Vox AC120 buizenversterker: verknoeid distortion-circuit

Hallo,
Ik probeer voor een klant van me een oude VOX AC120 buizenversterker in orde te krijgen.

Het grote probleem is dat iemand jaren geleden heeft zitten knutselen in het distortion-circuit, en dat er vrijwel zeker onderdelen ontbreken.

Een ander groot probleem is dat er online slechts één schema te vinden is, en dat dit schema vrijwel onleesbaar is - en dat het genoemde distortion-circuit volgens dat schema ook nog eens niet lijkt op wat ik aantrof (en volgens mij ook helemaal niet kan werken).

Hier het genoemde schema: https://www.korguk.com/voxcircuits/circuits/ac120.jpg
Hier met mijn nummering van de buizen: http://www.linetec.nl/electronics/vox_ac120_annotated.png

En dit is wat ik zelf aantrof rondom de gewraakte buis V7: http://www.linetec.nl/electronics/vox_ac120_distortion_part.png

Al enkele maanden geleden heb ik hierover een draadje gestart op The Gear Page: https://www.thegearpage.net/board/index.php?threads/another-day-anothe…
Echter ondanks een aardig aantal goed bedoelde reacties en een hoop geknutsel is het niet gelukt om het ding weer goed werkend te krijgen. Nogal frustrerend met andere woorden.

De vraag is of iemand hier heel toevallig nog een beter schema heeft van de AC120, of wellicht tips kan geven over de opbouw van dat distortion-circuit. Ik zou de eigenaar graag een goed werkende versterker teruggeven - en dat gaat verder ook niet om het geld (er zitten sowieso al veel meer uren in dan ik ooit kan vragen).

Iedere suggestie is welkom, en ik kan natuurlijk ook uitleg geven voor zover ik de dingen heb doorgrond.

Alvast dank,

Hubie

Special Member

Hoe ik ook zoek ik kom overal exact dezelfde onduidelijke .pdf tegen.Mss kun je het filteren met irfanview o.i.d.om een beter,duidelijker plaatje te krijgen.

Sonny Landreth.. weergaloos https://www.youtube.com/watch?v=2pdpJuX1gDE

Ik weet niet of het volgende veel hulp zal bieden maar op

https://tubegeek.de/_detail/ac120/vox_ac120-schematics-1.jpg?id=70s-vo…

staat een handgetekend schema van een AC120.
Het is niet het meest duidelijk getekende schema en de persoon zegt dat het toestel waarop het schema gebaseerd is waarschijnlijk wel gemodificeerd was.

Maar misschien kan u er iets mee als u het schema vergelijkt met uw versterker.

een handgetekend schema van een AC120

Klopt, die had ik ook al gevonden (en naar gelinkt in mijn eerste posting op de Gear Page), en dat circuit lijkt al iets meer op wat ik aantrof - maar helaas is daarin de hele aansturing richting eindtrap ook weer behoorlijk overhoop gehaald en veranderd, zo te zien met een extra signaalpad en schakelaars voor die distortion.

Misschien moet ik hier toch maar iets inbouwen met iets modernere elektronica, bijvoorbeeld een paar dioden antiparallel om de distortion op te wekken en dan zo'n LED-LDR-combi achter de voetschakelaar die het signaal afknijpt bij inschakelen en vrijgeeft bij uitschakelen. Ik ben er normaal een grote voorstander van dingen zo origineel mogelijk te houden, maar er moet toch een keer een oplossing komen.