Volgens de specs zou dat ding tot -20 moeten kunnen werken (al zal het rendement dan wel ruk zijn).
De fan moet wel draaien, het is immers een warmtepomp. In de zomer heb je koude lucht binnen en warme lucht buiten.
In de winter is dat andersom. De buitenunit moet dus koude lucht blazen, kouder dan de buitentemperatuur. Hij ontrekt immers warmte aan de buitenlucht.
Je hebt dus zeker kans op bevriezen en dat ie af en toe ontdooit is niet gek. Alleen bij -1 ofzo al dichtvriezen is wel minder voor de hand liggend, tenzij het een hele hoge luchtvochtigheid is.
Vaker voorkomende reden van dichtvriezen van een buitenunit (of binnenunit in de zomer) is een verkeerde hoeveelheid koelmiddel.
Heeft de installateur de drukken al eens gemeten? Als hij de temperatuur en luchtvochtigheid weet kan hij de drukken die in het systeem moeten zijn prima uitrekenen en controleren.
Een goede installateur kan dat soort dingen prima nalopen. De hoeveelheid koudemiddel is niet een vast gegeven, zeker als je afwijkt van de standaard leidinglengtes. Dat kun je op 2 manieren oplossen
- De cowboymethode: koelmiddel erin en kijken hoe koud ie wordt
- De officiele methode: Drukken meten en adhv de temperaturen van de leidingen en drukken de juiste hoeveelheid bepalen.
Dingen als kookpunt van een vloeistof zijn niet echt relevant, want in een gesloten systeem werk je met andere drukken. Je kunt water ook prima laten koken bij 40 graden.. (bij 0,1 bar) of pas bij 130 graden (bij 3 bar ofzo)