Vanaf welk modeljaar is OLED "betrouwbaar"


Ik heb een Samsung S3, nu op reserve, en het scherm gaat makkelijk 4 jaar mee zonder overduidelijk of hinderlijk inbranden (wel wat heel licht zichtbare statische balkjes van de vorige gebruiker, in de 2 of 3 jaar dat ik hem heb gebruikt zelfs een beetje weggetrokken.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
RAAF12

Golden Member

Ik heb een 3½ jaar oude Oneplus 6 met een AMOLED scherm en daar is niets ingebrand. Het verschil met OLED staat wel op Wiki.

Ik doe er gemiddeld 3-4 jaar mee.

maus0611 Haal je makkelijk. Je accuduur wordt wel korter, scherm blijft goed. Neem een groot scherm, dat leest makkelijker.
Net uit, de Pixel 6 dat is een dijk van een toestel! Of een wat goedkopere Samsung Galaxy A52s.

Ze vonden het te verwarrend om TFT-OLED te gebruiken. In principe zijn alle moderne OLED-beelddisplays AMOLED, net als alle moderne LCD-beelddisplays TFT zijn.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Eerste Plasma's brandden ook enorm in, werd later ook iets beter!

Blue Sky

Cableguy

De contrastinstelling van mijn Panasonic Oled (2019) staat op 55 % en het beeld is nog steeds perfect. Ook heb ik 2 plasma's gehad met lage contrast instellingen en die doen het ook nog prima, geen spoor van inbranden. Een staat bij m'n dochter en de andere staat op zolder.

Waar rook is, is stroom

Telefoons lijken het beter te doen dan tv's.
Heb zelf een iPhone XsMax. Staan in principe toch ook altijd gekleurde knoppen onderaan op dezelfde plek. Absoluut nog niet ingebrand. Dat ding is dik 3 jaar oud.
Ik dacht de tweede generatie smartphone bij Apple die een OLED scherm heeft.

onze Plasma heeft iets inbranding, maar alleen te zien tijdens opstarten ( grijze beeld), zelfs bij wit scherm niet te zien.. 2008 Komt straks een OLED, en IDD gaat weer op eco mode en auto light sensor weer aan.. contrast max 50%

Op 7 december 2021 18:09:49 schreef smd:
Komt straks een OLED, en IDD gaat weer op eco mode en auto light sensor weer aan.. contrast max 50%

Welke ga je pakken?

Op 6 december 2021 00:52:29 schreef RAAF12:
Ik heb een 3½ jaar oude Oneplus 6 met een AMOLED scherm en daar is niets ingebrand. Het verschil met OLED staat wel op Wiki.

[...]
maus0611 Haal je makkelijk. Je accuduur wordt wel korter, scherm blijft goed. Neem een groot scherm, dat leest makkelijker.

Hij moet wel hanteerbaar blijven zeker tijdens het werk, niet klem in m'n broekzak.

Hier staat nu de Panasonic TX-48JZT1506 1 dag te draaien, was moeilijk te krijgen maar een superbeeldje!! Alles verlaagd en er zit een beeldonderhouds menu in, in standby gaat de TV minuut of 80 iets uitvoeren met scherm.. Komt vanzelf met melding om te doen??

Maar belangrijkste Partner weer blij eindelijk een TV met WIFI You Tuub etc...

Voor mij had de plasma nog mogen blijven...

Sinds enige maanden eigenaar van een Philips Ambilight OLED TV. Welke na enig zoekwerk een LG OLED scherm blijkt te bevatten.
Op zich geen vreemde keuze omdat LG volgens zeggen redelijk voorop loopt in de OLED technologie.

Deze TV heeft een ingebouwd programma wat tijdens de stand-by uren de 'restbeelden' opschoont, ook wel het resetten van de OLED pixels o.i.d.
Ik meen te weten dat deze techniek in het leven geroepen is om ghosting tegen te gaan en om de kwaliteit van de OLED schemren goed te houden.

In principe is elke OLED TV uitgerust met een LG Display paneel, er bestaat momenteel geen ander bedrijf die OLED panelen voor tv's commercieel verkoopt.
OFF-RS compensation (elke 4 uur) en JB-Compensation (elke 1500 of 2000 uur) doet blijkbaar elk OLED paneel. Die compensatieprogramma's zitten in de T-Con. Signaalpaneel van de tv zou het startcommando geven.

Precies die mechanismen stel ik, zeker in de eerste generatie panelen, in vraag.

Uit mijn kwestie hier blijkt dat het rood te hard verzwakt is tov de andere kleuren. Dat levert natuurlijk die "inbrand"verschijnselen op.
Werken de compensatiesystemen zoals het hoort, verwacht ik een algemeen verdonkerd beeld ipv die hinderlijke inbranders.

Toevallig vandaag eens met collega monteur over gehad en de refresh mogelijkheden waren eerst een vraag en kon je negeren... tegenwoordig automatisch in standby..

Moet wel zeggen dat LG er alles aan doet om inbranden te minimaliseren.
Heb sinds 2 maand de nieuwste 55" oled en in het menu zijn tal van functies ingebouwd. Zo worden statische logo's automatisch gedimd en is er pixel shifting, het beeld word dus steeds iets verschoven, is niet visueel merkbaar. Er zitten screensavers in wanneer voor een bepaalde tijd statisch beeld word gedetecteerd.

Had eerst de nieuwste lcd van LG, na 2 dagen laten omruilen, niet om aan te zien zoveel bleeding.

Ik denk dat zulks tegenwoordig wel standaard is bij elke recente OLED.
Loewe heeft statisch logo dimming op zeker moment softwarematig geïntroduceerd, toen OLED's met SL4 nog in productie waren en nog voor hun faillissement. Philips is het bij de vorige generatie van hun P5 processor beginnen te doen. Helaas enkel vanaf die types. Toestel waarvan hier sprake zal het nooit krijgen; andere beeldprocessor. LG dan ook al, top!

Wat ik me nu wel afvraag: in duizenden huiskamers vind je die Telenet digibox met OSD zoals bij het gezin waar toestel uit topic zich bevindt.
Dergelijk OSD staat er erg vaak op, maar niet statisch. Iemand een idee wat die "logo dimming" hier mee doet?

Laatst op youtube een uitleg over Oled bekeken: https://youtu.be/qg8pMUd-tSk
Daar wordt ook uitgelegd over de veroudering en dat er eigenlijk weinig aan gedaan kan worden.

Mij lijkt het in dat filmpje vooral te doen over externe invloeden zoals vocht en lucht.
Ik denk niet dat dit nog echt van invloed is bij de huidige OLED tv's. Wat je vooral ziet zijn echte inbranders, maar veel te snel en bij normaal gebruik.

De man zijn klok die hij bij Philips kreeg heeft na dik twintig jaar immers ook nog werkende OLED lampjes.

Ik kreeg van de week een promotiemail van Audi. Die jongens hebben zelfs OLED achterverlichting geplaatst in sommige wagens. Je zou toch mogen verwachten dat de OLED's in dat geval een lange levensduur hebben? Zeker in NL merk ik dat er erg vaak met lichten aan gereden wordt, ook overdag.

Voor mij is het heel erg eenvoudig.
OLED komt er gewoon niet in.
Ik ga geen stuiver uitgeven aan een beeldscherm dat het maar een paar jaar doet.

Toevallig pasgeleden wel een Gigabyte AORUS FV43U gekocht met QLED.
Best mooie monitor, ben er erg blij mee, en het is wel de bedoeling dat ie zo'n 10+ tot 15 jaar mee gaat.

Op 28 december 2021 00:25:14 schreef Kortsluiting_Online:
Voor mij is het heel erg eenvoudig.
OLED komt er gewoon niet in.
Ik ga geen stuiver uitgeven aan een beeldscherm dat het maar een paar jaar doet.

Toevallig pasgeleden wel een Gigabyte AORUS FV43U gekocht met QLED.
Best mooie monitor, ben er erg blij mee, en het is wel de bedoeling dat ie zo'n 10+ tot 15 jaar mee gaat.

Je oordeelt verkeerd. 't Is niet dat die oled het na een paar jaar niet meer doet, maar de uniformiteit is dan blijkbaar niet meer wat het geweest is. Nu, met net je aangekocht LCD scherm .. die is waarschijnlijk al minder uniform nu dan een Oled na enkele jaren en LCD kennende.. gaat dat ook stijl achteruit.

RAAF12

Golden Member

Er zijn best goede TV's die het na 5 jaar nog steeds prima doen. Ik heb deze nieuw gekocht in 2016 en ben er erg tevreden over.

https://tweakers.net/televisies/samsung/series-8-ks8000_p488453/review…
Wellicht overleeft de TV de eigenaar, dat merken we vanzelf ;-)

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op 28 december 2021 01:07:52 (14%)]

Op 28 december 2021 01:03:50 schreef RAAF12:

https://tweakers.net/televisies/samsung/series-8-ks8000_p488453/review…
Wellicht overleeft de TV de eigenaar, dat merken we vanzelf ;-)

Jij kan het beeld best prettig vinden, maar deze heeft net alles wat een OLED gebruiker niet naar op zoek is.. back-light bleeding, beperkte kijkhoek, overdreven kleuren, gemoduleerde backlights en bakken licht omdat alles te verdoezelen..
om het naar HiFi te vertalen
stel je een quad versterker voor met vaste toonregeling maar bas en treble helemaal open en een volumeregelaar die een eigen leven leidt om de ruis te onderdrukken in stille passages..

en uiteraard werkt die nog na 5 jaar , dat was niet het punt. de uniformiteit, daar ging het om. meestal zijn LCD schermen na 5 jaar niet meer vlekkenvrij, maar bij bakken licht merk je dat niet op.

RAAF12

Golden Member

OLED is als ik dit zo lees een miskoop en mijn dik €1500 model van Samsung uit 2016 was een hele goede koop. En het antwoord op de kopregel is: geen enkel modeljaar OLED is betrouwbaar. Vergeet OLED TV 's en koop een goede LCD TV. Bij normaal gebruik geven die een prachtig beeld. Wel met quantum dots natuurlijk en een anti glare laag!

Blue Sky

Cableguy

Ik hou niet van LED omdat zwart geen zwart is en dat is nou net waar de OLED eruit springt. Bovendien vind ik de kleuren natuurlijker. Ik kijk graag een film en dan wil ik goede kwaliteit. In de keuken heb ik een Panasonic LCD zonder LED en die doet het nog steeds, daar kijk ik alleen het nieuws op en teletext als ik naar mijn werk ga dus daar maakt het me niet zo veel uit.

Mocht de OLED na een paar jaar verkleuren dan gaat ie op marktplaats en koop ik een nieuwe Panasonic OLED, ze worden steeds goedkoper.

Waar rook is, is stroom

Kris van damme verwoordt perfect wat ik van LCD en alle derivaten errond vind. Heb daarom ook tot 2011 op een 36PW beeldbuisbak gekeken.

Alle soorten LCD of alle soorten OLED's op een hoop gooien vind ik nu wel te kort door de bocht. Maar zoals er bij beeldbuizen destijds erg weinigen waren zonder geometrie of convergentiefouten, zijn er bij LCDs erg weinig toestellen zonder backlightbleeding.

Door het issue met mijn eigen oled (https://www.circuitsonline.net/forum/view/155988) ben ik aan het rondkijken geweest om hem dan maar terug te vervangen door LCD en ik keek naar de 65PML9506 van Philips.
Erg fijnmazige local dimming. Helaas heb ik toch al enkele reviews gelezen waar alsnog over backlightbleeding gesproken wordt. Een toestel dat straks meer kost dan sommige OLEDs mag dan netjes in de doos blijven. Nog liever geen local dimming dan local dimming die niet zo goed als de ervaring van OLED geeft.

Ondanks we LCD's met defect LEDs tegenwoordig met bosjes binnen krijgen is de herstelbaarheid natuurlijk beter. Je kan defecte LEDs steeds vervangen, defecte OLED is einde verhaal.

Met Samsung panelen heb ik al zoooooooooooooooo veel problemen gehad van allerlei aard en ik vermoed ook een Quantum dot paneel in die Philips, dus wederom een no go.
De laatste seriematig geplaatste Samsung panelen in Philips was in de xxPFL8007 en 8008 serie. Naast hun fusion processor gaan daar met de regelmaat van de klok panelen kapot. (lijntjes in beeld)

Maar goed, de tijd zal het gaan uitmaken. Voorlopig vanaf modeljaar 2019 nog geen defecten/uniformiteitsproblemen/inbranders geweten in OLED. Natuurlijk allemaal nog erg recent, maar vanaf die periode zijn ook de eerste softwarematige truukjes gekomen om inbranden tegen te gaan.
Pak vanaf 2020 die UV filter (hopelijk heeft m'n bron het goed) en dat is toch enkele jaren extra voor het paneel.

Deel je mening IDD met de Samsung panel problemen Beeldbuisje.. helaas ook hier te veel te zien van die problemen. Ik vind dat de hoge contrast LCD (LED) panelen erg veel bleeding ontstaan laatste tijd en met name de grotere panelen. waarom dhadden de oudere panelen er minder last van?? Productie kwaliteit?? Ik moet echt geen Philips meer hebben sinds ik al jaren Panasonic heb. Nu een van de duurste OLED hier staan en ja verlichting/contrast aangepast en op eco en auto sense gezet.. Echt een goed beeld je en bespaart zeker paneel (hoop ik).. Bij de Plasma hadden ze ook gezegd dat die zou inbranden , maar ruim 13 jaar naar gekeken en ietsie pietsie ingebrand wat alleen te zien was tijdens opstarten met het grijze beeld.