Bosch droger E63 error

Goedendag,

Ik heb een Bosch WTR83V01NL warmtepompdroger van iets minder dan 2,5 jaar oud. Het toestel is in die 2,5 jaar tijd weinig gebruikt. Als je hem aanzet gaat hij normaal aan (display), maar bij het starten van het programma maakt hij 5 keer een klikgeluid en vervolgens verschijnt error E63.

Ik heb de filters schoongemaakt (waren niet erg vuil). Als je 1 of meerdere keren de stekker eruit haalt en terug steekt kan het zo gebeuren dat hij na een aantal keer het klikgeluid wel start, hij doet het dan normaal en rondt het programma netjes af. Hij doet het dan perfect, de was is gewoon goed droog. Het apparaat wordt niet warmer dan normaal.

Als je hem dan uitzet en weer aan kan zomaar weer de E63 verschijnen na 5 klikjes.

Iemand een idee waar dit aan kan liggen?

E63 is een communicatie opbouw probleem tussen bediendeel en vermogensmodule. Dit kan simpel stekkerverbinding wezen maar meestal een defecte vermogensmodule. Of iets gedetailleerder een probleem met voeding op vermogensmodule of data communicatie van/naar print toe.

Ik zou eerste ens contact opnemen met Bosch er zit nog coulance op machine..

Anoniem

Had ik laatst ook bij een klant.
Print er uitgehaald en ja hoor kringen om de solderingen van twee relais.
Relais door gesoldeerd, sindsdien geen E63 meer gehad.

precies, ik hoop ook dat Topic starter er wat mee doet??

Even een paar relais doorsolderen is natuurlijk geen enkel probleem... Zit die print ergens onder de bovenkap?

Inmiddels de print gevonden en de pootjes doorgesoldeerd, helaas geen verschil merkbaar. Ik denk dat ik toch maar even met de print naar een specialist moet..

meet eerst of voedinkje op vermogensmodule wel werkt, meet eens spanningen over de elco's heen. Als dat er is, dan is het een communicatie error..

Even een kleine kick van dit topic.
Ik heb hier thuis dezelfde droger staan met identieke foutcode, enkele maanden geleden 1x gehad en nu blijft de droger hierin hangen. Ik kan alleen nergens een service manual vinden, heeft iemand deze toevallig beschikbaar zodat ik weet in welke hoek ik moet zitten om de vermogensmodule eruit te halen en na te kijken? :-).

[edit]
Module zojuist rechtsboven uit de machine losgehaald (de module waar ik relais geklik in hoor). Straks het plastic eraf halen en verder zoeken. foto's volgen :-).
[/edit]

[Bericht gewijzigd door Technokiddy op 2 januari 2023 18:33:22 (20%)

Zegt die AVR: Dat Pic je toch niet?!

Ja, klopt!! Bovenin zit module..

Zojuist alle niet-smd contactpunten gehersoldeerd en de edge connectors gereinigd, jammer genoeg nog zonder resultaat. meerdere klikjes en E63.

Ik ga de spanning over de elco's zo meten.
@smd weet jij toevallig of deze serie ook bekend staat om problemen met ingebrande relais contacten?

Ik meet over de condensatoren:

Beide 450v meten 315vdc
de 35v meet 9.7vdc
de 25v meet 9.3vdc

Dit is als ik alleen het losse bord aan de netstroom hang, ik hoor in dat geval 1x een relais klikken direct na aansluiten.

Op de 78L05 in zijn SO-8 behuizing meet ik ook 5v op de uitgang. Dus het lijkt erop dat de voeding op de PCB goed online komt.

[Bericht gewijzigd door Technokiddy op 2 januari 2023 20:12:29 (11%)

Zegt die AVR: Dat Pic je toch niet?!

dan check de vermogensmodule maar eens. pas nog iets dergelijks gehad bij een bosch wasmachine. er leek sluiting geweest op de vermogensmodule, echter geen kapot component. op de print waar de relais de vermogensmodule inschakelt was een printspoor verdampt waardoor de machine niet werkte. printspoor hersteld en vermogensmodule nagezien en werkt nu nog..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Relais, helaas wel dat bij deze ook overlijden en spoelzijde sluiting maken met contact zijde en dan ja, is soms processor ook gaan hemelen!

Je spanningen klinken echt Bosch, wel OK

Alle stekkers losnemen en alle relais vanaf spoelzijde naar contact zijde doormeten

Op 3 januari 2023 18:39:05 schreef smd:
Relais, helaas wel dat bij deze ook overlijden en spoelzijde sluiting maken met contact zijde en dan ja, is soms processor ook gaan hemelen!

Je spanningen klinken echt Bosch, wel OK

Alle stekkers losnemen en alle relais vanaf spoelzijde naar contact zijde doormeten

Toevallig uurtje geleden de relais doorgenomen en gecontroleerd. @smd spot on in dit geval. 1 relais is doorgeslagen. de ULN2003 welke het relais aanstuurt is 1 poort van opgeblazen. Ik heb het relais en de ULN2003 beide vervangen jammer genoeg zonder resultaat. Het lijkt erop dat inderdaad de processor een tik heeft gehad en de geest heeft gegeven :/ .
Kosten voor vervanging van het board / risico dat er verderop nog meer defect is geraakt is in dit geval niet meer economisch rendabel.

In ieder geval weer wat meer kennis voor andere bezoekers die op deze foutcode zoeken.

De onderdelen van deze machine gaan in dit geval in een bak als reserve voor het identieke model dat bij mijn moeder draait. Wel erg jammer om te zien dat de kwaliteit van Bosch zo hard is achteruit gegaan. 3 jaar oud en dan al dit soort mankementen ben ik niet van ze gewend.

Dank voor de input! :)

Zegt die AVR: Dat Pic je toch niet?!