oude laptops,...hoe weggooien

Dit topic is gesloten

trix

Golden Member

hallo,
ik heb nog een aantal oude laptops maar ook nog een desktop liggen waar ik vanaf wil.
hoe doe je dit het best ?
en dan bedoel ik met name de harde schijf, waar allerlei gegevens op staan waarvan ik liever niet heb dat deze op straat komen te liggen.

eigenwijs = ook wijs

Nou, schijf openen en de schijf zelf volledig vernielen. Let op! 2,5 inch schijven zijn nogal eens glasachtige schijven die spectaculair in honderden stukjes uit elkaar spatten als je even denkt de schijf te verbuigen.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.

Precies, HDD's er uit halen. Hamer. Klaar.

Wat voor laptops zijn het? De 'preshistorische' zijn inmiddels zeldzaam genoeg om wat waard te worden. Pre pentium 3, pre windows xp zegmaar.

En dan loont het ook om de hdd op een wat beschaafdere wijze te ontdoen van z'n gegevens.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Je kan eens hier https://helpdeskgeek.com/free-tools-review/5-free-programs-to-complete… kijken voor een (windows) programmaatje om schijven netjes te wissen.

Dat soort programma's moet je veelal met een grote korrel zout nemen,

Sommige schrijven uren random rotzooi om echt al je data te corrupten

Maar andere schrijven net de inhoudsopgave weg, je schijf lijkt leeg in 2 seconden, maar andere programma's lezen alles nog prima

Mijn voorkeur heeft ook met de hamer een klein puntje in de schijf te slaan

Er is zeker nog interesse in oude hardware. Bv door mensen zoals ik.
Dus weggooien is zonde. Maar je mag ze altijd mijn kant op "gooien" ;) (als in, ik ben bereid verzendkosten te betalen)
Een ide harde schijf kan nog waardevol zijn voor iemand. Er zijn dan goede tooltjes voor om te wissen.
Je kunt ook gewoon de harde schijven eruit halen en een losse dock en of kastje ervoor kopen. Dan kun je nog bij je data en ze hergebruiken.

trix

Golden Member

neee geen bijzondere laptops die eventueel iets waard zouden kunnen zijn.
voor zo'n schijfwis programma moet je laptop natuurlijk wel werken. en sommige zijn stuk.

eigenwijs = ook wijs
Lucky Luke

Golden Member

Tweakers topic…

Moderne schijven hebben een ingebouwd secure erase commando. Vanuit een livecd is dat uit te voeren.

Er zijn ook live-cd’s speciaal gericht op het wissen van disks. (Bestaat ‘Darik’s boot & nuke’ nog?) Duurt wel langer dan het ingebouwde commando.

Gewoonweg overschrijven met nullen zal voor huis-tuin-en keuken dingen wel genoeg zijn. Stapje verder is ook de slechte sectoren (trachten te) overschrijven. Maargoed. Zo’n ingebouwd commando regelt in 1x alles en is dus wel makkelijk.

Sommige (draaiend magnetisch spul) schijven zijn intern altijd encrypted, ook als je het zelf niet aangezet hebt of gebruikt: vanwege iets met de dichtheid van de magnetische gebiedjes naast elkaar en dat encrypted data genoeg op ruis lijkt dat er niet teveel gelijk gerichte gebiedjes naast elkaar zitten. (Rew weet dat soort dingen.) Dan hoeft alleen de sleutel maar weggegooit te worden / overschreven te worden.

Bij ssd’s is het wat ingewikkelder en moet je maar op het interne commando vertrouwen. Wear levelling kan ‘overschrijven’ anders dwarszitten.

Low-level format (‘echt formateren’, niet snel) is waarschijnlijk zelfs al genoeg tegen de ‘aanzetten-en-kijken’ criminelen, dan pakken ze iets makkelijkers waar gewoon wel de persoonsgegevens, bsn-nummers en oude belastingaangiftes en jaaropgave leesbaar vindbaar zijn. Geen garantie. Maar net als met fietssloten: als je harder kunt lopen dan je buurman, eet de beer zijn fiets op.

(Mogelijk haal ik er wat door elkaar: je hoeft niet harder te lopen dan de beer, alleen harder te lopen dan de traagste van de groep / als jouw fiets aan het rek vastzit en die er naast niet zijn dieven gewoon lui / als jouw sloten langer diefstalvertragend zijn dan die van de buren, etc.. anyway, volgens mij werkt dat ook bij tweedehands computers: als identieteits/data dieven bij een ander makkelijker resultaat hebben pakken ze die ander. Hoewel… een computer vol ‘verborgen’ files is vast interessanter dan een waarbij die moeite niet gedaan is)

Maar het ingebouwde wiscommando is het snelst, denk ik. (Even gezocht: https://code.mendhak.com/securely-wipe-ssd/ legt het goed uit)

Overigens mag bovenstaande (van mij) niet als officieel advies worden aangemerkt. Ik ben geen geen beleggingsadviseur, geen arts, en geen spongebobkenner. Zelfs geen officiële computerkundige.

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Het hangt allemaal af van hoe geheim die gegevens zijn.

Puur voorkomen dat mensen met je familiefoto's aan de haal gaan, en je bankafschriften kunnen bekijken? Standaard (maar wel echt) formatteren.

Voorkomen dat mensen doelgericht naar fraudegevoelige data of bedrijfsgeheimen je spullen zien? Best gewoon fysiek vernietigen.

Voorkomen dat de AIVD je administratie en leverantieplanning als hoofd van het Mexicaanse Drugskartel kan inzien? Dan moet je zelfs verder gaan dan de harde schijf buigen of bekrassen. Voor dergelijke extreem belangrijke zaken, kan er zelfs met een elektronenmicroscoop gekeken worden.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Of het niets waard is is altijd te bezien :+
Wat voor de ene rommel is is voor de andere weer heel bruikbare "rommel" tot goud ;)
Genoeg mensen die graag sleutelen aan oudere hardware, waarbij defect geen bezwaar hoeft te zijn.
Harde schijven kun je ook eruit halen en via extern kastje benaderen en wissen. Of als dezelfde aansluiting is gewoon in een andere laptop stoppen.
Met een live cd of usb-stick kun je dan gewoon wissen.

maartenbakker

Golden Member

Op 10 mei 2022 21:57:02 schreef DK:
Dat soort programma's moet je veelal met een grote korrel zout nemen,

Sommige schrijven uren random rotzooi om echt al je data te corrupten

Maar andere schrijven net de inhoudsopgave weg, je schijf lijkt leeg in 2 seconden, maar andere programma's lezen alles nog prima

Mijn voorkeur heeft ook met de hamer een klein puntje in de schijf te slaan

Vandalisme is zinloos, maar jij overweegt tenminste nog de optie om het met software te doen!

Windows format overschrijft standaard inderdaad niets. Random onzin schrijven om data te corrupten is ook meer marketingpraat (suggereert iets dubbelops). Voor vrijwel alle doeleinden is een enkele sequentiële overschrijving met nullen, enen of een vast bitpatroon ruim voldoende. Windows format op de "niet snel" stand doet dat in principe al, maar is niet bijzonder snel of effcient.

Het beste mik je eerst alle partities weg, dan overschrijf je de schijf met speciale software met een bitpatroon, vroeger ook wel "low level format" genoemd.

In laptops kun je dit vaak al vanuit het bios doen, en hoef je eigenlijk niet eens partities weg te gooien.

Alternatief kun je het gewoon als tweede schijf aan een andere computer onder Windows doen. Dan gooi je de partities weg, maakt één grote partitie aan, maakt daar een schijf op aan en die formatteer je ZONDER de "quick" optie. For good measure kun je daarna de partitie opnieuw weggooien.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
vergeten

Golden Member

Op 10 mei 2022 21:58:46 schreef trix:

voor zo'n schijfwis programma moet je laptop natuurlijk wel werken. en sommige zijn stuk.

De laptop hoeft niet te werken.
Verwijder de schijf en hang hem via een geschikt USB interface (IDE SATA etc) aan een andere PC/laptop, dan kan je er van alles mee doen.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Op 10 mei 2022 21:59:43 schreef Lucky Luke:
Tweakers topic…

(Bestaat ‘Daric’s boot & nuke’ nog?)

Klik eens op mijn geposte link en lees dat eens ;)

fatbeard

Honourable Member

Vandalisme is zinloos

... maar de onderdelen (sommigen ten minste) maken prachtige sieraden...
Niet dat de Borg daar iets om geeft... :+

Overschrijven van data (met welk middel/programma dan ook) laat altijd de ruimte om met (erg) gespecialiserde apparatuur/software de "oorspronkelijke" data te achterhalen. Maar dat is meer een werkje voor overheidsinstanties en geheime diensten, vanwege de daarmee gepaard gaande kosten.
Een 'willekeurige' BSN hunter heeft die mogelijkheden niet, omdat dat allesbehalve kostendekkend is (hij/zij wil immers snel rijk zijn).

Het best (als in: absoluut niet meer te achterhalen data) ben je af met de ontmanteling van de disk, gevolgd door het heet (250°C of hoger) bakken van de platters. De daaruitvolgende kleurverandering kan de sieraadwaarde zelfs verhogen...

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.

Op 10 mei 2022 22:39:42 schreef fatbeard:
Overschrijven van data (met welk middel/programma dan ook) laat altijd de ruimte om met (erg) gespecialiserde apparatuur/software de "oorspronkelijke" data te achterhalen.

Volgens mij is dat een fabeltje. Volgens mij is het de wereld in geholpen door Wietse Venema in een lezing bij de NLUUG: Nederlandse Unix gebruikers groep. Hij had, net na de uitvinding van de Atomic force microscope bij IBM gewerkt en daar aan de magnetic force microscope gewerkt. Hadden ze een leuk plaatje gemaakt van een stuk schijf: Je zag duidelijk dat 20% van de oude track nog zichtbaar was omdat de huidige track dus per ongeluk met een offset geschreven was.

Twee dingen. Leuk voor je dat je een stukje van de schijf kan vinden waar dit voor geldt, maar vast in 90% van de gevallen overscrhijft ie hem dus precies waar ie stond. Weg oude data.

twee: Moderne schijven maken hier al gebruik van. Iedere keer zo schrijven dat je 80% van de vorige track overschrijft. Kan je ineens 5x meer data kwijt! (mits je dus die 20% die er onderuit steekt nog kan lezen).

Als je schijf tjokkievol staat met lanceercodes voor nucleaire raketten, dan maak je je hierover zorgen. Als je overnamepoging van een 44 miljard kostend bedrijf niet mag uitlekken misschien ook. (of je zet het gewoon op twitter).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
mel

Golden Member

Gewoon de harddisk eruit halen, pc weggooien bij kleine elektronische apparaten, de hdd gewoon overzetten naar een andere pc.
Is de harddisk zelf stuk, kan je m altijd nog onder de betonschaar gooien..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
joopv

Golden Member

Voor de slopers van harddisks:
Met de neodymium magneten in harde schijven kun je leuke dingen doen.

Maar dan sloop je eigenlijk liever een 3,5 of 5,25" HD dan een 2,5" HD.

Op 10 mei 2022 23:28:37 schreef rew:
[...]Volgens mij is dat een fabeltje.

Ja, daarover gaat bijgevoegd artikel ook al.
Conclusie van het artikel is:

"The purpose of this paper was a categorical settlement to the controversy surrounding the misconceptions involving the belief that data can be recovered following a wipe procedure. This study has demonstrated that correctly wiped data cannot reasonably be retrieved even if it is of a small size or found only over small parts of the hard drive. Not even with the use of a MFM or other known methods. The belief that a tool can be developed to retrieve gigabytes or terabytes of information from a wiped drive is in error.
Although there is a good chance of recovery for any individual bit from a drive, the chances of recovery of any amount of data from a drive using an electron microscope are negligible. Even speculating on the possible recovery of an old drive, there is no likelihood that any data would be recoverable from the drive. The forensic recovery of data using electron microscopy is infeasible. This was true both on old drives and has become more difficult over time. Further, there is a need for the data to have been written and then wiped on a raw unused drive for there to be any hope of any level of recovery even at the bit level, which does not reflect real situations. It is unlikely that a recovered drive will have not been used for a period of time and the interaction of defragmentation, file copies and general use that overwrites data areas negates any chance of data recovery. The fallacy that data can be forensically recovered using an electron microscope or related means needs to be put to rest.
"

De boodschap is dus: gewoon alles overschrijven, dan hoef je helemaal geen hamer of oven meer te gebruiken.

Om ongelukken te vermijden, boor gewoon een paar gaatjes door de schijf, je hoeft ze zelfs niet te openen en klaar. Good luck om je data te lezen...

Niemand gaat de moeite doen om dit naar een duur lab voor onderzoek te brengen...

[Bericht gewijzigd door CrossFireX op woensdag 11 mei 2022 15:18:32 (34%)

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.
benleentje

Golden Member

Op 10 mei 2022 22:39:42 schreef fatbeard:
Het best (als in: absoluut niet meer te achterhalen data) ben je af met de ontmanteling van de disk, gevolgd door het heet (250°C of hoger) bakken van de platters. De daaruitvolgende kleurverandering kan de sieraadwaarde zelfs verhogen...

Alternatief lijk me dat je beter kan doen zoals in het waargebeurde verhaal van de lord of de ring. Dat je dus de HDD in de vulkaan gooit. ;).

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
fatbeard

Honourable Member

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.
vergeten

Golden Member

Op 11 mei 2022 15:15:20 schreef CrossFireX:
Niemand gaat de moeite doen om dit naar een duur lab voor onderzoek te brengen...

Als het om bedrijfsmatig vernietigen gaat eist vaak een accountant dat er een certificaat van vernietiging is.
Dat kost niet echt veel, laatst moeten doen voor €5,- p/stuk.
De vernietiging gebeurd waar je bij staat in een mobiele schredder.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
trix

Golden Member

het zal wel fysiek vernietigen worden schat ik zo in.
doeltreffend en het simpelst.

[Bericht gewijzigd door trix op woensdag 11 mei 2022 20:36:28 (23%)

eigenwijs = ook wijs

Download Active Killdisk
Hiermee overschrijf je de harde schijf meerdere malen met enen en nullen.
Word zelfs door de NSA en Amerikaanse veiligheidsdiensten gebruikt

Ik zou een stukje software adviseren.

Foto's van rijbewijs, sleutels en je zeldzame bolide met straatnaambordje op de sociale media zetten lijkt me echt riskant.

Een laptop goed formateren en opnieuw installeren met een OS of een defecte schijf in de grijze kliko lijkt zo'n bizar klein risico geven dat ik alleen nog bij doneren van schijven aan de hackerschool software zou overwegen.

Echte gevoelige informatie zoals kopietjes van paspoort, wachtwoorden, documenten over personen etcetera zou je sowieso al versleuteld moeten opslaan.

Dit topic is gesloten