Van oude computer, naar nieuwe computer, gegevens overzetten

Hallo,ik heb een nieuwe pc gekocht,nu wil ik van de oude pc mijn gegevens overzetten,hoe doe ik dit,is de eerste keer dat ik dit ga doen.

Oude PC backuppen zoals je tot nu toe gedaan hebt en daarna de meest actuele backup op je nieuwe PC zetten.

Sine

Moderator

@Ohm pi.
Dat doet me aan een uitspraak van een oude baas van me denken.
"Heb je er geen backup van? Dan was het ook vast niet belangrijk."

@Jim.

Gewoon je data overzetten via een USB HDD, eventueel via het netwerk als je die niet hebt, maar daarvoor moet je alweer het eea inrichten.

Programma's moet je hoe dan ook handmatig opnieuw installeren.

Hoeben

Golden Member

Maar alleen de data. Het beste is alles opnieuw te installeren zodat je registry schoon is. Je wil niet teveel oude junk meer overnemen.

Daarom heb ik mijn CAD/PCB software in een virtual machine zitten, die verhuist mee en kun je als volledige machine backuppen.

big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Beide pc's per ethernet aan elkaar knopen. rsync met een handjevol opties en Kees komt klaar.

NB het idee van virtuele machines (misschien zelfs eentje per applicatie) is helemaal niet verkeerd, maar is misschien niet iedereen gegeven, en het zou ook overkill kunnen zijn, iedere virtuele machine vreet tenslotte 1-2 GB aan memory voor de kernel alleen al... Daarop is docker dan weer het antwoord, natuurlijk.

NNBB voor iemand anders het zegt: is dit niet eerder iets voor tweakers.net?

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
benleentje

Golden Member

Wat ik zelf doe is eerst een lijstje maken met welke programma's er eerst waren geïnstalleerd en die je op de nieuwe pc ook weer nodig hebt.
En dan van de oude pc alleen de data over zetten zoals bv mp3, foto's office documenten, pdf enz.
Maar ik vind het zelf zo een drama dat ik het al ruim 10 jaar niet meer een nieuwe installatie heb gedaan.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
RAAF12

Golden Member

Ach ik vind het geen probleem een verse Windows erop te zetten ik heb er drie dus zit nooit zonder Internet ect. :-)
SSD formatteren, opstarten van een bootable USB stick met daarop de Windows install files en gaan met de banaan. Progs staan ook op de diverse sticks.
De starter heeft een nieuwe PC daarop staat alvast een Windows versie.

Grensovergang Spanje-Algarve (9-6-2024) https://www.youtube.com/watch?v=sserlsJy0wI&t=210s
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

De starter heeft een nieuwe PC daarop staat alvast een Windows versie.

Ja, de openingspost zegt nix over welk O/S het is, dan zal het wel windhoos zijn.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
blackdog

Golden Member

Hi,

Veel controle heb je als je de folders in je profiel copieerd naar een USB schijf, dit gaat om Windows, ik neem aan dat je dit bedoeld.
Je Copieerd! je data naar een USB disk.
Maak een folder aan die Profiel heet en copieer de volgende folders naar je profiel map, Mijn documenten, Afbeeldingen, Downloads, Video's,
dus alle mappen die voor jouw belangrijk zijn.

Nog even voor de duidelijkheid, NOOIT knippen en plakken gebruiken, soms gaat dat overzetten van data mis en je wilt niet dat je dan data kwijt raakt.

Er staat meestal ook belangrijke data in deze folder => C:\Users\jouw-naam\AppData daar staan drie folder in, Local, LocalLow en Roaming.
Daar staat b.v. je handtekening van je Outlook in als je die gebruikt.
Ook staat b.v. je profiel data van je Firefox installatie in die folders.
Er zal vast nog meer van jou in staan, maar ik weet niet welke software jij gebruikt.

Kijk ook of er folders direct in C:\ staan die belangrijke data voor je bevatten.

Ik gebruik deze filemanager voor het overzetten van de data van computers van mijn klanten, het heet Servant Salamander
Dat is een gratis file manager en hier te downloaden: www.altap.cz klik op de knop: Download Altap Salamender Freeware

Sommige folders onder Windows kan je alleen copieeren als je de Servant Salamander met Administrator rechten opstart (rechtklik op het Salamnader icoon)

Let op, dit is een krachtige File Manager, nadenken bij wat je gaat doen! gebruik de F5 toets om folders of hun inhoud te copieeren.
Neem wat tijd om deze filemanager te leren, het is het waard.

Wil je het profiel van b.v. Firefox overzetten en of Thunderbird e-mail client, gebruik dan MozBackup https://mozbackup.jasnapaka.com/download.php

Succes!

Bram

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
RAAF12

Golden Member

@bfm Nieuwe computers worden standaard uitgeleverd met Windows tenzij het een zelfbouw desktop is. Dat doen gamers nogal eens. Ik gebruik de laatste 15 jaar alleen nog laptops. Vroegah kon je geld terugkrijgen als er een pre installed Windows opzat die je niet bliefde op de nieuwe aangeschafte bak en je er liever een *nix derivaat op knikkerde.

Grensovergang Spanje-Algarve (9-6-2024) https://www.youtube.com/watch?v=sserlsJy0wI&t=210s
Thevel

Golden Member

Op 20 februari 2022 22:07:03 schreef blackdog:
Wil je het profiel van b.v. Firefox overzetten en of Thunderbird e-mail client, gebruik dan MozBackup https://mozbackup.jasnapaka.com/download.php

Als je het profiel van Firefox of Thunderbird wil overzetten heb je geen backup programma nodig.

Klik > Help > Meer Probleemoplossingsinformatie en kies bij Profielmap > Map Openen.
Kopieer die map naar een opslagmedia.
Als je Firefox op de nieuwe PC heb geïnstalleerd kies je weer Help > Meer Probleemoplossingsinformatie en Profielmap Map Openen, alle files in die map moet je wissen en de files uit de opgeslagen naar die map kopiëren.
Je hebt dan al je instellingen, favorieten, bezochte pagina's, Add-Ons etc terug.

Met Thunderbird werkt het ook.

blackdog

Golden Member

Hi Thevel, :-)

Wat jij aangeeft doe ik ook soms, maar MozBackup is handig omdat je daarin kan aangeven wat je wilt overzetten van het gebruikte profiel in Firefox en/of Thundebird.
Als je het Firefox profiel niet regelmatig opschoont kan dat zeer groot worden en ook die koekies heb je meestal niet nodig om over te zetten.

Voor de TS
Je opgeslagen wachtwoorden meestal wel, en oja wachtwoorden in Firefox opslaan kan goed, maar dan wel een goed hoofdwachtwoord gebruiken!
En ja ik weet het, er zijn ook wachtwoord managers, niet iedereen wil die gebruiken, al je wachtwoorden bij een Amerikaans bedrijf storen vind ik zelf een Nono, maar adviseer mijn klanten dit toch, als ik denk dat het voor hen goed is.
En ja, ook weet ik dat je een wachtwoord manager kan gebruiken die zijn database lokaal zet, voor de meeste gebruikers is dat een hel om dat goed te onderhouden met de back-up hiervan
en syncen naar andere devices.

Wil je privacy, dan zet je ook het synchroniseren van Firefox NIET aan, dit om de zelfde reden dat ik de bekende wachtwoord managers niet aanraad als het echt privé moet zijn.

Back-up
Zorg dat je belangrijke data wordt geback-upt, dat kan tegenwoordig goed bij een Clouddienst, mijn voorkeur voor de gewone man is OneDrive.
En absoluut bedoel ik niet dat je al je bestanden daar normaal opslaat!

OneDrive moet zo ingesteld staan, dat er niets lokaal wordt opgeslagen dat heet "File On Demand" modus.
Gebruik dan een programma zoals Cobian Backup(gratis) of GoodSync (betaald) om je bestanden versleuteld naar OneDrive te sturen.
OneDrive wordt dan dus alleen als back-up gebruikt en niet om overal bij je bestanden te kunnen komen, want dan ligt weer alles open en dat is nu net weer niet de bedoeling van een Cloud Back-up

Mijn voorkeur gaat uit naar Goodsync om te back-uppen, die kan rechtstreeks naar OneDrive en wat andere Clouddiensten een back-up sturen zonder Onedrive op je PC.
Dan kan je Onedrive van je PC kegelen met zijn dominante gedrag.

Dit waren zomaar wat tips, zo kan nog wel even een paar uur doorgaan *grin*

Oja er zijn meerdere wegen naar Rome, mijn manier is daar zo veilig en prive mogelijk aan te komen.
met de vele afwegingen die ik onderweg maak per gebruiker/klant die ik help.

Groet,
Bram

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

@Blackdog: Ik gebruik nu al een tijdje Duplicati voor de backup. Die backupt alles naar Amazon. Daar heb ik een regeltje staan dat alle data in Deep Glacier mode stopt.

Die Deep Glacier mode kost drie keer niets, maar het nadeel is dat je tot 12 uur moet wachten (en moet betalen!) om er weer bij te kunnen.

Maargoed, zo schuif je de backup-kosten naar de recovery, en zolang je geen recovery hoeft te doen heb je ook geen kostten.

Ohja, Duplicati versleutelt ook. Dus Amazon (of de NSA) kan geen ruk met je transistor-porno-plaatjes. Tenzij de NSA een backdoor in Duplicati heeft.....

Voor command-line mensen: restic ipv duplicati.

blackdog

Golden Member

Hi Blurp,

Ja er zijn meerdere wegen naar Rome, ;)

Alleen heb ik b.v. mijn buik vol van AWS, ik had een kleine virtuele Server waar de kosten duidelijk niet was wat ze adverteerde.
Ook nu heb ik aan de hand van jouw opmerking weer eens gekeken, de prijzen zijn nog steeds een chaos en dat is met opzet, zodat de gebruiker denkt goed uit te zijn.

De meeste kleinere gebruikers waar de meeste klanten die ik heb onder vallen, kunnen hun 365 account gebruiken voor OneDrive voor 1TB opslag.
Ook een klein bedrijf (uitzonderingen daargelaten) hebben daar meer dan genoeg aan voor hun back-up buiten de deur.

Bedrijven die iets groter zijn en b.v. hun eigen Synology server hebben, laat ik back-uppen naar Synology C2, daar zit ook versioning in die heel handig is en ook heel betaalbaar.
Maar voor die klanten zet ik bijna alleen data terug uit hun lokale back-up disk die ik ook voor hen toepas, Cloud back-up is voor hun in extreme gevallen zoals diefstal en brand.

Back-up hoeft wat mij betreft niet gratis te zijn, ik gaf Cobian aan welke ik nog steeds gebruik voor lokale back-up en is goed en gratis.
Ik denk dat ik in de ruim 20 jaar dat ik dit werk doe een tiental back-up programma’s heb getest en gebruikt, Cobian en GoodSync zijn wat mij betreft blijvertjes.
Dat sluit andere back-up producten natuurlijk niet uit, maar ik kan niet alles testen. ;)

Groet,
Bram

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

Ok,bedankt voor de tips,mijn nieuwe pc is een acer aspire xc-895,windows 10 home.Mijn oude pc was een medion PC MT 7.

Wat ook kan, schijf uit de oude en aan de nieuwe hangen, op een sata poort, rode kabel.