welke heteluchtsoldeerstation van deze 2 zou ik best kopen?

brains

Special Member

Beste mensen,
Ik wil al een lange tijd een hete lucht soldeerstation aanschaffen. Nu heb ik voldoende geld gespaard en zou er graag eentje willen aanschaffen.
Mijn budget is beperkt, zo rond 100 euro.
Natuurlijk heb ik al diverse topics hier op het forum over gelezen maar zit toch nog met een paar vragen.
Ik zit met een beperkt budget maar wil ook zeker niet heel goedkoop gaan ondanks dat ik vermoed nu nog maar beperkt te gebruiken. Ik weet dat je voor vrij weinig op bv aliexpress er kan kopen, ook diverse klonen. Maar je weet nooit of een goede krijgt, hoe het zit met of veilig genoeg gebouwd is en natuurlijk heb je geen garantie. Ik ga dan liever voor iets duurder en iets beter en kopen bij een gekend bedrijf met goede reputatie. En ik koop liefst betere kwaliteit gereedschap als ik dat kan betalen. Scheelt meestal ook veel ergernissen. (Plus kan ook veel langer meegaan, kijk maar naar bv mijn oude weller van 1985, werkt nog prima en heeft al jaren intens dienst gedaan bij fluke op de reparatie afdeling voordat ik hem kreeg van mijn oom die daar toen werkte)
Ikzelf zat te denken aan een van deze onderstaande 2 bij eleshop. Goede ervaring met hun, kan afhalen (kom er binnenkort keer in de buurt) en heb garantie.
https://www.eleshop.nl/atten-st-8800d-hete-lucht-soldeerstation.html of
https://www.eleshop.nl/atten-at852d-hete-lucht-station.html
evt is er ook nog een van 150 euro maar is wel buiten mijn budget. Geen idee of dat voor mij waarde toevoegt, vermoed het niet
https://www.eleshop.nl/aoyue-852a-2plus.html
Maar welke 2 van 100 euro zou voor mij beste geschikt kunnen zijn?
Ik wil het gebruiken puur voor de hobby, niet professioneel. Het zal ook, op dit moment dan toch, voor af en toe gebruik zijn.
Afmetingen doen er voor mij niet toe.
Ik wil leren werken met hete lucht, net als af en toe smd componenten te kunnen solderen. Dat zal voornamelijk vervangen zijn bij reparatie bv een usb of hdmi connector maar wie weet soldeer ik er ook af en toe een printje mee.
Ik wil er ook af en toe mee desolderen om bepaalde onderdelen te hergebruiken.
Verder zou ik hem graag gebruiken voor openen van dichtgelijmde apparaten zoals smartphones en tablets open te kunnen maken om batterijen te kunnen vervangen of usb connectors.
Een van de dingen die ik zou graag willen leren en uiteindelijk wil kunnen is smd condensators te kunnen vervangen van vintage elektronica. Gekend probleem Vaak lekkende of op einde van hun leven in spul van jaren 90 of ouder.
Ook usb en hdmi connectors kunnen vervangen staat er op mijn lijstje net als wat andere kleiner smd componenten als dat vervangen moet worden. Ik wil zeker niet superkleine smd dingen solderen, dat is een stap te ver voor mij denk ik.
Ik weet dat je met oefening dit waarschijnlijk ook met hele fijne soldeerbout kan. Maar je hebt meer kans op beschadigen van de print of sporen.
En voor openen van smartphones en tablets zou evt een hotplate ook kunnen, dat weet ik.
Idealiter koop ik ook een hotplate of preheater. En een microscoop natuurlijk maar dan moet ik eerst meer sparen :P
Welke zouden jullie aanraden?
Ik sta natuurlijk ook open voor andere opties of winkels maar ik denk dat gezien mijn budget en "eisen" niet vele andere opties over zijn. Of moet heel toevallig betaalbaar een 2de handse kunnen kopen.
Printplaten voor te oefenen heb ik voldoende :+
Alvast bedankt voor jullie hulp.

Ik gebruik met veel plezier een "858", ook bij Eleshop te krijgen: https://www.eleshop.nl/atten-at858d-hete-lucht-station.html (en ook op Ebay en AlieExpress natuurlijk).

Ik zou in ieder geval niet voor die 852D gaan.
Die heeft de pomp in de basis zitten. Maakt veel meer herrie, en de kabel is vreselijk stijf (doordat daar de luchtslang in zit)

De 8800 heeft een fan in de bout zelf zitten. Ik heb de voorloper ervan (de 858), werkt al jaren probleemloos...
https://www.eleshop.nl/atten-at858d-hete-lucht-station.html

Is er op ali inderdaad goedkoper en onder vele plakmerken... ;)
https://nl.aliexpress.com/item/1005003674078551.html
https://nl.aliexpress.com/item/1005003342882202.html

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

niet twijfelen, deze is de beste prijs/kwaliteit/mogelijkheden.
https://www.eleshop.nl/atten-st-8800d-hete-lucht-soldeerstation.html
veel vermogen en 4 nozzles, dat laatste is belangrijker dan je denkt.
en idd fan in het handstuk! (Arco merkt dat ook op)

microcontroller etc , verloren geld voor de normale gebruiker... :-)

Ik zou dan voor de ST-8800D gaan. Gezien de nagenoeg gelijke prijs maar hoger vermogen en airflow en 4 nozels die je erbij krijgt.

Die AT852D is stiekem een Aoyue, ook wel goed, maar voor het zelfde geld krijg je bij de ST8800D dus er net even wat meer waar voor je geld.

Waar het moederbord het meeste rookt, loopt ook de meeste stroom!

Ik vind die lelijke lcd's met blauwe background drie keer niks, maar da's persoonlijk... ;) (mijn soldeerstation heeft dat helaas ook)
Liever led displays (of een mooi LCD zonder kleurvlekken...)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
brains

Special Member

Ik dacht ook dat de ST-8800D de beste optie van de 2 was. Zou het de moeite zijn om 10 euro te besparen en voor de AT858D of is de ST-8800D net iets beter?
Volgens mij zijn ze qua specs praktisch gelijk maar qua interface net iets anders. maar ik denk dat de ST-8800D 3 present knoppen heeft en de andere niet.
plus hij heeft 4 nozzles.
Over nozzles gesproken, zouden die 4 die standaard meegeleverd zijn voldoende zijn voor wat ik wil doen? Ik heb geen idee welke ik nodig zou moeten hebben.
Ik heb even gekeken voor andere nozzles maar gek genoeg zie ik ze niet op de eleshop website staan. Of is er een standaard die men gebruikt bij deze ST-8800D?
Maar ik vermoed dat ik die evt wel veilig op ali zou kunnen bestellen. Niet dat ik eleshop niet zou gunnen maar daar waren de andere nozzels een stuk duurder en zit nu eenmaal met beperkt budget.
tja en wat lcds betreft, daar kan ik vast mee leven ;)
Die plakmerken van ali blijf ik liever van weg. Vaak een kloon van een kloon, daar zijn de chinezen dacht ik goed in :+ En je moet maar net geluk hebben dat goed gebouwd is. Kan prima kwaliteit zijn voor wat je voor betaald. maar kan ook gevaarlijke brol zijn. Liever meer betalen met garantie in dit geval.
Koop zeker wel dingen via ali maar dit dingen met vaste stekker eraan blijf ik liever van weg ;)

Op 13 mei 2022 16:49:45 schreef brains:
Over nozzles gesproken, zouden die 4 die standaard meegeleverd zijn voldoende zijn voor wat ik wil doen? Ik heb geen idee welke ik nodig zou moeten hebben.

Dat is vast genoeg. Toen ik mijn 858D kocht 5 jaar geleden, heb ik er een 'middelmaatje' op gezet en die zit er nog steeds op ;-)
Raakt een beetje zwartgeblakerd en is niet meer perfect rond.
Gezien de reacties gebruiken andere wel meer dan 1 nozzle, maar ik verwijder er zowel grote zware componenten mee als kleine.
Met de flow experimenteren kan wel nodig zijn: in het begin blies ik nog wel eens componentjes in de buurt weg ha ha.