Bosch vaatwasser - condensprobleem

Ik heb al wat gelezen op het internet maar zou graag jullie mening eens kennen alvorens ik in de keuken ga breken.
Wij hebben een Bosch vaatwasser (SBV68PX01N) van een jaartje of 3 à 4 oud. Onlangs viel het mij op dat de stenen werkblad rand aan de onderkant na een vaatwasprogramma wat nas was. Op zich niet zo erg aangezien het een stenen werkblad is, echter vond ik ook wat condens aan het houten frontpaneel.
Door een reeds slechte bevestiging van de houtkantband op het frontpaneel is deze wat gelost. (wordt nog een leuk welles-nietes-verhaaltje met de leverancier)
Aangezien de condens zich steeds aan de bovenkant voordoet heb ik een vermoeden dat ik het moet gaan zoeken in de deurrubber. Heb die er al eens helemaal af gehad, gereinigd in water, terug bevestigd maar helaas geen soelaas. Ik heb geen beschadiging tegengekomen.
Gezien de condens zich telkens slechts pas voordoet tegen het einde van het programma vind ik het ook heel moeilijk om te bepalen wat mijn volgende stappen zijn en waar de eventuele oorzaak zich zou kunnen bevinden. Persoonlijk heb ik wel het gevoel dat die deuren van die bosch/siemens vaatwassers er pak minder vast sluiten dan andere merken. Heb er zo mijn bedenkingen bij maar goed, ik luister naar jullie adviezen.

Meeste kans zit de houten frontplaat tegen een latje boven de vaatwas. Kan komen doordat de vaatwas met verloop der jaren wat verschoven is.

Sluit de rubber als je de deur dicht doet? Dus, als de deur dicht is voel je dan ergens de plaat tegen slaan of echt het rubber (iets doffer en zachter) tegen de deur komen? Net zoals bij de inbouwijskast.

Zie je vuil buiten de deurrubberrand op de inox plaat van lekkage tijdens de was?

Tip: foto's foto's foto's.
Tip 2: spiegel of glasplaatje om herkomst condens te zoeken.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Ik heb al een paar keer de intentie gehad de deur hard toe te slaan omdat ik het kotsbeu was :)
Wat ik hoor is echt wel een zachte plof. Dus nergens raakt het hout van de deur het hout boven de vaatwasser. Ik hoor de deur ook het slot inslaan, en kan wanneer de vaatwasser toe is, de deur ook niet echt verder sluiten. Ik begrijp dat zo een bovenrand de deur kan belemmeren maar denk dat dit in mijn geval niet zo is.
Er is ook nergens vuil te zien buiten de rubberrand. Wat ik wel zie als ik de vaatwas open vlak na zijn programma, is condens op zéér veel plaatsen op de inoxplaat waar de rubberrand normaal hoort te zitten wanneer de deur gesloten is. Het gelijkt erop dat die rubber niet meer deugt want als ik logisch nadenk maar is ook al weer snel een 40 - 50 euro. Wat voor mij ook vreemd is, is het feit dat dit zich pas op het einde van een programma voordoet... Waterdicht is hij dan weer wel. Foto's volgen

machine is naar achter geschoven, trek je voorzichtig aan de deur dan komt deze weer naar voren en hoor je al aan het geluid dat de deursluiting beter zit.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Zal ik eens proberen. Dacht alleen dat ik helemaal gek werd gisteren.
Na een programma van drie uur, geen enkel spatje condens te zien.
Niets mee gebeurd, dus dit laat me toch weer denken dat het ergens aan die deurrubber zit, of dat het toestel misschien een beetje naar achter is geschoven. (verbaasd me wel wat zit met twee parkerschroeven vastgemaakt in de zijwanden) + Deur sluit echt volledig, in die zin dat ze nergens tegen hout belemmerd wordt.

Wat ook veel gebeurt is dat moeder de vrouw van die glasbeschermers in de mand zijkant plugt en dat deze het sluiten vd deur belemmerd. Haal de 2 manden er eens uit en voel of er verschil is en of er wat zooi aan bevestigd zit.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Is iets met positie van je vaatwasser te maken en hoe gemonteerd in keukenblok. is gemakkelijk te horen als vaatwasser draait je oor te luisteren leggen langs deurrand rondom en bij goed geklettter van water zit daar de deur niet lekker dicht...

Een kleine update:
Inmiddels is het frontpaneel naar de keukenbouwer aangezien daar een klein probleem mee was qua kleur (staat los van alles)
Bij het demonteren van het paneel merkte ik op dat het houten front slechts met 6 parkerschroeven bevestigd is op de vaatwasser.
Normaal gezien is er een heel bevestigingssysteem van ophangbeugels dat men dient te monteren. 1+1 was bij mij onmiddellijk 2. Wat blijkt, de vaatwasser, zonder frontpaneel heeft geen enkel probleem meer.
Keukenbouwer die de installatie heeft gedaan ontkent natuurlijk dat bijgevoegd systeem dient gebruikt te worden maar volgens mij zorgt het gewicht van die deur misschien wel voor een minuscule opening waar damp kan ontsnappen. Helemaal zeker ga je het natuurlijk nooit weten maar die bevestigingsset is wel iets wat ik me ga laten naleveren.

een set om de deur te bevestigen is niet altijd meer, heb ook wel gezien dat 4 schroeven van de binnendeur geheel door de machinedeur gaan om de kastplaat op het machinefront vast te zetten. om te monteren zijn die 2 lipjes onderin wel handig welke in de deur haken. anders een gedoe om de mdf plaat vast te zetten op de binnendeur, zwaar ding en binnendeur wil terugklappen.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Vraag, als je de deur maximaal open doet staat ze dan perfect horizoltaal met de vloer of lijkt het meer op een pergola?

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Als er bij jou vaatwasser een ophangsysteem hoort te zitten ( Bij Bosch, Siemens altijd wel) dan had men dat te horen gebruiken. Maar zoals Testman zegt bij goedkopere merken en zelfs AEG al zonder tegen gekomen!!

Dag Eric

Deur staat perfect op 90 graden. (sla me nu niet dood als dat iets meer is, maar het staat niet opmerkelijk scheef). Als het frontpaneel er weer aanhangt, zal ik eens een foto nemen.
Nu dien ik nog wel een kleine toevoeging te doen... M'n vrouw meldde me dat wanneer de vaatwasser wordt ingeladen er soms met de keukenmessen (er is bovenaan een plek voorzien voor deze) er soms met die scherpe punten in de rubber wordt gestoken...
Ervan uitgaande dat de deur misschien 0,0005 mm opengaat door het gewicht van het frontpaneel, kan dit al genoeg zijn om een beetje damp door te laten.
Ik hou jullie op de hoogte wanneer ik alles terug gemonteerd is.

Of de deur sluit niet goed omdat het paneel ergens tegenaan komt.

Of het paneel is krom en trekt de deur mee krom als je de schroeven aandraait?

Krom paneel is ook een goede suggestie.

IDD, dan helpt ophangsysteem zeker mee.