Vaatwasser Bosch Logixx doet niets meer

Kosten en moeite? Zijn de korven mooi? Niet weggeroest? Hoe ziet de motorruimte er uit? Netjes of ravage?
Als alles er nog goed uitziet kan het mss nog meevallen. Hoe goed ben je met schema's? Mss dat je daarmee verder kan. Via deze weg stukje per stukje het probleem proberen oplossen is arbeidsintensief. Een goed planlezen kan veel werk schelen.

I learn from the mistakes of people who took my advice
jerome

Golden Member

Als ts zijn meetpennen eerst eens in een werkend wdc stopt, zijn de eerste twijfels al weg. Er is maar 1 gegeven bekend en dit blijkt dus ook nog twijfelachtig te zijn. Het probleem met Bosch bordjes is ook vaak het doorslaan van een triac die op zijn beurt de processor mee neemt. TNY(278) voeding is bij deze dan niet stuk en toch blijft de machine dood. Heb er hier zo nog 2 liggen voor wisselstukken, want herstellen is onmogelijk in dat geval.

Alvast bedankt voor de feedback allemaal.

Aan het ingangsblokje van de van de aansluitkabel van de vaatwasser heb ik 240V AC gemeten, dus het stopcontact werkt perfect (had ik ook met een ander toestel getest).

Op de print tussen de soldeerpinnen van de voedingsfiche heb ik 140V AC gemeten, dus met de fiche ingeplugd. Ik zal de voedingsspanning nog eens meten op de aansluitfiche zonder dat deze op de print zit. Welke spanning zou ik dan moeten hebben?

@EricN : De machine ziet er nog super netjes uit zowel de kuip als het motorgedeelte (je zou helemaal niet zeggen dat die machine 15 jaar oud is). Een schema lezen kan ik wel, maar ik heb en vind er geen. Zou jij er een kunnen doorsturen aub?

[Bericht gewijzigd door Jan_Mechelen op 20 juli 2022 09:57:27 (21%)

I learn from the mistakes of people who took my advice

@EricN : Zeer hard bedankt voor de schema's

Het is nu al duidelijk dat de spanning die ik gemeten heb op de print niet de voedingsspanning is. Nu moet ik aan de slag om de schema's uit te puzzelen en alles wat verder uit te meten.

Ik kom binnen enkele dagen terug met feedback.

Aan/uit schakelaar los doorgemeten en een van de drie schakelaars in dit blokje doet niet meer mee en is dus stuk.

Omdat ik 100% zeker wilde zijn dat dit het enige probleem is heb ik de drie contacten overbrugd in de fiche naar deze schakelaar, maar als ik dan de machine dan onder spanning zet gebeurt er niets (geen geluid, display licht niet op).

Volgens mij is er dan nog iets anders stuk maar heel zeker weet ik dit niet.

De derde is een impuls om signaal nr de print te geven. Geen houdkontakt dus

Edit: als de 230vac tot aan de print komt is het tijd om de reeds geleverde tips van de voedingschip na te kijken.
Dus eerst 230 tot aan de print volgen. Dit ok, dan print open maken en een uitgebreide fotoreportage maken met gefocuste foto's.

[Bericht gewijzigd door EricN op 21 juli 2022 13:05:31 (62%)

I learn from the mistakes of people who took my advice

De aan/uit schakelaar werkt dus zoals het hoort. Als ik de knop ingedrukt houd maakt de derde schakelaar ook contact.

Vermoedelijk komt de 230vac dus wel tot de print, maar het is mij nog niet helemaal duidelijk op welke fiches ik dit het beste meet (ik vermoed N op fiche op adres 30 en L1 op fiche op adres 37). Zal nog eens proberen nu ik weet dat de aan/uit knop toch ok is.

Alvast bedankt,
Jan

Er komt 230vac aan de print!

Waarschijnlijk is deze dus stuk, maar ik zie nergens een mogelijk probleem.

Meet eens of die 100ohm weerstand nog goed is.

I learn from the mistakes of people who took my advice

Spanning komt toe op 10/1 en 11/2. Meet ohms tss stekkerpen en 1 vd 2 en dan andere stekkerpen en andere aansluiting. Met schakelaar aan uiteraard.

I learn from the mistakes of people who took my advice

Beste EricN,

De spanning had ik inderdaad gemeten tussen die pinnen die jij aangeduid hebt.

Ik heb de weerstandswaarde gemeten en die is oneindig, dus die weerstand is waarschijnlijk stuk (weerstand niet los gesoldeerd, maar bij oneindig maakt dit volgens mij niet uit).

Ik heb wel weerstanden van 100 Ohm, maar die zijn kleiner dus ik vermoed dat die minder vermogen aankunnen. Weet jij welk vermogen deze weerstand heeft?

Alvast bedankt voor al je moeite,
Jan

als die weerstand stuk is, dan is er wrs meer kapot. dat tny ic maakt veel kans..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Die vaststelling wil zeggen dat de voeding chip stuk is. De TNY264gn. De 100ohm 2(of 3) watt is een veiligheidsweerstand. De zekering als het ware. Bij deze toestellen is het meestal zo dat beide vervangen de zaak oplost. Met wat geluk is er niet meer aan de hand. Voor een 5a10€ is de zaak rond. Even de drain source ohms(blauwe pijlen) nameten vh ic en de daarrond liggende diodes. (blauwe cirkels).

I learn from the mistakes of people who took my advice
jerome

Golden Member

De weerstand zal 3Watt zijn, maar doet ook dienst als zekering. Dus zeker geen gewone weerstand erin zetten. Meet ook de weerstand van de TNY, van de pen die afgezonderd staat naar 1 van de tegenoverliggende. Weerstand moet oneindig zijn of worden na een poosje. (edit: te traag :-) )

De drie diodes zijn nog goed en de weerstand van de TNY is oneindig.

Ik zal dus proberen die TNY264GN en die weerstand te vervangen. Weet iemand de specificaties van die weerstand en waar ik die dingen best online kan bestellen?

Tny oneindig tss de pijltjes? Mmmm. Hopelijk is het dan opgelost met de 2 te vervangen. Meestal meet je dan laagohmig.

Wat je kan doen is het eenzame pootje vh ic. Rechtse pijltje, los leggen en een weerstand van 100 ohm vervangen. Ter test dus mag ook een huis keuken en tuinmodel van 1/4 watt zijn. Zo weet je dat er verder geen sluiting is in het circuit en zijn de kansen vd 2 onderdelen te vervangen en succes te hebben groter.

I learn from the mistakes of people who took my advice
jerome

Golden Member

Wist niet dat de pinout verschillend kon zijn bij TNY type's onderling. Vandaar dat ik eerder "tegenoverliggend" schreef. Had me gebaseerd op een Bosch bordje met een 278GN. Sorry :-(.

@ErikN : Heb de TNY nog eens ohms doorgemeten en bekom 47,5k (oneindig als ik de probes omwissel, dus blijkbaar is de polariteit belangrijk).

Als ik je goed begrijp voor de test: vrij pootje van TNY losleggen (of afknippen - ic is toch stuk) en de fuse-weerstand van 100 Ohm vervangen door een gewone. Dan 230 vac aanleggen aan de print. Moet ik dan iets meten?

Ja. Prima begrepen. Minuutje spanning erop. Dan terug spanning er af. Nu wel opletten!!! De grote elco heeft nu 310v lading. Dat prikt!! Als de spanning vd elco weg is (kan lang duren daar er geen verbruiker meer is) even nameten of de 100ohm gesneuvelt is. Indien ok dan beide onderdelen bestellen.

I learn from the mistakes of people who took my advice

Beste ErikN : Test gelukt!

Nu nog een webshop vinden waar ze beide componenten verkopen. Weet jij er een?

Mechelen? Als in de stad? Zit die in de Stassaertstraat of Katelijnestraat daar nog?

I learn from the mistakes of people who took my advice

Ik woon idd in Mechelen ;-).

Joenit doet dit niet meer en Atys is met congé denk ik (+ slechte openingsuren voor mensen die fulltime werken).

De TNY vind ik wel bij Reichelt, maar de 100R fuse-weestand is daar out-of-stock.

jerome

Golden Member

Ze hebben dat idd niet overal. Ook hier in de plaatselijke zaak volgen ze het niet. Als de plaats het toelaat gebruik ik een draadgewonden 5Watt daarvoor. Onderbreken ook zonder vuurwerk als er iets fout gaat.

Hallo iedereen,

Na aankomst uit China de TNY264GN en fuse weerstand geplaatst en de machine doet het weer. Hopelijk voor een tijdje.

Ik wil hier iedereen uitdrukkelijk bedanken die geholpen heeft en EricN in het bijzonder want zonder hulp lag dit toestel nu in het afvalpark.

Ik heb nog 9 stuks TNY264GN en 100 Ohm fuse weerstand over waarmee ik misschien iemand anders nog kan helpen.

Thx,
Jan