Smeg oven wordt niet meer warm

Hallo,

Onze Smeg oven, type SF9315XR wordt niet meer warm. Het lampje van de thermostaat brandt niet meer. Dit geldt bij zowel boven/onderwarmte en hete lucht (ventilator draait niet/wordt niet aangestuurd(?)).

Mijn gedachten gaan naar een kapotte thermostaat. Bij het openmaken van de oven blijkt er een knik te zitten in de kabel van de voeler. Kan dit het probleem zijn? We hebben de oven aan proberen te zetten terwijl de voeler losgehaald was (stekkertje van de voeler zat nog wel vast) en toen ging de oven helemaal niet meer in aan, als in de lamp in de oven ging ook niet meer branden.

Wat kan het probleem zijn van het niet meer warm worden en wat kan er gebeurd zijn dat de oven nu helemaal niks meer doet? Er zat wel stroom op want klokje knipperde wel.

Alvast bedankt voor de hulp

1. De klok moet geactiveerd zijn. Auto melding moet weg zijn en de tijd ingesteld. Hoeft niet het juiste uur te zijn. De lamp zou moeten werken.

2. Zet de warme lucht op. Gaat de binnenventilator? Indien ja, check de thermostaat door het kontakt kort te sluiten. Gaat de verwarming nu wel dan is de thermostaat stuk. Indien nee, dan is er wat anders, keuzeschakelaar, veiligheidsthermostaat achteraan....

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Dank voor het meedenken Eric. Het is niet eerder gelukt om het weer op te pakken maar zojuist de klok ingesteld en de oven op hete lucht gezet. De ventilator draait niet. De oven maakt geluid en blaast wel lucht naar buiten (iets van circulatie).
De eerste signalen waren dat de oven niet meer warm werd, soms wel, soms niet. Op een gegeven moment helemaal niet meer en toen stopte de ventilator er ook mee.

Wat is wijs om nu te proberen?

Mogelijkheden in frequentie v voorkomen vh probleem:

1: een overtemperatuurbeveiliging op de achterkant. Achterplaat er af en nameten of foto's posten zodat we kunnen aangeven.

2: thermostaat gaat het niet zijn daar de ventilator vd warme lucht niet draait.

3: verbindingsfiche achteraan bovenaan rechts (links van voor gezien) afgefikt. Achterplaat ligt er toch al af na 1:

4: deurschakelaar in de zijwand aan het scharnier stuk. Open maken.

5: klokschakelaar defect. Komt minder voor maar kan. Aan de klok is moeilijker te geraken. Dan moet de front er af. In sommige gevallen kan de bovenkant open om te meten maar dan kan de klok er nog niet uit.

6: een verwarmingselement kan stuk zijn maar dan werkt de oven wel op bepaalde standen en zekerde ventilator vd warme lucht. Een defect element is daar dus niet de oorzaak van.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

we hebben deze nagemeten, is dit het verbindingsfiche?

Dit is 1 vd overtemperatuurbeveiligingen.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Die aan de linkerkant pruttelt maar het lampje wordt wel rood. Waar vind ik het verbindingsfiche?

De deurschakelaar zit links (als je voor het toestel staat) in de zijwand

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

De stekkerverbinding zit meestal hier (zie foto). Ofwel zit die bij deze verder door richting voorkant. Ofwel heeft dit model geen.

De 2de beveiliging lijkt me eerder een ventilator naloop klixon dus die gaat het ook niet zijn.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

We hebben de kortsluiting gevonden aan de kant van de klok. Is dit het verbindingsfiche of wat is de functie van dit blokje?

Deurschakelaar. Als de deur open gaat stopt de oven. Of als die stuk is doet de oven niets. Nieuwe schakelaar en vooral(!!!) Nieuwe kabelklemmen.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Het is de deurschakelaar zo te zien. Maar ook achter de klok zien we kortsluiting. Is dit een kwestie van de stekkertjes en draden vervangen of denk ik dan te simpel?

Je kan best eerste de oven testen door dit kontakt te overbruggen. Het is toch iets overbodig.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Ontzettend bedankt voor de hulp Eric! Wij gaan aan de slag.

Yep. Klok ook stuk. Daar is het relais stuk. Dat kun je apart vervangen als je heel handig bent. De oorzaak is ondemaatse kwaliteit en hoge stromen. Typisch bij deze modellen. Zoek nog maar goed verder naar nog van die dingen. Vooraleer iets te bestellen moet je wel eerst zien dat gans de oven werkt zodat je zeker de oorzaak gevonden hebt. Zwart gebrand is een teken dat er dringend wat moet gebeuren maar geen garantie dat het op dat ogenblik ook werkelijk niet meer functioneert . De klok en deurswitch tijdelijk overbruggen dus en kijken welke voor de miserie zorgt door de oveb aan te schakelen. Opgelet met onder stroom staande toestanden en zeker de klok niet vergeten in te stellen bij inschakeling

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Even een stomme vraag nog maar hoe omzeil je de deurschakelaar? Die is in ieder geval doorgebrand.

De grijze en witte aan elkaar maken

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Het probleem was de deurschakelaar. De oven wordt weer warm als we deze omzeilen. Nogmaals bedankt.

Een nieuw deurschakelaartje erin is wel beter!!

Dank je wel, heb een nieuwe besteld. Was om te kijken of dat het probleem zou oplossen