Prikkabel 230V van Ali met IP45 veilig?

Ook op 3 meter hoog is het niet veilig. Stel er valt een lampje uit en iemand pakt een ladder om er bij te komen. Krijgt boven een optater en valt van de ladder...

Perilex voor kooktoestellen is onveilig vanwege het duale gebruik 2x230V en 230/400V

op t werk is nog veel van die rubber prikkabel met fittingen. de gloeilampen zijn al ingeruild voor led, en ook dat is de 2e batch al. de eerste waren van glas, en veel dunner glas als de oude gloeilampen waren. de huidige zijn met plastic gekleurde bol, weet je ook meteen de lampkleur, witte bollen is minder handig dan :P echter is het spul voor evenementen, het lijd dus best veel. heb al vaker gedacht om over te gaan op complete 1 geheel sets met laagspanning lampen. die heb je ook in een degelijke uitvoering.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Toeternietoe

Dubbelge´soleerd

Op 26 juni 2022 16:21:24 schreef Roetzen:
Ook op 3 meter hoog is het niet veilig. Stel er valt een lampje uit en iemand pakt een ladder om er bij te komen. Krijgt boven een optater en valt van de ladder...

Beetje eigen inzicht qua veiligheid mag ook wel.
Boven de 3 meter is buiten handbereik.....
Als je de ladder scheef neer zit kun je zonder lamp ook naar beneden kukelen.....

Waterdicht bestaat niet voor weinig.
Echt waterdicht is schreeuwend duur.
Als er water in ken, dan moet het er ook weer uit kunnen, dat scheelt al heel veel.
Bij prikfittingen hangen de lampen altijd, dus regenwater kan er via de fitting niet inlopen.
Ook “echte” prikkabel met prikfittingen is niet waterdicht, maar geeft nooit problemen als je het normaal gebruikt. als onderwaterverlichting in een zwembad is het ongeschikt.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
Sine

Moderator

Nee, die dingen zijn onvervalste zooi.

ElektroBOOM had een zelfde set ... voor 110V, maar dat geeft enkel nog maar minder vertrouwen in de 230V variant.

Ja, Die staat vol water.

mel

Golden Member

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Tja,

Met prikkabel is het niet anders als met andere zaken: je moet er verantwoord mee omgaan, misgaan kan er altijd wat...
(als je op de ladder klimt om een lampje in de kabel te vervangen kun je ook mis stappen en je nek breken...)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
maartenbakker

Special Member

Op 26 juni 2022 16:06:07 schreef benleentje:
Daarom heet het ook prikkabel het kan af en toe een beetje prikken ;).

[...]Ik heb het idee dat ze er nog verder ingedraaid moeten worden en dit enkel voor de foto is. Als ze goed naar beneden hangen komt daar geen water in en zijn ze nog een stukje veiliger als je op 3 meter hoogte hangt.

Misschien dat ze bij verder indraaien van IP3X naar IP4X gaan?

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Kerstverlichting of feestje die 3x per jaar aan zijn, prima ding

Permanente tuinverlichting? Waarom zou je in godsnaam van die alierommel daarvoor willen

Hoeben

Golden Member

Goed voor het milieu. Sinds we LED-lampen hebben is er nog nooit zoveel buitenverlichting en lichtvervuiling geweest. Het heeft niets geholpen.

Dergelijke prikkabel is nog niet eens geschikt voor binnen. Gewoon je verlies nemen, wegknikkeren en wat anders kopen.

Dank voor alle antwoorden, meedenkingen en negatieve opmerkingen ;) grapje.

Op de foto staat de fitting inderdaad op zijn kop, dat was voor de foto uiteraard. Dat je het metaal ziet van de lichtbron klopt, dat was ook voor de foto, bij het volledig ingedraaid zijn kan er wel degelijk water tussen komen er zit geen seal tussen. Aanraken met vinger lukt dan weer niet gelukkig.
Neemt niet weg dat er hangend geen water in kan lopen, lees, dat loopt er zeker wel in.
Nogmaals, de fitting bovenin, dus waar deze is verbonden met de kabel is al niet veilig, je ziet het koperen gebeuren zo zitten, of te wel blank metaal...

De 2 opties die ik dan heb zijn, binnenshuis gebruiken, of alle fittingen van de kabel halen en terug plaatsen met veel Polymax (bijvoorbeeld) ertussen en de bolletjes van een seal voorzien of wellicht ook Polymax.

Neemt niet weg dat er hangend geen water in kan lopen, lees, dat loopt er zeker wel in.

Vanaf de fitting naar de lamp kan er goed gemonteerd geen water inlopen water volgt gewoon de zwaartekracht.

Als er toch water inkomt gebeurt dat via de kabel kant, de kabel hangt in boogjes en vaak met de lamp op het laagste punt. Het vocht volgt dan gewoon de kabel tot het laagste punt en kan daar de lamp in. IK zie daar verder geen rubber oid om de boel af te sluiten.

Waarmee ik bedoel als je persee zou willen zou je een prikkabel best goed en veilig kunnen maken, maar dan is het weer zo duur dat je er maar weinig van verkoopt.

In de industrie zoals op shell Pernis is ook niet alles waterdicht of te krijgen. Daarom monteren we de wartels altijd onderaan en zitten er in onze aansluitdozen onderin een klein gaatje waardoor het water eruit kan. Alles is zo opgebouwd dat een klein laagje vocht nog steeds ruim verwijdert zit van de aansluitklemmen.
Toch zie ik zelden vocht in de aansluitdozen en als er vocht inzit heeft iemand anders eraan zitten te prutsen hebben ze erop gestaan op is er bv een stijgerpijp tegenaan gestoten

Maar toch even de proef op de som: 1 lamp met fitting nat gemaakt en de stekker erin, alle lampen branden gebeurd verder niets. Schroevendraaier met testlamp in het vocht gehouden op de lamp, test lampje licht niet op.
Later ook nog het lampje aangeraakt met het water erop, voelde niets.

Rare, gevaarlijke en overbodige testen doe jij! Je kritiek op deze redelijk waardeloze spullen is wel ok. Dit soort van zooi moeten ze eigenlijk gewoon verbieden om te maken. Behalve dat het onveilig is , is het eigenlijk een milieumisdaad om dit te maken en proberen te verkopen. Dit komt gewoon via een ongelukkige koper rechtstreeks op de eindeloze afvalhoop terecht

Nooit met je vingers er in. Eventuele fout lek een soortgelijke stromen zou ik ik echt op een andere manier meten. Bij TNO, KEMA en soortegelijke instituten gaan ook echt niet met hun vinger lopen meten.

[Bericht gewijzigd door Ex-fietser op 26 juni 2022 18:38:21 (23%)

Hoeben

Golden Member

Op 26 juni 2022 18:30:38 schreef Ex-fietser:
[...]Dit soort van zooi moeten ze eigenlijk gewoon verbieden om te maken. Behalve dat het onveilig is, is het eigenlijk een milieumisdaad om dit te maken en proberen te verkopen. Dit komt gewoon via een ongelukkige koper rechtstreeks op de eindeloze afvalhoop terecht

Hier gaat alleen maar meer van komen. In China telt alleen geld. Alles moet zo goedkoop mogelijke troep zijn zodat ze meer kunnen verdienen.

Erg jammer dat milieubewustzijn daar niet is doorgedrongen. Ze stoppen heel de wereld vol met afvalplastic.

bprosman

Golden Member

Vanaf de fitting naar de lamp kan er goed gemonteerd geen water inlopen water volgt gewoon de zwaartekracht.

Bij de "echte" prikkabel/buitenverlichting zit daar nog een rubber ring tussen.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Het is niet zo simpel als zeggen dat ze geen milieubewustzijn hebben. Dat er akelige, domme, onmenselijke en onveilige dingen gebeuren staat buiten kijf, maar er gebeuren ook dingen waarvan ik alleen maar kan zeggen 'Goh, ging dat hier nou maar zo goed' zoals dus de aanbouw van kerncentrales en de echte vorderingen die ze boeken op het gebied van thoriumcentrales.
Ook zijn ze (mijn inziens wat te) radicaal bezig om in grote steden benzineauto's te verbieden. Ik zie elektrische auto's niet echt als dé oplossing, maargoed. Het is een poging, en ze doen het niet zomaar.

Netsteker van een directe china import kerstverlichting... Dopje van de achterkant kan je er zo af wippen.
Steker'pennen' lijken van aluminium met een gekleurd laagje en zijn met je pink te verbuigen.
De draadjes zijn flinterdun, en met je nagel zou je de isolatie gemakkelijk door kunnen prikken.

Als je iets veilig wil hebben uit China, koop het dan via een importeur die in ieder geval íets van quality control doet zoals Velleman. De bouwmarkten doen dat niet zelf, maar huren bureaus daarvoor in. Glipt wel eens wat door de mazen van de controle, maar het is altijd nog een niveautje hoger dan van directe china import.

Toeternietoe

Dubbelge´soleerd

Op 26 juni 2022 19:30:53 schreef Hoeben:
[...]

Hier gaat alleen maar meer van komen. In China telt alleen geld. Alles moet zo goedkoop mogelijke troep zijn zodat ze meer kunnen verdienen.

Erg jammer dat milieubewustzijn daar niet is doorgedrongen. Ze stoppen heel de wereld vol met afvalplastic.

Wij zijn het die hun rotzooi kopen........

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Dit soort van zooi moeten ze eigenlijk gewoon verbieden om te maken. Behalve dat het onveilig is , is het eigenlijk een milieumisdaad om dit te maken en proberen te verkopen.

Volgens mij mochten die prikkabels al niet meer en is kopen dan op zich al een overtreding. Echter die Chinezen doen niets fout ze zijn geen importeur.

eigenlijk een milieumisdaad om dit te maken en proberen te verkopen.

Geld dat niet voor bijna alles wat wij kopen? Dan plegen Samsumg en Apple net zo goed een milieu misdaad, ze maken producten die gemiddeld maar 3 jaar gebruikt worden.
Ik zie miljeu misdaad dan eerder in veel action meuk wat vaak helemaal niet gebruikt word of producten die zo slecht zijn dat ze na 2x gebruiken kapot zijn. In dat licht gezien geeft die kabel gewoon licht, werkt het en kan je het vele jaren gebruiken.

Is het de schuld van de fabrikanten dat ze zoveel (rot)zooi produceren of ligt het aan ons de consumenten die er verslaaft aan zijn? Als het een milieu misdaad is zijn we gewoon allemaal schuldig en iedereen opsluiten :) dan zijn we gelijk van het huizen problemen, het stikstof probleem enz af ;).

Hier gaat alleen maar meer van komen. In China telt alleen geld. Alles moet zo goedkoop mogelijke troep zijn zodat ze meer kunnen verdienen.

Erg jammer dat milieubewustzijn daar niet is doorgedrongen.

Noem eens 1 willekeurige fabrikant die het niet om het geld gaat? Was Philip Morris dan zo goed? Als een Europese fabrikant iets slechts maakt kan hij snel last krijgen van boze klanten de EU of eigen regering instanties die aan de bel gaan trekken dat is het enige waarom het hier niet meer gebeurt. HEt is wel makkelijk de Chinees er de schuld van geven maar geschiedenis van grote Amerikaanse bedrijven tonen ook wel aan dat daar soms geen enkele bewust zijn voor de mede mens is.
Het is wel waar dat chinezen minder morele of ethische bezwaren hebben dan een gemiddelde Europeaan maar het is niet allemaal hun schuld

[Bericht gewijzigd door benleentje op 26 juni 2022 19:51:39 (27%)

De fabrikant is degene die de 'Koop nu dit nieuwe flitsende ding' en de 'Oh kijk hoe goedkoop! Dit kun je zó meepikken voor een paar euro'-impulsen aanwakkert, en draagt dus enige verantwoordelijkheid.

De consument heeft de mogelijkheid om weerstand te bieden tegen die manipulatie, en draagt dus óók verantwoordelijkheid. Maar niemand is perfect, en de manipulatie om steeds maar wat nieuws te kopen is krachtig.

Kortom: beide dragen verantwoordelijkheid, en je kan niet van mensen verwachten dat ze overal maar weerstand tegen kunnen bieden.

en draagt dus enige verantwoordelijkheid.

In mijn ogen zijn de importeurs degene die de meeste verantwoording zouden moeten hebben. Zei zijn voor de meerderheid juist degene die aan de Chinezen vragen om goedkopere producten. Ik denk niet dat er op ali of ebay op de schaal word verkocht als grote importeurs voor bv lidle action, gamma, blokker, enz.

verwachten dat ze overal maar weerstand tegen kunnen bieden.

Daar heb je helemaal gelijk het ligt tegenwoordig in elke winkel(staat). Maar dat is op de ene of ander manier ingevoerd en zit dus een CE verklaring op dat geld niet voor ali of ebay. Dus daar kan je nog wel een iets grotere troep verwachten.

Hoeben

Golden Member

Op 26 juni 2022 19:42:17 schreef benleentje:
[...]Noem eens 1 willekeurige fabrikant die het niet om het geld gaat? Was Philip Morris dan zo goed? Als een Europese fabrikant iets slechts maakt kan hij snel last krijgen van boze klanten de EU of eigen regering instanties die aan de bel gaan trekken dat is het enige waarom het hier niet meer gebeurt. HEt is wel makkelijk de Chinees er de schuld van geven maar geschiedenis van grote Amerikaanse bedrijven tonen ook wel aan dat daar soms geen enkele bewust zijn voor de mede mens is.
Het is wel waar dat chinezen minder morele of ethische bezwaren hebben dan een gemiddelde Europeaan maar het is niet allemaal hun schuld

Ik heb de laatste jaren projecten gedaan bij meerdere bedrijven echt naar milieu en verantwoordelijkheid keken. Je kunt het best goed doen en geld verdienen. Je verdient geen geld door dingen slecht of smerig te maken. Je verdient geld door intelligent te werken.

Inderdaad is de vraag van hier wel zeker een oorzaak. Maar de Chinees maakt ook troep voor de eigen markt. Het bewustzijn is er niet.

Dit doet me weer denken aan een advertentie die de elektro leraar liet zien van een elektrische grasmaaier waar stond (met 20 meter Kema goedgekeurd snoer). De machine zelf was niet goedgekeurd, je kan er altijd het snoer mee doormaaien.

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?

Het EU beleid is vaak niet echt logisch te verklaren en soms ook ronduit lachwekkend.
Goed voorbeeld is de regelgeving rond hoe krom bananen en komkommers mogen zijn... :) (is onder publieke druk wel later versoepeld)...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Gisteren de kabel uit de fitting gehaald en vol gespoten met Polymax en weer samengevoegd, ziet er goed waterdicht uit.
Rond het bolletje ook een randje gelegd en erin gedraaid.
Vanmorgen kon ik het bolletje er weer gemakkelijk uit draaien, dus het kleeft gelukkig niet te hard maar zier er ook waterdicht uit.

Proberen om zoiets geheel af te sluiten is meestal geen goed idee.
Dat lukt toch niet, en vocht wat binnendringt kan er nu helemaal niet meer uit. (en vreet alles dus nog harder weg...)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Maar de Chinees maakt ook troep voor de eigen markt. Het bewustzijn is er niet.

Dat is waar zelf hebben ze een hoop troep. Het bewust zijn is er wel en ze maken er ook veel goede dingen. De kleine Chinees heeft ook niet echt de luxe om keus bewust te zijn die moet ook maar overleven.

Zoals ik al eerder zei doe we het hier zoveel beter en is een autodealer wel zo betrouwbaar? Overal waar geld verdient word zitten er gewoon slechte mensen tussen. In China is dat een heel stuk meer maar er zijn er ook de meeste van.

Maar als je daar bv een keukentafel gaat bekijken dan zie je pas echte mooie tafels, ingelegd met natuursteen in de mooiste ontwerpen, kleuren en decoraties, dat vind je hier weer bijna niet. Ook qua gordijn stoffen is het veel mooier dan je hier zal vinden.