Kent iemand dit apparaat, een dan sound educational av30

brains

Special Member

Beste mensen,

Ik vond een tijdje terug deze dan sound educational av30 mk2 cassette speler. Het is er eentje met ingebouwde versterker, speaker en meer in een degelijke flightcase achtige behuizing.
Ik vindt niet zoveel informatie erover. Ik ga hem ook nog open moeten maken en vindt dan misschien meer informatie over het binnenwerk want dat zal wel ingekocht zijn ergens.
Ik vind het een tof modelletje en wil hem gaan opknappen. Ik heb altijd interesse in vintage elektronica. Dit is zeker een ongewoon apparaatje wat je niet vaak ziet. Maar ik vindt het ook leuk om meer te weten te komen van de geschiedenis van een apparaat. Vandaar dat ik op zoek ben naar meer informatie.
Het is een modelletje speciaal voor in het onderwijs. Maar ik denk dat ik dit soort recorders, enfin iets gelijkend, ook zie in oude tv series en films in verhoorkamers bij de politie.
Wat ik gevonden heb is het volgende.
Het is/was een deens bedrijf. Opgericht in 1986 en gestopt in 2014. De website http://www.dan-sound.dk/ is offline maar met de wayback machine van archive.org valt er nog wat informatie te vinden.
Verder een vermelding op radiomuseum.org https://www.radiomuseum.org/r/dansound_classroom_cassetterecorder_av_3…
verder een kleine vermelding op reddit maar met weinig informatie.
https://www.reddit.com/r/Hainbach/comments/cpfoax/dansound_av30_varisp…
Er is ook een variant die av30 toren heet
https://www.avito.ru/verhnyaya_salda/audio_i_video/magnitofon_dan_soun…
Dezelfde cassette unit lijkt ook in andere systemen van hun gebruikt te worden bv in AV-60 PA speaker
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dan-Sound_AV-60_PA_speaker_sta…
Of in de av40, eentje met ingebouwde cd speler
https://www.youtube.com/watch?v=BTDpRoc-_XU
Maar meer informatie heb ik nog niet gevonden.
Geen vermeldingen op ebay of youtube.
Heeft iemand heel toevallig meer inforrmatie over dit ding? Of misschien ooit eentje gezien of gebruikt in het onderwijs?
Of heel misschien wel vrienden in Denemarken of andere Scandinavische landen die iets zouden kunnen weten?
Ik vermoed dat ze daar meer gebruikt zijn dan hier.

deze ken ik niet, maar in de jaren 80 was dit soort spul (cassetterecorder met redelijke versterking en grote speaker + microfooningang) niet ongewoon.

oa Philips en Panasonic hebben gelijkaardige toestellen uitgebracht, gericht naar onderwijs en vrije tijd, bvb dansscholen. Je zag ze daar ook vaak.

maartenbakker

Special Member

Ik heb er nog eentje staan in mijn voorraadhok. Ik heb ze op de middelbare school nog meegemaakt. Heb hem nog nooit opengehad om te kijken wat erin zit (of het echt Deens fabrikaat is of inkoop).

Echte ELA-machines voor onderwijsgebruik van Philips ken ik niet, ik zag vooral D6920 en D6650 of aanverwante modellen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
brains

Special Member

Hey Maarten, dat is leuk om te horen. Is het precies dezelfde?
Ikzelf heb nog cassettebandjes meegemaakt aan begin van mijn middelbare schooltijd (periode 1999-2000) maar dat was toen ook al ouderwets aan het worden en aan het uitfaseren. Maar voor sommige taallessen waren er nog luister oefeningen op cassette die je in de bibliotheek kon luisteren. Er waren toen nog enkel kleine draagbare cassette spelers met koptelefoon die je dan kon ontlenen aan de balie want weinig mensen hadden nog een cassette speler.
Ik meen "klassieke" philips die hierop lijkt. Zonder die instelknoppen en iets ouder dan dit model. https://www.philips.be/c-p/AQ6455_00/draagbare-radio-cassetterecorder
Ik had een dezelfde gekregen van een oom van mij voor mijn verjaardag, dat was me toen opgevallen. Die werkte bij Philips dus zal wel in de Philips winkel in Eindhoven gekocht zijn. dan spreek ik van voor de middelbare school, schat gekregen ergens tussen 1990-1995
Ela machines, is dat de term voor dit soort spelers voor onderwijs e.d.? Die D6920 vindt ik echt wel gaaf ontwerp.

met ELA denk ik dat Maarten doelt op de professionele audio afdeling van Philips.

het was de D6650 die je in scholen etc tegenkwam. uiteraard niet door ELA gemaakt, maar moet dat? :-)

brains

Special Member

ah, ik dacht dat ELA gewoon de term was voor dit soort machines. Maar het is een Philips afdeling. Weer wat geleerd ;)

maartenbakker

Special Member

Het is allebei en ik bedoelde ook allebei ;-)

Philips ELA, ook onder andere namen, producent van professionele beeld- en geluidsapparatuur in de breedste zin van het woord.

ELA = ELektro Akoestiek, dus eigenlijk alle elektrische apparaten die geluid produceren maar doorgaans uitsluitend voor professioneel gebruik (bedrijven, instellingen, onderwijs, omroepstudio's).

ELA machines van Philips voldoen aan beide betekenissen. Op scholen heb ik zelf alleen maar de consumentenmodellen gezien. Ik heb dat in mijn vorige bericht nog even duidelijker geformuleerd met de zinsnede "voor onderwijsgebruik". Ze waren er wel, maar ik heb ze nooit gezien. Wellicht te duur. ELA richtte denk ik ook liefst complete lokalen in, in plaats van losse apparaten te leveren.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."