Miele wasmachine ELP165-S module


Ik zie wel op je foto zeer vuile printbanen. Kookstofpoeder of oxidatie? Eerder koolstofpoeder zo te zien. Print al gereinigd?
Moet pin 2 niet 5.85v zijn? Dan gaat pin 1 ook niet prima meer meewerken.
De transistor er naast sneuvelt ook wel eens maar dan verwacht ik dit niet maar je weet maar nooit.
Warm maken met de haardroger?

I learn from the mistakes of people who took my advice

Primaire elco had ik al nagemeten tijdens het vervangen van de tny .
Wat ik wel nog wil melden is dat ik de tny278 vervangen heb door een tny279 .
Naar mijn mening is het enige verschil dat de 279 meer stroom kan leveren of zie ik dat verkeerd ?

Jan

jerome

Golden Member

Zou toch al beginnen met een 278 te plaatsen. Zie de kans groot dat het gaat werken. Kan me niet voorstellen dat de elco's versleten zouden zijn. Al menig bordje hersteld en nog nooit een slechte elco gehad.

Op aanraden van Jerome de TNY279 vervangen door een TNY278 .
Na enkele dagen testen ( warme omgeving - koude omgeving - met stekker in stopcontact - met uitgetrokken stekker) Blijft alles werken zoals het hoort ( start steeds van de eerste keer op).
Probleem lijkt dus verholpen - toch vreemd maar weeral iets geleerd .
Bedankt allemaat en Jerome in het bijzonder .

Jan

Zijn die componenten voor herstelling nog gemakkelijk te verkrijgen?
TNY 278GN enz?

Op dit moment zijn er heel veel halfgeleiders die niet meer gemakkelijk te krijgen zijn... :-(

TNY koop ik normaal bij Reichelt maar daar is hij momenteel uitverkocht .
Verder gezocht en bij Gotron gekocht .
Idd wat moeilijker geworden de laatste maanden .

Jan

Standaard is het ook een TNY278, waarom bij jou een 279 inzit?? dan vaak een 280

Smd ,
Ik had er een 279 in gezet omdat de originele 278 stuk was .
Ik ging ervanuit dat dit wel een waardige vervanger was ( enkel groter vermogen) maar blijkt dus niet ok als vervanger .

Jan

279 is iets te zwaar en gaat in stroom beveiliging daar trafootje dat niet aankan

Ik zou denken dat dit enkel het geval is als de belasting te hoog is , onafhankelijk of dit nu een 278 of 279 is .

yep, ook dat maar luistert precies, dus ook onderbelasting

Terug naar af : machine heeft een week gewerkt en nu terug hetzelfde fenomeen . Gaan soms (meestal) niet aan en als je pin 1 aanraakt met probe van voltmeter gaat deze wel aan (Enkel met probe , niet met schroevendraaier).
Wie weet raad ??

Jan

Meet eens zenerdiode +diode na over primaire zijde trafo/ contact 1. Daarnaast meet of je spanning krijgt op de elco die IC voed in geval van storing

Op 4 december 2021 19:11:28 schreef EricN:
Ik zie wel op je foto zeer vuile printbanen. Kookstofpoeder of oxidatie? Eerder koolstofpoeder zo te zien. Print al gereinigd?

Hoe ver sta je hiermee?

I learn from the mistakes of people who took my advice

Zener gemeten met voltmeter ( 0,48 v - oneinig) lijkt me dus OK .
Spanning gemeten tussen masse ( 5-6-7-8 van TNY) en beide zijde van zener : 311 V DC en 285 V DC )
Spanning over elco is eveneens 311 V DC .
Ook de spanning tussen massa en pin 4 is 311 V DC

Print werd ook al (droog) gereinigd .

Ik slaag er nu niet in om fenomeen te simuleren start elke keer weer mooi op .

Jan

PS : zener is toch de RK hé ?

Om zeker te zijn smd ,
gaat het over de rode of de grone of nog een andere ?

jan

De Zener zit rechts naast de rode..

Even kunnen meten als het niet goed was :
* tussen massa(5-6-7-8 van TNY) en zener aan spanningszijde : 303 VDC
* tussen massa en 2 diodes : 303 V DC
* tussen massa en acher diode ( = eigenlijk pin 4 van ic) 303 v DC

Als print wel opstart :
* 303 v DC
* 385 v DC
* 303 v DC

Op pin 2 meet ik dan 6,33 V DC ( moet volgens mij 4,85 v DC zijn)
( hed dit nog niet kunnen meten als print niet op start)

Als ik zener met voltmeter meet meet deze normaal : oneindig en O,47 vdc

Jan

0,47 VDC is wel afwijkend, zou 0.6VDC moeten wezen ongeveer.. Ik verdenk zener diode..Voor en na diode meet je het zelfde, dit kan niet..

Nog eens gemeten als print niet opstart :

* voor zener 310 VDC
* tussen zener en diode 310 VDC
* na diode ( of pin 4) 310vdc
* pin' 4 310vdc
* pin 2 4,84 vdc
* pin 1 1,99 vdc

Alles gemeten tov 5-6-7-8 van TNY
Op het moment dat ik , tijdens het meten op pin 1 de pen van mijn meter van de massa weg neem ( maar andere pen nog op pin 1) start print op .

Jan

Na opstart volgende waarden :

* voor zener 312 VDC
* tussen zener en diode 397VDC
* na diode ( of pin 4) 312vdc
* pin' 4 312 vdc
* pin 2 6,33 vdc
* pin 1 0,85 vdc

Jan

Heb je toevallig een scope om pulsen te meten op TNY??

Heb ik niet zelf maar kan wel één lenen.
Op welke pin zou ik moeten meten ? Pin 1 of 2 ?

Jan

beste jan

deze klacht heb ik ook al eerder gehad toen heb ik het smd ic vervangen tussen et relay en de 2 elco's succes met repareren