Wanneer gebruik 1 en 2 polige installatieautomaten


GJ_

Moderator

Dat is gewoon 1Ph+N. Een tweepolige dus. Overigens worden deze ook wel eens gewoon "éénpolig met meeschakelende nul" genoemd. Om duidelijk onderscheid te maken tussen "echte" tweepolige.

60204

Golden Member

Zoals ik het zie is die uiterst linkse automaat 2 polig. Dus fase en N, 1 module breed (ipv 2). De tweede van links, is dus de kookgroep, 2 modules breed.
Dit zijn dus ook smallere exemplaren.

Edit: Er waren al wat antwoorden blijkbaar. @GJ, zie ik het nu verkeerd, of zijn alle 2P automaten hier enkelfasige beveiliging met meeschakelende N?

[Bericht gewijzigd door 60204 op 28 januari 2022 16:59:17 (28%)]

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)

Ah kijk zo zie je maar weer dat ik nog veel te leren heb ;)

Ik probeer het principe van 1 en 2 polig te begrijpen en dacht dat 2 polig eigenlijk altijd 2 modules breed waren, maar dat hoeft dus niet en 1p+n is dus ook 2 polig, maar een smallere module.

Dan ga ik alle brede 2 polige modules vervangen met 1p+n modules, juist?

En een nieuwe aardlekschakelaar aangezien ik aan de max van 4 zit voor de bestaande 2 aardleks.

Werden die brede modules vroeger vooral gebruikt?

kunt net zo goed voor een andere kast kijken, ding is 25+ jaren oud intussen. aardlekken nog type AC, geen hoofdschakelaar aanwezig dus voldoet ook niet meer. hager kastje nemen met minder groepen, dan die 3 linksonder overzetten..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Heb je een punt. Ik zal eens kijken en anders laat ik er alsnog een elektricien bij komen.

Dank voor de hulp allen!

Werden die brede modules vroeger vooral gebruikt?

Een automaat werkt bij een kortsluiting iets anders dan je verwachten. In eerste instantie word die kortsluiting onbeperkt en ongehinderd door gelaten totdat het magnetisch afschakelt. Zo een kortsluitstroom kan afhankelijk van hoever je van een transformator zit heel erg groot zijn. In woningen is meestal zo max 4500A en voor bedrijven zoals bij ons is dat 18000A of 18kA op 230V.
Zo een automaat moet die stroom wel veilig af kunnen schakelen en het daarbij ook heel blijven.
Vaak hebben die smallere automaten ook een lagere kortsluitstroom die ze kunnen afschakelen aan de andere kant is het spul denk ik ook in de jaren steeds beter geworden.

Op 28 januari 2022 16:07:31 schreef KlaasZ:
Je moet een groep altijd zowel in de fase als in de nul kunnen afschakelen.

Maar waarom eigenlijk? Waarom altijd? Ja, ik weet dat het in de regeltjes staat. Hier liggen in de HAK de nul en de aarde keihard aan elkaar. Als ik alleen de fase afschakel, lijkt me de kans dat er ooit ergens is huis meer dan enkele tientallen mV tussen nul en aarde staat, zo goed als uitgesloten. Dus tegen welk onheil beveiligt die meegeschakelde nul eigenlijk?

Perilex voor kooktoestellen is onveilig vanwege het duale gebruik 2x230V en 230/400V
EricP

mét CE

Dat is bij onze oosterburen best gebruikelijk. Maar in Nederland eh... niet zo. Iedereen z'n eigen aarde!

Het zal wel wat met de bodem te maken hebben: in het grootste deel van NL hoef je niet diep voor je grondwater te pakken hebt. Daarnaast mep je de aardelectrode er doorgaans zo in.
Bij hardere ondergrond die ook nog hoger boven 'nat' zit, wordt dat moeilijker. Door nu 'alles' aan aarde te knopen, gaat de verspreidingsweerstand natuurlijk omlaag.

Als 0 gegarandeerd op hetzelfde potentiaal zit als aarde, dan heeft het ook niet echt nu. Guess what: de oosterburen schakelen geen nul...

ik zag in die nen1010 update ook een hoofdschakelaar voor TT stelsels die de aarde in de 0 stand verbind met de nul. schakelaar is dan een 4P NO en 1x NC contact..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Maar waarom eigenlijk? Waarom altijd?

In woningen liggen de de nul en aarde niet aan elkaar. Als er in andere groepen veel stroom verbruik is kan er wel degelijk een spanning op de nul staan. Maar dat gezegd hebbende lijkt me 10V al veel.

Maar er kan ook een fout ergens zitten waardoor er op de nul ineens veel meer spanning komt te staan. Door de nul te schakelen is er min of meer ook een verplichte geschieden nul voor elke groep.

Maar goed het is gewoon een regel net zoals bij meer dan 6 groepen een hoofdschakelaar. Niets mis mee gewoon heerlijk heldere duidelijke regels zonder uitzonderingen hoe makkelijk wil je het hebben.

Op 28 januari 2022 19:49:29 schreef Roetzen:
Maar waarom eigenlijk? Waarom altijd? Ja, ik weet dat het in de regeltjes staat. Hier liggen in de HAK de nul en de aarde keihard aan elkaar.

Maar dat is niet overal in Nederland zo. Sommige netwerkbedrijven knopen nul en aarde aan elkaar, maar er zijn (waren) ook bedrijven waar dat beslist niet mocht.

in een gebied waar men al vanaf medio vorige eeuw de aarding leverde, doen ze dat nu niet meer. pas nog gehad bij een overstap van 3x250A naar 3x80A dat er geen aarding buiten die van van de oude voeding aanwezig was. nu zit 3x80A normaal nog op de ringlus, maar in dit geval was de kabel nog steeds de oude voeding tot in de gemeentestoep.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Tegenwoordig zie steeds vaker in de oostelijke provinties Duitse aannemers met hun eigen installateur aan het werk, en die gebruiken hier ook enkelpolige automaten .

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?

enkelpolige automaten zie je in zwerfkasten juist standaard, wrs omdat die goedkoper zijn. echter als die hier in de installatie zitten worden ze afgekeurd, zowel bij huizen als industrie/utiliteit. heb dat al gezien bij een stel kasten van geen 1,5 jaar oud.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
mel

Golden Member

Op 28 januari 2022 22:25:22 schreef KlaasZ:
[...]Maar dat is niet overal in Nederland zo. Sommige netwerkbedrijven knopen nul en aarde aan elkaar, maar er zijn (waren) ook bedrijven waar dat beslist niet mocht.

Dan nog is de fase en nul per groep geschakeld.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Als de buitenlanders hier hun eigen regels toepassen en wie zal dat keuren?

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?

heb dat ook gezien van engelse installateurs, en belgische ook, die zetten ook gewoon eigen wcd's neer die hier in NL niet mogen.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
GJ_

Moderator

Op 29 januari 2022 10:36:37 schreef testman:
heb dat ook gezien van engelse installateurs, en belgische ook, die zetten ook gewoon eigen wcd's neer die hier in NL niet mogen.

Waar staat dat dat niet mag?
Als je volgens Duitse normen of het AREI wil werken is er niemand die je tegenhoud. Zolang het niet in je contract staat mag het gewoon.

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

De GARDENA koppeling is (in NL) de meest toegepaste koppeling bij particulieren.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Op 29 januari 2022 10:45:20 schreef GJ_:
[...]Waar staat dat dat niet mag?
Als je volgens Duitse normen of het AREI wil werken is er niemand die je tegenhoud. Zolang het niet in je contract staat mag het gewoon.

als de keuring komt in BE worden NL wcd's ook afgekeurd daar. hier hetzelfde, niet dat een deel van een pand ineens engelse wcd's heeft omdat de huurder in dat deel dat erin heeft gefrot.

evengoed, een belgische installateur gaat op NL grond ook werken zoals dat in BE gedaan word. aarding is een koper draad met loodmantel die rond de bouw word ingegraven. licht en wcd's worden gescheiden, aardscheider en wat niet meer.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

als de keuring komt in BE worden NL wcd's ook afgekeurd daar.

In BE moet er een stopcontact met penaarde zijn. Dat mag een schuko zijn met penaarde maar er zijn er meer. Feitelijk moet het gewoon een WCD zijn waarbij de stekker er maar op 1 manier in kan en daar voldoet een Nl wcd niet aan.

IN NL mag je voor zover ik weet gewoon elk type WCD gebruiken die je zou willen zolang die maar voldoet aan 230V en 16A(10A).

Dus ik mag bv mijn huis vol hangen met Zwitserse wcd. Of dat praktisch is een ander ding en je moet bijna elk apparaat de stekker veranderen. Maar ga me nu niet vertellen dat dat niet mag. Het zou wel kunnen dat er een minimum aantal Nl standaard wcd's moeten zijn, maar daarnaast mag ik gewoon voor elk land een aparte wcd monteren als ik dat zou willen.

Op het werk hebben we ook een machine waarin intern Zwitserse wcd's in zitten, waar een Een besturing kast, een voeding en iets anders zit aangesloten. Aan de PC kant is het wel weer gewoon een meer standaard stekker. Heel toevallig komt die machine ook uit Zwitserland. Moet ik daarom die machine afkeuren?

Op 29 januari 2022 19:02:50 schreef benleentje:
[...] In BE moet er een stopcontact met penaarde zijn. Dat mag een schuko zijn met penaarde maar er zijn er meer. Feitelijk moet het gewoon een WCD zijn waarbij de stekker er maar op 1 manier in kan en daar voldoet een Nl wcd niet aan.

En ondanks die eis van polarisatie is er geen regel die voorschrijft welke aansluiting de fase en welke de nul is. Rare jongens die Belgen. :)

Perilex voor kooktoestellen is onveilig vanwege het duale gebruik 2x230V en 230/400V

Dat maakt tegenwoordig toch ook niet meer uit iedereen gebruikt draadloze stekkers ;).

Sine

Moderator

Op 29 januari 2022 18:11:07 schreef testman:
[...]

evengoed, een belgische installateur gaat op NL grond ook werken zoals dat in BE gedaan word. aarding is een koper draad met loodmantel die rond de bouw word ingegraven. licht en wcd's worden gescheiden, aardscheider en wat niet meer.

Die aardscheider is in NL een beetje raar, want die heeft hier geen functie, maar verder is dat niet 'verboten'

Licht en wcd's scheiden valt zelfs iets voor te zeggen.

met het slopen van een ooglaser operatiekamer ben ik ook wel engelse wcd's tegen gekomen. omdat de leverancier en installateur van het hele spul engels was. heel dat spul is eruit gerost, want de nieuwe huurder wilde normale stekkers kunnen gebruiken..

dat gaat ook andersom, ook weleens materiaal moeten uitzoeken voor installatie in GB dat is hier ook te vinden, echter zekeringwaarden zijn anders en veel minder keuze als op locatie natuurlijk.

waar rook was, werkt nu iets niet meer