Frequentie regelaar vraag


Wat drijft de motor aan? Een hydrauliekpomp? Kan het zijn dat de motor gewoon draait en de pomp aandrijft maar dat er een hydraulisch defect is waardoor de brug niet omhoog gaat?

GJ_

Moderator

Op 17 juni 2022 23:12:23 schreef MJN:
Wat drijft de motor aan? Een hydrauliekpomp? Kan het zijn dat de motor gewoon draait en de pomp aandrijft maar dat er een hydraulisch defect is waardoor de brug niet omhoog gaat?

idd, afgebroken koppeling tussen motor en pomp, dat komt nogal eens voor.

En een splinternieuwe topdrive kost nog geen 175 euro of zo.

Op 17 juni 2022 23:12:23 schreef MJN:
Wat drijft de motor aan? Een hydrauliekpomp? Kan het zijn dat de motor gewoon draait en de pomp aandrijft maar dat er een hydraulisch defect is waardoor de brug niet omhoog gaat?

Maar TS zegt dat de FO vanzelf is begonnen om; "de motor aan te sturen" terwijl er niemand op de knoppen drukt!

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Als de motor aangestuurd word dan is een stukje complexe electronica bezig de motor via een semie 3 fase PWM aan ge sturen. Dat baat niet vanzelf. Een defecte IGB oid kan dit nooit veroorzaken. Een doorgeslagen IGB zorgt voor een constante DC spanning op een spoel, daar gaat de motor niet van draaien, zou eventueel wel kunnen doorbranden, maar dan moeten er 2 IGB’s doorgeslagen zijn. Alhoewel die kans ook heel klein is, meestal vliegen de zekeringen je om de oren.

Ik heb het vermoeden dat de F.O.zou ingesteld is dat deze ook met de knoppen op het paneel te bedienen is, en dan op een zeer laag toerental zou moeten draaien.
Iemand ( De heer Haas) heeft een keer op de startknop op het bedieningspaneel gedrukt.

[Bericht gewijzigd door Toeternietoe op 18 juni 2022 12:53:08 (21%)]

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

de volgende dag maakte de motor van de brug geluid maar de brug ging niet omhoog.

DC spanning op een spoel, daar gaat de motor niet van draaien,

TS had het niet over draaien maar een geluid. Ik interpreteerde dat als een brom maar een DC spanning geeft geen brom. Ik realiseerde me niet dat dat inderdaad een DC spanning is.

Als de motor geluid maakt als in van hij draait maar je weet dat niet zeker, steekt dan een ty-rap of zacht stuk plastic door het rooster waar de ventilator zit.. Dan merkt je door het ratelende geluid tegen de ty-rap wel dat hij draait.

Als de motor dan gewoon blijkt de draaien dan zal de FO wel niet defect zijn en is het de koppeling tussen motor en hydrauliek pomp.

Wat is er aangesloten tussen klemmetje 7 en 8? En hoe is dat geparamentreerd in P051? Waar staat P005 en P006 op? Loopt de motor wel of niet? Motor-stromen?

Dank voor alle reacties.
Antwoorden op jullie vragen, let op ik ben niet zo technisch als jullie zijn :S

De motor staat in ster, zie foto.

De motor, drijft de hydroliek van de hefbrug aan, hij start spontaan nadat er spanning op staat met de hoofdschakelaar. Gisteren na 5 seconden en vandaag na 20 seconden, temperatuur gevoelig ?
Als ik op de stop knop op de regelaar druk stopt het spontane lopen.
Als ik de spanning er afhaal, stop het uiteraard, maar bij spanning er weer op gelijk de storing.
Probeer ik het na be 4 uur weer dan niet direct de storing maar na de 5 a 20 seconden.

Het display geeft na spontaan starten 001,3 of 001,4 aan. In deze staat draait de motor wel maar geeft onvoldoende hydrolische druk om de brug te heffen.
Koppeling motor hydroliek pomp is dus in orde.

Als ik hem voordat hij spontaan start met de drukknop start dan werkt de brug wel en heeft hij voldoende hydrolische druk om de brug te heffen, display geeft dan 002,8 aan.

Op klem 7 en 8 zit de druk knop, indrukken gaat brug omhoog, los laten de brug stop met heffen.

P005= 050,0
P006= 000,0

P051= Kom ik u niet in, kom niet hoger dan p009, gisteren kon ik wel in de hogere P, waarom nu niet begrijp ik ook niet, staat nu wel in de omschreven storings stand

Gr Cudan

De FO levert 3 fase 230V. Je motor staat in ster. Dat wil zeggen in 380V (zie datasheet motor). Dus haal je dan het volle vermogen niet. Het kan zijn dat je meer vermogen nodig hebt. Kan de motor niet gewoon in driehoek geschakelt worden en dan achter de FO gezet worden?

Jacques van Montfort
GJ_

Moderator

Die motor moet in driehoek, zo kan ie nooit fatsoenlijk zijn nominale toerental halen.

Om te beginnen..

Ok moet in 3 hoek, wel vreemd want in deze stand heeft hij altijd goed gewerkt afgelopen 5 jaar.

Zal het probleem van de frequentie regelaar niet oplossen volgens mij.

Gr Cudan

GJ_

Moderator

dat denk ik ook niet. Het kan wel soort van gewerkt hebben, maar nooit goed.

Hier staat de manual van de microdrive: http://www.sigi-elect.si/sites/default/files/doc_tree/Siemens6se31_mid…

Misschien zijn er abuis een aantal parameters verandert, waardoor deze situatie nu is? Of de drive is defect?

Het is het proberen waard om eerst de motor naar driehoek te zetten, dan de drive naar fabrieksinstellingen, dan de motor gegevens invoeren en dan zou het moeten werken:

P009 -> 3
P944 -> 1 dan P

dan zijn de parameter naar fabrieksinstelling,
dan de motor gegevens invoeren:

P009 -> 3
P081 -> 50
P082 -> 1410
P083 -> 7.5
P084 -> 220
P085 -> 1.8
P005 -> 50

en als het allemaal naar behoren werkt P009 -> 0

Gerard*

Golden Member

Connector op foto twee ziet er nogal roestig uit. Er kan best ergens door vocht en / of vuil geleiding zijn waar het niet hoort, het kan de moeite lonen dat na te zien. Hoe ziet de bedieningskast er uit? Wonen daar misschien wat beestjes in?

Statistics are like a bikini: What they show is suggestive, but what they hide is vital.
Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Het display geeft na spontaan starten 001,3 of 001,4 aan

Je motor wil dan op 1,3 Hz draaien. Dat lijkt nergens op.
Als je, als dat gebeurt de STOP knop indrukt op het bedieningspaneel van de F..O.?

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Dank voor de manual, ga alle intelligent controleren.

Motor zal ik in 3 hoek zetten.

Feit dat hij spontaan start zonder dat de startknop defect is denk moet volgens mij toch in de regelaar zelf zitten.

Welke foto met roestige connector, ik zie het niet.

Wonen geen beestjes in.

Als de motor bij spontaan startten op 1.3 loopt dan stopt hij als ik de stopknop op display indruk.

Gr Cudan

As je alle aansluitingen (sturings) draden loslegt op de regelaar, dan nog dit probleem?

Sine

Moderator

Deze drives hebben na jaren problemen met de hulpvoeding.

Bij de kleinere micromasters zit die recht onder het display. Daarvan zijn twee condensators direct achter het hulptrafotje gesneuveld. Ik meen dat ze 47 of 100u zijn.
Geen idee of ze hier sneuvelend zijn, maar dat kon een vreemd probleem verklaren.

Hoi Sine,

Ok de hulpvoeding, deze condensators checken geeft dan wel gelijk uitsluitsel over deze mogelijke oorzaak.

Kan je op de foto aangeven of de hulpvoeding bij deze regelaar ook onder het display zit.

zit hij onder of achter het display.

Gr Cudan

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Op 19 juni 2022 10:52:14 schreef Cudan:

Als de motor bij spontaan startten op 1.3 loopt dan stopt hij als ik de stopknop op display indruk.

Gr Cudan

Aha, dat is de boosdoener.
Ergens is geconfigureerd dat je 1,3 Hz hebt via de STARTknop op het display.
Je moet de hele displaybediening uitschakelen.
Waar en hoe, dat ga ik niet voor je uitzoeken, het is een instelling.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Op 19 juni 2022 11:39:32 schreef Cudan:
Hoi Sine,

Ok de hulpvoeding, deze condensators checken geeft dan wel gelijk uitsluitsel over deze mogelijke oorzaak.

Dat vind ik voor nu nog even te voorbarig.

  • Eerst doen wat GJ zegt drive terug naar fabrieks instellingen.
  • En opnieuw instellen van de motor parameters.
  • Motor in driehoek zetten.
  • De bediening met de start stop knop op de regelaar zelf uitschakelen zal wel iets met local zijn.
  • De bedrading voor de externe bediening met start en stop loshalen.
  • Opstarten via de RS232 interface of andere externe besturing via een netwerk uitschakelen als dat erop zit.
  • Nu zouden alle valse start commando's zowel local als remote/ extern weg moeten zijn en mag de drive niet meer spontaan starten.
  • Daarna de externe bedrading weer terug zetten komt het spontaan starten weer terug.
  • De local bediening weer aanzetten komt het spontaan starten weer terug?

Op 19 juni 2022 13:29:26 schreef Toeternietoe:
[...]

Aha, dat is de boosdoener.
Ergens is geconfigureerd dat je 1,3 Hz hebt via de STARTknop op het display.
Je moet de hele displaybediening uitschakelen.
Waar en hoe, dat ga ik niet voor je uitzoeken, het is een instelling.

Ik start hem niet met de startknop op het display, hij start spontaan nadat ik de spanning er opgezet heb met de hoofdschakelaar en dan geeft hij de 1,3 aan in het display.
Als ik dan op het bedieningspaneel paneel stop indruk stopt de motor met lopen.

De externe bediening heb ik al los gehad en maakt geen verschil.

Probleem is ontstaan zonder dat de instellingen gewijzigd zijn.

Gr Cudan

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Op 19 juni 2022 18:53:31 schreef Cudan:
[...]

Ik start hem niet met de startknop op het display, hij start spontaan nadat ik de spanning er opgezet heb met de hoofdschakelaar en dan geeft hij de 1,3 aan in het display.
Als ik dan op het bedieningspaneel paneel stop indruk stopt de motor met lopen.

De externe bediening heb ik al los gehad en maakt geen verschil.

Probleem is ontstaan zonder dat de instellingen gewijzigd zijn.

Gr Cudan

Dat het vanzelf ontstaan is geloof ik niet zo.
Per ongeluk wel, met zoveel instellingen kun je wel een foutje maken.
Je kunt de F.O. zo configureren dat deze na spanningsuitval vanzelf de motor aan gaat sturen.
Dat zal bij jou ook zo zijn.
Je zult toch de instellingen langs moeten lopen.

Als je een linkje voor me hebt naar de handleiding (in het NL) dan zal ik kijken of ik het zo kan vinden waar het staat, en welke parameters je er voor moet instellen.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
GJ_

Moderator

Dat ding is gaar. Als je hem niet gerepareerd krijgt gewoon een nieuwe kopen. De nieuwe Control Techniques S100 is zo'n beetje het goedkoopste dat er aan kwaliteit te koop is.
En een heel stuk simpeler in te stellen dan die Siemens, op de drive of via een app op je telefoon (via NFC).
Jij hebt een 230v, 2,2kW drive nodig, die kost net geen 175 euro.

https://www.plcdirect.eu/nl/producten/motoren-drives/product/s100-03d1…

Op 19 juni 2022 19:19:17 schreef Toeternietoe:
[...]
Dat het vanzelf ontstaan is geloof ik niet zo.
Per ongeluk wel, met zoveel instellingen kun je wel een foutje maken.
Je kunt de F.O. zo configureren dat deze na spanningsuitval vanzelf de motor aan gaat sturen.
Dat zal bij jou ook zo zijn.
Je zult toch de instellingen langs moeten lopen.

Als je een linkje voor me hebt naar de handleiding (in het NL) dan zal ik kijken of ik het zo kan vinden waar het staat, en welke parameters je er voor moet instellen.

Ik heb hem nu wel in het Engels, als ik hem in het Nederlands vind zal ik je hem doorsturen.
Gr Cudan

Op 19 juni 2022 19:20:32 schreef GJ_:
Dat ding is gaar. Als je hem niet gerepareerd krijgt gewoon een nieuwe kopen. De nieuwe Control Techniques S100 is zo'n beetje het goedkoopste dat er aan kwaliteit te koop is.
En een heel stuk simpeler in te stellen dan die Siemens, op de drive of via een app op je telefoon (via NFC).
Jij hebt een 230v, 2,2kW drive nodig, die kost net geen 175 euro.

https://www.plcdirect.eu/nl/producten/motoren-drives/product/s100-03d1…

Dank voor de tip, is een goed alternatief als reparatie niet lukt.
Gr Cudan