Nee het idee is dat de gloeilamp een lage serieweerstand geeft voor de inschakelpiek (ladende elco's, verzadigde transformatoren etc), maar de stroom daarna voldoende beperkt om de schade te beperken als er een kortsluiting blijkt te zijn. De spanning maakt niet uit, zolang je spanningsnet, de lamp en je DUT allemaal maar dezelfde spanning gebruiken.
Bij een goed apparaat krijg je dus meestal een kort en zwak flitsje, en het apparaat draait dan in stand-by. Daar staat dan het gros van de netspanning op en je kunt meten of de spanning zijn wat je verwacht en meestal de lamp overbruggen als dat enigszins ok is.
Als er een probleem is, zoals bijvoorbeeld een kortgesloten eindtrap of een defecte elco, dan zal de transformator secundair bijna kortgesloten zijn, en licht de gloeilamp op zonder dat er zo veel energie in het apparaat gaat dat de sporen van de print of de kap van je elco om je oren vliegen.
Daarom maakt het ook niet zo ontzettend veel uit wat het vermogen van de lamp is, als het maar duidelijk meer is dan het rustvermogen van het apparaat onder test, en niet zo veel dat je secundair alsnog kan lassen. Een normale audioversterker neemt helemaal niet zo veel rustvermogen, misschien eens een Watt of 10. Dat kan met een 40W gloeilamp nog werken (al zou ik voor 60W gaan) want die zijn meestal ook niet meteen over de zeik met een paar Volt meer of minder. Zware schakelende voedingen schijnen nog weleens nukkig te worden van een gloeilamp in serie, maar als je zulke dingen doet heb je wel meer gereedschappen nodig dan een gloeilamp.