Op 30 november 2021 22:01:19 schreef MikeJoow:
Al met al ben ik eigenlijk nog niet verder gekomen.
En is me vraag nog niet beantwoord.
Je hebt 0,07 die lijn heb ik eerder horizontaal gezet.
Maar in principe kan je dus gewoon iedere zekering gebruiken met deze uitschakeltijd...
Nee die uitschakeltijd geld via deze grafiek enkel voor dit type zekering met een waarde van 16A. Als je bv een zekering van 80A neemt met een kortsluiting stroom van 87 dan gaat de zekering er nooit uit.
Een kortsluiting die maar 87A is is erg laag en is niet echt een kortsluiting eerder een overbelasting. Een sluiting tussen fase en nul zal veel eerder richting de 600A en hoger gaan tot vele kA's. Bij ons op het werk zijn de kortsluitstromen op 230V boven de 25kA in een woning kan je ivm de langere kabels in de straat iets van 4000A max verwachten.
Dus bij een volle sluiting tussen fase en nul zal een zekering altijd zeer snel reageren. Bij een stroom van 87A wat dan een overbelasting is, is het wat minder zeker dat je die 0,07S gaat halen want zoals FET al aangeeft mag dat ook 1,5S zijn. Heel veel maakt dat ook niet uit dat is nog steed ruim snel genoeg om de kabels tegen brand te beschermen.
Je hebt om mee te beginnen verschillende type zekeringen met elk hun eigen karakteristiek. Zoals bv zeer snel, snel, traag, zeer traag.
Bedankt voor je uitleg, maar jij doet het in de situatie van 400V, ik heb een installatie van 230V.
Dat maakt voor het verhaal toch niets uit. Jouw installatie van 230V is in de aansluitkast voor je hoofdzekering gewoon een 3x400V kabel die binnen komt dus er is nagenoeg geen verschil en de regels zijn exact hetzelfde.
Conform conform tabel 41.1 mag de uitschakeltijd maximaal 0,07 seconde zijn.
Waar komt dat vandaan uit de NEN1010, welke hoofdstuk en paragraaf? De tijd van 0,07 en die kan nooit maximaal zijn en ook niet minimaal want de minimale tijd is niet zo belangrijk. Het is bij mij niet bekend ik ken wel een tijd van 0,3S waarin een zekering moet aanspreken. Als je jezelf aan de tabellen in de NEN1010 houd voor kabeldikte en lengte + omgevingsfactoren dat zit je qua tijd altijd goed.
Die tijd staat nooit op zichzelf maar is in combinatie met.
Een overbelasting mag er een stuk langer overdoen om uit te schakelen dan een kortsluiting
Vervolgens doe ik de kortsluitstroom delen door In: 86,8 : 16(A) = 5,4 seconde.
Dat is niet in seconden maar een factor. EN is de 5,4x
Een automaat moet voor een kortsluiting voldoen aan het volgende
Type B heeft een factor van 3x - 5x.
Type C is 5x - 10x
Type D is 10x - 20x.
Jouw 5,4x zit dus precies tussen een B en een C, waarbij de B dan een stuk sneller reageert op de overstroom van 5,4x. Type D zal op die 5,4x overstroom uiteindelijk ook afschakelen maar een stuk minder snel.