Limonade dispenser - Dompelpomp of luchtpomp?

Ik zou gewoon zo'n 12volt caravanpompje gebruiken, als je die op tijd aanstuurd werkt dat prima, drooglopen zal zo'n vaart niet lopen.
Wel zou ik een terugslagklepje plaatsen zodat de limonade niet terugstroomt en de leiding altijd gevuld wordt.
Met een Siemens logo is zoiets ook simpel aan te sturen en heb je dat zo terecht, Arduino kan ook maar daar ben ik zelf minder bekend mee.

Ik ben overtuigd, het wordt een dompelpompje met terugslagventiel. Hartelijk bedankt allemaal.

Je zou ook een pompje uit een Senseo kunnen gebruiken, maar persoonlijk zou ik het gewoon op zwaartekracht doen, en een zachte slang dicht drukken met een modelbouwservo als ventiel. Een nadeel hiervan is wel dat de stroomsnelheid, en dus bij een vaste tijd de hoeveelheid, afhankelijk is van de vloeistof hoogte in het vat.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Ruitensproeier/monopompje heb je al voor een paar euro en is zelfaanzuigend...
https://www.auto-onderdelen24.nl/ridex/13463570

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Op 3 oktober 2022 10:59:11 schreef Delphium:
Het werkt zeker, zie filmpje in mijn vorige bericht.

Sorry. Ik dacht aan limonade in de luchtpomp.

Op 3 oktober 2022 10:57:41 schreef Delphium:
Zou dat niet vooral een probleem zijn als de container elastisch is? Met kleiner containers lijkt het in ieder geval wel goed te werken:

Lucht is ook elastisch. En in hoeverre dat het geval is, dat hangt aan van hoeveel druk je opbouwt. En dat hangt er weer van af hoeveel hoogteverschil er is tussen de vloeistofniveaus. (en die is negatief! bij de demo in de video!)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 3 oktober 2022 14:07:29 schreef Arco:
Ruitensproeier/monopompje heb je al voor een paar euro en is zelfaanzuigend...
https://www.auto-onderdelen24.nl/ridex/13463570

Voor het tientje extra dat een caravan-drinkwaterpompje kost, zou ik niet gaan lopen spelen met een pompje dat niet voedselveilig is.

Het pompje (inderdaad een caravan-drinkwaterpompje, slechts €10,99) met bijbehorend terugslagventiel, siliconenslang en foodgrade 10 liter jerrycan zijn binnen en het werkt helemaal perfect.

De uitstroomsnelheid is wel wat aan de hoge kant, een klein bekertje is binnen twee seconden vol schat ik. De 'attractie' mag wel iets langer duren.

Zou ik zo'n pompje met een PWM controller kunnen regelen? Daar heb ik er nog een paar van liggen. Of zou ik hem ook gewoon op bijvoorbeeld 5V kunnen laten draaien ipv 12V?

Neem aan dat ik het gewoon kan proberen zonder iets te slopen maar ik heb eigenlijk geen idee wat voor soort motor er in zit behalve dat het een DC motor is. Hebben dit soort pompjes gewoon koolborstels? Borstelloze motoren kunnen meen ik niet met mijn pwm controller worden geregeld.

Een andere optie is natuurlijk om gewoon een knijper ergens op de siliconenslang te zetten maar dat is wel heel low-tech.

Ook low-tech: dunner slangetje gebruiken?... :+

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Lambiek

Special Member

Op 4 oktober 2022 15:33:57 schreef Delphium:
De uitstroomsnelheid is wel wat aan de hoge kant, een klein bekertje is binnen twee seconden vol schat ik. De 'attractie' mag wel iets langer duren.

Ja mannekepies doet het ook niet snel. :)

Het kan via PWM, maar je kunt ook een reduceer functie gebruiken/maken.
Zoek eens naar een kunststof kraantje of zo, of knijp je slangetje een beetje dicht.

En een lagere pomp spanning kan ook werken, even experimenteren dus.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Slangetje moet wel passen op de aansluitnippel van de pomp en het terugslagventiel.

Maar ik heb al even gekeken wat er gebeurt als je de slang een beetje dichtknijpt, toerental van de pomp gaat daarmee flink omhoog wat me niet echt bevorderlijk lijkt voor de pomp.

Een andere low-tech oplossing zou zijn om een loze shunt te creeeren, ie gewoon een splitsing in de slang zodat een deel van het weggepompte water terugvloeit in de tank nog voordat het bij de vulopening voor de beker is. Je zou bij wijze van spreken met een scherp mes een taartpunt uit de slang kunnen snijden. Boren lijkt me niet handig ivm siliconendeeltjes maar om diezelfde reden vind ik dat snijden in de slang ook maar een matig idee. Ik moet om een of andere reden direct denken aan dat slaapapneu apparaat van Philips.

Dan zou een t-splitsing een veel betere oplossing zijn:

https://www.reimo.com/nl/kampeerartikelen/water-artikelen/tuinslang-wa…

Volgens mij is dat ook bedoeld voor caravan drinkwater en dus ook voedselveilig.

Op 9V ipv 12V gaat het al een stukje gemoedelijker dus dat lijkt me de makkelijkste oplossing.

Hoger toerental bij dichtknijpen is juist goed voor de pomp... ;) (hoeft 'ie minder hard te werken en gebruikt minder stroom)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Lambiek

Special Member

Op 4 oktober 2022 16:16:00 schreef Delphium:
Maar ik heb al even gekeken wat er gebeurt als je de slang een beetje dichtknijpt, toerental van de pomp gaat daarmee flink omhoog wat me niet echt bevorderlijk lijkt voor de pomp.

Dat maakt niet uit, hij gaat meer in zijn eigen limonade staan draaien. Die pomp gaat daar niet stuk van.

Maar de spanning verlagen gaat ook, als je dat veiliger vindt.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 4 oktober 2022 15:33:57 schreef Delphium:
Borstelloze motoren kunnen meen ik niet met mijn pwm controller worden geregeld.

Jawel hoor! De fans van PCs zijn brushless en werden zeg 2000-2015 gewoon door het moederbord ge-PWM-ed. Tegenwoordig is er een speciale PWM pin zodat de elektronica in de fan gewoon van spanning voorzien blijft.

Maar het zal vast een brushed motortje zijn.

Als je een PWM module er tussen zet, dan kan je in software regelen hoe lang het duurt. Lijkt me makkelijker dan steeds de spanning iets moeten bijstellen als het toch nog iets te snel gaat. Dan is "op volle 12V gaat het te hard" een prima beginpunt: Met pwm kan je langzamer, maar niet harder. :-)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Bij tenminste een van de PWM controllers die ik online had bekeken stond dat die niet geschikt was voor brushless motoren dus die heb ik maar niet genomen voor het geval dat. Maar dat was natuurlijk nog geen garantie dat mijn PWM controller wel geschikt was voor brushless.

Heb er net maar even naar geGoogled en als ik het even snel lees lijkt het erop dat een PWM controller met een frequentie van tenminste 50kHz moet werken voor een brushless:

https://www.portescap.com/en/newsroom/2021/10/understanding-the-effect…

Wat 'in software regelen' betreft, ik heb geen digitaal regelbare PWM controllers die direct door de Arduino kunnen worden geregeld oid, die van mij hebben gewoon een pot. Heb ook wel andere stand-alone PWM controllers gezien met een encoder en display waarmee je de duty-cycle exact kunt instellen maar er stond niet bij of die instelling zou worden onthouden na een power-cycle en dat is voor mijn toepassingen toch wel nodig dus ik heb er toen toch maar een paar met een gewone pot besteld.

Ik heb overigens nu ook de PWM controller geprobeerd met het pompje en dat werkt ook helemaal pefect. Maar die PWM controllers zijn eigenlijk bedoeld voor mijn ruitenwisser motors voor andere Halloween props die ik aan het bouwen ben dus ik heb gisteren toch maar een buck converter van een paar Euro meebesteld met wat andere dingen die ik toch nog moest hebben. De exacte uitstroom snelheid is ook niet superkritisch, als het maar een paar seconden duurt voordat de beker gevuld is.

Halloween is hier inmiddels achter de rug, om praktische redenen werd het hier afgelopen zaterdag al gevierd.

De limonade dispenser was net op tijd af, hoewel ik een paar details zoals verlichting en een bekersensor achterwege heb moeten laten.

Helaas heeft de machine daardoor maar een kwartiertje echt gewerkt. Daarna moest ik het opvangbakje legen en daarna deed hij het niet meer. Op het moment zelf kwam ik er niet direct achter wat er precies mis was maar gisteren had ik het snel opgelost:

Voor het regelen van de vulsnelheid had ik een variabele spanningsregelaar gebruikt voor de dompelpomp. Bij het inregelen heb ik de spanning steeds verder naar beneden geschroefd tot ik de gewenste vulsnelheid had. Bij het leeghalen van het bakje is er echter ook limonade uit de slang gelopen. Daardoor was er daarna geen hevelwerking meer en had de pomp met de ingestelde spanning niet meer voldoende kracht om de slang te vullen.

Omdat ik begrepen heb dat bij gebruik van een PWM het koppel van een motor (beter) behouden blijft, heb ik het daarom nog eens met een PWM geprobeerd, maar dat gaf niet helemaal het verwachtte resultaat. Zelfs als ik de PWM op minimaal zet pompt de pomp nog veel te hard (grofweg op 50%). Volgens de specs:

Specifications:
Item Name:DC Motor Speed Controler
Rated current:40A (maximum output current)
Requires power: 10-50VDC. Frequency:12000HZ
Control motor power: 0.01-2000W.
Scheme Range:5-100%
Operating voltage 12V:480W (max); Operating voltage 24V:960W (max); Operating voltage 36V:1440W (Max.)
Package Weight:149g/5.3oz

zou de minimale duty cycle 5% moeten zijn. Dan zou ik verwachten dat de motor van de pomp uiterst langzaam of, waarschijnlijker, helemaal niet meer draait want onder een bepaalde current of voltage zal zo'n pomp het naar ik aanneem gewoon niet meer doen. Maar ik zou hem met de PWM toch op zijn minst zo langzaam moeten kunnen laten draaien als met de spanningsregelaar, toch?

Begrijp ik iets verkeerd wat betreft het aansturen van een dergelijke pomp met een PWM controller? Of kloppen de specs gewoon niet?

Ik kan er eventueel een scope op zetten om de duty cycle te meten maar ik kan me niet echt voorstellen dat de specs op dit punt niet kloppen dus ik denk eerder dat het probleem in mijn beperkte begrip van DC motoren zit.

Zou het een oplossing kunnen zijn om de spanning iets terug te schroeven, zeg 9V ipv 12V, en dan nog die PWM erachter zetten om zo toch een nog wat lagere snelheid te verkrijgen met meer behoud van koppel?

bprosman

Golden Member

Die voedselveiligheid waag ik te betwijfelen. Als je ziet dat de pompen in ijsmachines (voor de milkshake siroop) elke avond doorgespoeld moeten worden.

Dus als je 's-morgens een nieuwe pomp koopt, hem 1 dag gebruikt en dan weer weglegt voor volgend jaar vraag ik me af of je dat allemaal (inwendig) schoon krijgt.

Is een slangenpomp niks ? Eventueel met een limonadevat wat hoger staat dan het aftappunt ?

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Op 31 oktober 2022 14:22:55 schreef bprosman:
Die voedselveiligheid waag ik te betwijfelen. Als je ziet dat de pompen in ijsmachines (voor de milkshake siroop) elke avond doorgespoeld moeten worden.

Deze pompjes worden jaren achter elkaar in caravans gebruikt dus ik denk dat het wel meevalt. De pompt heeft vrijwel steeds onder water (limonade) gestaan tot het moment dat ik hem direct vanuit de limonade in een schone jerrycan met heet water heb geplaatst en hem op vol vermogen heb laten doorspoelen om te voorkomen dat er zich vaste bestanddelen afzetten en vervolgens goed laten drogen.

Ik zou hem misschien ook nog kunnen doorspoelen met alcohol maar gezien het normale gebruik van deze dingen in caravans denk ik dat het allemaal wel meevalt. Misschien is er ook wel een verschil tussen het pompem van waterdunne limonade versus siroop. En er is natuurlijk ook een verschil tussen water en limonade maar daar is dat doorspoelen voor.

maar dat gaf niet helemaal het verwachtte resultaat. Zelfs als ik de PWM op minimaal zet pompt de pomp nog veel te hard (grofweg op 50%).

Ik neem aan dat de controller op 5% stond, maar de pomp een vergelijkbare snelheid had van 50% op de oude manier. In dat geval zie je nu meteen mogelijk de voordelen van gebruik van PWM. Maar het kan ook betekenen (en dat verwacht ik meer) dat 50% PWM en 50% met de spanningsregelaar niet overeenkomen. Een oorzaak zou al kunnen zitten in dat je een logaritmische potmeter gebruikt hebt bij de spanningsregelaar en dat er een lineaire potmeter in de PWMcontroller zit. Dan treden er enorme verschillen op tussen beide afstellingen! Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Bijvoorbeeld omdat bij de eerste methode ook de (aanloop)stromen dalen.

Omdat ik begrepen heb dat bij gebruik van een PWM het koppel van een motor (beter) behouden blijft

Daardoor was er daarna geen hevelwerking meer en had de pomp met de ingestelde spanning niet meer voldoende kracht om de slang te vullen.

Als de motor niet meer ronddraait kan PWM wellicht helpen omdat er dan inderdaad een hoger koppel beschikbaar is die 'm mogelijk wel laat draaien. Maar als de motor wel draait, voegt PWM er met dezelfde snelheid weinig tot niks aan toe. De snelheid van de motor bepaald dan de opvoerhoogte.

Een oplossing kan zijn om de motor tijdens het opstarten kort op een hogere snelheid te laten draaien tot dat de hevel werking de pomp bijstaat bij het vullen van de bekers.

Ik neem aan dat de controller op 5% stond, maar de pomp een vergelijkbare snelheid had van 50% op de oude manier. In dat geval zie je nu meteen mogelijk de voordelen van gebruik van PWM.

De (bijgeleverde) pot van de PWM stond op de minimale stand. Maar ik begrijp niet wat je bedoelt me het zien van de voordelen van PWM. Als ik daarmee de pomp niet voldoende langzaam kan laten lopen zie ik geen voordeel.

Ik gebruik overigens exact dezelfde PWM controller voor het aansturen van een paar ruitenwissermotoren en die kan ik tot een hele lage snelheid laten lopen met deze controller. Maar die hebben dan ook een wormwiel dus de feitelijke motor kan dan nog steeds een naar verhouding behoorlijke snelheid maken.

Maar het kan ook betekenen (en dat verwacht ik meer) dat 50% PWM en 50% met de spanningsregelaar niet overeenkomen.

Dat verwacht ik ook helemaal niet. Ik had alleen verwacht dat ik met de PWM de pomp tenminste net zo langzaam zou kunnen laten draaien als met de spanningsregelaar. Ik zou zelfs verwachten dat de PWM daarbij in het voordeel is tov de spanningsregelaar, dwz dat de PWM de pomp langzamer kan laten draaien dan de spanningsregelaar. Wat er tussen die minimale instelling en de maximale gebeurt qua curve maakt me ook niet uit.

Als de motor niet meer ronddraait kan PWM wellicht helpen omdat er dan inderdaad een hoger koppel beschikbaar is die 'm mogelijk wel laat draaien. Maar als de motor wel draait, voegt PWM er met dezelfde snelheid weinig tot niks aan toe. De snelheid van de motor bepaald dan de opvoerhoogte.

Dan zou ik nog steeds verwachten dat met meer koppel (PWM) de opvoerhoogte groter is dan bij de spanningsregelaar, als je ervanuitgaat dat met de spanningsregelaar de snelheid van de motor vermindert door het werk dat hij doet in zijn poging om de vloeistof omhoog te stuwen. Maar misschien klopt mijn mentale plaatje hierover niet.

Een oplossing kan zijn om de motor tijdens het opstarten kort op een hogere snelheid te laten draaien tot dat de hevel werking de pomp bijstaat bij het vullen van de bekers.

Dat zou het wel wat complexer en foutgevoeliger maken, zo'n speciale startup stand.

Tidak Ada

Golden Member

Limonade bevat suiker. Als dat in warme lagrs komt kan het te dik worden om nog te kunnn draaien. Het wordt echt een stroop of nog erger. Slangenpomp zal daarom beter lopen.

Als je met 10 litr uitkomt, zou je ook zo'n hogedrukspuit voor bestrijdingsmiddlen kunnen gebruiken. Die bestaan ook met een elektrische drukpomp. Misschien iets om van uit te gaan?

Bedenk ook dat je ook door die suikers en andre stoffen bij opslag schimmel- en bacteriegroei krijgt. Je moet dan ook zowel vóór als na opslag goed spoelen en desinfecteren.
Dat moet je trouwens ook met die watertank van camper/caravan doen. Daar bestaan speciale prepraten voor. Verkrijgbaar, bij camperzaken zoals de Wit in Schijndel. Misschien ook bij Bever.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

Dan misschien toch maar desinfectiemiddel gebruiken. Pompje komt overigens ook bij De Wit vandaan, heb ze nog aan de telefoon gehad maar ze hebben het jammer genoeg geen moment over desinfectiemiddel gehad.

Die slangenpomp was ik oorspronkelijk ook op gekomen maar dan onder de naam peristaltiekpomp zoals ik in mijn eerste post vermeldde. Leek niet zo makkelijk aan te komen maar onder de naam slangenpomp zie ik meer hits. Ook de luchtpomp, waarbij de pomp zelf ook helemaal niet in contact komt met de vloeistof, was qua voedselveiligheid dan missschien toch een betere keuze geweest :S

Ik kan me overigens niet voorstellen dat deze waterdunne limonade echt een groot probleem kan worden voor dit pompje qua suiker. De pomp hoeft niet erg hard te werken, krijgt steeds pauze tussen bekers in en wordt gekoeld door de limonade dus erg warm zal hij toch niet worden.

Het is trouwens hele geewone limonadesiroop met hooguit een fles op 9 liter water. Het lijkt mij ook in onverdunde siroopvorm al geen suspensie. Als je het laat verdampen zal er vast wel iets van een residu achterblijven maar met goed spoelen met heet water direct na gebruik zoals ik nu gedaan heb kan ik me niet voorstellen dat er iets achterblijft. Alleen achterblijvend water is misschien wel een dingetje, weet niet hoe snel dat water uit die pomp verdwijnt. Dat desinfectiemiddel ga ik dus wel bestellen.

Maar nu vraag ik me nog steeds af waarom ik deze pomp niet lager getoerd krijg met een PWM.

Je kan ook de slang ergens (uit het zicht) gedeeltelijk dichtknijpen, waarmee je de snelheid regelt. Dan maakt het niet meer zoveel uit hoe hard de pomp draait. Gezien de pomp af en toe aan is hoef je je geen zorgen te maken over overbelasting.

Ik heb het idee dat de pomp misschien pas op 1% of nog minder de juiste snelheid loopt. Je zou een andere PWM controller moeten nemen met een groter bereik. Maar ik zou het zelf op bovenstaande manier oplossen en PWM helemaal achter wegen laten.

Zou het een oplossing kunnen zijn om de spanning iets terug te schroeven, zeg 9V ipv 12V

Dat zou je ook eens kunnen proberen in combinatie met het dichtknijpen van de slang.

En dan nog even over PWM. Het klopt dat een motor met PWM meer koppel heeft dan met een spanningsverlaging. Die lagere koppel bij een lagere spanning komt omdat dan ook de stroom lager wordt en daarmee het vermogen. Bij PWM wordt de motor steeds kort volledig ingeschakeld waarbij de volledige spanning over de motor staat en waardoor de motor zijn maximale vermogen heeft. Dit resulteert in een hoger koppel.
Echter, bij deze opstelling bepaald de snelheid van de motor de druk van de limonade.

Bij het leeghalen van het bakje is er echter ook limonade uit de slang gelopen. Daardoor was er daarna geen hevelwerking meer en had de pomp met de ingestelde spanning niet meer voldoende kracht om de slang te vullen.

De snelheid van de propeller moet omhoog. Dat krijg je in dit geval niet voor elkaar door meer kracht toe te voegen. De motor draait immers in de limonade. Meer kracht, bij dezelfde snelheid zorgt niet voor een grotere opvoerhoogte. PWM voegt hier dus weinig toe. Dat was anders geweest als de motor niet meer zou opstarten. Het geval als je bijvoorbeeld stroop zou willen verplaatsen. Daar moet de motor meer kracht voor hebben om te kunnen gaan draaien.

Dat zou het wel wat complexer en foutgevoeliger maken, zo'n speciale startup stand.

Niet perse foutgevoeliger. Je ontwerpt gewoon een limonade-machine die voldoet aan je eisen.
Zoek op "tijdrelais". Bijvoorbeeld: https://www.conrad.nl/nl/p/conrad-components-191280-tijdrelais-bouwpak…
Maar het zou ook met een drukknop kunnen als de hevelwerking alleen bij het leegmaken van het bakje stopt. Dan vul je met een simpele drukknop de slang na het legen van het bakje.

Slang dichtknijpen had ik al eens geprobeerd maar dat gaf een lelijke sputterende en spuitende straal. Maar misschien heb ik hem toen in het weer naar beneden gaande stuk dichtgeknepen, moet het nog eens proberen en er dan voor zorgen dat ik het eerste omhooggaande deel van de slang dichtknijp.

Met foutgevoelig bedoelde ik vooral fouten van de gebruiker. Nu ben ik dat in dit geval zelf, maar na jaren van software ontwikkeling vertrouw ik geen enkele gebruiker, ook mijzelf niet. Ze maken alle bedieningsfouten die je kunt bedenken en nog eens twee keer zoveel die je niet kunt bedenken ;) . Ik maak mijn software dus graag fool-proof.

Technische zou het geen probleem zijn, alles wordt aangestuurd met een Arduino met een 8-kanaals relay module.

Ik realiseer me nu trouwens dat de uitloop van de slang amper (of misschien wel niet) boven het vloeistofoppervlak in de jerrycan zit. De hevelwerking is daardoor heel sterk dus met gevulde slang is er ook vrijwel geen vermogen nodig om die vloeistof te pompen. Dus wellicht heb je gelijk dat ik nog minder dan 5% van het nominaal vermogen van de pomp moet leveren met de PWM voor het gewenste resultaat. Normaal gesproken zal zo'n pompje in een caravan eerder een meter omhoog moeten pompen, zonder noemenswaardige hevelwerking.

Ik vraag me zelfs af of mijn uitloop niet zelfs onder het vloeistofniveau in de jerrycan zat, maar dan zou het uit zichzelf blijven lopen als er een open verbinding is in dit soort pompjes en volgens mij is dat het geval. Dat zou dan wel betekenen dat ik de jerrycan niet tot de rand kan vullen. Weer een mogelijkheid voor een gebruikersfout helaas. Dan maar een MAX aanduiding op de jerrycan zetten.

Bedankt voor alle info. Ik zal binnenkort nog eens een en ander uitgebreid gaan testen.

Maar misschien heb ik hem toen in het weer naar beneden gaande stuk dichtgeknepen, moet het nog eens proberen en er dan voor zorgen dat ik het eerste omhooggaande deel van de slang dichtknijp.

Precies :)

...en nog eens twee keer zoveel die je niet kunt bedenken

Haha, ja, die ervaring heb ik ook! Ik sta er vaak van te kijken wat mensen allemaal proberen - of niet snappen - wat je vervolgens weer moet afvangen...

Succes met testen. Maar dat gaat wel lukken zo te horen!