het gdb commando naar gdb, en niet naar gdb-msp430. Dus de gewone "op de computer" gdb. Wat dus niet goed gaat. Maar de gdb-msp430 heb ik niet (meer?). Dus dat is nog een dingetje. Eveneens voor een andere dag...

EDIT3:
https://tracker.debian.org/pkg/gdb-msp430 zit dus niet in debian.

Met zo veel yakshaving wordt een zuinige STM32 toch wel een verleidelijke optie... (Of een AVR maar de STM32's is een eclipse gebaseerde IDE voor die me wel bevalt)

EDIT4:
Met het "prog" en "run" commando uit mspdebug toch minstens "blink a led" aan de gang. Maar debuggen zal dus niet gaan zonder gdb-msp430.

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)