Atag HI511M tikt hoe open

Mijn Atag HI511M inductiekookplaat geeft al tijdje trillend geluid onder de pannen. Nu doet de grote pit het helemaal niet meer, dwz de indicator knippert alsof hij geen pan detecteert en geeft om de seconde of zo een tik. (Wellicht dat hij zo kijkt of er pan op staat.)

Nu wilde ik hem open maken, maar dat is niet een kwestie van de schroven los. Het lijkt erop dat je de lippen in de behuizing terug moet buigen, maar dat komt me zo vreemd over, vandaar eerst die vraag maar eens.

Als iemand schema en/of meer info heeft is dat natuurlijk ook welkom. Zoals altijd komt het ongelegen, alternatief is nergens op voorraad en we hebben over een week feest waar we niet zonder alle pitten kunnen... (Hij is uit 2004, dus op zich geen probleem om te vervangen, maar gezien inbouwmaat atag enige optie en levertijd van 6 weken...)

Dank!

René

Is al eens voorbij gekomen... https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/2142900#2142900
(genoemde 'vijsjes' zijn Belgische schroeven... ;) )

[Bericht gewijzigd door Arco op 19 augustus 2022 16:56:20 (22%)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Dank, ik had gezocht, maar kon niets vinden. Dom dat ik het niet met een spatie geprobeerd heb |:( .

Maar als ik de schroeven los maak komt hij juist niet los. Het lijkt erop dat de metalen bak kan schuiven in het horizontale vlak, maar lukt niet. Ronsom zijn lipjes naar binnen gedrukt als een soort weerhaken, uit het andere verhaal lijkt het dat je die niet hoeft te vervormen. Ik wil ook niet teveel kracht gebruiken - een gebroken glasplaat is ook EOL...

Je moet iets meer kracht zetten, nee geen dikke schroevendraaier of koevoet er tussen, dan breekt de plaat!!

Inmiddels weet ik dat je die lipjes terug moet buigen, anders gaat hij niet open. Ook dat je hem 'normaal' neer moet zetten, dus glasplaat boven.

De drie printen lijken exact hetzelfde, maar weet niet of de firmware verschilt. Voor de rechtse grote pit met dubbele ring kan de detectie anders zijn dan voor de andere zones, waar het per print twee volledig aparte zones zijn.
Q1 en Q2 lijken transistoren, gezien de aanduiding B, C en E bij de pootjes op de print. Nog niets aan gemeten.
Dit voor wie zelf ook nog eens op HI511m of hi 511 m zoekt in het forum en hier terecht komt..

Print rechts en mdden verwisseld, nu doen de twee middelste pitten het niet en de dubbele grote wel.
Omdat beide middelste pitten het niet doen (Pan wordt niet gedetecteerd, indicator blijft knipperen. Soms hoor ik tikje van relais) denk ik dat ik de relais als probleem kan uitsluiten. Tenzij beide relais zodanig rotte contacten hebben dat beide het niet meer doen.

Nog wel wat aardige links gevonden voor wie hier zoekt:
https://www.eevblog.com/forum/repair/cepem-ix3-induction-hob-power-boa…
heeft deel schema getekend. en ook
http://sebire.philippe.free.fr/page_plaque_induction_thermor.htm
Goede uitleg in http://sebire.philippe.free.fr/Thermor_ENG-1.pdf

Ik zie niet hoe de pandetectie werkt, dus geen idee wat er kapot zou kunnen zijn. Soldeerverbindingen zijn allemaal heel dik in orde. Brug heeft geen sluiting in de diodes.

Iemand idee? Of nog oude kookplaat liggen met dezelfde print?
Hij is van Brandt, type 7942-2391 en zit in veel kookplaten van vóór 2004.

Murphy is bezig, want we hebben hem zaterdag heel hard nodig. Nieuwe kookplaat in deze breedte is niet voor week 37 leverbaar:(.