USB Lader certificeringen

Kruimel

Golden Member

Op 30 mei 2022 00:40:57 schreef edwinvdb:
Ik ben meer van de telefoons van 200 euro :). En het gaat niet persé over een telefoonlader. Ook nachtlampjes, bureaulampen, wekkers, zak/werklampen, nuki opener en meer dat relatief laag vermogen heeft, wil USB... Voor een wekker van 15 euro, vind ik 15 euro voor een adapter dan wel weer veel...

Hoe maken ze een wekker zo goedkoop? O ja, door het moeilijke werk (zoals een veilige voeding) uit te besteden aan de klant zodat hij zelf een onveilige voeding kan toevoegen... :)

PS Mijn telefoon is ook €200, maar mijn lader is meer dan €5 (en ik kreeg er voor dat bedrag een bij). Zelfs voor dat bedrag is een lader niet duur.

Op 30 mei 2022 00:53:23 schreef RAAF12:
[...]
Staat die ook aan als je een uiltje knapt? Ik vertrouw het © merkspul meer door de jaren heen en dan vooral bij sub-tropische zomertemperaturen.

Mee eens. Ik heb hier een Ikea Koppla die doorlopend achter de TV in het stopcontact zit met wat kabeltjes en eventuele kleine gebruikers er aan. Daarvoor heb ik er wel eentje gekozen die ik vertrouw veilig te zijn, en die weinig ruststroom nodig heeft. Dit is juist een kritische toepassing.

mel

Golden Member

/ik trek juist altijd alle laders eruit. Het is iets anders als je een stekkervoeding gebruikt. Die staan bij mij altijd aan.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 30 mei 2022 00:36:15 schreef benleentje:
IK ben zelf ook 15 jaar lang keurmeester geweest voor elektrisch gereedschap en ik deed toch gewoon erg mijn best op alles zo eerlijk mogelijk te beoordelen.
dat zegt ook niet alles want je mag niets open maken en enkel door visuele inspectie en een meetapparaat keur je iets goed. Hoe rot het van binnen is weet je vaak niet.

Keuring van elektrisch gereedschap en keuring van een apparaat dat op de markt wordt gebracht is niet hetzelfde.
Bij gereedschapskeuring gaat het om een periodieke keuring van een apparaat dat al in gebruik is. Dat apparaat zal oorspronkelijk al een typekeuring gehad hebben.
Bij een keuring van adapters zoals b.v. de TÜV doet, gaat het om een typekeuring. Daarbij wordt zo'n apparaat wel degelijk uit elkaar gehaald. Hoe kunnen ze anders weten of het met de spanningsafstanden wel goed zit?

Op 30 mei 2022 07:48:16 schreef electron920:
Ha edwinvdb,

Interessante vraag maar een korte opmerking je heb toch niet de illusie dat elke adapter getest wordt :?

Groet,
Henk.

Nee natuurlijk niet, maar wel een representatief example en volgens mij bij de TÜV jaarlijks opnieuw(?). Inderdaad valt daar makkelijk mee te frauderen.

Op 30 mei 2022 10:51:47 schreef Kruimel:
[...]Hoe maken ze een wekker zo goedkoop? O ja, door het moeilijke werk (zoals een veilige voeding) uit te besteden aan de klant zodat hij zelf een onveilige voeding kan toevoegen... :)

PS Mijn telefoon is ook €200, maar mijn lader is meer dan €5 (en ik kreeg er voor dat bedrag een bij). Zelfs voor dat bedrag is een lader niet duur.[...]Mee eens. Ik heb hier een Ikea Koppla die doorlopend achter de TV in het stopcontact zit met wat kabeltjes en eventuele kleine gebruikers er aan. Daarvoor heb ik er wel eentje gekozen die ik vertrouw veilig te zijn, en die weinig ruststroom nodig heeft. Dit is juist een kritische toepassing.

Ik heb nu ook de Koppla besteld, maar ook daar weet ik niet van of deze nog dezelfde is als die uit elkaar gehaald is door https://lygte-info.dk/...

M.b.t. die wekker, vroeger had je ook al wekkerradio's van een tientje, met gewoon een 220V stekker en dus een interne adapter. Waren die toen wel veilig (minder energiezuinig => minder electronica => minder kans op fouten???), want toen zat de trafo voor dat tientje gewoon standaard ingebouwd?

fred101

Golden Member

Toen ik nog een winkel had en oa gas verkocht, kwamen er geregeld figuren langs van keuring-instanties. Ik heb toen een gesprek met zo iemand gehad over de gas BBQ en terras heaters die bouwmarkten toen bijna wekelijks in het seizoen in de acties voerden. Daar waren dingen bij waarvan ik wist dat het niet aan de eisen voldeed. (ze kwamen bij mij voor de gas-flessen vaak met het ding in de auto om te laten zien waarvoor ze het nodig hadden)

Hij bevestigde dat maar het probleem was dat ze er eigenlijk altijd te laat bij waren. In die tijd waren dat dingen die binnen 1 a 2 dagen waren uitverkocht en de bureaucratie van die instantie werkte niet mee.

Ik weet niet meer of het de action, Aldi of lidl was, maar het was in ieder geval er een met een Duits moeder bedrijf. Die hadden een ski in de aanbieding welke vanwege veiligheids-eisen mbt de binding, in Duitsland uit de Aldi/Action/Lidl winkels moesten worden gehaald. Die werden toen daarna via de Nederlandse filialen gedumpt. Als ik het goed onthouden heb waren ze van Head, welke daarna de hele partij heeft opgekocht om hun naam in Nederland niet te bederven. En dat toont weer het dubbelzinnige aan. Ze waren wel door Head gemaakt maar de partij was bedoeld voor het toenmalige Oostblok en buiten Head om via een stroman naar Duitsland gesluisd.

En zo werd er veel meer aangerommeld. bv Coleman koelbox voedingen. De originele was duur, de grote winkels verkochten het zelfde ding, ergens in het buitenland gehaald, maar de helft goedkoper. Ik heb beide open gehad. Van binnen totaal verschillend. Alles wat kon worden weggelaten zonder direct de werking onder het minimum te brengen zoals MOVs, condensators, zekering, etc was afwezig. En dat was voor je direct in China kon kopen (althans, niet zo eenvoudig als nu)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
maartenbakker

Golden Member

Op 29 mei 2022 22:29:08 schreef GJ_:
Meanwell is niet een buitenlands merk in China geproduceerd, het is 100% Chinees.

Het hoofdkantoor staat toch echt in een Taiwan, en hun eerste fabriek ook. Andere productielocaties zijn in China en India. Dat maakt het niet tot een Indiaas of Chinees bedrijf, maar om een niet-Chinees of niet-Indiaas bedrijf met productie in China resp. India. Net als bijvoorbeeld Salcomp (Finland) en Friwo (Duitsland).

Als je bedoelt een discussie te voeren over waar een geografisch land (Philips heeft het alfabetisch politiek neutraal onder Formosa ingedeeld) wel of niet politiek bij zou moeten horen, dat is hier compleet niet relevant, en wil er in het koffiehoekje gerust een keer een boompje over opzetten want ik denk dat mijn insteek goed te onderbouwen is en ben ook erg benieuwd naar jouw precieze insteek.

Hoe dan ook, het gaat dus NIET om de ethniciteit ("ras") van de arbeiders die een bepaald product maken (ethniciteit is trouwens ook een heel verhaal opzich vrees ik), het gaat echt om de bedrijfscultuur die min of meer correleert met de geografische locatie van een bedrijf. Nadrukkelijk "min of meer" want er komt zoals gezegd ook prima spul uit China.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
GJ_

Moderator

Op 30 mei 2022 12:53:05 schreef maartenbakker:
Het hoofdkantoor staat toch echt in een Taiwan,...

Nou ja, dat heet officieel republiek China toch?
Ik heb me nooit zo bezig gehouden met waar hun eerste fabriek stond eigenlijk.

maartenbakker

Golden Member

Ah op die manier, ik dacht te moeilijk dus. Die benaming vind ik eigenlijk verwarrend, in dit geval omdat je het onderscheid naar herkomst moeilijker kunt maken en daar ging het me juist om.

Feitelijk zijn PRC en ROC de enige ondubbelzinnig namen, maar niemand zegt eigenlijk ROC meer tegenwoordig. Ik hou me om zo min mogelijk verwarring te stichten aan het dagelijks spraakgebruik waarin Taiwan het eiland van de ROC voor de Chinese kust is en China overeenkomt met de PRC op het vasteland. Afwijkingen van het dagelijks spraakgebruik zoals Taiwan benoemen als China of Formosa kunnen ook nog een politieke lading hebben dus vandaar dat ik meteen in die hoek dacht. De oplossing van de nummertjesafdeling van Philips (Taiwan op alfabetische volgorde nummeren onder de F) vind ikzelf het politiek neutraalst, maar in zulke situaties is eigenlijk alles politiek.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
EricP

mét CE

Waren die toen wel veilig (minder energiezuinig => minder electronica => minder kans op fouten???), want toen zat de trafo voor dat tientje gewoon standaard ingebouwd?

Toen wel. Tegenwoordig niet meer, want er ontbreekt vast wel het een of andere heel belangrijke logootje op.

Veiligheid is een erg rekbaar begrip. En daarnaast ook nog erg veranderlijk in de tijd. Wat 20 jaar terug 'veilig' was, is tegenwoordig levensgevaarlijk.

Ooit was ik eens in een speelgoed museum. Daar werd een 'modelspoorbaan' tentoon gesteld, uiteraard rijdend, en met een gesproken verhaal erbij. In het kort: Met kerst was het geweldig, want dan gingen de deuren tussen de voor en achterkamer open en kon de baan door beide kamers. Je moest alleen 's ochtends oppassen als je op blote voeten liep, want als je op de rails ging staan dan prikkelde dat nogal.
Voor het geval het muntje nog niet gevallen is: dat ding reed gewoon op netspanning. 110, 127 of 220V (ik weet niet wat lokaal acuteel was) op de rails.
Toen deed men er niet moeilijk over. Tegenwoordig haal je er vast de krant mee omdat het 'niet veilig' is.

Jouw gecertificeerde en gekeurde adapter is over 20-30 jaar ook vast levensgevaarlijk en niemand snapt hoe we het anno nu zo dom konden maken.

Kruimel

Golden Member

Op 30 mei 2022 12:43:36 schreef edwinvdb:
Ik heb nu ook de Koppla besteld, maar ook daar weet ik niet van of deze nog dezelfde is als die uit elkaar gehaald is door https://lygte-info.dk/...

Nee ik ook niet, ik weet ook niet dat de mijne dat is, maar ze publiceren de nullaststroom op hun site en de leverancier op de buitenkant. Dat geeft me redelijk vertrouwen dat ze achter het product staan. Geeft dat garanties? Bar weinig helaas... :/

M.b.t. die wekker, vroeger had je ook al wekkerradio's van een tientje, met gewoon een 220V stekker en dus een interne adapter. Waren die toen wel veilig (minder energiezuinig => minder electronica => minder kans op fouten???), want toen zat de trafo voor dat tientje gewoon standaard ingebouwd?

Ik heb er vroeger geen gezien van een tientje, maar vroeger kreeg je inderdaad altijd een hopeloos inefficiënt trafootje (wat overigens ook door besparing komt, een kleine trafo kan ook efficiënt worden gemaakt). Het is gewoon moeilijker een 50Hz nettrafo te vernaggelen dan zo een kleine HF trafo.

benleentje

Golden Member

Op 30 mei 2022 08:01:34 schreef Ledlover:
[...]
Tsja, dat is de enige optie om écht zekerheid te hebben als je vreest voor gevaarlijke apparatuur.

Zekerheid bestaat in deze context niet. Ook meanwell kan bv door een fout in 1 apparaat een onveilig apparaat leveren.

Maar wat is veilighied.? Dat het niet in de brand kan vliegen dat je geen elektrische schok kan krijgen dat je ermee onder de douche kan?

IK vind de goedkope USB laders net zo veilig. Als zo ding in een WCD in de muur zit ingeplugd wat kan er gebeuren. Het ding kan in de brand vliegen denk het niet, het kan enkel smelten tot een hoopje gesmolten plastic.
Met een zeer goede of welke USB lader mijn telefoon in bad gebruiken? gezond verstand zegt me dat je dat gewoon niet moet doen.

Brandgevaar komt mijn inziens niet altijd van het apparaat zelf maar omdat er brandbaar materiaal op ligt of te dicht in de buurt. Dan kan ook een goed en veilig apparaat wat zijn warmte niet kwijt kan ineens gevaarlijk worden.
Er zijn mensen die kaarsen te dicht bij een TV plaatsen.

Zou een megger niet genoeg zijn voor het overgrote deel van de mogelijke problemen in zo'n adapter?

Natuurlijk kan je daar iets mee. Echter gaat de discussie blijkbaar dat veel certificaten onbetrouwbaar zijn.

Zelf Boeing kon met een type vliegtuig een manier vinden om procedures te verkorten of er zelfs geheel onder enkel delen ervan onderuit te komen.

Toch ben ik het er niet mee eens dat het allemaal compleet waardeloos is denk wel dat er ook een hoop troep wel afgekeurd word.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Op 30 mei 2022 16:25:27 schreef benleentje:
Zelf Boeing kon met een type vliegtuig een manier vinden om procedures te verkorten of er zelfs geheel onder enkel delen ervan onderuit te komen.

Tot 2x toe hebben ze weten vol te houden: "Wij zitten in de branche, we weten wat we doen! don't worry, komt goed.". Bij de Dreamliner over het certificeren/testen van de accus. Bij de Max over de veranderingen mbt de pitch-stabiliteit.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
EricP

mét CE

Toch ben ik het er niet mee eens dat het allemaal compleet waardeloos is denk wel dat er ook een hoop troep wel afgekeurd word.

Vast wel. En er komt desondanks ook een hoop troep op de markt, de verhouding ligt iets anders.
Of het daarmee beter wordt? Mensen denken nu 'het is gecertificeerd dus moet het knap in elkaar zitten', terwijl we allemaal weten dat daar geen enkele relatie tussen is. Vals vertrouwen, zo je wilt: schijnveiligheid.

Ik weet zo net nog niet wat erger is: wat minder meuk en een misplaatst vertrouwen dat 'veilig' is omdat het 'gecertificeerd' is, of weten dat er veel zooi verkocht wordt en zelf opletten.

benleentje

Golden Member

Of het daarmee beter wordt? Mensen denken nu 'het is gecertificeerd dus moet het knap in elkaar zitten',

Zelf led ik nooit op die keurmerken. Maar denk eerder er zit een keur merk op dus het zal iets beter zijn dan echte bagger.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
Jinny

Golden Member

Laders, wij hadden er twee gekocht bij de HEMA, een vd twee zitten de foto's van bij.
Magische rook ontsnapt..

Ding ingeleverd bij de HEMA waar ie gekocht was en een verse gekregen.
Ze waren blij met de overgebleven meuk...

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen
Kruimel

Golden Member

Opmerkelijk, het lijkt er op dat de primaire elco's hier onder de slachtoffers zijn, maar niet de secundaire. Lastig te zeggen op welke volgorde de organen van het slachtoffer zijn gesneuveld, maar ik zou er op gokken dat de elco's zijn gaan lekken en dat het geleidende elektrolyt de rest heeft gedaan. De mate van "merkloosheid" maakt me achterdochtig.

fred101

Golden Member

De primaire elcos zijn dood, dat komt volgens mij niet vaak voor.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Jinny

Golden Member

Wat extra info, in de aanloop naar de voortijdige dood ging het ding heel veel rommel uitstralen.
Hij deed nog wel z'n werk, laden, maar het snoertje bij het scherm houden alleen gaf allerhande gekke effecten op het scherm.
De reden dat ie al elders (meer onder controle) geplaatst was.

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen
Arco

Special Member

Misschien een ongelukkig gekozen type/merk elco's met hoge ESR... (bij wat zwaardere continubelasting wordt 'ie dan te heet en wil uit zijn huisje kruipen... :) )

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
RAAF12

Golden Member

Valt met tegen van de Hema als het nu nog een Action was geweest. Dat ze blij waren toen je hem inleverde kan ik me wel voorstellen, maar dat ze het inkoopbeleid gaan veranderen?

fred101

Golden Member

Net een oude DVE 5V adapter gesloopt. Daar was ook de primaire elco short gegaan (rook, geknetter). Dit was een 2A 5V adapter met GS, TUV en CE (de niet-China-Export versie) Die was in ieder geval veilig gebouwd.

Zat oa een MOV en zekering in, de nodige condensators, commonmode choke, dus input filtering en ook de output was gefilterd. Voldoende kruip afstanden plus een gefreesd slot onder de opto. Grootste deel van de print was primair met echt veel (SMD) onderdelen. Bleek helaas een barst in het PCB te zitten (nog niet in een trace maar toch) dus ik heb hem gesloopt. Er waren ook 2 glazen smd diodes gefrituurd dus het was ook meer dan even een elco vervangen (Nu is dat geen probleem). Geen idee waar hij van was. Ik denk een router ofzo. Was made in China, maar dan een waar niet alles weg was bezuinigd.
(geen lege soldeerpads waar alleen onderdelen zitten bij de exemplaren die naar een keuring instantie gaan)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
maartenbakker

Golden Member

Op 25 maart 2023 20:45:40 schreef RAAF12:
Valt met tegen van de Hema als het nu nog een Action was geweest. Dat ze blij waren toen je hem inleverde kan ik me wel voorstellen, maar dat ze het inkoopbeleid gaan veranderen?

De inkoop van de HEMA, ooit bekend om degelijkheid, is al jaren niet meer heilig. Ik denk dat ze bij Action net zo goed of beter opletten. In geval van elektronica vermoed ik dat ze het allebei met tussenpersonen doen die op de kwaliteit letten.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Kruimel

Golden Member

Op 21 mei 2023 09:58:37 schreef fred101:
Net een oude DVE 5V adapter gesloopt. Daar was ook de primaire elco short gegaan (rook, geknetter).

Hoe oud? Als het de voeding van een router is heb je kans dat die jaren lang 24/7 aan heeft gestaan.

Op 25 maart 2023 20:45:40 schreef RAAF12:
Valt met tegen van de Hema als het nu nog een Action was geweest. Dat ze blij waren toen je hem inleverde kan ik me wel voorstellen, maar dat ze het inkoopbeleid gaan veranderen?

Het heeft me ook even gekost om te wennen aan het feit dat het nu opeens wel mogelijk was je een buil te vallen aan HEMA producten, wat daarvoor nooit een probleem was. Volgens mij heeft HEMA nogal een terugval gehad nadat ze ergens rond het begin van de financiële crisis overgekocht werden door een Brits hedgefonds dat alle vastgoed heeft verkocht en terug geleased en vervolgens het bedrijf met schulden weer van de hand heeft gedaan. Dit staat me bij, maar ik kan er zo snel geen bron van vinden, dus houd de korrels zout even achter de hand.

edit:
De Amerikanen schijnen er ook deel in te hebben gespeeld: Gaat het nog goed komen met de HEMA. In elk geval zijn ze deels het slachtoffer geworden van uit de hand gelopen marktfundamentalisme. Jammer, want het geld is wel weg en dat is lastig om te keren. :'(

fred101

Golden Member

Ging niet om hoe oud hij was, hij is oud en heeft waarschijnlijk lang 24/7 aan gestaan. Gewoon goed gebouwd. De kleine secundaire elcos waren nog goed. Het ging er om dat destijds die keurmerken nog wat betekenis hadden, er veel meer in zat dan nu omdat nog wat aan filtering en protectie werd gedaan.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs