Diode meten?

kweenie hoor. Als je twee diodes zoekt die identiek moeten zijn dan ga je geen zooi ongestempeld afval wat van slechte tot onbruikbare bevat, gaan uitzoeken.
Zelfs als je ze goed meet, en de spanningen komen overeen zegt dat nog niks over het hf gedrag. Als het ongestempelde zooi is, kan de ene best 30 MHz halen op zn sokken en de andere kan het al laten afweten bij 10 kHz.
Het verraderlijke is dat het misschien niet meteen zal blijken, maar onder bepaalde omstandigheden van amplitude en frequentie verschillen gaat vertonen.
en dus meetfouten geven.Ook de capaciteit speelt een rol, en die kan bij verschillende types aardig verschillen.

Als je enkele nieuwe koopt is de kans bijna 100% dat je exemplaren uit dezelfde batch krijgt die quasi identiek zijn.

Ze zullen onderling zeker minder verschillen dan zelfs 2 zelfde types uit de voorraad met verschillend merk, herkomst of productiedatum.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.
maartenbakker

Special Member

Nieuw of uit dezelfde batch is geen garantie!

Ik heb voor gebruik in Vestelvoedingen wel eens diodes zitten selecteren op Vf en daar zit toch echt wel onderling verschil in.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Wat nog beter is om diodes door te meten zoals de meneer in de video laat zien is om de signaal generator (sinus generator-meetzender) daarvoor te gebruiken.
En dat is zeker het geval voor als je diodes gaat gebruiken voor onder de 30MHz. Aangezien de meeste meetapparatuur toch niet hoog genoeg in frequentie komt als 30MHz.

"tijd" is een interpretatie van een bepaald moment op een bepaalde schaal. Het begin van tijd is ontstaan na het begin van het universum. Buiten het universum bestaat er geen tijd, het is slechts een dimensie.
Henry S.

Moderator

Op 26 september 2022 16:37:58 schreef rob007:
Hallo allemaal,

nog weer heel eventjes een andere vraag?

Een amateur( GEEN PIRAAT! deze keer! ) vroeg mij om 2 gelijke diodes voor een staande golf meter.
Hij had diodes iets als 1SS . . gloof ik dat hij zij en die heb ik niet,
MAAR ik heb wel destijds een zakje diodes gekocht die * somige * best wel goed zijn voor HF.

Om welke meter gaat het? In dergelijke meters worden meestal geen gematchte diodes gebruikt, daar zijn de instelpotmeters voor.

En meestal is een BATxx een goede vervanger.

Het zakje betrof ongemarkeerde diodes en ook een stel die stuk waren.
( het zakje koste niet veel dus dacht zie wel wat het is en zodoendes…)

Hier ben ik het met GD eens: Weggooien, is zonde van je tijd.

Wat germaniumdiodes betreft: Goud-puntcontactdiodes kunnen nog van pas komen, die dingen hebben heel weinig capaciteit. Voorzichtig zijn met uitsolderen, germanium kan weinig warmte verdragen. Sommige types zijn nog wel op een radiomarkt te vinden (zoals de *AAZ17 - 5 voor €1.-), van de 1N60 zijn ook tonnen gemaakt :+

AA143 (eventueel BAT83) is een aanrader voor AM radio's.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Op 26 september 2022 21:30:46 schreef Henry S.:
[...]
Om welke meter gaat het? In dergelijke meters worden meestal geen gematchte diodes gebruikt, daar zijn de instelpotmeters voor.

Klopt, maar je wilt toch wel diodes die zo goed mogelijk gelijk zijn. Zonder ze te gaan echt matchen zoals bij gepaarde transistoren zei ik al.

De beste keus in dat opzicht zijn diodes die je gelijktijdig koopt.
de tweede keus zijn dezelfde types van onbekende herkomst.
Maar ook die zullen nog voldoende gelijklopend zijn.

Diodes van verschillende types dooreen gebruiken is dan weer knoeiwerk.

En ongestempelde dump rotzooi uitzoeken is gewoon not done.

Al kun je dan de doorlaatspanning meten, je weet niks over de sperspanning en dissipatie. Die kan bij een afkeurpartij van de productie wel veel te laag zijn.
En de bruikbare frequentie kun je met een universele meter ook al niet meten en de junctiecapaciteit evenmin.

Germaniumdiodes zijn een goede optie, maar nieuw soms moeilijk te verkrijgen en stokoud. Temperatuurgevoelig, lekken, sommige germaniumhalfgeleiders gaan wel degelijk stuk na lange tijd.

Als je ze toch liggen hebt kun je ze proberen, zoniet, waarom moeilijk doen als modernere componenten vlot verkrijgbaar zijn voor weinig geld die het minstens even goed en zelfs beter doen? Nostalgie heeft ook zn grenzen.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Nostalgie heeft ook zn grenzen.

Precies. Als je een oud apparaat zoals ik onlangs een Philips voeding met germanium torren repareert is het handig om er een germanium tor in terug te zetten. Voor Silicium moet je soms wat dingen aanpassen. Is ook nog wel te doen maar voor ik dacht 2,- vond ik een transistor bij radio Twente in Denhaag.
Maar hier zijn er blijkbaar genoeg goede diodes te verkrijgen met een lage Vf en dan zou ik ook nooit voor germanium gaan.

En ongestempelde dump rotzooi uitzoeken is gewoon not done.

Al kun je dan de doorlaatspanning meten, je weet niks over de sperspanning en dissipatie. Die kan bij een afkeurpartij van de productie wel veel te laag zijn.
En de bruikbare frequentie kun je met een universele meter ook al niet meten en de junctie capaciteit evenmin.

Ik heb een bakje met ca 200 diodes die lijken op een 1N4148. Natuurlijk zou ik er een aantal kunnen meten en er ook een paar aan destructieve testen onderwerpen maar dan nog twijfel ik of ze allemaal even goed zijn. Theoretisch is alles te meten ook junction capaciteit of hoe ze snel ze zijn bij het wisselen van polariteit. Misschien een keer doen als een diode 10.000.000 per stuk gaan kosten ;). Het ligt gelukkig niet in de weg. GD heeft gewoon gelijk als er geen type nummer , codenr of markering opstaat weet je er niets van en moet je het ook niet gebruiken in een schakeling. Leuk om 20 cent uit te sparen en dan vervolgens 1 uur aan het fout zoeken te zijn naar een vage storing die nu en dan eens opduikt.

Op 27 september 2022 00:09:00 schreef benleentje:
[...]Precies. Als je een oud apparaat zoals ik onlangs een Philips voeding met germanium torren repareert is het handig om er een germanium tor in terug te zetten. .

het gaat hier niet om Ge torren, maar Ge puntcontactdiodes. Tuurlijk zijn die dingen oud, maar heb er nog nooit eentje defect gehad door veroudering. (wel door mishandeling.. :-) )

En die puntcontactjes zijn ondanks de bat diodes, nog steeds interessant voor HF experimenten. Ze gaan héél hoog in frequentie en bezitten een lage eigencapaciteit.

mel

Golden Member

Geranium heeft als voordeel dat de voorwaartse spanningsval kleiner is.Maar ik zou gewoon silicium gebruiken.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Zou het mogelijk niet beter zijn om een paar van die dioden parallel te zetten, om zo de afwijking/spreiding van de diode karakteristiek vlakker te krijgen of te compenseren?

"tijd" is een interpretatie van een bepaald moment op een bepaalde schaal. Het begin van tijd is ontstaan na het begin van het universum. Buiten het universum bestaat er geen tijd, het is slechts een dimensie.
Bapaktus

Special Member

Ik heb deze discussie niet geheel gevolgd.
Maar Rob, heb je wel eens gedacht aan Microwave dioden?
!N21, 1N23 of andere typen?
Deze zijn wel kwetsbaar.
ruud

Op 27 september 2022 09:08:06 schreef Martin V:
Zou het mogelijk niet beter zijn om een paar van die dioden parallel te zetten, om zo de afwijking/spreiding van de diode karakteristiek vlakker te krijgen of te compenseren?

Zou het niet beter zijn de regels van 'good practice" te volgen ipv met allerhande slimmigheidjes iets met weinig toegevoegde waarde te willen simuleren waarvan je de resultaten niet volledig kunt inschatten. Een meetinstrument moet je in de eerste plaats kunnen op betrouwen. Experimenteren is leuk, maar hier overbodig.

@bapaktus, zou heel goed kunnen, maar die 1N23 zijn speciaal ontworpen als x en s band radar mixer diodes. Het zijn Silicium puntcontactdiodes, een niet zovaak voorkomend diode soort. En ze zijn doorgaans ook al 40j+. En erg kwetsbaar voor statische elektriciteit. Dus als ze uit hun antistatische verpakking gehaald los in je plastic schuifje "diodes allerhande" liggen...
en zonder voorzorgen gehanteerd worden..

Je zou alweer heel wat moeten experimenteren. Bovendien zijn ze specifiek gemaakt om in een golfpijp n te pluggen en makkelijk te vervangen.Ze gingen nogal eens stuk als een schip in de haven de jouwe passseerde met werkende radar. Dan kon de boordtechnicus of marconist ze direct zelf vervangen.

De relatief grote metalen contactvlakken zou je om te solderen vrij heet moeten stoken, wat ze mogelijk niet overleven.Misschien zijn ze ook in andere behuizingen te verkrijgen.

Maar waarom moeilijk doen als geschikte diodes vlot en goedkoop te verkrijgen zijn.

@Kris van damme, klopt, Ge diodes kun je nog mooi mee experimenteren, maar
Waarom moet je die absoluut gebruiken als er vlot verkrijgbaar goedkoop en minstens even goede recentere componenten bestaan. Tenzij je er een voorraadje liggen hebt.
Moderne radios en communicatieontvangers om maar iets te noemen, zit daar nog germanium in? zoniet, zegt dat genoeg.

@Benleentje : je kunt natuurlijk de capaciteit van diodes uitmeten als je voldoende kennis hebt en de juiste instrumenten, en heel goed oplet.
Met een universele meter lukt dat vast niet. De capaciteit van je snoeren is al te groot, en vergeet niet dat elke diode ook in zekere mate een capaciteitsdiode is. Dus de meetspanning heeft invloed op de dikte van de sperlaag en dus de capaciteitswaarde. Bij sommige universele meters is de wisselspanning voor capaciteitsmeting gesuperponeerd op een dc spanning.

@Rob007, laat je vriend goedkoop wat geschikte diodes kopen, ze zullen dan zonder meten en uitzoeken wel voldoende matchen en gooi die ongestempelde rotzooi weg. Die brengen alleen onverwachte problemen en ergernis mee.
Ze zijn niet enkel ongestempeld en daardoor onbekend, maar zijn net omdat ze niet voldeden ongestempeld en als dump verkocht.
Ik heb me 40 jaar geleden ook nog laten vangen door de schreeuwerige Tandy reclame.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.
Bapaktus

Special Member

Van grotendikken.

@bapaktus, zou heel goed kunnen, maar die zijn speciaal ontworpen als x en s band radar mixer diodes. Het zijn Silicium puntcontactdiodes, een niet zo
vaak voorkomend type.
Je zou alweer heel wat moeten experimenteren. Bovendien zijn ze gemaakt om in een golfpijp te monteren in een speciale behuizing en gezien de kwetsbaarheid en de grote metalen contactvlakken zouje ze om te solderen vrij heet moeten stoken, wat ze mogelijk niet overleven.Misschien zijn ze ook in andere behuizingen te verkrijgen.
Maar waarom moeilijk doen als geschikte diodes vlot en goedkoop te verkrijgen zijn.

Klopt, ik zelf heb als zendamateur veel apparatuur gebruikt en gemaakt waarin ik deze dioden gebruikte op 10 GHz als . Het z.g. "loodgieterwerk". Zelf gemaakte Magic Tee Mixers van messing meubelpijp. Ik heb er nog een aantal van liggen.
Zie https://www.jendela.nl/PA0ROJ.html
ruud

@Bapaktus, mooie foto, maar hier gaat het niet om 3-10 GHz, maar 3-30 MHz. Duizend keer lager in frequentie. Tenzij Rob er een zwik van liggen heeft, wat gezien de specifieke toepassing onwaarschijnlijk is, zou ik toch opteren voor een koppeltje nieuwe BATxx, zelfs zonder ze vooraf grondig uit te meten.
Vermits het ook niet zooo nauw steekt. Je moet naderhand toch je meter adjusteren. En die halen met gemak 50 MHz. (en misschien nog wel 85 MHz :-) )

Er zijn in dit frequentiegebied nog tal van bruikbare kleinsignaaldiodes, maar zeker niet de trage types zoals de1N400x.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Hallo Beste Mensen Allemaal,

het kwaad is al geschied, de diodens zijn naar de amateur!
Echt kwaad kon het niet, in het ergste geval doen ze niet genoeg.
Als het er in zit zou hij nog vertellen hoe het gegaan is! ( we zien/horen het wel! )
Henry ik denk wel dat ze voldoen hoor! Ik heb nog verschillende diodens zitten meten,
(heb een doosje met echt allerlei diodens)
die ik gegeven heb behoren tot de beste wat ik er van kon maken dan!

De TIP van Thevel
Daar ga ik naar kijken! Misschien koop ik er wat en nog wat ander spul gezien dus… komt goed!

Maar zoals gezegd ik vind het leuk om om veldsterkte metertjes te maken maar dan simpel he,
Geen mooie kastjes allemaal NIKS daarvan!
Stukje printplaat VU metertje of oud Ma metertje uit kapotte staandegolf meter of zo iets…
simpel condensatortje over + en – 1 OF twee diodes en….
Laatst had ik voor 200+MHz metertje nodig maar die Dipmeter is zo lomp en dus –
klein VU metertje diode trimmertje en een haarspeld -
en met dipmeter kijken waar die zat en zo… knutselen we maar wat aan ( heerlijk om te doen! )

VrGr Rob

Als ik je erger, lees en schrijf hier dan niet?

Rob, Rob...Ik vraag me af waarom je eigenlijk raad vraagt en waarom we eigenlijk moeite doen je iets bij te brengen?
Je drijft toch gewoon stug je eigen gedacht door.

Geen wonder dat je al vele jaren ter plaatse blijft trappelen zonder ook maar iets bij te leren.

De groetjes, tot over 10 jaar, als je een frisse vraag stelt over een oscillatortje met een OC71. Dan probeer ik het nog eens :-)

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.
mel

Golden Member

GD: Maak dan gelijk iets met een buis, dat is de stand der techniek toch?
>:)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

die rob toch heeft die al eens een project afgewerk? 100 projecten te samen op een jaar?.ik ben al blij met 1 project op jaarbasis maar dan ook 100 % afgewerkt.

Ik denk dat de bevriende amateur beter zijn eigen 1SS.. diodes gebruikt had, die gingen ruimschoots voldoen voor dit frequentiegebied, ook zonder te matchen.

Laatst in Napels een mooi schilderij gezien van Breughel. 'De lamme helpt de blinde' zou een mooie titel voor dit topic geweest zijn.

Ik hou maar eens op voor Henry S weer uit zn krammen schiet, maar geef toe, mijn oprechte on-topic poging om te helpen heeft evenmin wat bijgebracht als wat terecht off-topic getreiter.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.
blackdog

Honourable Member

Hi, :-)

Veel wordt er gepraat over welke diode er het meeest geschikt is voor de staande golf meter, natuurlijk is het frequentie gebied van belang.
Maar hou ook bij het selecteren van de dioden met de temperatuur gevoeligheid.

Als je met een DMM meet die een een diode functie heeft, houd de diode eens goed vast en laat hem dan eens los, als je daar geen rekening mee houd van wat de dan ziet,
dan heeft het selecteren niet zoveel zin.
Dit effect god zichtbaar bij een 1N4148 of zijn familie, maar ook bij de Germanium of Schottky is dit zichtbaar.

Dus zeker niet de diode ergens in solderen en dan meten, ik heb een klemmetje waar ik de diodes in plaats, wacht even en doe dan de meting als de drempel waarde stabiel geworden is.
Op een van mijn multimeters kan ik de meetstroom omschakelen tussen 1 of 0,1mA in de diode stand.
Ook al heeft je DMM geen diode stand, het weerstand bereik is gewoon de zelfde stroombron, kijk in je handleiding welke stroom er voor welk weerstand bereik gebruikt wordt.
Dan kan je met een tweede meter de drempelwaarde aflezen, dit omdat de meter op het Ohmbereik vaak niet de goede waarde aangeeft(dit vaak afhankelijk van het meetbereik)
De stroom hoeft natuurlijk niet precies zeg 1mA te zijn, ergens tussen de 0,1 en 5mA is mooi zat voor je selectie proces, laat de Ohm meter niet op Auto staan!

Van Silicium is voldoende de vinden wat de temperatuur gevoeligheid betreft, van de Schottky en Germanium ben ik niet helemaal zeker.
Silicium is rond de de 2,1mV/C°
Germanium is rond de 2,5mV/C°
Schottky is rond de 1,45mV/C°

Verder is en aandachtspunt de veilige spanning die de diode mag hebben, let op dat er dioden bij zijn, die maar die maar 30V aan kunnen.
Dan ga je dus mooi de mist in als je een zender zou hebben die een wat groter vemogen heeft, natuurlijk afhankelijk van het schema dat gebruikt wordt.

Nog een puntje van aandacht, vooral als een Germanium diode gebruikt wordt, stook ze niet te heet!
De dioden kunnen na het solderen dan niet meer de zelfde drmpelwaarde hebben of ze zijn gewoon gammel gestookt.

Groet,
Bram

Existence, well, what does it matter? I exist on the best terms I can... Heart and soul, one will burn
RAAF12

Golden Member

Op 27 september 2022 17:21:40 schreef blackdog:

Nog een puntje van aandacht, vooral als een Germanium diode gebruikt wordt, stook ze niet te heet!

Si was max 125 en Ge max 90 graden Celcius meen ik me te herinneren. In oude bladen werd ook vaak geschreven knijp een pincet op de draad om de warmte af te voeren tijdens het solderen. Later bij Si stond dat er niet meer bij. /OT Nou zat ik even te bladeren in een oude RB online en viel me op dat ze het daar over emissorvolger hebben. Terwijl we toch meestal emitter gebruiken. How come?

https://www.encyclo.nl/begrip/emissor
emitter wordt zowel in NL als engelsprekende landen gebruikt.

Voor de aanbidders van Germanium die de lage Vf vooropstellen wi ik nog opmerken dat dit enkel opgaat voor zeer kleine stroompjes. iets van 100µA-1mA.

Bijvoorbeeld de hier geroemde AA119, een gold bonded Ge diode is de Vf bij 10mA al anderhalve volt. En dan speelt de opwarming zoals Blackdog stelt ook al flink mee.

[Bericht gewijzigd door grotedikken op 27 september 2022 18:14:39 (12%)

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Op 27 september 2022 15:39:51 schreef mel:
GD: Maak dan gelijk iets met een buis, dat is de stand der techniek toch?
>:)

Nou daar zeg je me wat, een buis heeft geen drempelspanning, ideaal voor een diode ontvanger. Of een veldsterkte meter.

"tijd" is een interpretatie van een bepaald moment op een bepaalde schaal. Het begin van tijd is ontstaan na het begin van het universum. Buiten het universum bestaat er geen tijd, het is slechts een dimensie.

En altijd to the point raad verwachten maar zelf ontwijkend antwoorden.
Je hebt je spitsbroeder wel gevonden op CO.
Jullie vormen (tenminste wat radio betreft) echt een uitgezocht matched pair :-)
Ik had nooit die ongestempelde Tandy rotzooi mogen weggooien. Blijkbaar kun je er toch nog iemand mee plezieren. Ik had ze kunnen schenken aan een lokale radio-club. :-)

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Op 27 september 2022 18:13:51 schreef grotedikken:
Voor de aanbidders van Germanium die de lage Vf vooropstellen wi ik nog opmerken dat dit enkel opgaat voor zeer kleine stroompjes. iets van 100µA-1mA.

Bijvoorbeeld de hier geroemde AA119, een gold bonded Ge diode is de Vf bij 10mA al anderhalve volt. En dan speelt de opwarming zoals Blackdog stelt ook al flink mee.

De drempelspanning is en blijft laag, de Vf neemt uiteraard toe met de stroom die er door gaat, daar de interne weerstand hoog is. Gebruik die diodes dan ook voor wat ze bedoeld zijn, en niet als AC gelijkrichter in een voeding

Je kan ook stellen dat een autoband veel degelijker is dan een fietsband, maar op mijn fiets heb ik toch veel liever een fietsband..

Als Rob zich amuseert met hier wat als oude troep gedefinieerd wordt, wie heeft daar nou last van? (behalve GD) Hij blijft er ten minste mee van de straat.

Ik catalogeer elektronica niet als oud of nieuw, maar eerder als leverbaar en obsolete. Blijkt dat er meer moderne troep obsolete is dan ouwe rommel :-)

Op 27 september 2022 20:28:44 schreef kris van damme:
[...]

Als Rob zich amuseert met hier wat als oude troep gedefinieerd wordt, wie heeft daar nou last van? (behalve GD) Hij blijft er ten minste mee van de straat.

Tuurlijk, onze grootvaders zaten op de stoep met een stokje in een paardendrol te koteren om de tijd te passeren... :-)

Maar hier gaat het om iemand die Rob hulp vraagt om 2 zo goed mogelijk passende gelijke diodes te bezorgen, en hij gaat zoeken in een zak afgekeurde rommel.
Ik heb niks tegen oude componenten, maar ik weet heel zeker dat dit dump is die eigenlijk vernietigd moest worden. Zoals ik al tot in de treure uitgelegd heb, is de inhoud van dat zakje ongestempeld omdat het afgekeurde componenten zijn en meerdere soorten door elkaar.

Letterlijk misbaksels dus. (Geen door mij gedefinieerde ouwe troep zoals jij het stelt, maar echt rotzooi)
Je weet dus niet welk type het is, maar ook niet wat er mis mee is. Kan vanalles zijn. Lekken, te lage sperspanning, en noem maar op.
Rob heeft bijlange de kennis en de middelen niet om alle relevante eigenschappen uit te meten.
Wat mij stoort is dat hij weer eens hier om hulp schreeuwt maar het gemotiveerd advies dat hij vooral voor die toepassing die diodes niet uit die afgekeurde zooi moet vissen netjes naast zich neerlegt en stug zn eigen zin doordrijft.

Geen wonder dat hij 100 projecten op stapel heeft die nooit afgewerkt worden.

Het stoort me ook dat een ervaren rat als jij dat vergoelijkt.
Voor hemzelf prutst hij maar naar believen, maar als iemand hulp vraagt, probeer je toch tot goed resultaat te bekomen. Als je alles tegen beter weten in verkeerd aanpakt, dan zijn de meesten het opeenstapelen van mislukkingen na een tijdje beu en houden er mee op. Behalve...

Om het met je eigen woorden te zeggen, waarom met de fiets nillens willens door het slijk rijden als er vlak naast een mooi fietspad ligt?
Zelfs nadat men er met nadruk gewezen heeft. Masochisme?

Ik haak af, voor het topic weer teveel ontaard. Maar het moest toch eens gezegd.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.