led drivers... uitleg ivm bedrukking kenplaatje

Voorbeeld: Philips LED driver "PMD030G-700C 10-42 volt 700ma"

Interpretatie: vermogen 30 watt, constante stroom van 700ma, max spanning van 42 volt.

42x0,7 = 29,4 watt.

vraag: er staat van 10 tot 42 volt..... Er kan kan dus een spanning tussen de 10 en de 42 volt voorkomen?? Kan er iemand uitleggen hoe dit eigenlijk moet worden bekeken?

Een led wil graag een constante stroom zien dit omdat de spanning over een led sterk temperatuur afhankelijk is.

Een led heeft bv de volgende specificaties
Uv = 2,8 - 3,1V bij 700mA

Ga je dan 10 van deze leds in serie zetten die dan elk een iets ander Uv hebben en de spanning over de 10 leds zal dan zitten tussen
10 x 2,8V = 28V en
10 x 3,1V = 31V

Ga je daar nu zomaar 31V op zetten terwijl de leds eigenlijm aan 28V al genoeg hebben dan gaan de leds defect. Ga je er zomaar 28V op zetten dan branden de leds te zwak, wat in principe niet zo heel erg is. Maar als je zoals bij led verlichten goed licht verwacht kan je dus niet zomaar een willekeurige spanning opzetten.
Voor de leddriver maakt dat niet uit die stuurt gewoon een stroom van 700mA door de 10 leds en de spanning volgt dan vanzelf wel.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Maar ipv precies 10 leds, mag je dus ook 4-13 leds aansluiten... de voeding kan dat.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Precies; vier ledjes in serie er aan, de voeding levert dan 700 mA en ~12 V.
Het vermogen door de leds is dan 8,4 watt.

Wel is het de vraag hoe het rendement van de voeding dan is. Misschien wel heel laag, 50 % of zo. De voeding trekt dan dus 17 watt uit het stopcontact.

Ik zou denken dat het wel meevalt. Dus rond de 80% over de hele range. Maar ik heb het niet zelf gemeten.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

PMD030G-700C geeft nul hits op Goegel.
Om welke voeding gaat het?

Als aanvulling nog een rekenvoorbeeld met een 700mA driver, output 9-30V:

Op 29 november 2022 09:42:11 schreef Robbe de Smet:
Als aanvulling nog een rekenvoorbeeld met een 700mA driver, output 9-30V:

[bijlage]

[bijlage]

Ondanks dat het verstandig is om binnen de specs van de voeding te blijven is het vaak niet zo dat die 9V en 30V uit jou voorbeeld harde grenzen zijn.

Stel ik m'n labvoeding op 30V 700mA dan zal ie NIETS meer dan 30V leveren. Een ledvoeding kan boven de 30V gewoon niet garanderen dat ie de vole mep van 700mA levert. 34V zal ie nog wel halen. Daarnaast, die 8 ledspots van 4.29V die zullen heus bij 3.75V nog wel aardig licht geven. (alle spanning boven 3.3V is meestal vooral resistief)

Hetzelfde geldt voor de ondergrens. Die 700mA is dan niet meer gegarandeerd, mogelijk wordt het wat meer, Dat wordt dan op den duur de ledspot dan weer fataal.

Maar zit je met een fysieke constructie dat je precies 8 spots nodig hebt en precies 1 van die 9-30V voedingen hebt, dan kan je best kijken of eea werkt met die 8 spots.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Of je maakt twee series van vier en die zet je parallel.
Dan krijg je acht gedimde spots.

Op 29 november 2022 11:30:27 schreef rew:
[...]Ondanks dat het verstandig is om binnen de specs van de voeding te blijven is het vaak niet zo dat die 9V en 30V uit jou voorbeeld harde grenzen zijn.

of het harde grenzen zijn, dat weet ik niet bij die led drivers. Ik heb ze nog maar zelden gebruikt en altijd binnen de specs gebleven. Je mag er toch vanuit gaan als je bovenstaande rekenvoorbeeld aanhoudt dat één en ander goed zal functioneren: wat uiteindelijk toch de bedoeling is van een kenplaatje.

Denk wel dat topicstarter er wat wijzer van geworden is? Topicstarter moet er leren vanuit gaan dat bij een constante stroombron de spanning zich aanpast aan de belasting om zo een constante stroom kunnen te leveren en dit binnen bepaalde grenzen (specs). De wet van Ohm blijft van kracht...

Vergelijk het met een kenplaatje van een 12V 1A voeding.

Daar staat dus op dat tot 1A aan belasting de spanning redelijk constant 12V zal blijven. Maar wat nu als ik (even?) 1.1A trek? Meteen kapot? Mwah! Dan krijgt die fabrikant veel te vaak: "Ik deed echt niets verkeerd en nu is ie kapot". Volgens EU wet moet de fabrikant tijdens de garantie BEWIJZEN dat de klant het verkeerd deed. Nope. dat is niet handig. Meteen nul volt? Duur circuit. Meteen uit-totdat-de-stroom-er-af-gaat? Lastig voor de gebruikers als er even iets meer getrokken wordt. Gebruikers constateren: Deze voeding doet het niet en kopen (voortaan) een andere.

Nee, er is een gebied boven de 1A waarbij de fabrikant geen 12V meer wenst te garanderen, maar dat het nog wel werkt.

Bij ouderwetse voedingen had je wel eens dat er een minimum belasting nodig was, anders werkte de regeling niet goed. Denk aan een LM317 voeding. Een LM317 gebaseerde 12V voeding doet dan 12V bij een stroom van 0.01 tot 1.0A. Daaronder blijkt dat de spanning op kan lopen tot buiten wat je voor "12V" verwacht. Ook niet dramatisch, maar dus om de specs van de uitgang van de voeding te handhaven is het "buiten spec" om minder dan 10mA te trekken.

Als je een 230V naar laagspanning adapter maakt zitten er ook dat soort grappen in. Bijvoorbeeld zo'n schakelchipje, die wordt vaak gevoed uit een derde wikkeling van de schakeltrafo. Als er regelmatig geschakeld wordt is er geen probleem. Maar als de uitgang niets nodig heeft... op een gegeven moment is de condensator van de primaire schakelchip op en dan moet ie IETS. Om op te starten zit er vaak een "tap wat af uit de 320V" circuit in. Maar is dat bestand tegen uren achtereen "er is niets aangesloten, er wordt ECHT geen stroom afgenomen"?

Dat zou een "minimale belasting" eis kunnen veroorzaken.

Voor led drivers: het is een beetje onzinnig om een "kan 13 leds" led-driver voor 1 led te gebruiken. Een 1-tot-2-led driver voor dezelfde stroom kan 6x kleiner/goedkoper. Dus daar heeft het eigenlijk helemaal geen zin om iets te doen aan de "minimale belasting" eisen van zo'n iets grotere driver.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 28 november 2022 18:32:06 schreef NordRack2:
PMD030G-700C geeft nul hits op Goegel.
Om welke voeding gaat het?

Een voeding/driver van Philips PDM030G-700C power Led Driver made in China. 42 volt/ 700ma .
Volgens dat ik zo lees zou een driver die hoger gaat in spanning geen probleem zijn? Wel max 700ma (const stroom) Het gaat over 4 led lampen van elk 7,5 watt waar zo rond de 10 volt op staat. Zijn geen dimbare leds.

ledvance driver performance 30w700ds, verkrijgbaar bij lampdirect.nl of .be, is dat een vervanger? Gaat wel tot 55 volt maar de stroom is netjes instelbaar.

Op 29 november 2022 19:37:28 schreef NordRack2:
Of je maakt twee series van vier en die zet je parallel.
Dan krijg je acht gedimde spots.

Maar je hebt dan niet de garantie dat er door beide paralellen strengen 350 mA gaat. In het slechtste geval als de leds veel afwijken kan het zelfs door een 0 en de andere 700 mA gaan. (Niet waarschijnlijk, maar toch)

ledvance driver performance 30w700ds

Dat lijkt mij een prima leddriver voor deze ledlampen.
Even een tip: Je linkt naar een foto waarop verder niet zo heel veel belangrijke dingen leesbaar zijn dan is het handiger om maar gewoon direct naar de website te linken

https://www.lampdirect.nl/ledvance-driver-performance-30w-700-ds-40580…

Zijn geen dimbare leds.

Niet dimbaar slaat bv op 230V ledlampen. Maar een losse ledlamp zonder driver enz is altijd dimbaar. Deze lamp is volgen jouw 10V 7,5W, dat zou eigenlijk 750mA zijn, maar 7,5W is het maximum en die aansturen met 700mA merk je verder niet zo heel veel in licht opbrengt. Deze ledlampen kan je bv ook met 100mA aansturen dan geven ze een minder licht.
Deze leddriver kan je instellen op 0,5, 0,6, 0,65 en 0,7A ik zou hem dan in de laagste stand instellen waarbij je niet merkbaar minder licht opbrengst hebt.

Ook bij deze leddriver staat weer niet dimbaar. Hier klopt dat wel omdat het veranderen van de spanning aan de 230V kant door een dimmer geen verschil maakt in de stroom die naar de ledlampen gaan.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.